19 соу е пълно с деца със СОП

• 18 993
  • 108
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Защо тогава, както писаха по-горе, енергията не се насочи към хората, които могат да осигурят ресурса (директор, инспекторат, МОН)?
Защото това означава да вдигнат данъка. Или да се измисли схема парите, дето ще ги дават на частните училища, да се пренасочат към децата със СОП. Ти съгласна ли си  Wink
Парите за частните училища нямат нищо общо.
Аз нямам нищо против да да ми вдигнат данъка, предпочитам да плащам колкото трябва, но градът ми да е чист и нормален, с инфраструктура подходяща за инвалиди и училища, които са достъпни за всички деца и където всички деца се чувстват добре. От това и "другите" и "нормалните" ще спечелят. Срам ме е, когато трябва да обяснявам на чужденци, защо в София нямаме инвалиди... То ние никога не сме имали, едно време живеехме като в "Какавидите", сега ужким е различно, но съзнанието на хората е същото, защото "различните" твърде дълго време са  били скрити.
Не мога да разбера, защо някъде (разбирай навсякъде), това е реалност, а тук все някой обяснява как не може да стане.

# 91
  • волно калдъръмче
Защо тогава, както писаха по-горе, енергията не се насочи към хората, които могат да осигурят ресурса (директор, инспекторат, МОН)?
Защото това означава да вдигнат данъка. Или да се измисли схема парите, дето ще ги дават на частните училища, да се пренасочат към децата със СОП. Ти съгласна ли си  Wink
Парите за частните училища нямат нищо общо.
Е, що се дръпна?
Скрит текст:
Яснооо  Peace всяка коза за свой крак  Wink

Ти може и да нямаш нищо против да отделиш още за данъци, но джобът на повечето българи е доста отънял.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 18:17 от Саморая

# 92
  • София
Отънял, неотънял, всичко поскъпва и никой не го пита. Синята зона се разшири, данъците се вдигнаха...
Тъпото е, че управляващите заделят пари само за популистки цели. За малцинството на децата и възрастни с увреждания на никой не му пука.

# 93
  • София-Лагера
Не знам какво да напиша.
Единственото което знам е ,че трябва търпение и разбиране.
В класа на сина ми нямаме дете със СОП ,но аз съм имала такъв съученик.Беше един от нас.Никога не е имало подигравки или злоба.
Трудно е  на всички родители.Учителите не са подготвени достатъчно,в един клас има по 30 деца.
Търпение и разбиране от двете страни е решаване на всякакъв проблем.
Според мен при постъпване на  дете с СОП  в класа трябва да бъдат уведомени и останалите родители по най-деликатния начин.
Имайте напредвит ,че повечето не са и чували за хиперактивност.
И по най-интересния и лесен начин да бъде разказано на останалите дечеца.
Така всички могат да работят задружно класа да върви напред.

# 94
Всеки жив човек има право на образование. До 5 деца със СОП е напълно нормално да има в клас. Те също са хора и те също имат право да учат, не по - малко от останалите. Те трябва също да се интегрират, те също имат бъдеще и живот, който да си живеят. Те трябва да се социализират, колкото другите и да бъдат подготвени за бъдещето си. Във всяко училище, в което има такива деца са назначени необходимите специалисти - психолози, специални педагози, логопеди и т.н. Добре е другите деца в норма да ги приемат и да се отнасят с тях по подобаващ начин, а не да насъскват своите деца срещу увредените. Какво е това нехуманно общество, защо е това лошо отношение? Мили родители, ами ако вашето дете (недай си Боже - на никого не го пожелавам), беше с увреждане вие какво щяхте да правите, когато ви заклеймяват по този начин. Тогава щяхте да гледате на проблема от другата му страна.Нали? Приемете децата със СОП - те също са човеци и имат право да живеят и да се учат като вашите деца. И не са с с пихични отклонения. Тези, които с разстроена психика са психиатричната клиника можете да бъдете сигурни.

# 95
Мили майки, мисля, че пак изпадаме в крайности. Да, на теория всички сте прави. Но, ако детето което е с хиперактивност и постоянно обижда децата, дърпа ги, плюе ги!!! Какво правите?
Прочетох почти всичко изписано за такива деца и само в една статия е споменато, че ако детето се държи НЕ прилично за това са виновни родителите. Та нали детето е чуло обидните думи в собствения си дом. Да, обидни думи се чуват и в училище, и на улицата, но...нали родителя е този който трябва да да коригира речника на детето.
Въпросът е деликатен и аз съм обяснила на дъщеря ми, че детото има липси и трябва да внимава, ама какво и обяснявам когато я обижда newsm78 Казвам й да търпи, ама...със свито сърце, защото вътрешно не съм съгласна, че някой трябва да удря и обижда.

# 96
Въпросът е деликатен и аз съм обяснила на дъщеря ми, че детото има липси и трябва да внимава, ама какво и обяснявам когато я обижда newsm78 Казвам й да търпи, ама...със свито сърце, защото вътрешно не съм съгласна, че някой трябва да удря и обижда.

Не, не трябва детето Ви да търпи, да прояви разбиране да(че обидата и ударът не са били от злоба и лошотия), но не и да се остави да бъде тормозено  Peace
Затова е нужно на място в училищата и детските градини да са налични нужните специалисти- за да реагират навреме.

# 97
Здравейте Simple Smile искам искрено да благодаря на pogar при нас нещата се успокой след като приложихме съветите й Simple Smile Pogar респект  bouquet Всичко което ми написа го дадох да го прочете и дъщеря ми, тя каза, че го е прочела няколко пъти. Сега децата са си приятели, играят заедно, общуват си в интернет. Всички учителите се мобилизираха и сега обстановката клас е нормална.
Pogar, изпълни думата толератност със смисъл, показа какво означава.
Като не обиди никой от нас, който не знаехме какво и как да направим. Не избърза в заключенията си. Pogar, БЛАГОДАРЯ!!!

# 98
Трудно е и на двете страни, но пък и този ,който е писал наредбата с възможността до 5 деца със СОП в клас се е престарал. В класа на детето ми бях 4 такива деца. Ужасно беше. Всяка вечер с главоболие, а сутрин със страх, че ще бъде наплюто, ударено или обиждано тръгваше за училище. Не смеех да питам как е в клас. Джунгла. Нямат време да учат, защото се борят с дисциплината.

# 99
  • София и там където не се пуши
Трудно е и на двете страни, но пък и този ,който е писал наредбата с възможността до 5 деца със СОП в клас се е престарал. В класа на детето ми бях 4 такива деца. Ужасно беше. Всяка вечер с главоболие, а сутрин със страх, че ще бъде наплюто, ударено или обиждано тръгваше за училище. Не смеех да питам как е в клас. Джунгла. Нямат време да учат, защото се борят с дисциплината.

Да жалко е, че такива плюещи с лоша дисциплина не ги водят деца със СОП и не се взимат никакви мерки и такова имаше съвсем "нормално" в класа на големия ми син, беше кошмар. И сега на малкия има такова - кошмааар. Родителите с претенции.

# 100
Темата е безсмилена!
Децата със СОП са една от най-чувствителните теми на България и още дълго ще остане такава. Факт е, че държавата прави много малко не за интегрирането на тези деца, а за интегрирането на темата въобще и от там идва проблема. Родителите на децата със СОП нямат елементарна подкрепа от държавата и наистина се борят с вятърни мелници в името на децата си. И понеже е трудно, децата им са зле интегрирани, скрити в домовете и когато родителите направят опит да ги приобщят към социума, дори с проста разходка в градинката едни гледат като втрещени, а други извръщат поглед.
За мен дете със СОП не може да бъде по-опасно от всяко друго дете без СОП, което дори повече се бие, плюе, псува, вика, тича с ножица и т.н. ... Тук коментирам дори собственото си дете без СОП и неговите другарчета - от групата, както и децата на моите приятелки, които са до едно с доста  буйно поведение в ежедневието си.
Когато записвах детето си в детска градина през 2009 г. имаше 7 свободни места в 112 ЦДГ в Бояна. Реших, че е грешка, защото в цяла София нямаше нито едно свободно място. Позвънихи попитах. Отговорът от среща беше, че свободни места има, защото до 2008 градината е била само за деца със СОП, като две от групите се запазват и явно поради предразсъдъци родителите не записват децата си там...

Всеки има право сам да вземе информирано решение къде да учи детето му и ако се притеснява от децата със СОП - нека да бяга през 9 гори в десета, НО първо да си направи труда да попита - колко са, с какви потребности, класния ръководител обучен ли е за работа с деца със СОП...

Твърдо вярвам, че няма родител на дете със СОП, който да прати детето си на училище ако смята, че то би навредило на някого и най-вече на себе си. Усилията, които влагат тези родители, избрали САМИ да отглеждат децата си ги прави светци и не вярвам някой от тях да загърби години на труд в развитието на детето и да го хвърли в среда, която би му повлияла лошо... Т.е. искам да кажа, че децата със СОП, които тръгват на училище са далеч по-нормални от нашите "здрави"...

За мен прави чест на екипа на 19-то СОУ, че се е нагърбило с отговорността да дате възможност за образование и социализиране на деца със СОП!

# 101
Чувала съм много за 19 соу Елен Пелин много майки който познавам са били разочаровани от отношението на БИВШАТА ДИРЕКТОРКА Госпожа Юлия Димчева,много са ми се оплаква ли от липса на отговорност,преди години имаше една госпожа която била за занималнята,била много безотговорна,оставяла децата в класната стая и отивала да си пие кафето и да си бъбри с колежки, също много ми се оплакваха от поведението и отношението спрямо проблемите от сорта на побой ща кражби и други неща,ИМАЛО СИЛЕН ОТЛИВ НА УЧЕНИЦИ ОТ 19 СОУ,много съм чувала че събират деца изгонени от други места заради липса на бройка,точно заради липса на бройка деца училището дало първия етаж на частна гимназия по Английски език,също са ми разказвали за поредица от кражби на който директорката и педагогическият съветник Госпожа Калаушка Георгиева не обърнали внимание и не си свършили работата,19 е било толкова пропаднало че крадците от училището били откраднали и неща от магазина в района на училището Аванти за стойност 24 лв,майката на ученика потурчила всичко и магазина не е подал жалба до деца в полицията,целият клас на крадците искали да ги изгонят но майката на ениня крадец изкарала синът си психично невменяем за да не го изгонят детето не знаело и казало че не е. Но я вижте 19 сега нали е елитна гимназия но с купена слава 19 дори не е трабвало да е гнездо нито тази година нито преди но НОВАТА ДИРЕКТОРКА УРЕДИЛА ВСИЧКО ЗА ДА НАПРАВИ РЕКЛАМА НА УЧИЛИЩЕТО И ЕТО ЧЕ И ПРОВЪРВЯ 19 Е ЕДИНСТВЕНОТО УЧИЛИЩЕ В СОФИЯ ЧЛЕН НА КЕЙМБРИДЖ И ЕДИНСТВЕНОТО В КОЕТО СЕ УЧИ НОРВЕЖКИ И Е С ПАРАЛЕЛКА ФИНАНСИРАНА ОТ НОРВЕЖКОТО ПОСОЛСТВО,ВЯРНО СЕГА ВИ ЗВУЧИ ЕЛИТНО НО ДАЛИ Е НАИСТИНА ЕЛИТНО ЩОМ НЕ СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА КАКТО ТРЯБВА И НЕ ЗАЩИТАВА ДЕЦАТА С СОП

# 102
19 Соу е едно странно място за мен вярно сега е по добре от преди,наистина директорката е много добър човек,отговорна и добросъвестна но дали само изкуственото име което гради е достатъчно да оправи положението в училището тя го представя кота най-подходящото за нашите деца но същност не е защото още има нахални самодоволни мислещи се за нещо повече от другите,деца който са подмолни невъзпитани лъжливи глезльовци който се правят на "Кой съм аз" пред тихите и кротки деца

# 103
някакви ученици качи ли клип от концерта на Лейди гага на името на училището,какво е означава това??

# 104
Съжалявам че се намесвам в темата, обаче 19 СОУ далеч НЕ е единственото по Кеймбридж училище в София, такива има още няколко, който се интересува може да провери в сайта на издателството на учебниците.
А що се отнася до изкуствено напомпаната слава, да тук съм доста съгласна, училището е добро, но зависи от кой тип родители си и колко дълбоко бъркаш в портфейла.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт