Майчинството счетоводно-51

• 37 915
  • 785
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
Здравейте!
До 1 месец ще започвам нова работа, все още съм по майчинство.
За да подам молба за напускане на предишната, няма нужда да съм прекъснала майчинството, нали?
Освен това имам натрупана отпуска за 2011 и 2012, предполагам, че трябва да ми я изплатят? За 2012 ще я изплатят ли или ще се прехвърли за ползване на новото място (не виждам логика в това, но да питам все пак)?
Не става ясно детето ще посещава ли ясла когато започнеш работа. Ако не, можеш да сключиш ТД при другият работодател, като при първият си получаваш пълен размер обезщетение.
И на новата ще работиш ли ефективно, или отново ще ползваш майчинство.
Отпуска се изплаща, не се прехвърля.

# 391
Здравейте, аз имам следния въпрос: В майчинство съм вече 1 год. и 9 месеца и синът ми го приеха на ясла, но аз не искам да се връщам на работа. Преди да изляза в майчинство съм се осигурявала на 600 лв. заплата за 5 месеца. Искам да попитам дали ако ме съкратят поради съкръщаване на щата мога да отида на борсата и ако мога колко пари ще взимам от там? Наистина много ще съм благодарна ако някой ми отговори. Simple Smile

# 392
  • Sofia
Не става ясно детето ще посещава ли ясла когато започнеш работа. Ако не, можеш да сключиш ТД при другият работодател, като при първият си получаваш пълен размер обезщетение.
Ще работя, детето ще ходи на ясла (не държавна), но ми се ще да не оставам без майчинство в този 1 месец, докато тече предизвестието.

За отпуската дали сами ще се сетят или аз трябва да им кажа? Има ли вариант да не (желаят да) я изплатят?

# 393
Вива 123, благодаря ти за отговора! Успокои ме  Hug

# 394
  • София-Младост
Ще работя, детето ще ходи на ясла (не държавна), но ми се ще да не оставам без майчинство в този 1 месец, докато тече предизвестието.

За отпуската дали сами ще се сетят или аз трябва да им кажа? Има ли вариант да не (желаят да) я изплатят?
Чакай сега да уточня, че пак не стана ясно. В периода на предизвестие ти можеш да си по майчинство, но ако детето не етръгнало на ясла. Ако тръгне, тръгваш и ти на работа или ползваш друг вид отпуск. За отпуска...не подписвай заповед,в която не е упоменато че ти дължат обезщетение за неизползван платен отпуск, пишат се или дните или сумата.

# 395
Аз имам малко странен въпрос. Моя приятелка е бременна във третия месец и ще работи само до края на ноември, защото работодателите и не желаят да я оставят на работа. Това означава, че ще има "дупка" от четири месеца в трудовия си стаж и ще e безработна, когато роди. Работи там вече три години. Тя не иска да си прекъсва трудовия стаж и приятели ще я вземат фиктивно на работа, като тя сама ще си плаща осигуровките. Има ли проблем, ако веднага щом се прехвърли в новата фирма излезе в болничен? При всички положения майчинството и няма да е повече от 290лв на месец и така се опитва да избегне внасянето на излишни осигуровки. До колкото ми е известно ако си в болничен, всички полагащи се осигуровки се изплащат от държавата, както и болничен в размер на 80% от средната заплата за последните 12 месеца. Нали не бъркам? Дано не ви досаждам, но много се обърках с всичките тия закони, а нали ще ставам леля Grinning и трябва да помагам на майката с каквото мога, в случая с информация Simple Smile

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 15:31 от flinky

# 396
  • София-Младост
Аз имам малко странен въпрос. Моя приятелка е бременна във третия месец и ще работи само до края на ноември, защото работодателите и не желаят да я оставят на работа. Това означава, че ще има "дупка" от четири месеца в трудовия си стаж и ще e безработна, когато роди. Работи там вече три години. Тя не иска да си прекъсва трудовия стаж и приятели ще я вземат фиктивно на работа, като тя сама ще си плаща осигуровките. Има ли проблем, ако веднага щом се прехвърли в новата фирма излезе в болничен? При всички положения майчинството и няма да е повече от 290лв на месец и така се опитва да избегне внасянето на излишни осигуровки. До колкото ми е известно ако си в болничен, всички полагащи се осигуровки се изплащат от държавата, както и болничен в размер на 80% от средната заплата за последните 12 месеца. Нали не бъркам? Дано не ви досаждам, но много се обърках с всичките тия закони, а нали ще ставам леля Grinning и трябва да помагам на майката с каквото мога, в случая с информация Simple Smile
Така е, да я водят ефективно 1 ден на работа и след това да си вземе болничен. За този период осигуровки не се внасят, само здарвни, които ще си поеме.

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 16:05 от Ала-Бала

# 397
Много благодаря за информацията Simple Smile

# 398
  • Sofia
Ала-Бала, искаш да кажеш, че като пратя детето на частна ясла, трябва на секундата да се върна на работа или да ползвам отпуска?
Става дума евентуално за последните 2 седмици от предизвестието. Ако е проблем, може и в първия ми работен ден на новото място да тръгне на ясла.

# 399
  • София-Младост
Ала-Бала, искаш да кажеш, че като пратя детето на частна ясла, трябва на секундата да се върна на работа или да ползвам отпуска?
Става дума евентуално за последните 2 седмици от предизвестието. Ако е проблем, може и в първия ми работен ден на новото място да тръгне на ясла.
Това имам впредвид. Тук може някой да оспорва частна и държавна ясла, но в КТ не е изрично записано, там фигурира като "детско заведение"

# 400
  • Sofia
Благодаря, ще го имам предвид! Hug

# 401
  • В полите на Пирин планина
Да, това означава - законът не разграничава детските заведения според собствеността, т.е. няма значение дали е частна, държавна или общинска ясла. Трябва да прекъснеш отпускът за гледане на дете от деня, в който детето започне да посещава ясла.

# 402
Здравейте момичета,

бих искала да ви попитам за мнението ви и по моя казус:

бременна съм и в началото на 2013 ще излезна в 45-дн. болничен преди раждане. За мое съжаление фирмата - ЕООД, в която работя по трудов договор започна процедура по ликвидация и възнамеряват да ни прекратят трудовите договори към 31.12.2012г.

Бих могла и да остана във фирмата и 1-2 мес. по-дълго, т.е. да излезна в болничен преди да ми прекратят тр.договор и от това, което четох разбирам, че би трябвало да имам право на майчинство до 410 ден. Не разбирам обаче при липса на работодател, кой ще ми оформя и подава документите (болнични, 135 ден и т.н.) и не е ли рисково спрямо тромавите ни институции?

Или какво бихте ме посъветвали вие, които наистина имате опит - мислите ли, че е по-сигурно да си ми прекратят труд. договор към 31.12.2012 , от 1.1.2013 да започна в нова фирма фиктивно за 2-3 дни и тогава на чисто да излезна в майчинство (т.е. 45-дн,болничен)?
Кога трябва да сключа новия трудов договор - т.е. мога ли да го сключа края на декември с начална дата 1.1.2012 (или трябва да е раб.ден - т.е. 2.1.2013) и ще е проблем ли да излезна в 45-дн. болничен един ден по-късно - от 3.1.2012?

Благодаря ви предварително за мненията!

# 403
  • София
Здравейте мили дами Simple Smile
Моля ви да ми помогнете с отговор на един кратък въпрос.
На 14.11.2012 трябва да съм на работа след една година майчинство и след взети 20 дни отпуска за тази година. Може ли да изляза в продължителен болничен веднага от 14-ти ноември или трябва да имам няколко работни дни?
Не съм бременна, появи ми се  сериозно заболяване на щитовидната Sad((

Благодаря предварително за отговора и вниманието Simple Smile
Няма пречка, не се изисква отработен ден в случая, за да ползваш болничен.

Благодаря за отговора Simple Smile
Успех ви пожелавам във всичко Simple Smile

# 404
Момичета, моля за Вашата помощ и мнение.
Днес видях двете чертички и с оглед на работата ми се появи следния въпрос : мога ли още отсега да започна да вземам болнични и как ще ми се отрази това върху майчинството ... осигурявана съм на 600лева.
Има ли смисъл да започна да се осигурявам на по-висока сума - от втори работодател? Освен това се притеснявам как ще протече бременността, защото работата ми е доста стресова, а и шефовете пушат и не се съобразяват със забраната.
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт