Майчинството счетоводно-51

• 37 919
  • 785
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
Здравейте
Каква декларация трябва да дам на работодателя,при записването на децата на ясла?/нямат навършени 2 години и аз ще ползвам натрупания отпуск/ когато питам в офиса ме посрещат с вдигнати рамене .....
Прил.12 в тридневен срок и прил.4, за да получавате  1/2 обезщетение.

# 361
  • София
Здравейте и благодаря, че ви има   bouquet Четох темата до някъде , следила съм и някои предишни, но не съм видяла отговори на моя въпрос, който в момента ме вълнува.
Малкия ми син навършва 2г на 19.10, аз имам натрупани отпуски за 4 години и искам да ги взема. На практика трябва да се върна официално на работа в понеделник 22.10. Чувала съм , че трябва да имам отработени 2 дни , за да използвам отпуска. Как да заявя желанието си за тази отпуска като документи ? В майчинство съм от 2008, като за 2008 имам стара отпуска около 10дни, тя валидна ли ми е още и сега за 2012 - 20дни ли ми се полагат?

# 362
Искам да попитам вас т.к. отговорите тук ги давате все пак счетоводители и се надявам някой да ми окаже помощ.

Казус: Напуска работника.Попълва му се книжката за работеното време във фирмата.При попълване и  се допуска грешка.Счетоводителката не задрасква страницата, не пише грешката е моя, не слага печат.
Тя направо издава нова трудова книжка.
1.Това редно ли е така да се процедира според закона?
2.Има ли това право да издава нова тр. книжка при условие, че не е първи работодател?
3.Трябва ли новата трудова книжка да се носи в НОИ или другаде за заверка?
4.Какво става със старата трудова книжка, назад страниците задраскват ли се?
5.Ще се признаят ли тези промени от НОИ, бюра по тр. и т.н

# 363
Здравейте. Искам да попитам сега съм безработна водя се на борсата и вземам 180 лв. до Декември месец ще взимам та искам да попитам мога ли да взимам майчинство ако примерно сега си плащам здравните осигуровки и после кога трябва да започна работа на фективен договор и след това ще имам ли право на 2 години майчинство и трябва ли да се отписвам от борсата как трябва да процедирам моля ви помогнете ми  Praynig няма кого друг да попитам предварително ви благодаря  Hug

# 364
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и благодаря, че ви има   bouquet Четох темата до някъде , следила съм и някои предишни, но не съм видяла отговори на моя въпрос, който в момента ме вълнува.
Малкия ми син навършва 2г на 19.10, аз имам натрупани отпуски за 4 години и искам да ги взема. На практика трябва да се върна официално на работа в понеделник 22.10. Чувала съм , че трябва да имам отработени 2 дни , за да използвам отпуска. Как да заявя желанието си за тази отпуска като документи ? В майчинство съм от 2008, като за 2008 имам стара отпуска около 10дни, тя валидна ли ми е още и сега за 2012 - 20дни ли ми се полагат?

Всички отпуски са валидни, щом не си имала възможност да ги ползваш и затова са натрупани. Не са нужни 2 дни, които да са реално отработени. Подай си молба за отпуск до работодателя по-навреме. За 2012 г. се полагат 20 дни за цялата година.

Искам да попитам вас т.к. отговорите тук ги давате все пак счетоводители и се надявам някой да ми окаже помощ.

Казус: Напуска работника.Попълва му се книжката за работеното време във фирмата.При попълване и  се допуска грешка.Счетоводителката не задрасква страницата, не пише грешката е моя, не слага печат.
Тя направо издава нова трудова книжка.
1.Това редно ли е така да се процедира според закона?
2.Има ли това право да издава нова тр. книжка при условие, че не е първи работодател?
3.Трябва ли новата трудова книжка да се носи в НОИ или другаде за заверка?
4.Какво става със старата трудова книжка, назад страниците задраскват ли се?
5.Ще се признаят ли тези промени от НОИ, бюра по тр. и т.н

Старата трудова книжка си важи. По-редно би било да се извърши поправка на грешно нанесените данни и да се напише например "Поправката е моя" - подпиш и печат на фирмата. Трудовата книжка не се носи никъде за заверка. Стар трудов стаж не може да се "задраска" Stop

Здравейте. Искам да попитам сега съм безработна водя се на борсата и вземам 180 лв. до Декември месец ще взимам та искам да попитам мога ли да взимам майчинство ако примерно сега си плащам здравните осигуровки и после кога трябва да започна работа на фективен договор и след това ще имам ли право на 2 години майчинство и трябва ли да се отписвам от борсата как трябва да процедирам моля ви помогнете ми  Praynig няма кого друг да попитам предварително ви благодаря  Hug

Не може едновременно да си регистрирана безработна и на договор / пък бил той и фиктивен / . Щом сключиш договор си длъжна да уведомиш Агенция по заетостта в 7-дневен срок. Ако имаш 12 месеца осигурителен стаж през живота си, то ще имаш право на майчинство.

# 365
Благодаря Lady Brinne,
Исках да кажа по т.4, че страниците, които остават празни докрая на старата трудова книжка трябва да се зачертаят, за да не се нанасят данни в нея, а да се продължи в новата.

Така ли се процедира?
На новата трябва ли да се напише някъде, че е продължение?

# 366
Благодаря Lady Brinne,
Исках да кажа по т.4, че страниците, които остават празни докрая на старата трудова книжка трябва да се зачертаят, за да не се нанасят данни в нея, а да се продължи в новата.

Така ли се процедира?
На новата трябва ли да се напише някъде, че е продължение?

Според мен единственото нещо, което трябва да се зачертне са неправилно нанесените данни.

# 367

Здравейте. Искам да попитам сега съм безработна водя се на борсата и вземам 180 лв. до Декември месец ще взимам та искам да попитам мога ли да взимам майчинство ако примерно сега си плащам здравните осигуровки и после кога трябва да започна работа на фективен договор и след това ще имам ли право на 2 години майчинство и трябва ли да се отписвам от борсата как трябва да процедирам моля ви помогнете ми  Praynig няма кого друг да попитам предварително ви благодаря  Hug

Не може едновременно да си регистрирана безработна и на договор / пък бил той и фиктивен / . Щом сключиш договор си длъжна да уведомиш Агенция по заетостта в 7-дневен срок. Ако имаш 12 месеца осигурителен стаж през живота си, то ще имаш право на майчинство.
[/quote]

Да знам че когато сключа фективен договор трябва да съобщя в борсата, но въпроса ми беше друг исках да попитам кога трябва да го сключа този договор в кои месец трябва да съм за да мога и после да изляза в 45 дни преди термин?

# 368

Да знам че когато сключа фективен договор трябва да съобщя в борсата, но въпроса ми беше друг исках да попитам кога трябва да го сключа този договор в кои месец трябва да съм за да мога и после да изляза в 45 дни преди термин?
[/quote]

Може и един-два дни преди деня, в който ще ти издадат болничния лист 45 дни преди термин.

# 369
Да но това в кои месец трябва да съм?

# 370
Да но това в кои месец трябва да съм?

45 дни преди определения термин ще си в средата на 8-мия месец  Wink

# 371
  • София
Здравейте, родих първия си син февруари 2011, върнах се на работа след първата годинка, и в момента съм по майчинство за втория ми син, роден в началото на октомври. Доколкото знаех, до февруари 2012 следва да получавам 120 лв. за първото дете- не посещава ДГ. Последният ми превод обаче е за август месец и за септември не виждам никаква информация в сайта на НОИ. Има забавяне или са ми клъцнали парите? Благодаря ви предварително!  bouquet

# 372
Здравейте, ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3годишна възраст. Наскоро разбрах, 4е пак съм бременна. Искам да прекъсна отпуска, за да се върна на работа за 1 седмица и да мога да си взема болничен до края на бремеността. Има ли някакви законови пречки за това или съм в правото си? Също така трябва ли предварително да уведомя работодателя, че съм бременна и се връщам на работа замо за 1 седмица, ако го направя, той може ли да ми откаже?

# 373
Здравейте, ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 3годишна възраст. Наскоро разбрах, 4е пак съм бременна. Искам да прекъсна отпуска, за да се върна на работа за 1 седмица и да мога да си взема болничен до края на бремеността. Има ли някакви законови пречки за това или съм в правото си? Също така трябва ли предварително да уведомя работодателя, че съм бременна и се връщам на работа замо за 1 седмица, ако го направя, той може ли да ми откаже?

Привет,
не е необходимо да се връщаш на работа, за да излезеш в болнични. Трябва единствено да прецениш от кой момент да си вземеш болничен лист, т.е. да не надвишиш полагаемите дни за календарната година без да се минава ТЕЛК. След като си вземеш болн.лист го представи на работодателя си заедно с молба за прекратяване на отпускът, който ползваш в момента.
Поздрави!

# 374

Привет,
не е необходимо да се връщаш на работа, за да излезеш в болнични. Трябва единствено да прецениш от кой момент да си вземеш болничен лист, т.е. да не надвишиш полагаемите дни за календарната година без да се минава ТЕЛК. След като си вземеш болн.лист го представи на работодателя си заедно с молба за прекратяване на отпускът, който ползваш в момента.
Поздрави!

т.е мможе да пусна молба за прекратяване на отпуска с утрешна дата, ако и болничния ми лист е с тази дата, или съм разбрала грешно?

Изникна ми друг въпрос. Сега говорих с директора си , че искам да прекъсна неплатения отпуск за отглеждане на дете до 3г възраст, да се върна на работа за 1 седмица и да си взема болничен до края на бремеността. А той ми се развика, че така прецаквам колегите, защото като се върна и ще махнат заместника ми, а те ще са натоварени с моята работа. И ми каза, че така или иначе като излезна болничен, нямало да ми се изплащат пари, защото се гледало трудовия стаж една година назад....

МОля, посъветвайте ме, как ще е най-изгодно за мен да постъпя в тази ситуация. Ако излезна болничен, поне ще от работата ще ми плащат здравните осигуровки, а докато съм неплатен отпуск, аз сама трябва да си ги внасям... 

Също така възможно ли е да прекъсна неплатения отпуск , и да си взема платения които ми се е натрупал?  Имам 78 дни натрупан платен отпуск, това са около 4 месеца, а то няма толкова до края на годината....и щяла съм да ги изгубя, ако се върна на работа и ползвам болничен.

Толкова съм объркана , не знам какво да правя...  А и ме е страх, ако се върна и ползвам болничен, да не намерят някакъв начин да ме уволнят, съкратят и т.н

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 03:11 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт