Майчинството счетоводно-51

• 37 919
  • 785
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте момичета....независимо от предстоящия въпрос и лек проблем до изесняване съм много щастлива,че пиша в тази тема.
И така накратко....трудов стаж до юни 2012 над 15г.когато закриха фирмата в която работех последните 6г.На трудовата борса съм в момента със обезщетение ,септември разбрах,че съм бременна и питанката.... newsm78
1.Месеците от трудовата борса при изчисляване на майчинството на база обезщетението ,което получавам ли ще вземат или МРЗ за страната?
2.Кое  би било по удачно да почна да се самоосигурявам чл. 4, ал. 3, т. 1, т. 2, т. 4 от КСО.
Като избера опцията да се осигурявам  и за общо заболяване и майчинство.
Има ли някоя мама да е била на подобно майчинство ,защото някъде четох  за проблеми в последствие при ползване на майчинство за отгл.на дете до 2г.възр.
3.Или просто да търся вариант за фиктивен трудов договор ?което също е нелека задача с молбите към съответни хора и т.н
Благодаря ви предварително,но наистина в момента съм на един кръстопът   безумно щастлива и крайно подтисната от създалата се ситуация

# 346
  • Пловдив
Момичета може ли отново малко помощ от 01.2012 ме осигуряват на 800 лв. от 08.2012 съм в болничен и съответно днес видях, че са ми изчислили колко пари трябва да ми преведат за болничния и ми се струват малко на база колко месеца да връщам назад ? Предходната година бях студентка редовно.За 09 месец базата от която са ми изчислили обезщетението е към 250 лв . за 30 работни дни по техните изчисления аз трябва да взема към 350 лв ....  #Cussing out

# 347
Момичета може ли отново малко помощ от 01.2012 ме осигуряват на 800 лв. от 08.2012 съм в болничен и съответно днес видях, че са ми изчислили колко пари трябва да ми преведат за болничния и ми се струват малко на база колко месеца да връщам назад ? Предходната година бях студентка редовно.За 09 месец базата от която са ми изчислили обезщетението е към 250 лв . за 30 работни дни по техните изчисления аз трябва да взема към 350 лв ....  #Cussing out
Базата е 18 мес. назад.

Здравейте момичета....независимо от предстоящия въпрос и лек проблем до изесняване съм много щастлива,че пиша в тази тема.
И така накратко....трудов стаж до юни 2012 над 15г.когато закриха фирмата в която работех последните 6г.На трудовата борса съм в момента със обезщетение ,септември разбрах,че съм бременна и питанката.... newsm78
1.Месеците от трудовата борса при изчисляване на майчинството на база обезщетението ,което получавам ли ще вземат или МРЗ за страната? МРЗ
2.Кое  би било по удачно да почна да се самоосигурявам чл. 4, ал. 3, т. 1, т. 2, т. 4 от КСО.
Като избера опцията да се осигурявам  и за общо заболяване и майчинство.
Има ли някоя мама да е била на подобно майчинство ,защото някъде четох  за проблеми в последствие при ползване на майчинство за отгл.на дете до 2г.възр.
3.Или просто да търся вариант за фиктивен трудов договор ?което също е нелека задача с молбите към съответни хора и т.н
Благодаря ви предварително,но наистина в момента съм на един кръстопът   безумно щастлива и крайно подтисната от създалата се ситуация

На труд. договор е най-добре, защото ако си самоосигуряваща като ЕТ или ЕООД ще ти търсят прокурист след изтичане на трите болнични листа.

# 348
Благодаря ви много за отговора  Viva ,остава да подредя разхвърляните мисли и да действам....както винаги скука няма един месец затишие и после пак буря ,но това е реалността в живота всекидневната борба  smile3542

# 349
Здравейте,предварително се извинявам,темата на въпроса ми не е за тук.Става въпрос за отпуска по бащинство.Отговаряме на всички условия за да го получи мъжът ми-проблема е,че закъсняхме с документите.Изписаха ни на 6.10 от болницата т.е отпуска ще бъде поискан от 7.10.Възможно ли е със задна дата да се подадат документите към работодателя и съответно към НОИ?

# 350
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,предварително се извинявам,темата на въпроса ми не е за тук.Става въпрос за отпуска по бащинство.Отговаряме на всички условия за да го получи мъжът ми-проблема е,че закъсняхме с документите.Изписаха ни на 6.10 от болницата т.е отпуска ще бъде поискан от 7.10.Възможно ли е със задна дата да се подадат документите към работодателя и съответно към НОИ?

Отпускът се полага от деня на изписването, т.е. от 06.10.2012. Ако неговият работодател се съгласи да офрмите нещата сега, то с подаване на докумнетите в НОИ няма да има проблеми, защото това ще стане след изплащане на заплатите за м. 10.2012. Ако до сега си е ходил на работа не знам как ще се договорят за пропуснатите дни ...

# 351
Здравейте,
 имам едно запитване, на което не намерих отговор никъде. От 2 месеца работя на граждански договор. Края на миналия месец разбрах, че съм бременна, а имам лимит за свършена работа, който ако не изпълня до края на месеца ще ми бъде прекратен договора. Ако уведомя, че съм бременна дали мога да избегна това "уволнение"? Това, че не съм успяла да си изпълня нужния лимит до голяма степен е свързано и с бремеността ми, но след като съм на граждански договор не важат болнични листове.
Благодаря предварително Simple Smile

# 352
Здравейте,
 имам едно запитване, на което не намерих отговор никъде. От 2 месеца работя на граждански договор. Края на миналия месец разбрах, че съм бременна, а имам лимит за свършена работа, който ако не изпълня до края на месеца ще ми бъде прекратен договора. Ако уведомя, че съм бременна дали мога да избегна това "уволнение"? Това, че не съм успяла да си изпълня нужния лимит до голяма степен е свързано и с бремеността ми, но след като съм на граждански договор не важат болнични листове.
Благодаря предварително Simple Smile

За съжаление трудовото законодателство не важи за гражданските договори.

# 353
Здравейте имам един въпрос-родих на 12 юли и от тогава съм болнични до 8 октомври.Първият болничен беше от родилният,а вторият от педиатърката,а сега трябва ли да взимам от някъде болнични,трябват ли ми някакви документи и как стой въпросът с майчинските-кога се получават,редовно ли ги получавате,месец за месец ли са или са с месец закъснение

# 354
  • София-Младост
Здравейте имам един въпрос-родих на 12 юли и от тогава съм болнични до 8 октомври.Първият болничен беше от родилният,а вторият от педиатърката,а сега трябва ли да взимам от някъде болнични,трябват ли ми някакви документи и как стой въпросът с майчинските-кога се получават,редовно ли ги получавате,месец за месец ли са или са с месец закъснение
Прочети първият пост и после, ако има въпроси питай Simple Smile Има линкове.

# 355
Значи прочетох някои от нещата,а само да попитам в моят случай тъй  като болничният ми е до 8 кога мога да очаквам евентуално да ми бъде започнато изплащането на майчинските и мога ли както болничните да проверявам в интернет кога се превеждат майчинските?

# 356
  • София-Младост
Значи прочетох някои от нещата,а само да попитам в моят случай тъй  като болничният ми е до 8 кога мога да очаквам евентуално да ми бъде започнато изплащането на майчинските и мога ли както болничните да проверявам в интернет кога се превеждат майчинските?
Не си прочела всичко щом питаш тези неща;)
С персонален код си правиш всякакви проверки в сайта  на НОИ. До 8-ми...октомври ли? За м.10парите се получават през м.11 до 5-число. Майчинство се нарича втората година, ти имаш все още период 135-410 дни.  След като през м.11 от счетоводството подадат декл. 135-410 дни в рамките на 15 работни дни ще получиш парите за 9-31. октомври. След това нещата ще са с превод начало на месеца.

# 357
Здравейте,
Преди седмица видях дълго жадуваните две чертички Simple Smile
След първоначалната еуфория вече ми изникнаха някои въпроси.
При сегашния си работодател работя от 09.04.2012, договора е с 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя. По прости сметки изтича на 09.10.2012, обаче в предишни теми прочетох, че ако съм ползвала отпуск или болночен, срока на изпитване се удължава... Дали е така със сигурност?
Много е тъпо да не знам дали съм на постоянен договор вече, а не искам да питам във фирмата, за да не привличам излишно внимание, никой не следи специално тези неща...
И второ, мога ли да изляза в болнични за цялата бременност без това да влияе на майчинството после, т.е. 410 дни да си получавам заплатата?
Много ще съм благодарна ако ми отговорите, или ако ме насочите към адвокат или счетоводител, който да ме консултира Simple Smile
Последните 5 г. Работя в чужди фирми, осигуровките са ми на около 2000 лв, иска ми се да мога да си използвам правото на майчинство...

# 358
Здравейте,
Преди седмица видях дълго жадуваните две чертички Simple Smile
След първоначалната еуфория вече ми изникнаха някои въпроси.
При сегашния си работодател работя от 09.04.2012, договора е с 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя. По прости сметки изтича на 09.10.2012, обаче в предишни теми прочетох, че ако съм ползвала отпуск или болночен, срока на изпитване се удължава... Дали е така със сигурност? - да, така е - ползването на отпуск - платен или по болест, а всякакъв друг, спира изпитателния срок и той се възобновява, като се тръгне на работа, т.е. важи само за отработеното време.
Много е тъпо да не знам дали съм на постоянен договор вече, а не искам да питам във фирмата, за да не привличам излишно внимание, никой не следи специално тези неща...
И второ, мога ли да изляза в болнични за цялата бременност без това да влияе на майчинството после, т.е. 410 дни да си получавам заплатата? - Може, в случай, че ти издават болнични листове. Няма да се намали бъдещото обезщетение през 410-те дни, щом си осигурена на еднакви доходи през предходните 18 месеца.
Много ще съм благодарна ако ми отговорите, или ако ме насочите към адвокат или счетоводител, който да ме консултира Simple Smile
Последните 5 г. Работя в чужди фирми, осигуровките са ми на около 2000 лв, иска ми се да мога да си използвам правото на майчинство...

# 359
Здравейте
Каква декларация трябва да дам на работодателя,при записването на децата на ясла?/нямат навършени 2 години и аз ще ползвам натрупания отпуск/ когато питам в офиса ме посрещат с вдигнати рамене .....

Общи условия

Активация на акаунт