Майчинството счетоводно-51

• 37 919
  • 785
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Здравейте и благодаря, че ви има   bouquet Четох темата до някъде , следила съм и някои предишни, но не съм видяла отговори на моя въпрос, който в момента ме вълнува.
Малкия ми син навършва 2г на 19.10, аз имам натрупани отпуски за 4 години и искам да ги взема. На практика трябва да се върна официално на работа в понеделник 22.10. Чувала съм , че трябва да имам отработени 2 дни , за да използвам отпуска. Как да заявя желанието си за тази отпуска като документи ? В майчинство съм от 2008, като за 2008 имам стара отпуска около 10дни, тя валидна ли ми е още и сега за 2012 - 20дни ли ми се полагат?

Всички отпуски са валидни, щом не си имала възможност да ги ползваш и затова са натрупани. Не са нужни 2 дни, които да са реално отработени. Подай си молба за отпуск до работодателя по-навреме. За 2012 г. се полагат 20 дни за цялата година.

Благодаря   bouquet Пиша си молбата и си свалих бланка от нета, по кой член да попълня , че искам натрупаната отпуска? И четох и КТ, там пишеше и за допълнителни отпуски по 2 и 3 дни за първо и второ дете , тези дни от кога се натрупват?

# 376
Здравейте .Имам проблеми се нуждая спешно  от съвет.
Дъщеря ми е на 19 години бременна 3 месец  , миналата година трябваше да завърши училище ама се отплесна по лош път и не успя   да завърши ..сега действа по въпроса но все още няма диплома за средно образование
 което се оказа пречка да си намери работа и разбира  се няма никакви осигуровки  ooooh!А е  бременна и  не зная  какво да я посъветвам.Няма никакви  доходи , таткото  е същия няма образование , съответно без работа .Тоест от него помощ също няма да има за отглеждане на детето  ooooh!И съм луднала.
Не мога да  оставя  нещата така   . Детето ще има нужда от издръжка която тези двамата безотговорни  не могат да осигурят .Имам малка фирма  ЕТ която никак не върви  вместо приходи ми носи  само разходи и ще я замразявам.Но размислям  в момента дали няма да е по ок да пиша дъщеря ми на работа  там но никак не ми е ясно  ще има ли полза защото време няма а знам, че  се иска стаж 2 години назад.
Не зная какво да правя много моля  за съвети .благодаря    bouquet!

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 17:33 от aaandji

# 377
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте .Имам проблеми се нуждая спешно  от съвет.
Дъщеря ми е на 19 години бременна 3 месец  , миналата година трябваше да завърши училище ама се отплесна по лош път и не успя   да завърши ..сега действа по въпроса но все още няма диплома за средно образование
 което се оказа пречка да си намери работа .А е  бременна и  не зная  какво да я посъветвам.Няма никакви  доходи , таткото  е същия няма образование , съответно и работа .Тоест от него помощ също няма да има за отглеждане на детето  ooooh!И съм луднала.
Не мога да  оставя  нещата така   . Детето ще има нужда от издръжка която тези двамата безотговорни  не могат да осигурят .Имам малка фирма  ЕТ която никак не върви  вместо приходи ми носи  само разходи и ще я замразявам.Но размислям  в момента дали няма да е по ок да пиша дъщеря ми на работа  там но никак не ми е ясно  ще има ли полза защото време няма а знам, че  се иска стаж 2 години назад.
Не зная какво да правя много моля  за съвети .благодаря    bouquet!

Първи вариант според мен - дъщеря ти ще получава социално майчинство в размер на 100лв. за една година , ако дохода на член от семейството е под 350лв.
Вариант две - пускаш я на работа в твоята фирма , за да направи 1 година осигурителен стаж т.е. трябва да е на 8 часов договор и щом придобие определения стаж ще започне да получава и майчинство (детето ще е вече родено).. при този вариант обаче ще трябва да плащате осигуровките и после ще получава МРЗ, а втората година 240лв.

# 378
Вариант две  ме устройва така и ще направя   И моите финанси не са блестящи но поне на МРЗ  мисля ,че ще мога да я осигурявам newsm78
Благодаря много !

# 379
Здравейте!Хора я ми кажете кога ще ми преведат парите за болничните,за бременност и майчинство от септември месец???  Thinking

# 380
  • Русе
Здравейте!Хора я ми кажете кога ще ми преведат парите за болничните,за бременност и майчинство от септември месец???  Thinking
След представянето на болничен за септември в НОИ. Срокът за представянето на болничните за септември - до два дни след внасяне на осигуровки и изплащане на заплати за септември от работодателя. Срокът за изплащането на болничните е до 15 работни дни след преставянето им в НОИ.

# 381
Момичета, моля ви за съвет!
Малчо ми става на 1 г. в петък (19.10.)  ЖЗ и от работата счети ми каза, че да не бързам с документите, нямало да ми спрат майчинството, тя щяла да ги занесе ноември  Shocked Това е пълен абсурд нали! 410-те ми дни изтичт на 17.10., че преносих бебо 2 дни. Идеята ми е, да си подготвя всичко сама -
МОЛБАТА - ДЕКЛАРАЦИЯ
Копието от акта за раждане на детето
Заявлението
и Молбата за отпуск до работодателя

и да мина през офиса да ми сложат подписи и печати и утре (17.10) сама да ходя в НОИ да си ги подам. Нали това е правилното? В смисъл нали трябва в 3 дневен срок от навършването на 1 г. на детенце да се подаде или бъркам и счети е права?

Благодаря ви за отговорите!

# 382
Момичета, моля ви за съвет!
Малчо ми става на 1 г. в петък (19.10.)  ЖЗ и от работата счети ми каза, че да не бързам с документите, нямало да ми спрат майчинството, тя щяла да ги занесе ноември  Shocked Това е пълен абсурд нали! 410-те ми дни изтичт на 17.10., че преносих бебо 2 дни. Идеята ми е, да си подготвя всичко сама -
МОЛБАТА - ДЕКЛАРАЦИЯ
Копието от акта за раждане на детето
Заявлението
и Молбата за отпуск до работодателя

и да мина през офиса да ми сложат подписи и печати и утре (17.10) сама да ходя в НОИ да си ги подам. Нали това е правилното? В смисъл нали трябва в 3 дневен срок от навършването на 1 г. на детенце да се подаде или бъркам и счети е права?

Благодаря ви за отговорите!

Правилно е отговорила счети. Не е абсурд. Всички тези документи ги занеси на счети и си поискай входящ номер. Тя ще ги занесе в НОИ през ноември, след внасяне на осигуровки и декларация обр. 1 за октомври. Изброй си хубаво 410 дни.

# 383
  • София
Здравейте мили дами Simple Smile
Моля ви да ми помогнете с отговор на един кратък въпрос.
На 14.11.2012 трябва да съм на работа след една година майчинство и след взети 20 дни отпуска за тази година. Може ли да изляза в продължителен болничен веднага от 14-ти ноември или трябва да имам няколко работни дни?
Не съм бременна, появи ми се  сериозно заболяване на щитовидната Sad((

Благодаря предварително за отговора и вниманието Simple Smile

# 384
  • София-Младост
На 14.11.2012 трябва да съм на работа след една година майчинство и след взети 20 дни отпуска за тази година. Може ли да изляза в продължителен болничен веднага от 14-ти ноември или трябва да имам няколко работни дни?

Няма пречка, не се изисква отработен ден в случая, за да ползваш болничен.

# 385

Предполагам същото за болничния важи и за мен, защото  искам да прекъсна  неплатения отпуск за отглеждане на дете до 3г, и направо да влезна в болничен.  Вчера ходих при някакъв инспектор от НОИ да ми разясни нещата, но като че не беше особено сигурен.... КАза ми да си взема болничен и да си напиша молба за прекъсване на неплатения отпуск и да ги отнеса наедно и да се подготвя, че шефовете може да ми създадат проблеми, но в крайна сметка съм била в правото си... Много объркано ми говореше този инспектор, трудно схванах  Embarassed    И също така ми каза, че като ползвам болничен в моя случай, ще ми се изчислява на базата на минималната раб. заплата, което все пак е нещо.
Така ме е страх в работата да не ми правят проблем, я да ми скъсат молбата и болничния и да ми ги хвърлят в лицето, я нещо друго...
 А какво трябва да пиша в молбата за прекъсване на неплатения отпуск, че искам да се прекъсне по здравословни причини ли? Трябва ли да пиша дата, на която евентуално ще се върна на работа, няма как да напиша дата, защото смятам цялата бременост да ползвам болничен.

# 386
  • В полите на Пирин планина

Предполагам същото за болничния важи и за мен, защото  искам да прекъсна  неплатения отпуск за отглеждане на дете до 3г, и направо да влезна в болничен.  Вчера ходих при някакъв инспектор от НОИ да ми разясни нещата, но като че не беше особено сигурен.... КАза ми да си взема болничен и да си напиша молба за прекъсване на неплатения отпуск и да ги отнеса наедно и да се подготвя, че шефовете може да ми създадат проблеми, но в крайна сметка съм била в правото си... Много объркано ми говореше този инспектор, трудно схванах  Embarassed    И също така ми каза, че като ползвам болничен в моя случай, ще ми се изчислява на базата на минималната раб. заплата, което все пак е нещо.
Така ме е страх в работата да не ми правят проблем, я да ми скъсат молбата и болничния и да ми ги хвърлят в лицето, я нещо друго...
 А какво трябва да пиша в молбата за прекъсване на неплатения отпуск, че искам да се прекъсне по здравословни причини ли? Трябва ли да пиша дата, на която евентуално ще се върна на работа, няма как да напиша дата, защото смятам цялата бременост да ползвам болничен.

Никой няма право да постъпва по подобен начин  Stop Имаш право да излезеш в болничен, щом има здравно основание и той веднага автоматично прекратява ползването на друг вид отпуск. Болничният лист може да се отмени само от издателя му. Така, че вземай документите и отивай при работодателя без притеснения  Peace

# 387
А какво трябва да напиша в молбата за прекратяване на неплатения отпуск?

Като казах на прекия ми началник , че смятам да прекъсна неплатения отпуск, за да взимам болничен до края на бремеността и той ме обвини, че заради това, трябва да изгонят моя заместник , а работата ми щяла да се натрупа на другите колеги и било мн гадно от моя страна да ги прецаквам така. Аз не искам да прецаквам никого, просто мисля, че това е най-изгодно за мен.

# 388
  • София-Младост
А какво трябва да напиша в молбата за прекратяване на неплатения отпуск?

Като казах на прекия ми началник , че смятам да прекъсна неплатения отпуск, за да взимам болничен до края на бремеността и той ме обвини, че заради това, трябва да изгонят моя заместник , а работата ми щяла да се натрупа на другите колеги и било мн гадно от моя страна да ги прецаквам така. Аз не искам да прецаквам никого, просто мисля, че това е най-изгодно за мен.
Уважаеми г-н / г-жо ......................,

Моля да ми бъде разрешено да прекъсна ползването на неплатен годишен отпуск на основание ....................................... от КТ поради заболяване. Представям болничен лист № ....../..... г. за времето, през което ще съм в отпуск поради временна неработоспособност.

Към днешна дата съм използвал ....... (........................словом) дни от разрешения отпуск.

Моля за вашето разрешение неизползвания остатък от ........... дни от прекратения отпуск да ползвам от .........г. до ............ г.

Дата: ..............

# 389
  • Sofia
Здравейте!
До 1 месец ще започвам нова работа, все още съм по майчинство.
За да подам молба за напускане на предишната, няма нужда да съм прекъснала майчинството, нали?
Освен това имам натрупана отпуска за 2011 и 2012, предполагам, че трябва да ми я изплатят? За 2012 ще я изплатят ли или ще се прехвърли за ползване на новото място (не виждам логика в това, но да питам все пак)?

Общи условия

Активация на акаунт