За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 662
  • 721
  •   1
Отговори
# 150
За обръщането ставаше въпрос, за буркани, които не се стерилизират, а се обръщат с горещо напълнени смеси.

По какъвто и начин да ги правя не ги обръщам. А също и никакви фиксове не използвам.

# 151
Тиквичките нямат своя киселина , която да позволява консервиране без допълнително добавена такава.Моят опит показа , че тиквички се консервират задължително с аспирин или добавка на оцет.Когато консервираме за употреба за бебе , или дете е най - добре да бланшираме и да зачразим.Иначе - правила съм на кръгчета , в буркан Омния добавям 1 чаена лъжичка сол и два аспирина , стерилизирам за 5 минути и зимата са леко хрупкави , но в никакъв случай не са със суров вкус.Леко запържвам или запичам и заливам с млечно - чеснов сос.Стерилизирала съм по този начин и нарязани на кубчета - за крем -супа или за ястие с ориз . Търпят допълнителна обработка , но много кратка - според вкуса -ако обичате да са леко хрупкави - не прекалявате със запържване или задушаване. Но - за деца и бебета - по- добре купете свежи или замразете!

# 152
Може ли някой да ми каже рецепта за сурова туршия в бидонче само със сол, без оцет. Знам че се слага на 10л. 400гр сол, но не знам дали след това трябва да се сложи бензоат като при зелето.

# 153
Задавам въпроса си и във вашата тема, надявам се да получа някакъв отговор от мами-специалистки в консервирането Simple Smile

Направих доста голямо количество от така наречената бърза туршия (зеленчуците се заливат с гореща марината и се оставя един ден да ферментира, след което е готова за консумация).
Има ли вариант да я консервирам за  по-дълго време (в маринатата има и олио).  newsm78
Аспиринът дали ще свърши работа?

# 154
Не намирам маринованите чорбаджийски чушки на Джема.Може ли линк.

# 155
Момичета, направих зелени домати в трилитров буркан със солена саламура. Тези дни беше много слънчево и превряха на терасата. Мен през деня ме няма, всяка вечер претаках. Сега прибрах в килера и искам да ви попитам- това достатъчно ли е, за да не се вкисват повече?

# 156
да, прибирай.

# 157
# 158
  • Талант на 2012,2013 г.
Ние вчера вечерта пресякохме нашата сурова в бидона с н. бензоат, че в тия жеги... ooooh!

# 159
  • Столицата на "Второто българско царство"
здравейте,направих от ловджийската туршия на Джема,но днес видях,че капачките свистят и са надути.Май съм препълнила бурканите  newsm78.Дали ще стане да ги отворя,да махна малко от зеленчуците и пак да я затворя???

# 160
Джема,много благодаря за рецептата  bouquet

# 161
  • Под сянката на разлистените кактуси
Момичета, сладкото ми от череши се е захаросало  smile3516 Има ли някакъв начин да се оправи, да го затопля на водна баня като мед или ...?

# 162
  • Бургас
Тиквичките нямат своя киселина , която да позволява консервиране без допълнително добавена такава.....
Не съм съгласна, правих кисели тиквички, както правя краставичките само със сол, страхотни станаха. Не съм добавяла нито аспирини, нито оцет.

# 163
Ние вчера вечерта пресякохме нашата сурова в бидона с н. бензоат, че в тия жеги... ooooh!

Как се ползва н. бензоат - някакви указания, дозировка? От аптеката ли се купува?
Никога не съм го ползвала, затова питам Simple Smile.
Бих искала да затворя туршията в буркани, за да изтрае поне месец-два.
А това, че в маринатата има и олио дали не променя нещата? newsm78

# 164
Моля за съвет, как мога да направя в буркани карфиол, така че после да мога да го ползвам за паниране(много го обичам паниран ).Във фризера вече няма място, а имам доста карфиол.
Върти ми се в главата да пробвам затворен в буркани само със сол и вода и сварени за 5 минути, за да е хрупкав, но не знам дали ще ми хареса после. Преди години пак така имаше много карфиол и правих като царска туршия,но само карфиол и малко моркови, но не ни хареса и накрая го хвърлих.
Трябва ми съвет от вас някой пробвал ли е нещо такова (не ми се хвърля отново) или друг начин на приготвяне на карфиол за паниране през зимните месеци.

Общи условия

Активация на акаунт