За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 642
  • 721
  •   1
Отговори
# 375
Вместо да я изцеждаш,натъпчи зелето и на око прецени колко вода доре голу ще събереш в буркана.Разтвори си солта и заливай,после разклати буркана за да се разтвори хубаво солта Peace
Ако ти се вижда 1 с.л. малко сложи лъжица и половина сол,би трябвало да е добре  Wink
И аз съм правила така в буркани ама все правя на око и не знам по колко сол слагам  Thinking

# 376
а тези пробиотични краставички дали бих могла да ги сложа в кофичка с капак, споделете мнения, че нямам друг съд и дали ще се получат с дългите краставици нарязани или трябва да са задължително корнишонки

# 377
Искам да сложа в 3-литров буркан нарязано зеле за бързо "вкиселяване", ама съм забравила колко лъжици сол се слагаше  newsm78 Някой да помогне  Hug
На трилитров буркан 4лъжици едра сол.  Peace

# 378
  • София
Искам да сложа в 3-литров буркан нарязано зеле за бързо "вкиселяване", ама съм забравила колко лъжици сол се слагаше  newsm78 Някой да помогне  Hug
На трилитров буркан 4лъжици едра сол.  Peace
Благодаря   bouquet

# 379
  • София
а тези пробиотични краставички дали бих могла да ги сложа в кофичка с капак, споделете мнения, че нямам друг съд и дали ще се получат с дългите краставици нарязани или трябва да са задължително корнишонки

Най-вероятно ще станат и в кофа с капак. Много хора си правят туршията в бидони. Но може би от пластмасата има малки отлагания и е по-добре в стъкло.
За вида на краставичките - според мен  целта е и зеленчуците да са сезонни. Сега краставичките не са много естествени - по добре да направиш карфиол и моркови. Пробиотичната бактерия, която ще се развие в съда е същата.

Успех!

# 380
  • The point of no return

Малко по напред в темата бях писала, че на нас киселето зеле в пластмасова кутия не ни се получи и го изхвърлихме, определено на препоръчвам

# 381
Благодаря за съветите / мненията. Ще се опитам да потърся големи стъклени буркани Peace

# 382
Момичета копирам се въпроса от друга тема и се надявам някой да ми отговори и тук!

Момичета имам спешна нужда от съвет.
Тази година за първи път решихме с мъжо да си сложим кисело зеле,сложихме малко 7 зелки,20 дни го претакахме всеки ден,после сложих 30гр синапено семе,и по рецепта пише повече нищо да не се прави.Вече 27 ден от както го сложихме  и днес го погледнах и отгоре се е събрало нещо като бяла паяжина,обрах я и стои нещо като пресечено на бели парцали.Така ли трябва да е?Какво да го правим от тук на татък,да се пресече ли с някакъв консервант?

# 383
Аз правя трушия само с вода и сол и на мен така ми се получава.Миналата година ми стана така и киселото зеле и трушията.Моя позната ми каза да сложа още малко сол и натриев бензоат,тази година си направих така зелето-  и с малко повече сол и натриев бензоат и засега е добре  Peace
п.п.Но не знам дали,ако сега сложиш бензоат ще си оправиш зелето и ще изчезне това бялото  Tired Ако искаш пробвай,но и да не стане по мои наблюдения това бялото не пречи-просто преди консумация си изплакваш зелката да го отмиеш  Peace

# 384
Момичета копирам се въпроса от друга тема и се надявам някой да ми отговори и тук!

Момичета имам спешна нужда от съвет.
Тази година за първи път решихме с мъжо да си сложим кисело зеле,сложихме малко 7 зелки,20 дни го претакахме всеки ден,после сложих 30гр синапено семе,и по рецепта пише повече нищо да не се прави.Вече 27 ден от както го сложихме  и днес го погледнах и отгоре се е събрало нещо като бяла паяжина,обрах я и стои нещо като пресечено на бели парцали.Така ли трябва да е?Какво да го правим от тук на татък,да се пресече ли с някакъв консервант?

Не се притеснявай за "това бялото" .Нарича се сагА...

Когато се прави такава туршия(сурова) ,понякога се получава тази бяла "покривка"....
При суровата туршия принципа е,че се образува млечно-кисела ферментация благодарение на такива бактерии....
Много е полезно това за организма ни !

Обирай с ръка или с цедка "покривката" и парцалите,доколкото можеш......Ако държиш туршията на студено - няма проблеми и до Март месец!

Аз лично тази зима също имам сагА по киселото зеле в бидона.....Не се притеснявам.....Обирам през два-три дена и толкоз!

# 385
TheNMaster, zuzka@
много ви благодаря момичета за отговорите,дано стане зелето и не се налага да купувам от магазина за празниците.

# 386
  • SHOOT ME 10 $
Здравейте момичета! За зелето:Смея да твърдя ,че се справям добре. Няма значение колко кг.зеле слагате .Като наливате водата- при приготвянето- на 10литра слагате по 0.400гр едра сол да се разтвори и наливате.Солта се мери спрямо количеството вода,която поема съда.Преточва се не по-малко от месец. До като втаса и сърцевината на зелето. А бе слага се около 8-ми ноември и се преточва до нова година.След като е готово ,може да го пресечете с натриев бензоат. На пакетчето пише по колко се слага.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 22:41 от midkoo

# 387
  • SHOOT ME 10 $
Бърза,вкусна, туршия
   (нетрайна)

5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио,0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки.
 Дано до сега да не е публикувана. След шестия-седмия ден може да се стабилизира с натриев бензоат по желание. Това не е точно туршия.По-скоро ,мариновано.Олиото леко омекотява вкуса...много вкусна става.От всичката зимнина винаги тя първа ми свършва.

Последна редакция: ср, 09 яну 2013, 22:24 от midkoo

# 388
  • SHOOT ME 10 $
А, така си приготвям пък мариновани червени камби. По две дози за зимата не ни стигат! (аз и много раздавам).Страшно вкусни стават.                     Мариновани камби
 5кг червени камби почистени, 1кг карфиол,1средна зелка,1кг моркови,1глава кервиз (целина) с листата, всичкия зарзават да е 9-10кг нарязан за консумация.Приготвя се марината: 1л.оцет,7чаени чаши вода,1суп.лъж. натриев бензоат,1ч.ч.едра сол,1кг.захар.В голям съд се залива зарзавата с марината,пестоява 12ч.,пълнят се бурканите,във всеки се слага по 1скил.чесън ,5-6 зърна чер пипер,3-4 зърна бахар. Залива се с марината и се стерилизира малко (за капачката)    

Последна редакция: пт, 22 мар 2013, 19:17 от midkoo

# 389
Момичета, един странен въпрос,  моля за извинение предварително.
Знам, че тук е писала дама, която преподава  в УАСГ - бетон. Дали ще е удобно да ми пише на ЛС? Няма да искам услуга  Peace

Общи условия

Активация на акаунт