За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 646
  • 721
  •   1
Отговори
# 360

Много ви благодаря за съвета, много се зарадвах, че се нормализираха, даже вкъщи имам едно сладко от боровинки със същия проблем, и него ще го "ремонтирам" : ) .

А от този мармалад днес ще правя втора доза, много ми хареса. Ох, да расте по-бързо моя ревен в градината, че ще фалирам покрай купешкия : ) .

# 361
  • Талант на 2012,2013 г.
Да подадеш рецептичката?!? Thinking Blush Praynig

# 362
Разбира се!

5 сравнително малки портокала (около 800г)
400г ревен, нарязан на кубчета
800г захар

Портокалите се белят, не е нужно да е само оранжевата част и ако погледнете моите снимки, има малко и от бялата. Кората се нарязва на ситно. Портокалите се изстискват.
Смесват се кората, сока, ревена и захарта в голям тиган/тенджера. Бърка се докато се разтвори захарта. След като заври не се бърка повече и така къкри около 45 минути/ докато се желира.

Био портокалите бяха на промоция, затова и реших да направя мармалада. Не съм изварявала кората на портокалите и крайният резултат изобщо не горчи. Това обаче предполагам зависи и от самите портокали, аз опитах кората преди да я сложа в тигана, не горчеше. Ако се притеснявате от горчивина, може да ги изварите на няколко пъти .
В оригиналната рецепта не пише нищо за махане на пяната, но аз я махах.

Много лесен мармалад : ) , на мен ми излезнаха три бурканчета от 400 милилитра+една намазана филия  Laughing .

# 363
  • Талант на 2012,2013 г.
Благодаря. Hug

# 364
  • The point of no return
Моите пробиотични кисели краставички са по-бързи, много съм доволна от тях. Аз се интересувам от други идеи за естествено ферментирали зеленчуци, ще прегледам блоговете ви.   bouquet

Благодаря за рецептата  Peace Снощи затворихме един буркан с краставички  Grinning

# 365
  • The point of no return

400г ревен, нарязан на кубчета

За първи път чувам за ревен,  какво точно представлява  newsm78 Нещо от сорта на индришето ли е

# 366
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD&am … =1366&bih=665
Това е ревен, не знам на какво прилича по вкус, само съм гледала по ТВ как го приготвят.Използват се дръжките на листата...

# 367
От семейството на лапада е ревенът, тук правят пай от него, обикновено го комбинират и с ягоди.

В мармалада придоби интересна консистенция, поне за мен, напомни ми на по-мек рачел, ама това са някакви странни мои асоциации.

# 368
Мойто КЕСЕЛО ЗЕЛЕ го сложих.
След дълги проучвание, в инета, направих разтвор, за 10 литра вода- 245 грама морска сол + равна супена лъжица захар. Чакане докато се разтвори/от вечерта за сутринта/; зеле около 20 кг ,наредено предимно с кочана НАДОЛУ. На дъното 2 корена хрян.Бидона омазан с лук. Утре сутрин му изливам последните 10 литра разтвор и го запечатвам до 23-24 декември. За всеки случай над зелето слагам решетка,пластмасова, и една бутилка от 1,5 литра да я затиска /, която бутилка може да се окаже на дъното, но не съвсем, щото няма как да отмести долостоящото зеле, и най-много да се наклони,заедно с решетката/.БидонЯ е 85 литра,зелето около 20 кг.,разтвора ще е около 45- 50 литра.
Други "подобрители" , като царевица,чубрица,червено зеле,червено цвекло и т.н. не съм слагал, а и не искам

# 369
  • София
Моите пробиотични кисели краставички са по-бързи, много съм доволна от тях.

Благодаря за рецептата  Peace Снощи затворихме един буркан с краставички  Grinning

Roya успех! Написала си затворихме - аз да поясня, че нашите не сме ги затваряли, защото има процеси вътре. Нашият буркан е затворен неплътно само с обикновенна капачка, първите 1-2 дни имаше малко течност около буркана. Отгоре трябва да има малко място, около 1-2 см.

А да ви питам за бурканите за ферментация, отгоре имат някакво приспособление за отвеждане на въздуха.  А гледах и едни специални глинени съдове за ферментация на зеле, много скъпи над 100 д. Ето линк, от който се виждат - http://www.culturesforhealth.com/natural-fermentation/fermentation-crocks.html . Дали имате опит?

# 370
Едно време не е имало такива буркани, баба ми имаше една голяма делва и там слагаше туршия.Затискаше с камък зеленчуците, а отгоре капак от кофа...

# 371
Мойто КЕСЕЛО ЗЕЛЕ го сложих.
След дълги проучвание, в инета, направих разтвор, за 10 литра вода- 245 грама морска сол + равна супена лъжица захар. Чакане докато се разтвори/от вечерта за сутринта/; зеле около 20 кг ,наредено предимно с кочана НАДОЛУ. На дъното 2 корена хрян.Бидона омазан с лук. Утре сутрин му изливам последните 10 литра разтвор и го запечатвам до 23-24 декември. За всеки случай над зелето слагам решетка,пластмасова, и една бутилка от 1,5 литра да я затиска /, която бутилка може да се окаже на дъното, но не съвсем, щото няма как да отмести долостоящото зеле, и най-много да се наклони,заедно с решетката/.БидонЯ е 85 литра,зелето около 20 кг.,разтвора ще е около 45- 50 литра.
Други "подобрители" , като царевица,чубрица,червено зеле,червено цвекло и т.н. не съм слагал, а и не искам
аз пък слагам само зеле и сол, както и двете ми баби го правят  Peace
Слагам зелките както ми падне  Simple Smile понякога слагам и една червена за цвят.

# 372
  • София
Искам да сложа в 3-литров буркан нарязано зеле за бързо "вкиселяване", ама съм забравила колко лъжици сол се слагаше  newsm78 Някой да помогне  Hug

# 373
Искам да сложа в 3-литров буркан нарязано зеле за бързо "вкиселяване", ама съм забравила колко лъжици сол се слагаше  newsm78 Някой да помогне  Hug
Ами по принцип на 10 литра вода се слага около 40 гр сол.За 3- литров буркан идва някъде към 15-16 гр. но то като натъпчеш зелето ще поеме малко вода,така,че мисля към 10 гр сол ще са ти добре.Ако е малко винаги мжеш да ръснеш още малко  Peace
п.п.ако искаш да стане по-бързо може да му ръснеш малко лимонтузу  Peace

# 374
  • София
Искам да сложа в 3-литров буркан нарязано зеле за бързо "вкиселяване", ама съм забравила колко лъжици сол се слагаше  newsm78 Някой да помогне  Hug
Ами по принцип на 10 литра вода се слага около 40 гр сол.За 3- литров буркан идва някъде към 15-16 гр. но то като натъпчеш зелето ще поеме малко вода,така,че мисля към 10 гр сол ще са ти добре.Ако е малко винаги мжеш да ръснеш още малко  Peace
п.п.ако искаш да стане по-бързо може да му ръснеш малко лимонтузу  Peace

10 гр не беше ли една супена лъжица сол? Малко ми се вижда, освен да натъпча зелето, да го залея с вода и после да я изцедя за да видя колко литра е  newsm78
А това за лимонтозуто не го знаех, благодаря  Hug

Общи условия

Активация на акаунт