За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 440
  • 721
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 1 884
пеп-4o мерси, значи ще си ги  ям сега лятото  пържените чорбаджийски чушки.

Ще правя и аз доматен сок, а кой беше писал как се изтегля водата, за да остане само на сок?

Днес съм на компоти от белени праскови.Скромно 30 буркана. Кайсиите дали ги изтървах?, искам да направя сладко.

# 691
  • Мнения: 9 455
тук няма вече кайсии.

Доматения сок - с маркуч, ако ти е прозрачен - по- добре да се  вижда кога свършва водата, ча започва сок да излиза.
Слагаш на огън съда  и го дебнеш, като наближи кипването. Пълниш маркуча с вода (около 2м., но тази операция или навън, или близо до мивката, но там, където ще тече маркуча да е по-ниско мястото от съда със сока.  Като напълниш с маркуча, слагаш палеца на единия край на отвора  (запушваш) а другия край  пъхнеш в сока, почти до дъното да иде.
Отпускаш този край с палеца надолу и отваряш да тече. Зависи колко количество е доматения сок, излиза много вода - когато видиш, че започва да е розова - спираш. След някоя минута - още веднъж операцията. Ако е много сока - може още веднъж - всеки път щом се вдигне доматената маса отгоре - ти издърпваш водата отдолу. На казан със 100л. сок сме изкарвали по 3 кофи вода, + още изваряване после за пюре.

# 692
  • Мнения: 1 110
пеп-4o, месото е доставено Simple Smile Сега сама ще си го приготвя. Капачките може ли да са от тези гумените (само такива имам) или трябва да купувам от тези другите http://www.alians-dn.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0% … 0%BD%D0%B8%D1%8F#Роси има ли значение, сложно било много видове намерих. И трябва ли да се запечатват с машинка (аз нямам) Учудиха се много майка ми и  съпруга ми като разбраха какво ще правя, но вече съм решила Grinning

Последна редакция: пн, 29 юли 2013, 15:13 от feria99

# 693
  • Мнения: 9 455
никакво значение няма каква е капачката, дори стара винтова, ако имаш буркан с винт. Важното е, добре да натъпкваш месото, да излиза въздуха, а там - където остава въздух - да има мазнина. И отгоре - 1см. олио на гърлото, задъжително-
Надолу в буркана, където остава въздух - с шишче за печене (или нещо друго тънко - мушкаш  с него към въздуха и така наливаш олиото, за да може да стигне там и да изкара въздуха

# 694
  • Мнения: 1 110
 Hug След малко започвам с това предизвикателство Grinning ще споделя резултата, отново благодаря Simple Smile

# 695
  • Мнения: 0
  За месото в сурово състояние - олиото трябва да е препържено, месото добре отцедено и преди да се постави в буркана, се потапя в олиото. Така няма въздух между парчетата.     Домати от сорта "Рома" след като ги смеля съм цедила с тензух, така както се цеди кисело мляко например. Ако ви трябва по-голямо количество чесън, лесно може да го обелите като скилидките постоят половин-един час във вода.

# 696
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
олиото трябва да е препържено

Но да е напълно изстинало, щото аз като млада булка тъй си попарих  маринованата риба, потапяйки я в препържено олио, ама никой не ми каза, че трябва и да е студено. Laughing hahaha

# 697
  • Мнения: 9 455
 Naughty няма смисъл от запържване на олиото - това месо ще стои 1 седмица в хладилника, колкото да се маринова. Няма да го съхранява цяла зима.

# 698
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Преди години баба ми гледаха пилета. На есен го колеха, разфасоваха, запържваха с много олио и подправки и прибираха в буркани. Много вкусно месо се получаваше, крехко, не мазно, траеше цяла зима. Не знам с точност технологията, но не се е случвало да има развалени буркани или вмирисано месо.
Другата седмица и аз започвам със зимнината. Е, доста скромно ще е, пък и ще ми е за първи път, за това няма да прекалявам  Mr. Green

# 699
  • Мнения: 1 884
Преди две години правих сироп от арония, който после се разреждаше с вода. Но не помня как съм го правила. Дайте някакви идеи. newsm78

# 700
  • Мнения: 21
Здравейте , правих сладко от зелени смокини, но май сложих много вода в захарния сироп. Два пъти вече ги завирам със смокините но още е рядко .Кaкаво да направя за да се сгъсти ?

# 701
  • Мнения: 1 884
Извади смокините и вари до готовност сиропа.После както си го правиш.

# 702
  • Пловдив
  • Мнения: 503
Момичета, искам да правя буркани с печени червени чушки (като им дойде времето) и имам питане към вас, че ми е за първи път. В буркана само чушките ли слагам и затварям, или трябва някаква течност да сипя? Мерси предварително.

# 703
  • Варна
  • Мнения: 207
Само чушките, малко сол и вариш.

# 704
  • Мнения: 2 033
За да не бомбират от миналата година слагам и аспирин.
Ако предпочетеш да го пропуснеш най-добре ги замрази.

Общи условия

Активация на акаунт