Майчинството счетоводно-51

• 37 919
  • 785
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!

Ако да речем приемат детето на ясла през септември, а то навършва 2 годинки през ноември, за тези два месеца имам ли право на 50 % обезщетение?ДаА ако ползвам платените си отпуски, имам ли право? Да

Момичета, да ви питам, на моя позната този месец изтича отпуска за гледане на деца до 2-години, и шефката е казала, че няма работа и я пуска в неплатен отпуск 6 месеца, и после евентуално, ако няма работа, на борсата.

От работодателя ли се плаща здравната осигуровка?Да, за сметка на работодателя е здравната осигуровкаСлед тези 6 месеца неплатен отпуск, има ли право на още 6 месеца? Не,но ако има брак с бащата и той е на тр. договор, той може  да й прехвърли неговите 5 месеца.

Здравейте, не можах да намеря отговор на този въпрос и за това се обръщам за консултация към вас по-запознатите.Въпроса ми е следният:По дата на термин изчислено назад 45 дни се пада да изляза в майчинство на 10 декември,но тъй като работата ми не е тежка искам да си ходя/ако съм добре,разбира се Wink/ до 21 декемри.Тъй като в сайта на НОИ прочетох ,че "............за 45 календарни дни преди раждането – болничният лист се издава от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната. В болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;.."Какво мога да направя за да изляза по-късно по майчинство? Наблюдаващия лекар да ми напише по-късен термин ли?
Много ще съм благодарна ако някой се отзове и ми отговори,че в момента съм в едно чудене Rolling Eyes

Да,ако лекарят е съгласен да ти запише по-късен термин.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 22:34 от AnMary

# 211
Благодаря за отговора  bouquet,мисля че няма да имам проблем с него,така че ще видим.

# 212
Здравейте момичета, моят въпрос е-
По майчинство съм в края на първата година, от месец ноември ще започне втората- отпуск за отглеждане на дете до 2г.
Мога ли да започна нова работа с втори трудов договор без да напускам старата от където съм по майчинство. И ако детето ми не посещава ясла, а аз започна работата колко ще получавам 50 или 100% от 240лв.?

# 213
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте момичета, моят въпрос е-
По майчинство съм в края на първата година, от месец ноември ще започне втората- отпуск за отглеждане на дете до 2г.
Мога ли да започна нова работа с втори трудов договор без да напускам старата от където съм по майчинство. И ако детето ми не посещава ясла, а аз започна работата колко ще получавам 50 или 100% от 240лв.?

Да, можете и ще получавате цялото обезщетение от 240лв.

# 214
Да се повторя, че снощи писах послед нощ Confused
Извинявам се, че пак аз Embarassed
Питането ми е следното
Имам пуснат неплатен отпуск до 23 ноевмри.Ще се наложи да пускам още веднага след този първия.
Чудя се втората молба за неплатен направо от 24 ноември ли започва(пада се събота и съответно не е работен ден) или да пиша от 26 ноември newsm78
Не съм сигурна  Rolling Eyesпонеже нали неплатения се заявява в календарни не в работни дни newsm78
И как да разбера до кога свърша този отпуск..това ,че се споменава 6 месеца а се заявява в дни малко объркващо newsm78няма значение месеца колко дни е така ли newsm78има месеци с 28 дни, има и такива с 31 newsm78
Та как точно да ги смятам Rolling Eyes
За да се ползва 5-те месеца на бащата трябва родителите да имат брак така ли newsm78

# 215
Здравейте,имам едно питане...
Като си проверявам осигурителния стаж с ПИК кода имам пропуснати 1ви и 6ти месец?За 8ми всичко е оправена,на какво според вас се дължи това?

# 216
  • В полите на Пирин планина
Като си проверявам осигурителния стаж с ПИК кода имам пропуснати 1ви и 6ти месец?За 8ми всичко е оправена,на какво според вас се дължи това?

Направи справка при ТРЗ/счетоводство - може да има някаква грешка при подаване на данните за обр.1.

Да се повторя, че снощи писах послед нощ Confused
Извинявам се, че пак аз Embarassed
Питането ми е следното
Имам пуснат неплатен отпуск до 23 ноевмри.Ще се наложи да пускам още веднага след този първия.
Чудя се втората молба за неплатен направо от 24 ноември ли започва(пада се събота и съответно не е работен ден) или да пиша от 26 ноември newsm78
Не съм сигурна  Rolling Eyesпонеже нали неплатения се заявява в календарни не в работни дни newsm78
И как да разбера до кога свърша този отпуск..това ,че се споменава 6 месеца а се заявява в дни малко объркващо newsm78няма значение месеца колко дни е така ли newsm78има месеци с 28 дни, има и такива с 31 newsm78
Та как точно да ги смятам Rolling Eyes
За да се ползва 5-те месеца на бащата трябва родителите да имат брак така ли newsm78

Бъни, не е нужно с бащата да имате брак, важно е да е припознал детето. Ако трява да заявиш нови дни и работиш на стандартна работна седмица, т.е. не си на смени, например, които се редуват, независимо от работните и почивните дни в седмицата, то можеш да заявиш новия неплатен отпуск от понеделник.

Процедура за ползване на неплатен годишен отпуск за отглеждане на малко дете
-Редът и за двете се определя от Министерски Съвет. Уредбата е в чл.167а от КТ и чл. 49 - 49д от НРВПО.
-Формална процедура-писмена форма, заявление свободен текст, в което работникът / служителят изрично изразява искането си до работодателя за ползване на неплатен годишен отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст по чл.167а. Попълва се заявление (виж образец No2.)
-За да се ползва отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, работодателя трябва да е уведомен най-малко 10 работни дни предварително. /чл.167а ал.7 КТ/
-Посочва се точния периода от време за който се иска отпуска /брой дни/, началният момент, от който ще започне ползването на неплатения отпуск.
-Трябва да се посочи специфичния мотив, я именно - отглеждане на малко дете.
- Работодателя дава разрешение в писмена форма, като заповед / съобщение / резолюция, положена върху искането.
-Работодателят е длъжен да предостави този отпуск

# 217
Здравейте момичета, моят казус е следният:

Към момента, повече от 2 години, работя на граждански договори, иначе имам натрупан трудов, осигурителен стаж повече от 1 година. Ако искам да излезна в болничен/ не 45 дневният обаче, преди това/ има ли вариант да си пусна трудов договор и да излезна в болнични, ще ми го изплащат ли?

Благодаря предварително за отговора!

Последна редакция: нд, 07 окт 2012, 18:43 от Звезден^Прах

# 218

Направи справка при ТРЗ/счетоводство - може да има някаква грешка при подаване на данните за обр.1.
Извинявам се за неграмотността,но какъв е редът?

# 219
Привет! Минавам директно на въпроса. Термина ми е на 09.01.2013 , от 01.08.2012 започнах работа в една фирма със сключен трудов договор , но се водя на изпитателен срок за 6 месеца. това че съм на изпитателен срок ще ми попречи ли за получаване на майчинство? Надявам се че съм успяла да обясня достатъчно добре  и да разберете какво искам да ви попитам. Благодаря предварително!

# 220
Момичета за неплатения и изискването да се подаде 10 дена преди датата посочена за начало на отпуска брои ли се и деня в който се подава заявлението Praynig Praynig Praynigили от следващия ден се смята?

# 221
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, моят казус е следният:

Към момента, повече от 2 години, работя на граждански договори, иначе имам натрупан трудов, осигурителен стаж повече от 1 година. Ако искам да излезна в болничен/ не 45 дневният обаче, преди това/ има ли вариант да си пусна трудов договор и да излезна в болнични, ще ми го изплащат ли?

Благодаря предварително за отговора!

Можеш да излезеш в болничен, след сключване на трудов договор, но ще се изплаща на база МРЗ.

Извинявам се за неграмотността,но какъв е редът?

В смисъл? За кой ред питаш?

Привет! Минавам директно на въпроса. Термина ми е на 09.01.2013 , от 01.08.2012 започнах работа в една фирма със сключен трудов договор , но се водя на изпитателен срок за 6 месеца. това че съм на изпитателен срок ще ми попречи ли за получаване на майчинство? Надявам се че съм успяла да обясня достатъчно добре  и да разберете какво искам да ви попитам. Благодаря предварително!

Договорът освен, че е изпитателен е на основание конкретен член по КТ, т.е. той е постоянен, срочен, по заместване и т.н. Ако в рамките на изпитателния срок не те освободят от работа, то започва да действа основанието, на което сключен. За да се получава майчинство е нужно все още да си на договор към момента на излизане в отпуск за бременност и раждане.

Момичета за неплатения и изискването да се подаде 10 дена преди датата посочена за начало на отпуска брои ли се и деня в който се подава заявлението Praynig Praynig Praynigили от следващия ден се смята?

От деня следващ този на подаване на заявлението се брои.

Последна редакция: пн, 08 окт 2012, 12:18 от AnMary

# 222
Здравейте, прочетох линковете от първата страница, но нещо явно пак не разбрах.
Бременна съм в момента и имам и детенце на 5 годинки, което все боледува. Знам, че ако си взимам болнични ми намалява майчинството, но не знам с колко и как newsm78
Защото ако се гледат болничните 24месеца назад аз преди да забременея съм си гледала малката като е била болна.
Сега се чудя, да не си пускам болнични и да се мъча с неплатени отпуски (понеже платената свърши) да я гледам или за 3-4 дни няма да ми се отрази толкова, но знам ли следващите седмици може пак да има болести Sick
Благодаря предварително Hug

# 223
  • Пловдив
Здравейте, прочетох линковете от първата страница, но нещо явно пак не разбрах.
Бременна съм в момента и имам и детенце на 5 годинки, което все боледува. Знам, че ако си взимам болнични ми намалява майчинството, но не знам с колко и как newsm78
Защото ако се гледат болничните 24месеца назад аз преди да забременея съм си гледала малката като е била болна.
Сега се чудя, да не си пускам болнични и да се мъча с неплатени отпуски (понеже платената свърши) да я гледам или за 3-4 дни няма да ми се отрази толкова, но знам ли следващите седмици може пак да има болести Sick
Благодаря предварително Hug

да вземеш неплатена е най-лошия вариант,защото тези дни ще ти ги смятат на МРЗ
болничния не ти намалява обезщетението,ако 18  месеца преди него си била на една и съща сума осигурена

# 224
оооо, добре че попитах, защото аз вече няколко пъти пусках неплатен отпуск от страх, че после много ще ми намалее майчинството.
Лошото е, че аз се осигурявам от август миналата година на по-висока сума. Това значи ли, че много ще ми намалее. (само дано не изглеждам много малоумна с тези въпроси Rolling Eyes)
Даже на мен ми се искаше декември ако са студове и снегове да си пусна неплатен ли или пак болнични. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт