Ирландия - пета тема

• 36 463
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
И така.. почувствах се безпомощна и сякаш на никой не му пукаше. Sad

Спокойно. Тук е така. Даже да се гърчиш с бъбречни болки няколко часа пред кабинета...Много хубаво си направила, че си отишла на място. Да оздравява малката принцеса.
Давам само плодове. Нищо повече.

# 586
  • Cavan, Ireland
Роси, съжалявам да чуя, да се оправя бързо малкото човече  Hug

Медицинското обслужване е на безобразно ниво тук, много туткане много чакане и мнооого високо заплащане. Аз работя за лекари, не знам в кой е вината за такова бавене, може би и тяхна, но имах късмет да отида в болницата за изследвания преди 2 седмици и за по малко от час, да ме вкарат в системата, да ми направят рентген, да дам кръв и урина и да мина физио. Което по принцип отнема половин ден , че  и повече, прекаран предимно в чакане, или може би хората чакат повече заради такива като мен  Tired да не ми се налага пак да ходя...не само на мен, де, на всеки...

Нем, не ме вкарвай сега във филми, че от февруари пак почва курс  newsm78

# 587

~Lana~ , ползвам хомеопатия от аптеката, не сме посещавали класически хомеопат никога...Идвайки тук децата престанаха да боледуват. Най-много един сопол. На чист въздух, хубава храна и вода.... Wink
За ваксините - те са препоръчителни. Аз направих таблица въз основа на БГ книжката за ваксините и на двамата ми юнака и я занесох на GPто тук и в Primary Healthcare.
От училище получих бележка, да попълня ваксините от лекар. Писах писмо /имаше адрес на HSE/, че ваксината за 4-5 г /когато тръгват на училище/ няма да я бия. В БГ се бие по-късно. Май беше MMR. И приложих разпечатани тяхната таблица и нашата таблица.
Аз като съм почнала с БГ календара, да имат да взимат да им слагам допълнителни такива по друг календар. Лятото при GPто в БГ си правя прегледи, ходя си по лекари профилактично. Тук само в оптика съм стъпала. Тукашното GP не ме е виждало очите от 1 година. 70 евро ми е прегледа. Айде де...то не че било нужно де.

Нем,благодаря ти за отговора HugИскаше ми се да знам дали при несъгласие на родителя да постави ваксина на детето,може да му наложат глоба или да възникнат проблеми при записването му в училище.Тук до колкото знам от приятели е решено,че щом детето няма поставена ваксина,няма и детски помощи.Някои родители дори и някви глоби плащат.Всичко е политика според мен.Нем,да те питам още едно бързо въпросче:Казваш,че си купуваш хомеопатични от аптеката,на каква цена  вземаш едно флаконче /гранулките на Боарон/.Благодаря предварително!  bouquet

Роси пожелавам ти от сърце скорошно оздравяване на малката Peace

# 588
Lana, всичко си взимам от БГ. Идея си нямам колко струва хомеопатично тук.
Извинявай, писала съм аптеката. Имах предвид в БГ Wink
Близък човек идва всяка Коледа и Великден и си опреснявам резервите Wink

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 17:26 от немирница

# 589
Нем, попълвах за каката.
За втори път.
За баткото и за Малчо ги попълних миналия месец.

Роси, за сега няма вариант за местене. Sad

# 590
Ех, Чосиии, що не си наоколо?!
Днес висях това и се сетих за теб! Wink

# 591
Лем, не съм разказвала, не ми се и говори за това, че още ме е яд сигурно никога няма да си го простя!  ooooh!
Джулс,  Hug извинявай за въпроса!  Hug
Не отхвърляй напълно идеята за преместване. Поне в мислите си.  Peace  Направила си го веднъж- на хиляди километри, някой ден може пак да го направиш. Всичко е възможно.  Hug
Роси, имала си челен сблъсък с тукашното здравеопазване, а? Дано малката да се оправи бързо.  Hug Ще трябва да свикнеш, че тук никой за никъде не бърза.

Ние имаме известен опит с тукашната здравна система, и не мога да отрека, че е доста тромава. Една неделя, прекарахме 8(!?) часа в спешното в Тала докато прегледат мъжа ми. При децата изглежда по-бързо стават нещата. Когато дъщеря ни си счупи ръката за 5 часа бяхме приключили в спешното.  Wink Не мога да отрека обаче, че влезеш ли в болницата те обгрижват много старателно и ти правят всички възможни изследвания. Ако трябва обаче да запишеш час за GP се чака ден-два, а за специалист няколко месеца. Това е моят опит. Добре че от както сме тук  се разболяваме рядко от настинки и вируси.
На малката давам витаминен сироп за повишаване на апетита, защото е много злояда. Нося го от България. За нас купувам витамини, като не ги пием непрекъснато, а правим почивки. Хомеопатия не използвам.

Извинете ме за дългите постове, но през деня нямам време да пиша, и гледам вечер да наваксвам. Blush

# 592
На малката давам витаминен сироп за повишаване на апетита, защото е много злояда. Нося го от България.

Може ли да ми пишеш какъв е точно. Преди два-три часа поръчах един да ми го пратят от БГ. Благодаря предварително. Hug

# 593
Лем, ах ти, калпазанке! Wink Hug
Само чакаш да ми се доспи и почваш да пишеш. Mr. Green  Laughing
Ще ти разкажа като се видим как и защо се забих тук, и кой вятър ме довя. Tired
За местенето - не знам, може пък и да се случи някога.
За здравното им обслужване нямам думи.
Много са мудни, много са флегматични.  ooooh!
За хомеопатията - не ползвам нищо хомеопатично.
И моите деца спряха да боледуват, откакто са тук.

Аз утре съм почивкаааа, ихуууу!  Party

Къде са всички тази вечер?  newsm78

Я, ей я и другата калпазанка се появила - Нем. Hug

# 594
Най накрая да се добера до тук.
Церемонията беше обявена за 14:15, но настаняването на хората почна 2 часа по рано. Въпреки многото кандидат ирландци и гостите им/ някои бяха дошли с цялата фамилия/, организацията беше много добра и всичко течеше много плавно. Convention Centre е нова и много голяма сграда.
Както и вчера ви казах между 10- 15 % бяха бели, другите цветнокожи от различни части на планетата. При влизането ни регистрираха. Бяха ни изпратили предварително писма, кой на кое гише ще бъде. На самото гише подписахме декларацията за гражданство и ни дадоха в плик самия сертификат, лист с документите необходими за паспорт и изпринтена част от конституцията. След това започна настаняването в залата. Гостите бяха на балкон, ние в самата зала. Иначе оркестър след това министъра на правосъдието ни поздрави и доста дълга реч държа. След него говори една жена съдия и всички групово се заклехме пред съдията. След нея министъра пак взе думата и така един час отиде в речи. Церемонията завърши с химна. И като се за прегръща този народ и разцелува, сякаш досега в затвор са ги държали. После се замислих, че те най вероятно са се чувствали така и аз не му отдавам на това гражданство такова значение, както те.
Това което ми направи впечатление от речите е, че в момента дават ирландско гражданство много лесно. Тази година са дали на 37000 човека. Умножено по 950 евро прави 35 милиона в бюджета.
Променили са процедурата и вместо 26 месеца ще се чака само 6 месеца вече.
Имаше хора, които сигурно не разбраха и дума. Една жена водена на мъжа си с фередже, виждаха и се само очите, много кюрди особено жените не разбираха кое къде и какво.
Но това са новите ирландци. Може би с тях правителството ще отчете много по ниски цифри на емиграция.
Имаше хора с канадски и американски паспорти на регистрацията. Явно хората се движат, едни на сам, други  на там.
Сега прехвърлям снимките, ще ви пусна линк за тях по късно.

За тукашното здравеопазване или само лошо или нищо. Имахме титаничен сблъсък с 8 месеца без диагноза. Сега се опитвам да се докосвам до тях само в краен случай.
Моля ви пунете ме да публикувам поста си Laughing  bouquet

# 595
Хахаха...
Гилти, пишем, не се шегуваме.
Стане ли посред нощ и почваме. Joy
Благодаря ти за разказа, беше ми много интересно.
Честито ти гражданство, със здраве да си го ползваш. Wink
Аз пък гледам темата стигнала 40 страница!
Браво!
Как ви се радвам ако знаете.
Помните ли как ви се молех в началото да драснете поне два реда, а вие със седмици не пишехте? Sad
Дано сте все така редовни вече,  чувствам ви като приятелчета! Hug

И като съм се разбърборила за темата, се сетих да питам - искате ли да "раздвижим" заглавието на следващата? Mr. Green

# 596
http://galinah.snimka.bg/other/ceremony.707723
По някаква причина не мога да завъртя снимките, а съм снимала с телефона си.

# 597
Нем, сиропът се казва Апетон. Наистина повишава апетита на малката.  Peace Правим почивки за известно време.
http://www.marvi.bg/apeton-sirop-za-deca-125ml-2005.html
Гилти, много интересно наистина. Радвам се за вас!  Hug
На синът ми съученици- филипинци, бразилци и други бързат да станат ирландски граждани, защото искат да следват тук, а таксите за студенти извън за ЕС са по-високи.
Джу,  Hug
Наистина през деня нямам никакво време. Вечер след като приспя "домашните любимци"  Mr. Green
приготвям кутиите с обяда, зареждам пералня, миялна и т.н. и чак тогава остава време за форума. После откарвам до никое време, а сутрин се чудя как да стана.  Blush
Аз съм ЗА раздвижване на заглавието.
А, и утре ху-у-убаво да си починеш.  Hug
Гилти, благодаря за снимките!   bouquet .Сигурно е било много вълнуващо.

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 01:16 от Лем

# 598
Гилти, чуден разказ, благодаря. С нетърпение очакваме и снимковия материал като визуално допълнение.

Джу, както решиш...то като се разпишеш 1 път и все ти излиза в Обновени, така или иначе.

Дзак, само не ме обвинявай мен сега за филмите в главата ти.  Mr. Green

# 599
Ех, Чосиии, що не си наоколо?!
Днес висях това и се сетих за теб! Wink

Наоколо съм ама се правя, че уча английски и жена ми ми се кара и цупи  Laughing  щото не я слушам. Ама просто ми е трудно да се държа сериозно с нея като ме учи.

Пък и по принцип  вися в друг форум Simple Smile все пак този е за мами. Освен това тук пишете основно нощем.

Иначе  явно има доста организации за дарения.  Но явно и доста текучество на хора Simple Smile.  Надявам се ирландците да възприемат добре подобни хора, а не като тук. В България е възможно и някой шамар да отнесеш ако не си някоя лелка.

Общи условия

Активация на акаунт