19 соу е пълно с деца със СОП

• 19 012
  • 108
  •   1
Отговори
# 75
  • волно калдъръмче
...задържат съвсем умишлено топката и си затварят  услужливо очите , понеже на въпросното дете се гледа не толкова като на индивид с проблемите му за решаване, а просто като на касичка с хиляда и кусур лева годишно за делегирания бюджет.
Пълни глупости. Знаеш ли колко родители отписват децата си, ако в класа има дете, описано от ева17? Кой нормален родител ще се съгласи да прибира детето си нахапано, оскубано или одрано? Не дай си Боже да се случи и нещо по-лошо. До такива деца трябва да им нонстоп ресурсен. В един момент се оказва, че училището губи, ако го държи. Айде да не правим бакалски сметки  Peace

Високопарни и твърде  изкуствени са изказванията от типа "Моето дете ако е такова, не  бих позволила да пречи на другите, не бих го пуснала в нормално училище, не бих пробвала да го интегрирам".
Не става въпрос за интеграция, протичаща със скоростта на светлината. Тези деца се нуждаят от специфичен режим и ритуали, които да ги успокояват. Някои се изнервят само от светлината и топлината по обед. Учебен ден като на другите деца е убийствена задача за тях.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 21:35 от Саморая

# 76
Русалке,права сте за много неща,написани в поста. Да уточня,че не съм използвала термина"безотговорни"родители. Има и такива разбира се,но не е моя работа да ги съдя. Става въпрос за техните деца и отговорността е тяхна.
Що се отнася до делегирания бюджет,това е най-лошото нещо,което се случи в българското образование напоследък. И то доведе до абсурда да се гледа на всяко дете като "касичка" и да не може да се накаже или отстрани дори и най-голямото диване,което вдига училището на главата си.Нямам предвид дете със СОП,а "нормално" изтървано дете.

# 77
...задържат съвсем умишлено топката и си затварят  услужливо очите , понеже на въпросното дете се гледа не толкова като на индивид с проблемите му за решаване, а просто като на касичка с хиляда и кусур лева годишно за делегирания бюджет.
Пълни глупости. Знаеш ли колко родители отписват децата си, ако в класа има дете, описано от ева17? Кой нормален родител ще се съгласи да прибира детето си нахапано, оскубано или одрано? Не дай си Боже да се случи и нещо по-лошо. До такива деца трябва да им нонстоп ресурсен. В един момент се оказва, че училището губи, ако го държи. Айде да не правим бакалски сметки  Peace
Саморая,  bouquet

"Моето дете ако е такова, не  бих позволила да пречи на другите, не бих го пуснала в нормално училище, не бих пробвала да го интегрирам".
Не става въпрос за интеграция, протичаща със скоростта на светлината. Тези деца се нуждаят от специфичен режим и ритуали, които да го успокояват. Някои се изнервят само от светлината и топлината по обед. Учебен ден като на другите деца е убийствена задача за него.

# 78
  • София и там където не се пуши
Боже каква интересна тема имало тук. Та в кой клас са тези 12 и повече деца със СОП  Shocked   #Crazy

Междудругото, ще помоля модераторите да преместят темата в обучение на деца със СОП, поне да знаете, че има и такъв подфорум.

# 79
Няма изискване учителят да е задължен да работи с проблемно дете. Винаги може да намери изход,най-малкото защото заради увеличената раждаемост класовете са претъпкани. Извинявам се ако постът ми е прозвучал грубо,но пиша съвсем добронамерено. Инатът да се вкара проблемно дете,което не може,подчертавам не може да се интегрира вреди преди всичко на него.
O, има и още как- детето със СОП е част от поверените му 25-30 деца и той има към това дете задължения точно толкова колкото и към другите, ни повече, ни по-малко, друг е въпросът, че повечето учители не обръщат и минимално внимание на детето със СОП, дори когато имат съответните насоки от родителите му и специалистите работещи с него(ресурсен учител, логопед, психолог или др.).
Да, някои деца трудно се адаптират, изисква много време, но с подходящия подход нещата се оправят.

И не на последно място- целта на интегрираното обучение, не е детето със СОП да настигне  децата в норма, а да научи толкова колкото позволява състоянието му, а това може да се случи само в масова среда с подходящата подкрепа.

Някой по-горе каза, че в последно време децата със СОП станали много повече от преди, да, така е и причините са много, но уверявам ви те са двойно повече, голяма част от тях имат някакъв проблем който не е диагностициран(преди 10-20г наричахме тези деца мързеливи, глуповати и подобни).
Двойно повече са децата  с установен проблем заради който никой никъде не ги иска - ни в дневни центрове, ни в детски градини, ни в училища, с тези деца са работили предимно родителите им- кой колкото и както може, и по-рядко специалисти(сумата за качествена терапия на дете с тежки увреждания надхвърля 1500лв месечно), да, тези деца са развили много от уменията си, но най-важното не са- как да общуват с връстниците си, и вкарани в масова среда не знаят как да реагират дори в прости житейски ситуации, и никога няма и да се научат, ако продължат да си стоят у дома.
Много от тези деца могат да придобият умения са замостоятелен живот и да се издържат в бъдеще сами или с минимална помощ, но без образование и без социални умения единственото, което ги чака е дом за възрастни с увреждания, а пред такъв Могилино е луксозен хотел.

И сега отново ще попитам, когато едно дете създава проблеми какво правим- търсим правата си от когото трябва(директор, регионален инспекторат по образованието и т.н.т.) или събираме подписка да изгоним детето?

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 22:53 от pogar

# 80
Боже каква интересна тема имало тук. Та в кой клас са тези 12 и повече деца със СОП  Shocked   #Crazy

Междудругото, ще помоля модераторите да преместят темата в обучение на деца със СОП, поне да знаете, че има и такъв подфорум.

И аз питам същото, защото дъщеря ми учи в същото училище и от тук разбра, че половината и клас едва ли не е с деца със СОП.  newsm78

# 81

Високопарни и твърде  изкуствени са изказванията от типа "Моето дете ако е такова, не  бих позволила да пречи на другите, не бих го пуснала в нормално училище, не бих пробвала да го интегрирам".
Не става въпрос за интеграция, протичаща със скоростта на светлината. Тези деца се нуждаят от специфичен режим и ритуали, които да ги успокояват. Някои се изнервят само от светлината и топлината по обед. Учебен ден като на другите деца е убийствена задача за тях.

Да, и точно за тази цел е измислена индивидуалната програма, която е съобразена с детето- по кои предмети какво да научи, колко часа да престоява в училище и къде- индивидуално с учител или в масовия клас.
Тази програма се изготвя от всички- редови учители и специалисти, и се подписва от родител и директор.

Специалистите дават препоръка как да се обучава детето и програмата се изготвя, и всички освен детето носят отговорност, ако не се спазват предписанията.

Саморая, не го приемай за заяждане, но държа да ти кажа аз как спя- никак, защото мисля нон-стоп как да реагирам(на принципа "каквото повикало такова се обадило" или възпитано) на репликата на директор на училище относно моя син, който е не по-нисък от тревата, ами буквално невидим в клас- приберете си го у дома, тук му е трудно, а понякога и не реагира адекватно- засмива се в час в неподходящ момент или прави забележка на говорещ около него съученик да замълчи, че му пречи да слуша какво казва госпожата. ooooh!

Не спим, Саморая, не спим, защото както казва дъщеря ми- различните деца са просто нуждаещи се от повече помощ, а не някакви чудовища, не спим, и не спираме да мислим как да  обясним това на тези, които не го разбират и най-вече на тези, които не искат да го разберат.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 23:58 от pogar

# 82
  • Варна
Миналата година приеха дете със СОП в класа на дъщеря ми. Точно за една седмица детето беше прието в специализирана клиника и после премина на индивидуално обучение. В подробности няма да влизам.
Ясно е, че: детето е прието, без да му е осигурена адекватна  специализирана помощ, а то имаше нужда от постоянна такава. И заради сигурността на останалите деца. Тежък случай. Sad

# 83
  • волно калдъръмче
pogar, има един неоспорим факт - ресурсът в училищата е недостатъчен, за да осигури най-доброто за тези деца /а за да има успех начинанието на тях им трябва точно това; това е и причината да отказват да ги приемат - просто не могат да осигурят подходящи условия, не че не ги искат/. Социализирането им не е само подходяща среда и разписана програма. Дори смяна на дневния режим може да ги изкара от релси, например един месец първа, следващия втора смяна То на мен ми идва да вия, когато шефът ми разлашка работното време, че какво остава за дете. Да се стои на чин е трудно за повечето деца в първи клас, затова и часовете са им по-кратки. При хиперактивните и това не помага. Дете, свикнало да вижда мама непрекъснато до себе си, преживява драматично липсата й. В една тема се чудеха, защо викат родителите да стоят в час при детето. Има случаи, когато само присъствието на мама ги успокоява, нито ресурсен, ни любяща учителка може да се справи.

Когато и двете страни разберат, че на никого не е лесно, ще се намери път  Peace

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 07:47 от Саморая

# 84
  • София
pogar, има един неоспорим факт - ресурсът в училищата е недостатъчен, за да осигури най-доброто за тези деца /а за да има успех начинанието на тях им трябва точно това; това е и причината да отказват да ги приемат - просто не могат да осигурят подходящи условия, не че не ги искат/.
Защо тогава, както писаха по-горе, енергията не се насочи към хората, които могат да осигурят ресурса (директор, инспекторат, МОН)?

# 85
Моето дете със СОП, няма проблем, ама виж това дето нищо му няма, просто нагло гадно българче, дето всички са вдигнали ръце и се чудят как се оправят с него - е то не е със СОП, ама майка му със сигурност, трябва да е, защото видиш ли на нейното нищо му няма, а ми съчувствува за моето  Joy . Е от такива трябва да се пазите. Друг е въпроса, че в някои случаи и сопа липсва  Joy .

# 86
Браво, Самурая! Вие сте учител с позиция! Отговорна и загрижена за състоянието на средното образование!
Много скоро нещата ще се променят. Не може основното общообразователно училище да се превръща в помощно и това да се търпи! Недопустимо е с измисленото приобщаване (интегриране) и както и да се измисля и да се нарича тази каша, за да сме станели по-католици от Папата, да развиваме и образоваме децата си.
На темата поставена от авторката веднага скочиха майките на децата със СОП, които, както изглежда не работят толкова много, за да изкарват пари за терапиите на децата си, а висят по цял ден във форумите. Какво развлечение им създадохте само! Колко бързо се преместиха от специализараната си тема и побързаха да начешат езиците си. И се започна "не сте застраховани, да не ви сполети нашана участ", като вещери!
Самурая, пожелавам Ви успех! Аз преместих децата си в училище, в което няма деца със СОП, защото искам най-доброто за тях на този етап - качествено образование!

# 87
Браво, Самурая! Вие сте учител с позиция! Отговорна и загрижена за състоянието на средното образование!
Много скоро нещата ще се променят. Не може основното общообразователно училище да се превръща в помощно и това да се търпи! Недопустимо е с измисленото приобщаване (интегриране) и както и да се измисля и да се нарича тази каша, за да сме станели по-католици от Папата, да развиваме и образоваме децата си.
На темата поставена от авторката веднага скочиха майките на децата със СОП, които, както изглежда не работят толкова много, за да изкарват пари за терапиите на децата си, а висят по цял ден във форумите. Какво развлечение им създадохте само! Колко бързо се преместиха от специализараната си тема и побързаха да начешат езиците си. И се започна "не сте застраховани, да не ви сполети нашана участ", като вещери!
Самурая, пожелавам Ви успех! Аз преместих децата си в училище, в което няма деца със СОП, защото искам най-доброто за тях на този етап - качествено образование!

livia_tera, благодаря за загрижеността Ви, ако такива като Вас отделяха на децата си и половината от времето, което ние отделяме на децата си със СОП, то децата ви щяха да са не гении, ами и отгоре, но къде ти, по-лесно е за неуспехите им да обвините децата със СОП, пък ако ги няма тях ще обвините учителите, господ , но не и себе си.
След като искате най-доброто за българското образование- искайте го от отговорните и го искайте за всички деца, или силите Ви стигат само за да смачкате по-слабия? Peace

С писанията си кой къде си прекарва времето ми направихте услуга- така всички ще видят ЦВЕТИСТИЯ Ви език, с който показвате отношението си към децата със СОП.

Саморая, ние имаме разбиране(защо мислиш масово висим по цял ден в училище, а някои дори са и в час до детето), защото имаме и деца без СОП, и искаме най-доброто и за едните и за другите,  но идеалния вариант няма да се случи , ако само майките на деца със СОП се борят с неуредиците на системата.

И сега пак ще питам- защо когато има проблем, майката на дете без СОП заедно с други майки не застанат до една като мен- за да са добре децата НИ, а скачат срещу мен?

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 17:06 от pogar

# 88

Само да попитам, защо казвате доста от вас - помощните училища, ама те не са закрити. Има си ги,  съществуват.  newsm78 ама и това не знаете, защото много неща не са ви ясни. Аз си искам моето дете, а всичките съученици си го искат не искат това, което НЕ  е със СОП.

Дори доста от родителите скачат, ако нещо засегне някой учител моето дете. Аз ги успокоявам.

А останалите приказки - ние си те знаем.

А моето дете пострада от ваксина. Никой не е застрахован от това. Но за това нито получавам пари, нито съм на издръжка на държавата. И да,  цял ден ми свети  форума и компютъра.

А знаем,  че ти се регистрира защото имаш нещо изживяно с деца със СОП и не спираш да плюеш. Ами дори вече не ти се ядосвам. Дано скоро преодолееш това. Посъветвай се и със специалисти. УСПЕХ

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 16:46 от Dorothy

# 89
  • волно калдъръмче
Защо тогава, както писаха по-горе, енергията не се насочи към хората, които могат да осигурят ресурса (директор, инспекторат, МОН)?
Защото това означава да вдигнат данъка. Или да се измисли схема парите, дето ще ги дават на частните училища, да се пренасочат към децата със СОП. Ти съгласна ли си  Wink

livia_tera,  последната ми грижа в момента е средното образование, защото не съм учител. Не си ме разбрала, моето мнение, че проблемите на децата не трябва да се подминават, а социализацията им е повече от необходимост. Проблем е, че са малко хората, които си отговарят защо това не може да се случи. Отговорът е липса на обучени кадри и на средства. Докато положението е такова, социализацията ще съществува само като пожелание за децата с по-тежки увреждания. За останалите има решение, но и то не удовлетворява напълно нуждите им.

pogar, помисли защо когато имаше учителска стачка /учителките също са майки, а някои от тях и на деца със СОП и знаеха най-добре какво трябва да се случи/, цялото общество се наостри срещу тях. Може и да си отговориш на въпроса  
защо когато има проблем, майката на дете без СОП заедно с други майки не застанат до една като мен- за да са добре децата НИ, а скачат срещу мен?
Скрит текст:
Въпрос на навик - научили сме се да бъдем мнителни и да си гледаме интереса.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 17:36 от Саморая

Общи условия

Активация на акаунт