Ирландия - пета тема

• 36 463
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
  • Cavan, Ireland
Нем, честито ново попълнение Simple Smile

Аз сега се върнах от Васко-ви, жена му ми даде кайма за кюфтета и сега съм метнала да пека във фурната, че не ми се занимаваше да пържа.

И аз съм карала с две книжки и с двете като съм била са ме спирали не съм имала проблем, но пък колата която съм карала винаги е била изрядна.

Карам трета кола тук, преди да си направя моя си застраховка карах само една като name driver (много евтино излиза) но това при условие , че на колата и е направена пълна застраховка на името на друго лице.

На познати литовци две семейства и на двете са им взимали кола докарана от родината, не знам по какви причини, по всяка верочтност неизрядни документи или са ги хванали, че са постоянно пребиваващи в страната.

Джу, как е новата работа Simple Smile

# 361
Идеята е за постоянно. Т.е. всичко с колата трябва да е уредено документално, за да си нямаме излишни проблеми.
Коя е институцията, която се занимава с тези проблеми там. От ровенето из гугъл излизат разни тах офиси http://www.motortax.ie/ и подобни .
Тези - www.transport.ie  като гледам са някаква "автомобилна администрация" или само така изглеждат? Поне на сайта пише "Department of transport и т.н."
Ако са те ще им пратя един мейл.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 01:03 от ени

# 362
Гарда се занимава с това.
Не можеш да караш колата си тук и да плащаш данъци в Бг. Ето това не допускат.
В случай на ПТП е много по трудно с бг застраховката да се клеймва от тук.
Преди години имаше много коли от източна Европа. Явно им създаваха проблеми и за няма и 3-4 месеца всичко изчистиха. Дори и да не ти я конфискуват, ще те накарат да я махнеш или да я пререгистрираш тук.
Регистрацията означава ирландски номера и документи на колата. Колата се регистрира http://www.revenue.ie/en/tax/vrt/index.html и се плаща такси тук. Vehicle Registration Tax е около 50% от стойноста на колата. Затова и ирландските коли да много по скъпи. Тази такса ги оскъпява.

# 363
Благодаря на всички,
Доста неща ми се поизясниха VRT-то не е чак толкова страшно (поне по калкулатора от сайта им) - под е е страшно имам, впредвид че не е 50 %.
VRT Chargeabl  €1510 - това е тотал при Open Market Selling €13441 (тя толкова не струваше тука нова ама ... щом са казали)
Ето това обаче е крайно неприятната част ако реши някой да се прави на интересен:

What happens if I don't register my vehicle?

It is an offence to drive an unregistered vehicle in the State. Accordingly, an unregistered vehicle may be detained by Revenue officials or by An Garda Síochána. Additionally, a vehicle may be seized by Revenue officials and may only be released on the payment of a penalty.

Но така като гледам ако лизинга е собственик няма как да стане Sad.

# 364
ени аз затова до сега ти говорех, но явно ти трябваше да си го прочетеш сам.

# 365
Целта ми беше да открия точни цифри, институции и прочее, за да може да се види какви ще са разходите и какво ще е нужно да и да не се окажем неподготвени та да трябва на местна почва  тепърва да оправяме документи и да се занимаваме оттук с неща в България.
Благодаря за насоките и информацията.

# 366
Добро утро.
Че има начин да се кара тук кола с Бг регистрация, има  със сигурност, но не съм наясно точно как е.

Дзак, работата ми е малко трудна, но то работата с хора винаги е трудна, знаеш.

Желая ви хубав и НЕдъждовен ден, че тук вчера се съдра да вали, дано днес не е такова гадно.

# 367
Добро утро,
незнам НЕдъждовния ден как ще го уредим. Тук вали от неделя вечер.
А на мен така ми се спи. Нямам търпение да стане петък. Тогава единствено ще мога да се наспя.
По едно кафе за добро утро.

# 368
И тук вали.
Не проливно като вчера, ситничко, ама не спира.
Гилти, страхотно кафенце! Hug
Аз пък утре ще почивам.  Party

# 369
Някой знае ли дали мога да оправя един екстърнал хард драйв? Пълен е с филми и снимки- 850Г, но не тръгва на нито един лап топ. Имаме 3 в къщи и не иска да тръгне на нито единия.
Къде мога да го занеса да го оправят и въобще има ли шанс за него?

# 370
Добро да е утрото Ви, дами!
Мерси за кафенцето.
Аз май си активирах синузита от тази настинка, яко главоболие също ме мъчи. Този номер съм си го правила само един път в живота, сега за 2ри път. С шапка е решението....А тук грее слънце сега.
Даже бяхме сме се наговорили няколко мами да бягаме заедно в парка, обаче не бивам.

# 371
  • Cavan, Ireland
ДОбро утро!

Аз само не разбрах защо е зора да се дойде с кола от бг, като се има  предвид, че тук шофьорите предимно  жени и старци през деня и с кола с обратен волан видимостта за изпреварване става нулева...или аз съм прекалено голям нервак, за да си помисля, че бих карала кола с обратен волан тук....

Нем, оправяй се бързо!
Гилти, тук в нашето селце има двама мъже, единия литовец другия поляк, които се занимават с такива неща и ги знам от приятели и познати, иначе защо не пробваш в някой магазин като PC world примерно ,ако имаш наоколо такъв де, там не може да нямат сервиз.

# 372
... като се има  предвид, че тук шофьорите предимно  жени и старци през деня...

Joy Joy Joy

... и пияници през другото време ... Joy

# 373
Аз съм на абсолютно същото мнение. Т.к. идея си нямам от застраховки, документи, лизинг и пр. чудесии, гледам доста практично - 0 видимост и зор с карането. Досега ми се е налагало да изпреварвам само автобуси спрени на спирка. В 90% обаче не смея и това да направя. За други изпреварвания на бавни коли и пр. - не ми се е налагало. Карат си бавно, спазват си правилата, джигитите липсват.
Гилти е дала достатъчно инфо как са процедирали с неирландски номера.
Кола на старо не кой знае каква сума.

# 374
Добро утро и мен!  Hug
Благодаря на всички, които споделиха за шофьорските книжки. За сега ще се въздържа от смяна, но ако реша да се кача на кола ще си я сменя.  Peace
Гилти, потърси някой PC doctor във вашия град. Тези са в Дъблин:
http://www.datarecovery.ie/hard_disk_drive.htm
Дано да спасиш информацията!  Peace
Много хубаво кафе–направо ми се прииска да го изпия.  Simple Smile
Нем, пожелавам ти бързо оздравяване!  Hug
Ени, добре дошла и от мен!  bouquet  
Дзак, Джу  Hug
При нас не е валяло от няколко дни, но е хладничко. Днес е напекло едно слънце, ама пак си е студено.

Общи условия

Активация на акаунт