Майчинството счетоводно-51

• 37 915
  • 785
  •   1
Отговори
# 420
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Имам следния въпрос- от 20 юни 2012г съм в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до 2г.Осиновихме сина си на 1г1м и ще съм майчинство до края на април догодина с 240лв.Въпроса ми е,ако ме освободят от работа какво обезщетение за безработица ще взимам?

Зависи на какво основание ще бъде прекратен трудовия договор.

gruh-gruh няма как да ти "изгори" отпуската, ако решиш да ползваш сега болничен, а ако ползваш нея, то няма значение, че ще продължи и през следващата каленарна година. Отпускът за стари години не може да ти бъде отказан, а този за текущата - може да се отложат от работодателя само 10 дни, но трябва да има производствено основание за това. В твоя случай не виждам на какво основание ще ти я откажат.
Може и по време на неплатения да си пуснеш молба за неговото прекратяване, а и съответната молба, за да излезеш в платен отпуск. Никой не може да те накара на сила да ползваш един или друг вид отпуск, нито пък да ти откаже полагаем такъв платен, без основание. За отпуск по болест вече два пъти ти отговорих - щом е издаден болничен лист го ползваш. Не знам какво става във вашата работа, но явно имаш много неотзивчиви началници, щом се мъчиш с толкова дилеми.
За мен най-логично е да си ползваш натрупания платен отпуск, хем ще получаваш повече пари, а след него да си пуснеш болничен и толкоз.

# 421

Зависи на какво основание ще бъде прекратен трудовия договор.

gruh-gruh   Не знам какво става във вашата работа, но явно имаш много неотзивчиви началници, щом се мъчиш с толкова дилеми.
За мен най-логично е да си ползваш натрупания платен отпуск, хем ще получаваш повече пари, а след него да си пуснеш болничен и толкоз.

Благодаря много за търпеливите обяснения.Наистина е  пълна каша в главата ми и наистина са много неотзивчиви,или счетоводителите и личния състав са супер некадърни, или са некомпетентни, или нарочно ме размотават, за наказание, че имам дете!Затова през няколко месеца ми се налага да ви тормозя във форума с мойте питанки. В работата ми никога не знаят какви молби и документи ми трябват, пращат ме да ровя в нета и да чета кодексите, после пък по 2-3 месеца не ми внасят документите в НОИ и какви ли не маймунджълъци. Язък, че съм държавен служител.

# 422
Цитат
gruh-gruh  Не знам какво става във вашата работа, но явно имаш много неотзивчиви началници, щом се мъчиш с толкова дилеми.

Благодаря много за търпеливите обяснения.Наистина е  пълна каша в главата ми и наистина са много неотзивчиви,или счетоводителите и личния състав са супер некадърни, или са некомпетентни, или нарочно ме размотават, за наказание, че имам дете!Затова през няколко месеца ми се налага да ви тормозя във форума с мойте питанки. В работата ми никога не знаят какви молби и документи ми трябват, пращат ме да ровя в нета и да чета кодексите, после пък по 2-3 месеца не ми внасят документите в НОИ и какви ли не маймунджълъци. Язък, че съм държавен служител.

Съжалявам, че ти се налага да се бориш с такива неразбории. Отстоявай си правата и не се тормози излишно с притеснения. Успех  Peace

# 423
Смятам да ги посетя още утре на място, за да си подам молба за прекъсване на неплатения и излизане в платен отпуск. Отсега съм на тръни, за това което ме очаква  Embarassed  С една молба ли стават нещата, или трябва да напиша две отделни молби, и какво трябва да съдържат молбите?   Embarassed

# 424
Смятам да ги посетя още утре на място, за да си подам молба за прекъсване на неплатения и излизане в платен отпуск. Отсега съм на тръни, за това което ме очаква  Embarassed  С една молба ли стават нещата, или трябва да напиша две отделни молби, и какво трябва да съдържат молбите?   Embarassed

Трябва да са две отделни.
За прекъсването на неплатения отпуск:

Заявление
от - трите имена, ЕГН, длъжност
Заявявам, че считано от ..... дата желая да прекратя ползването на отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст по чл. 167а от КТ  за детето ми ......... / трите имена /.

Дата: .... С уважение: подпис

Молба за платен отпуск - може би имате бланка, която се ползва във вашето учреждение  newsm78

Ето ти примерна:

ДО……………………….
                     …………………………...
МОЛБА

ОТ /ТРИТЕ ИМЕНА/………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….

ДЛЪЖНОСТ………………………………………………………………………………..

Г-Н ………………………………..

МОЛЯ,ДА МИ БЪДЕ РАЗРЕШЕН………………….ДНЕВЕН

………………………………………………………………………………ОТПУСК

ПО…………………………………………………………………………………………..

СЧИТАНО ТО …………………. ДО ……………………… ВКЛЮЧИТЕЛНО

ОТПУСКАТА ЩЕ ПРЕКАРАМ В ………………………………………………………

ДАТА:…………………               ПОДПИС:………………

# 425
Благодаря отново.  КАзах им, че искам да прекъсна неплатения и от същата дата да излезна в платен. И след 1ч от работата ми се обадиха и казаха, 4е не било възможно, трудовите юристи казали, че трябва да прекъсна неплатения, да се върна на работа , тогава да си пусна молба за платен и да чакам дали шефа ще ми позволи да си ползвам платения отпуск, зашото  досега съм била в отпуск за отглеждане на дете и ме нямало в графика за отпуските.  Освен това трябвало да подпиша някакъв договор за преназначаване, защото от тази година дирекцията ми била с ново наименование....

И да за пореден път ми казаха, че с моето завръщане на работа, ЕДИН човек оставал безработен, т.е заместника ми...

Просто личи отвсякъде как искат да ме прецакат.

# 426
  • София
Здравейте отново, с моята работна сага... Отказах да подпиша предизвестие за съкращаване, тъй като точката не ме устройва - чл. 328 ал4 т. 3 и т. 5. Т. 3 - намаляване обема на работа ме устройва, т. 5 - несправяне със служебните задължение не ме устройва. Ще го преговаряме. Въпросът е, че искат да ми намалят заплатата със задна дата от 02,05,2012 кажи-речи наполовина... Имат ли право на това, ако не  - как да го оспорвам? Отпуските за минал период от време /2010-2011/ г. на каква основа ще ми бъдат изплатени - старата или кандидат-новата заплата? Аман бе начи, от такива работодатели.. Що не може той да забременее и да си роди близнаци или едно дете и така д аго гонят, да го питам аз него после... ooooh!

# 427
  • Шумен
Здравейте, искам да попитам нещо отново. Аз се върнах на работа и след два дена излязох в платен отпуск, в три дневен срок подадох декларация в нои но в нея пише че се връщам на работа и затова да ми прекратят майчинството.Сега обаче детето ми тръгна на ясла и моя позната ми каза че трябвало  пак да подам декларация в три дневен срок, че е тръгнало на ясла.А този срок отдавна мина. Трябва ли наистина пак да се подава и какво ще стане като съм закъсняла?

# 428
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам нещо отново. Аз се върнах на работа и след два дена излязох в платен отпуск, в три дневен срок подадох декларация в нои но в нея пише че се връщам на работа и затова да ми прекратят майчинството.Сега обаче детето ми тръгна на ясла и моя позната ми каза че трябвало  пак да подам декларация в три дневен срок, че е тръгнало на ясла.А този срок отдавна мина. Трябва ли наистина пак да се подава и какво ще стане като съм закъсняла?

Не,ти вече си подала всичко необходимо.Сега нищо не правиш.Получаваш си 120 те лв и всичко е ОК

# 429
За фирмата,която предлага гражданския договор има ли значение с кого го сключва дали лицето е пенсионер или не? - Това нещо не го схващам ... Имате предвид формално договора да е с лице-пенсионер ли, а вашата близка да извърши възложеното по договора  newsm78
Благодаря предварително за мненията!

Може да сключи граждански договор. Осигуровките са за сметка на възложителя и изпълнителя.
[/quote]
Благодаря за отговора,а това беше,понеже някой споменал,че ако човекът/изпълнител/е пенсионер ще им струва по малко,както се казва,ще минат по тънко?

# 430
Благодаря за отговора,а това беше,понеже някой споменал,че ако човекът/изпълнител/е пенсионер ще им струва по малко,както се казва,ще минат по тънко?

Когато гражданският договор е с пенсионер , осигуровките са по-малко - по принцип има само здравна осигуровка и  данък, ако сумата след приспадане на нормативно признатите разходи е над минимална работна заплата. Има работодатели , които предлагат този вариант - така за тях осигуровките са по-малко , а лицето получава по-висока сума и всички са доволни.

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 09:00 от mimata_79

# 431
Благодаря отново.  КАзах им, че искам да прекъсна неплатения и от същата дата да излезна в платен. И след 1ч от работата ми се обадиха и казаха, 4е не било възможно, трудовите юристи казали, че трябва да прекъсна неплатения, да се върна на работа , тогава да си пусна молба за платен и да чакам дали шефа ще ми позволи да си ползвам платения отпуск, зашото  досега съм била в отпуск за отглеждане на дете и ме нямало в графика за отпуските.  Освен това трябвало да подпиша някакъв договор за преназначаване, защото от тази година дирекцията ми била с ново наименование....

И да за пореден път ми казаха, че с моето завръщане на работа, ЕДИН човек оставал безработен, т.е заместника ми...

Просто личи отвсякъде как искат да ме прецакат.

Тогава ти предлагам друго решение - вземи си болничен лист за определено време, например за колкото може да ти издаде еднолично гинеколога ти или личния ти лекар и билничният лист щат-нещат автоматично прекъсва ползването на неплатен отпуск  Peace В деня, в който представяш болничния лист подай и молба за ползване на платен отпуск, а остави сами да си решават проблема с освобождаването и новоназначаването на заместника ти. По отношение на преназначението трябва да кажа, че то не може да влезе в сила, ако нямаш отработен поне един ден реално, т.е. сега като го подпишеш няма реална юридичесвка сила спрямо теб.

Здравейте отново, с моята работна сага... Отказах да подпиша предизвестие за съкращаване, тъй като точката не ме устройва - чл. 328 ал4 т. 3 и т. 5. Т. 3 - намаляване обема на работа ме устройва, т. 5 - несправяне със служебните задължение не ме устройва. Ще го преговаряме. Въпросът е, че искат да ми намалят заплатата със задна дата от 02,05,2012 кажи-речи наполовина... Имат ли право на това, ако не  - как да го оспорвам? Отпуските за минал период от време /2010-2011/ г. на каква основа ще ми бъдат изплатени - старата или кандидат-новата заплата? Аман бе начи, от такива работодатели.. Що не може той да забременее и да си роди близнаци или едно дете и така д аго гонят, да го питам аз него после... ooooh!

Еднолично, без твоето писмено съгласие работодателят ти няма как да ти намали заплатата, особено пък със задна дата. Не подписвай подобни анекси към трудовия си договор, това си е чисто изнудване. Предупреди ги, че ако настояват ще пуснеш жалба в Инспекция по труда. Отпуските, които не си ползвала се изплащат според заплатата в последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни.

Последна редакция: сб, 20 окт 2012, 03:04 от AnMary

# 432
  • v. turnovo
Благодаря за информацията , точно това за 24-те месеца назад ме вълнуваше. А предполагам, ако ме махнат ще е поради съкращаване на щатна бройка

# 433
Здравейте момичета!
Имам много големи проблеми с работодателката ми.Накратко-в болнични съм от март тази година ,родих сина си на 6 септември.В момента /понеже заведението в което работех е затворено но фирмара не е закрита/ заветната работодателка не ми вдига телефона и чрез управителя ме кара да си оправям сама болничните счетоводно.След разговор със счетоводител разбрах,че това не може да стане без нейно присъствие и ,че всъщност не мога да го свърша аз.Звънях в инспекция по труда и НОИ и единственото,което ми казаха,че мога да направя е да пусна жалба в 103та стая в НОИ.В момента имам 2 болнични листове в мен-42 дневния от болницата и от педиатъра-до 135 ден.
Какво мога друго да направя???
И още нещо-за детските надбавки на малкия...Понеже както ви казах нямам връзка с тази жена и няма как да взема от нея бележка за доходите  ми година назад...Дали е възможно приятеля ми да ги взима?С него нямаме брак и той работи на постоянен трудов договор.Благодаря ви предварително!

# 434
  • София-Младост
Здравейте момичета!
Имам много големи проблеми с работодателката ми.Накратко-в болнични съм от март тази година ,родих сина си на 6 септември.В момента /понеже заведението в което работех е затворено но фирмара не е закрита/ заветната работодателка не ми вдига телефона и чрез управителя ме кара да си оправям сама болничните счетоводно.След разговор със счетоводител разбрах,че това не може да стане без нейно присъствие и ,че всъщност не мога да го свърша аз.Звънях в инспекция по труда и НОИ и единственото,което ми казаха,че мога да направя е да пусна жалба в 103та стая в НОИ.В момента имам 2 болнични листове в мен-42 дневния от болницата и от педиатъра-до 135 ден.
Какво мога друго да направя???
И още нещо-за детските надбавки на малкия...Понеже както ви казах нямам връзка с тази жена и няма как да взема от нея бележка за доходите  ми година назад...Дали е възможно приятеля ми да ги взима?С него нямаме брак и той работи на постоянен трудов договор.Благодаря ви предварително!
Освен жалба друго май не може да се направи... Няма как приятелят ви да получава детските Sad

Общи условия

Активация на акаунт