За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 509
  • 721
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 2 033
И аз съм на вълна кайсии. Какво правите с костилките? Оползотворявате ли ядките?

# 586
  • Варна
  • Мнения: 207
И аз съм на вълна кайсии. Какво правите с костилките? Оползотворявате ли ядките?
  Аз ги суша и през зимата си чупим и печем.  И един въпрос как се прави варовата вода, в която се киснат кайсиите за сладкото с ядки? Преди години съм яла и много ми беше харесало. А тази варова вода достатъчно безвредна ли е? Малката през зимата ще е на две години, ще може ли да яде от него?

# 587
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тази рецепта я преписах от една книга за сладка и конфитюри. Аз лично не кисна във варова вода и смилам кайсиите, правя мармалада, да за е универсално- да става и за палачинки и за мазане на филии и за рула, за торти, за всичко. Сладко правя само от бели череши и зелени смокини. Всичко друго- конфитюри и мармалади.

# 588
  • Мнения: X
Тази рецепта я преписах от една книга за сладка и конфитюри. Аз лично не кисна във варова вода и смилам кайсиите, правя мармалада, да за е универсално- да става и за палачинки и за мазане на филии и за рула, за торти, за всичко. Сладко правя само от бели череши и зелени смокини. Всичко друго- конфитюри и мармалади.
Това се прави за да се запази плода цял -това е сладко и ефектно и красиво на вид.При конфитюри и мармалади много ясно че не е нужен.

# 589
  • Мнения: X
И аз съм на вълна кайсии. Какво правите с костилките? Оползотворявате ли ядките?
  Аз ги суша и през зимата си чупим и печем.  И един въпрос как се прави варовата вода, в която се киснат кайсиите за сладкото с ядки? Преди години съм яла и много ми беше харесало. А тази варова вода достатъчно безвредна ли е? Малката през зимата ще е на две години, ще може ли да яде от него?
.Накисване във варов разтвор. Ако искаме сладкото да е със запазени цели или нарязани парчета, без да се разкъсат и разварят, някои плодове като ягоди, смокини, орехчета и др., се киснат за 1,5 – 2 часа във варна вода. Тя се приготвя, като на 5 л. вода се поставя 500 гр. гасена вар, варното мляко се разбърква неколкократно, оставя се да се утаи и се прецежда през двупластова марля. Плодовете се потапят само в бистрата течност.

# 590
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тази рецепта я преписах от една книга за сладка и конфитюри. Аз лично не кисна във варова вода и смилам кайсиите, правя мармалада, да за е универсално- да става и за палачинки и за мазане на филии и за рула, за торти, за всичко. Сладко правя само от бели череши и зелени смокини. Всичко друго- конфитюри и мармалади.
Това се прави за да се запази плода цял -това е сладко и ефектно и красиво на вид.При конфитюри и мармалади много ясно че не е нужен.

Знам, затова казах, че не ги слагам във варов разтвор,защото Не правя сладко, а мармалад.

# 591
  • Варна
  • Мнения: 207
Благодаря момичета! А има ли информация доколко е безвреден варовият разтвор?

# 592
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Благодаря момичета! А има ли информация доколко е безвреден варовият разтвор?

Не е опасен, само изплакни добре плодовете. Peace

# 593
  • Мнения: 9 462
    Момичета ,правих сладко от кайсии като ползвах гелфикса на доктора ,но ми остана рядко и го варих до желаната гъстота ,тоест не спазих упътването от  пакетчето. Сега не знам да го стерилизирам ли или не .В момента е вече в бурканите и са  обърнати.
    И бихте ли ми обяснили каква функция изпълнява гелфикса - за първи път го ползвам , четох че вие го ползвате и хайде и аз.
Би трябвало да желира -има желатин в него и консервант.Но и моите сладка станаха редки,моят беше 2:1.Преди години за пръв път като го ползвах за сладко то праскови и стана прекалено гъсто.И този път не ми хареса.

от 3-4 години само с него правя сладката и нямам проблеми с гъстота. Спазвам точно указанието на пакетчето. Едрите плодове ги нарязвам  - кайсии, праскови. Класик с изваряване си правя само сладкото от сини сливи, защото е за кифли. Единствен гаф ми стана преди години с едно сладко от вишни - сгъсти се като крем, но тогава ги правех с подсладител, вместо със захар.

# 594
  • Мнения: X
    Момичета ,правих сладко от кайсии като ползвах гелфикса на доктора ,но ми остана рядко и го варих до желаната гъстота ,тоест не спазих упътването от  пакетчето. Сега не знам да го стерилизирам ли или не .В момента е вече в бурканите и са  обърнати.
    И бихте ли ми обяснили каква функция изпълнява гелфикса - за първи път го ползвам , четох че вие го ползвате и хайде и аз.
Би трябвало да желира -има желатин в него и консервант.Но и моите сладка станаха редки,моят беше 2:1.Преди години за пръв път като го ползвах за сладко то праскови и стана прекалено гъсто.И този път не ми хареса.

от 3-4 години само с него правя сладката и нямам проблеми с гъстота. Спазвам точно указанието на пакетчето. Едрите плодове ги нарязвам  - кайсии, праскови. Класик с изваряване си правя само сладкото от сини сливи, защото е за кифли. Единствен гаф ми стана преди години с едно сладко от вишни - сгъсти се като крем, но тогава ги правех с подсладител, вместо със захар.
Правих сладко от череши -цели и си е рядко,спазих точно каквото е написано .

# 595
  • Пловдив
  • Мнения: 1 605
А ползвали ли сте желатин за сгъстяване на сладкото?Бяха ми казали,че по големите хипермаркети продават такъв желатин за сладка,но миналата година търсих и не намерих.

# 596
  • Мнения: 9 462
има, да, не знам как се казва точно на доктора, но  е някаква желираща смес, малки пакетчета. Не съм ги ползвала.
yulmana , може да е от водното съдържание на плода, черешите са над 80% вода, зависи каква е реколтата

# 597
  • Мнения: X
А ползвали ли сте желатин за сгъстяване на сладкото?Бяха ми казали,че по големите хипермаркети продават такъв желатин за сладка,но миналата година търсих и не намерих.
А ползвали ли сте желатин за сгъстяване на сладкото?Бяха ми казали,че по големите хипермаркети продават такъв желатин за сладка,но миналата година търсих и не намерих.
Има на щандовете със здрасловни храни или в аптеките ,но няма указания как да се прави сладко.На доктора желиращият агент е желатин животински май.

# 598
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 559
от 3-4 години само с него правя сладката и нямам проблеми с гъстота. Спазвам точно указанието на пакетчето. Едрите плодове ги нарязвам  - кайсии, праскови. Класик с изваряване си правя само сладкото от сини сливи, защото е за кифли. Единствен гаф ми стана преди години с едно сладко от вишни - сгъсти се като крем, но тогава ги правех с подсладител, вместо със захар.
Пеп-чо, майка ми прави страхотни сини сливи на фурна. Не мога да дам точна рецепта с пропорции, но приблизително е следната. Изчиства сините сливи от костилките, като ги нарязва на половинки. Изсипва сливите в по-дълбока тавичка, но все пак на 1-2 реда, не повече, поръсва със захар и оставя да престоят една нощ. На сутринта поръсва с препечено брашно - може би не повече от 3-4 супени лъжици за цялата тава, но и зависи колко е голяма тавата и слага да пече сладкото във фурната. От време на време разбърква. Става страхотно, плодовете са цели, остава и сосче, което е гъсто и вкусно. С него правим зимата страхотен кекс със сини сливи - става ммм, да си оближеш пръстите. Ще стане и за кифли. Може във всяка половинка да се сложи орехче, получава се още по-вкусно.

# 599
  • Мнения: 9 462
 newsm03 ами ние го правим лютеничената тава  на село, няма кога да бъркаме малките дози. Но поне сме двете с етървата и се сменяме.  И е смляно, че човеците гледат странно в сладкото, като има по-големи плодове от боровинковите (правих такова във фурната аз, добре, че мамини обичат сладка) Но така с орехчетата ми харесва и ще си направя пак една тава за ГГЗ на нас възрастните   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт