Студенти в чужбина - 2

• 84 105
  • 811
  •   1
Отговори
# 645
Ние ще си изпращаме със здравна карта, пък да видим. Ама много се дразня така като почнат да искат пари за глупости. А бюрокрацията наистина е страшна навсякъде, а пък ние българите явно сме прокълнати тя да ни следва и дори когато не се прилага за други, за нас пак да я има.

# 646
  • някъде из облаците
Момичета, да ви питам нещо. Моя ще подава за жълта карта, ама ми разпрвя, че трябвло да си први някаква застрховка  за цяла година, около 240 пунда. Някой наясно ли е за какво иде реч?

Моята миналата година подаде с ЕЗОК и декларация, че е временно. Беше пуснала по пощата със застраховка, с която нейния съквартирант беше вече взел жълта карта, но ѝ отказаха с мотив, че не отговаряла на условията, подозираме че отказа е защото си изгуби личната карта и ги помоли по-бързо да ѝ обработят документите  Mr. Green. После ходи директно в Кройдън ( нямаше как по пощата да пусне и да остане без документ) бях говорила да си даде застраховката и ако не я одобрят да даде ЕЗОК и декларация, но тя не е посмяла. Застраховката я спря и съквартиранта ѝ си спря неговата, след като взе жълтата карта.
С какво ще подавате и каква да е застраховката, само вие си решавате, повечето нейни колеги са подали с ЕЗОК и задължително декларация. Тя не знае на някого да са му отказали с ЕЗОК, даже имахме спор как да подава.

Бюрокрацията е навсякъде по света. Просто нашите сетива са изострени заради други причини.
така си е и там си я има и докато не им вдигнеш скандал по телефона, никой не си помръдва пръста - това е по думите на съквартирантите на голямата, как се е разправяла с банката за това, че направили двоен превод на наема и не искали да върнат обратно едната вноска, не могло да се върнат, накрая хазяйката ѝ върнала едната вноска на ръка и банката също върнала парите  Mr. Green, та се наложило пак да ходи да внася.

ЕЗОК още не съм вадила, голямата имаше само първата година и после не я е сменявала, но още не съм оправила здравните. Добре, че ми казахте, че вече е в ДСК ( тъкмо те имат копие от пълномощното, заверено от децата) , като оправя здравните ще се пробвам с пълномощно издадено с данни от старите лични карти, да видим дали ще успея. Еми забравихме лятото да извадим ново с новите карти, ако не искат тогава ще се пробвам в здравната каса, там беше много любезна жената дето отговаря.

А за НАП никога не са ми искали пълномощно, даже нищо не съм попълвала, само давам преведен документа, те ми казват, че ще ги оправят, моите си заверяват удостоверенията в университета, та печати винаги сме имали.

Оня ден свършиха изпитите на малката, имаше 6 изпита буквално един след друг, последния най-тежък беше, сега релаксира. Втората година е по-натоварена от първата, поне при нас. Голямата почти няма изпити, но за сметка на това има постоянно да предава и защитава проекти и разни там техни си неща, та за нея сесия няма.

Последна редакция: пт, 25 яну 2013, 21:26 от valha

# 647
За здравната карта не е необходимо нотариално заверено пълномощно. На самата бланка се подписва упълномощителя, така че не е никакъв проблем да се изфабрикува. Но първо трябва да се уредят здравните вноски, че иначе ще откажат здравноосигурителната карта.

# 648
  • някъде из облаците
За здравната карта не е необходимо нотариално заверено пълномощно. На самата бланка се подписва упълномощителя, така че не е никакъв проблем да се изфабрикува. Но първо трябва да се уредят здравните вноски, че иначе ще откажат здравноосигурителната карта.

Ами като сменях на малката здравната, че бяха сбъркали името и ми поискаха копие от пълномощното да оставя и копие от личната ѝ карта, поне миналата година, такива спомени имам, но предполагам и без пълномощно щяха да ми направят новата здравна карта.
Ще видя като отида да вадя, но да оправя здравните, забравих да взема бележката на голямата и сега я чакам да ми я прати, но предполагам още не го е направила, има да предава проект , та сега там са  денонощно цяла седмица, все  в последния момент преправят, добавят Wink и въобще не я закачам.

# 649
В сайта на НЗОК вече са публикувани пунктовете за ЕЗОК. В Русе това са офисите на Банка ДСК и някаква книжарница, която не знам къде е, но има адрес. Е, поне може на няколко места, за гражданите ще е удобно.

# 650
Момичета , някои от вас бяха споделили , че децата са пътували от Букурещ . Може ли да споделите с коя компания летят ?

# 651
Дъщеря ми летя с Бритиш еъруейз и двата пъти, но по принцип от Букурещ възможностите са много - освен посочената вече и Уиз еър, Таром, КЛМ, Лингус еър /през Дъблин до Глазгоу / и Блу еър. Поне в момента за тези се сещам, повече информация може да има на сайта на летище Отопени. Блу еър е румънска нискотарифна компания с добри цени, особено ако планираш по-отдалеч. С нея ходихме до Италия за 14,99 евра, върху които ползвахме 14,99 % намаление. Е, това беше през 2011. Сега вече чак такава евтиния трудно се намира, но пак има изгодни цени.

# 652
Със страх чета форума и косата ми настръхва. Дъщеря ми кандидатства в Уелс и Шотландия. Вече и отговориха от Уелс. Най много иска Кардиф. Иска да учи психология - от години само за това говори.
Има ли някой с дете в Кардиф - психология или каквото и да е  било. Като чета това е форум на ветеранки майки, които знаят много повече от мен.

# 653
  • някъде из облаците
Със страх чета форума и косата ми настръхва. Дъщеря ми кандидатства в Уелс и Шотландия. Вече и отговориха от Уелс. Най много иска Кардиф. Иска да учи психология - от години само за това говори.
Има ли някой с дете в Кардиф - психология или каквото и да е  било. Като чета това е форум на ветеранки майки, които знаят много повече от мен.

Добре дошла, има една мама с детенце в Кардиф, може да я разпиташ. Успех на детенцето.
Защо четеш форума със страх? Laughing

# 654
Защо се страхуваш наистина? Дъщеря ми също искаше да отиде в Кардиф и беше приета там, нейна приятелка горещо и го беще препоръчала. Няма нищо страшно, притеснения има разбира се, но всички усилия си струват!

# 655
А пък аз чета тази тема специално с възхищение - че има толкова майки (и деца Laughing), които безрезервно споделят, помагат с информация, а не си казват "я ние както сме се блъскали, сега и другите". Благодаря, че го правите!

Много хубави истории прочетох, поздравления за умните и самостоятелни деца.

Моята дъщеря е в 11 клас в Класическата гимназия и идеята е да кандидатства в Шотландия (Глазгоу е на първо място като желание) политология и/или история и/или европейски науки.В момента се готви за IELTS, това е на дневен ред. Малко се притеснявам от това, че се вдигат изискванията за оценките от дипломата, защото в Класическата не се пишат шестици лесно, но каквото, такова.

Разчитам на подкрепата тук и дано се случат нещата така, както ги иска.

# 656
Здравейте и аз съм 11 клас и съм се насочила към Шотландия. Искам в Единбург, но като чета колко трудно приемат и вземам да се отчайвам малко по малко.  Все още не съм сигурна какво искам да уча, просто знам че искам в Единбург.

# 657
  • София - Варна
Има ли някой с дете в Кардиф - психология или каквото и да е  било. Като чета това е форум на ветеранки майки, които знаят много повече от мен.

Синът ми е първа година в Кардиф - строително инженерство. Това беше първото му желание. Искаха му 5.50 диплома /за инженерните специалности са по-ниски изискванията/.Има много българи - около 50-60.Това е FB групата: https://www.facebook.com/groups/71965546795/. Още на първия ден един от ІІІ-курсник  го посрещна и му показа града. Събраха се на 3-ия ден в друг ІІІ-курсник. Повечето учат икономика и бизнес. Моят е единствен българин строително инженерство в І курс, има един ІІ курс, който му помага в учението и 2-ма архитектура - в ІІІ курс. Градът бил хубав, чист с огромен парк в центъра. По-евтин е от други градове. Общежитието му е 3000 паунда на година, а в Манчестер /има приятели там/ било 4500 - 5000 паунда. Много се спортува. За ученето - много се учи, както навсякъде в чужбина. Той завърши Първа Английска в София и определено му е трудно в техническите дисциплини. А и в гимназията не е учил въобще според мен. Неговите съученици се пръснаха на много места, но мисля, че синът ми най-леко прие промяната. Той не иска да живее там, но знае, че иска да завърши там. Това е. Мога да го питам за някой, който учи психология за мнението му.

# 658
Дъщеря ми летя с Бритиш еъруейз и двата пъти, но по принцип от Букурещ възможностите са много - освен посочената вече и Уиз еър, Таром, КЛМ, Лингус еър /през Дъблин до Глазгоу / и Блу еър. Поне в момента за тези се сещам, повече информация може да има на сайта на летище Отопени. Блу еър е румънска нискотарифна компания с добри цени, особено ако планираш по-отдалеч. С нея ходихме до Италия за 14,99 евра, върху които ползвахме 14,99 % намаление. Е, това беше през 2011. Сега вече чак такава евтиния трудно се намира, но пак има изгодни цени.
Много благодаря за информацията . ще разгледам .

# 659

Моята дъщеря е в 11 клас в Класическата гимназия и идеята е да кандидатства в Шотландия (Глазгоу е на първо място като желание) политология и/или история и/или европейски науки.В момента се готви за IELTS, това е на дневен ред. Малко се притеснявам от това, че се вдигат изискванията за оценките от дипломата, защото в Класическата не се пишат шестици лесно, но каквото, такова.

Моята дъщеря кандидатства в Глазгоу с история и получихме оферта 5.65 и ТОЙФЕЛ над 90 точки, сега се борим за този резултат, защото и в тяхната гимназия много им се свидят високите оценки. Другия месец ще се явява на ТОЙФЕЛ, но за там не е особено притеснена, защото вече имаше един такъв изпит и постигна много висок резултат.

Последна редакция: пн, 28 яну 2013, 11:50 от Вили95

Общи условия

Активация на акаунт