На работа с малко дете-малко невъзможно

• 24 167
  • 183
  •   1
Отговори
# 45
Не е лесно за никого в сегашната обстановка да си намери работа.
Да, работодателите дискриминират майките с малки деца. Не е приятно, но това е положението и нищо не може да се направи срещу него. Освен жалби и т.н., ако има изобщо кой да обърне внимание на това.
Когато отидете на интервю и попитат за деца - имам, ходи на ясла,градина, гледа го баба. И приключвате до там.

По повод ходенето на ясла...всеки има право на избор. И родители, които работят и децата са им там заради това, и такива които не работят, а се шляят по цял ден. ) След като си плащат, какво ги интересува другите ходят ли, или не на работа.

# 46
И аз нямам работа в момента , но малката тръгна на ясла и тръгна именно за да свикне самата тя там , както и организма й на купищата болести в яслената група.не се шляя по цял ден , търся си работа , карам курс за шАфьор , но ето даже и затова не ми остава време тъй като за 25 дена както е почнал месеца , тя е ходила 5  #Crazy само 5 другите 20 вкъщи болна и ние всички около нея...и знам от какво е болна защото съм чула и видяла болни деца в групата й , и хич не ме интересува дали има кой да им гледа детето , защото моето се отрови с лекарства ,каквито за 2 г и 5м. не е пила.сега едвам диша от сополи и има разстройство , аз какво да кажа , че съм дала 200лв за лекарства , че тя нямала на кой разбираш ли да си остави детето.и ко прай така , заслужават утре да пусна малката както е така , че да видят хубаво ли е като са им оздравели чедата пак да се разболеят , ама тогава и да искат ще излязат в болничен , защото вируса е доста сериозен дето го е лепнала малката(повръщане , хрема , кашлица , Т)
Племенника ми е в същата група като малката и той се разболял сега , зълва ми работи сама на работното си място , а познайте какво да прави тогава , като никой няма да дойде да я смени.добре , че е майка и на борсата в момента , че го гледа иначе и тя потъва геройски.всичко е една въртележка , днес е болна тяхното , утре моето и после пак тяхното.за да се прекъсне тази глупост , всеки да си гледа детето вкъщи и така няма да има толкова болни деца по домчетата

# 47
  • Сопот, Пловдив
А аз като самотна майка, ако няма кой да ми гледа детето като е болно, как да напусна работа, защото е несъвместимо и как да се лиша от единствения ни доход? Иначе не одобрявам изпращането на болнидеца в градината. Но ако аз не работя и мога да си позволя да не работя, а детето ми изкара 8-9 болести за шест месеца, които ми струват много пари за лекарства, сигурно ще го спра от ясла, поне докато не му укрепне имунитета.

# 48
В началото, когато тръгна на градина, плащах на жена да го гледа, когато е болен. Жената беше отскоро на борсата, получаваше обезщетение и нямаше проблем да идва вкъщи от време на време ( срещу заплащане разбира се). Обаче не знам колко хора биха се навили на такъв непостоянен ангажимент. Още от средата на първата година детето започна да боледува по-малко и го гледахме или на смени според работното си време, или само аз. По прицип нямам проблем да вземам болнични, но ми е неудобно от колегите и си ползвах годишната отпуска. Не е чак толкова трудно с не много боледуващо дете- този месец два-три дена отпуска + събота и неделя и ето почти цяла седмица вкъщи, в която детето се е оправило. След два месеца същата работа и така.

# 49
Polina82, извинявай за любопитството, но..не се стърпях  Simple Smile
Ти не работиш, но даваш детето си на ясла, където постоянно боледува, така ли?
Не съм разбрала, че тук говорите главно за ясла. Аз говорих за градина, детето ми сега започва 2-ра група и споделях опита си от миналата година. За яслата, да пробвала съм, изкара 2.5 месеца и сама го спрях, минахме на детегледачка вкъщи, просто и условията в яслата бяха отвратителни, и болестите ни съсипаха, буквално всички вкъщи. Преди детето да пробва яслата, аз дори не съм и предполагала че може да има толкова много и разнообразни заразни болести.
Колкото до градината, определено смятам че е добре едно дете да посещава градина, да изгражда харакктер, контакти, да трупа опит.

# 50

Аз споменах ясла На този етап все още нямат спешна нужда от "социализация"  Simple Smile
Много ме кефи да се прати дете на 1.2 г. на ясла с обяснението, че се прави за негово добро.
След 3 г, да, съгласна съм. След 3 и не боледуват чак толкова, обикновено имунитета им укрепва, и нещата се нормализират .
В цитата пише градина, от къде да знам, че се има предвид ясла. И мен много ме кефи някой да почне да обобщава какво кога  и как става и кое е добро за децата. На 1.2 не съм си и помисляла да се откажа от майчинство и да го пратя на ясла, но на 2 и половина по изричната препоръка на специалист го записах на такава, точно поради проблеми с речевото развитие за негово добро. И тъй като не ми боледуваше тогава, спокойно си ходех на работа. Разболяванията почнаха след 4 годишна възраст в градината вече след като се зарази там със скарлатина, която изкара изключително тежко и после не го видях здрав една година. Така, че случаи всякакви, нужди и на деца и на майки всякакви, обаче нищо не оправдава да пращаш болното си дете на ясла или градина.
Не виждам защо да се дават съвети на майка на дете, което често боледува просто да лъже при интервюта за работа,че няма да отсъства и после да го направи.

# 51
Тя дали ще отсъства от работа, или няма да отсъства, един Господ знае.
Няма как да разберем, преди да опита. А пък за да опита, трябва да се покаже в подходяща светлина, за да я вземат.. не е нужно да разяснява надълго и нашироко че детето и вероятно все ще е болно. Може пък да и проработи късмета  Laughing

На мен понятията ясли, групи и градини са ми много мътни, защото моите деца не са ползвали такива екстри, така че..извинете  Wink

# 52
  • София
И аз  бях в подобна ситуация, но аз сама напуснах старата работа, новата не се оказа каквото трябваши и оп на борсата. За мой късмет бързо намерих тогава работа (детенце беше на 2 г).
Просто зависи от работодателя. Аз не съм крила, че имам дете. След като отсъствах си наваксвах работата (нямаше кой да ме замества), работодателя не плащаше болничните, т.е. първите 3 дни си все едно неплатен. Трудно беше. Моите родители ми помагаха като гледаха детето.

# 53
  • София
Тук скоро ще се хванем за гушите.  Mr. Green
Ако няма кой да помага - т.е. баби, лели, стринки и т.нат е направо мисия невъзможна. Не само ясла, ами и градина и училище. Казвам училище, защото дъщеря ми сега е втори клас, ходи на занималня, но тя е до 17:30 максимум. Т.е. раб време тярбва да е до 16:30 или 17, зависи колко са отдалечени работното място и училището. Отделно - всички ваканции и лятната 4!!! месеца. 
Така че времето, когато ходеха на ясла и градина ми се вижда много по-подходящо даже за започване на работа, по-малко са им ваканциите и ако не боледува детето реално по-малко ще отсъстваш.
 По темата защо деца на неработеща майка са на ясла - а как да си намери работа и да тръгне да работи?  #Crazy Да води детето със себе си по интервюта? И после как по средата на годината ще тръгне на ясла, може ли да ми обясните?
Имам чувството, че някой падат от Марс.

# 54
  • София
Чакам с нетърпение да се включи поне една майка, която е ходила на работа, докато детето й е ходило на ясла; не е разполагала с бавачка/баба; не е ползвала многократно болнични и съответно не е изгонена от работа.

# 55
  • София
Чакам с нетърпение да се включи поне една майка, която е ходила на работа, докато детето й е ходило на ясла; не е разполагала с бавачка/баба; не е ползвала многократно болнични и съответно не е изгонена от работа.
И мъж, който не е можел да отсъства от работа, вместо нея!  Peace

# 56
  • София

Ето ме, Тонке.
Кало тръгна на ясла на 2 години и 2 месеца. Баща ми и майка ми работеха. Болнични взимаше мъжа ми. Аз ходех на работа, не съм взимала многократно болнични и съответно не съм изгонена.

# 57
  • София
Нана, извини ме, пропуснала съм да напиша в поста си, че таткото не е на разположение за гледане на детето.  Peace А децата тръгват на ясла и от по-малки.
Не видях, че Klemy вече ме е допълнила.

# 58
  • София
Нана, извини ме, пропуснала съм да напиша в поста си, че таткото не е на разположение за гледане на детето.  Peace А децата тръгват на ясла и от по-малки.

Да ти кажа, така допълнено, няма да се появи такава майка. Просто защото никой работодател няма да търпи служителя му да отсъства многократно и някой друг да поема неговата работа.
В интерес на истината и аз да бях работодател, нямаше да го изтърпя дълго време.

# 59
  • София
Което отговаря на въпроса - ако няма кой да помага, няма как да стане.  Peace Както писах по-горе, като започнат училище става още по-страшно положението.
Т.е. всички, които се бият в гърдите, че видиш ли, никой не им помага, ама бабите гледат децата, дори само през ваканциите леко да се позамислят.  Wink
Нана, масово мъжете изкарват повече пари от жените си. За това е нормално, ако някой ще си компрометира работното място да е този, който носи по-малко пари. По-разумно е за семейния бюджет. Случаи има всякакви, но по правило е така.

Общи условия

Активация на акаунт