За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 99 516
  • 721
  •   1
Отговори
# 570
 Момичета и Мидко, рецепта за сладко от кайсии имате ли? Тази година имаме страшно много и мисля да направя. Рових в блога на Пеп-чо, но не открих....

Благодаря   bouquet

# 571
simpatiuh4e, тъсиш сладко, а не конфитюр ли?

# 572
  • SHOOT ME 10 $
Симпатяга Много искам,но не мога да ти помогна!
Виж на ракийка ,как да ги направиш- ще ти кажа веднага.

# 573
  • Талант на 2012,2013 г.
Аз миналата година правих ама всичко ми беше на око. Нямам рецепта. Почистих каисийките, засипах ги със захар, престояха ми една нощ, на другия ден им сипах една чаена чаша вода и сока дето си бяха пуснали и варих до готовност, т.е. капката да не се разлива в чинията. Лимонтозу, в бурканчетата, затворих, обърнах и готво. Беше много вкусно, но то стана по-скоро като мармалад, плодовете не са цели..

# 574
    Момичета ,правих сладко от кайсии като ползвах гелфикса на доктора ,но ми остана рядко и го варих до желаната гъстота ,тоест не спазих упътването от  пакетчето. Сега не знам да го стерилизирам ли или не .В момента е вече в бурканите и са  обърнати.
    И бихте ли ми обяснили каква функция изпълнява гелфикса - за първи път го ползвам , четох че вие го ползвате и хайде и аз.

# 575
  • Балчик

Сладко от кайсии

5 кг захар
3,5 кг кайсии
5 ч.л лимонена киселина
1 л вода

Кайсиите се нарязват на парчета или се оставят цели,ако са по-дребни. Накисват се във варна вода 1-2 часа. Изплакват се обилно. Слагат се да се варят с водата и захарта,като периодично се бърка накръст с решетъчна лъжица, за да остават цели плодовете. Също така могат за по-добро запазване да се пуснат направо в захарен сироп. В началото на слаб огън, после на по-силен. Вари се до пълно сгъстяване на сиропа.. 2-3 минути преди свалянето от огъня се прибавя лим. киселина.

# 576
  Гисчо , ако не се лъжа Супичка е твой, нали ? Ако да- четох твоята рецепта   bouquet
,
 Благодаря ви, ще го направя като Марѝ   bouquet

# 577
  • Талант на 2012,2013 г.
Нищо сложно, а е вкусно... Laughing Hug

# 578
    Момичета ,правих сладко от кайсии като ползвах гелфикса на доктора ,но ми остана рядко и го варих до желаната гъстота ,тоест не спазих упътването от  пакетчето. Сега не знам да го стерилизирам ли или не .В момента е вече в бурканите и са  обърнати.
    И бихте ли ми обяснили каква функция изпълнява гелфикса - за първи път го ползвам , четох че вие го ползвате и хайде и аз.
Би трябвало да желира -има желатин в него и консервант.Но и моите сладка станаха редки,моят беше 2:1.Преди години за пръв път като го ползвах за сладко то праскови и стана прекалено гъсто.И този път не ми хареса.

# 579
  • Варна
Аз всяка година правя сладко от кайсии (то е по-скоро конфитюр)-  вкъщи ни е любимо и първо свършва. Моята рецепта е следната: нарязвам на осминки кайсиите. Приготвям си така 2,5-3кг чист плод. Слагам ги на котлона без да ги засипвам предварително. Добавям 1кч вода и след като заври 1кг захар. Варя до сгъстяване, добавям 1/2кл лимонена киселина, варя още 4-5минути и разсипвам в подсушени бурканчета, затварям  и е готово. Докато правя това слагам на горещия котлон да се сгорещява вода. Слагам горещите бурканчета в горещата вода и варя 5минути (това за всеки случай). Не обръщам на капачките.

# 580
  Гисчо , ако не се лъжа Супичка е твой, нали ? Ако да- четох твоята рецепта   bouquet
,

Дааа, Супичка е моя Simple Smile Но не питах дали търсиш сладко или конфитюр, за да предложа рецепта Grinning А защото и аз искам да направя сладко от кайсии, но истинско сладко, със стегнати плодчета. Баба ми правеше някакъв мн сполучлив вариант, в който слагаше и белени кайсиеви ядки. Но рецептата не мога да открия...

# 581
yulmana ,olly ,благодаря ви ! За всеки случай ще стерилизирам сладкото и май занапред ще си карам по стария изпитан начин с лимонена киселина.

# 582
,

Дааа, Супичка е моя Simple Smile Но не питах дали търсиш сладко или конфитюр, за да предложа рецепта Grinning А защото и аз искам да направя сладко от кайсии, но истинско сладко, със стегнати плодчета. Баба ми правеше някакъв мн сполучлив вариант, в който слагаше и белени кайсиеви ядки. Но рецептата не мога да открия...
Плодовете се белят и им се махат костилките с вретено,Киснат се във варов разтвор.Прави се захарен сироп и като капка та застане неподвижно на студена чинийка се пускат кайсиите,добре да се процедира с малки дози за да се запазят плодовете цели,Като открия точната рецепта ще я напиша.Но мисля че е 1:1 вода и захар ,но става много сладко.Апропо ядките на кайсиите да се запекат предварително е по-добре,Поставят се вътре в дупчицата.

# 583
  • София
Здравейте, предлагам ви моята рецепта за варено-печен конфитюр от кайсии:

Необходими продукти:
3 кг. кайсии;
2 кг. захар;
3 равни кафени лъжички лимонена киселина.
А ето и как се прави:
http://anispersonalthings.blogspot.com/2013/06/blog-post_29.html#more

# 584
От кайсии става страхотен мармалад.Най-ароматният който съм яла някога.

Общи условия

Активация на акаунт