Майчинството счетоводно-51

• 37 914
  • 785
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, момичета, имам следното питане: Първата година от майчинството ми приключи на 01.09., заявлението за втората година беше подадено първата седмица на октомври и съответно майчинството за м.септември ми беше преведено на 23.10. Кога да очаквам постъпленията за м.номеври, тъй като досега преводите бяха първия вторник или четвъртък от месеца,а все още не е отбелязано,че ще имам превод? Благодаря ви!

# 691
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, момичета, имам следното питане: Първата година от майчинството ми приключи на 01.09., заявлението за втората година беше подадено първата седмица на октомври и съответно майчинството за м.септември ми беше преведено на 23.10. Кога да очаквам постъпленията за м.номеври, тъй като досега преводите бяха първия вторник или четвъртък от месеца,а все още не е отбелязано,че ще имам превод? Благодаря ви!

Трябва първо работодателят да подаде обр.1 и тогава ще последва плащане, т.е. първо се изплащат заплатите за съответния месец, до следващия ден се подава обр. 1 и след това ще получиш плащане в срок от 15 работни дни.

Звезден^Прах
щом фирмата не е официално закрита не се предават ведомостите в НОИ и освен да се търси работодателят за документите няма друг начин. Евентуално през съда да се доказва трудов стаж  newsm78

# 692
Тоест плащанията няма да са както досега първия вторник или четвъртък на месеца, но пак ще са онтносително равни интервали?

# 693
Тоест плащанията няма да са както досега първия вторник или четвъртък на месеца, но пак ще са онтносително равни интервали?

Зависи кога се плащат заплатите и дали ена равни интервали  Thinking

# 694
Lady, благодаря за отговорите Simple Smile, явно отново трябва да се разчита на добрата воля на работодателя  Laughing
А защо е тази разлика със заплащането първата година, когато преводите бяха регулярни всеки месец, без разлика?

Последна редакция: пн, 05 ное 2012, 12:27 от Betulla

# 695
  • ВАРНА
МОмичетата,болничните по време на бременност всеки месец ли се издават и колко дена се плащат от работодатя осигуровките,че май шефа няма да е във възторг  Rolling Eyes ....

# 696
  • София-Младост
МОмичетата,болничните по време на бременност всеки месец ли се издават и колко дена се плащат от работодатя осигуровките,че май шефа няма да е във възторг  Rolling Eyes ....
Ако бремеността налага може цялата да я изкарате в болничен, а може да си работите до 45 дневния болничен. Принципно ако е първият вариант първите 3 дни са за сметка на работодателя, останалите болнични ще са продължение, издадени от ЛКК...за тях ще се плаща само здравна осиг.

# 697
Lady, благодаря за отговорите Simple Smile, явно отново трябва да се разчита на добрата воля на работодателя  Laughing
А защо е тази разлика със заплащането първата година, когато преводите бяха регулярни всеки месец, без разлика?

Защото обезщетението, което за бременност и раждане /410 дни / се получава от жената до края, независимо дали по неговото време договорът й е прекратен или не, а това не важи за обезщетението за гледане на дете - задължително е майката да е осигурено лице, за да има право на него.

# 698
Извинявам се предварително ако на въпросите ми е отговорено вече, но нещо не откривам точните отговори в темата... Бях питала вече един два пъти тук за някои неща, но постоянно изникват въпроси.... Декември месец се прибирам в БГ и съответно ще си останем там за раждането на бебчо.
Преди въпросите да уточня - имам стаж повече от година (нали трябва 1 г. осиг.стаж, за да имам право на майчинство?), към момента в БГ се водя безработна, очакваният термин ще е май месец 2013г.
Та въпросите ми са:

1. От кога ще е най-добре да сключа фиктивен договор с работодател?
2. Ще има ли значение за размера на бъдещото майчинство на каква сума ще се осигурявам ?
3. Как, къде и кой ще ми внася осигуровките? (то е ясно, че аз сама ще си ги плащам,но...)
4. Ако излезя в болничен примерно седмица-две след "назначаването" как ще се изплаща и изчислява този болничен?
5. След излизане в майчинство какви осигуровки трябва да си плащам? С фиктивният договор какво се случва?
6. Каква полза ще има един работодател от всичко това?

Благодаря предварително за отговорите.

# 699
Извинявам се предварително ако на въпросите ми е отговорено вече, но нещо не откривам точните отговори в темата... Бях питала вече един два пъти тук за някои неща, но постоянно изникват въпроси.... Декември месец се прибирам в БГ и съответно ще си останем там за раждането на бебчо.
Преди въпросите да уточня - имам стаж повече от година (нали трябва 1 г. осиг.стаж, за да имам право на майчинство?), към момента в БГ се водя безработна, очакваният термин ще е май месец 2013г.
Та въпросите ми са:

1. От кога ще е най-добре да сключа фиктивен договор с работодател? - Въпрос на преценка е, зависи колко обезщетение искаш да вземаш
2. Ще има ли значение за размера на бъдещото майчинство на каква сума ще се осигурявам ? - да
3. Как, къде и кой ще ми внася осигуровките? (то е ясно, че аз сама ще си ги плащам,но...) - ти ги даваш на фиктивния работодател, той оформя нещата документално и ги внася
4. Ако излезя в болничен примерно седмица-две след "назначаването" как ще се изплаща и изчислява този болничен? - на база осигурителните ти доходи предходните 18 месеца
5. След излизане в майчинство какви осигуровки трябва да си плащам? С фиктивният договор какво се случва? - 20.16 лева здравна вноска; договорът трябва да си съществува, ако искаш това време да се зачита за осигурителен стаж и да получаваш обезщетение 2 години
6. Каква полза ще има един работодател от всичко това? - Никаква, само "печели" оформяне на документи за болничен, бременност, раждане и гледане на дете.

Благодаря предварително за отговорите.

# 700
Lady, благодаря много. Само може ли малко по-подробно да ми обясните как точно зависи от осигуровките размера на майчинството? Като се водя безработна в момента? Т.е. ако примерно взема да се осигурявам на 500лв. то тогава ще ми се полага майчинство в какъв размер? И в този случай имате ли представа долу-горе колко са осигуровките като сума?
И още нещо... как ще мога да съм сигурна, че работодателя ще внася парите, които му давам? Или просто ще си "играем" на доверие?

# 701
Lady, благодаря много. Само може ли малко по-подробно да ми обясните как точно зависи от осигуровките размера на майчинството? Като се водя безработна в момента? Т.е. ако примерно взема да се осигурявам на 500лв. то тогава ще ми се полага майчинство в какъв размер? И в този случай имате ли представа долу-горе колко са осигуровките като сума?
И още нещо... как ще мога да съм сигурна, че работодателя ще внася парите, които му давам? Или просто ще си "играем" на доверие? - Това вече си е лична договорка между теб и него. Евентуално можеш да си извадиш ПИК от НОИ и да си следиш вноските и обезщетенията. В крайна сметка на теб се прави услуга като те водят на фиктивен договор.

В началото на темата - 1-вия пост / е обяснено подробно как се изчислява майчинството. В сайта kik-info.com има калкулатор на заплати и дължими вноски, а също и калкулатор на майчинство. Трудно ми е да обясня с две думи по въпсросите.

# 702
  • София
здравейте!

До края на февруари съм осигурявана от работодателя си, след което напуснах и получавах 4 месеца обезщетение от борсата, т.е. от март до юни вкл.

сега смятам през ноември да подпиша фиктивен договор, за да мога, когато родя да получавам 2год. пари за майчинството.

въпросът ми е: този период - юли, август, септември и октомври "какво да го правя" като няма да имам осигуровки, а само съм си внасяла здравни по 18.60лв на месец!

Имам над 10 години трудов стаж преди това; тези 4 месеца (без осигуровки) ще се вземат ли предвид или ще се гледат месеците преди тях, когато съм била осигурявана!

bouquet

# 703
  • София-Младост
здравейте!

До края на февруари съм осигурявана от работодателя си, след което напуснах и получавах 4 месеца обезщетение от борсата, т.е. от март до юни вкл.

сега смятам през ноември да подпиша фиктивен договор, за да мога, когато родя да получавам 2год. пари за майчинството.

въпросът ми е: този период - юли, август, септември и октомври "какво да го правя" като няма да имам осигуровки, а само съм си внасяла здравни по 18.60лв на месец!

Имам над 10 години трудов стаж преди това; тези 4 месеца (без осигуровки) ще се вземат ли предвид или ще се гледат месеците преди тях, когато съм била осигурявана!

bouquet
Взимат се всички последователни календарни месеци, 24  месеца преди този в който е издаден болничният за първите 45 дни. За тези 4 при вас ще се смятат на МРЗ.

# 704
  • София
разбрах, благодаря!

направих справка в НОИ с ПИК кода си и там видях, че до 10.2010г. имам парични обезщетения и помощи внасяни от работодателя, когато детето ми стана на 2 год.

от 10.2010 до 02.2012г. съм ползвала за няколко годни насъбран палтен отпуск и после неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. възраст (или както беше там)“

Този период също е бил осигуряван, но къде в сайта на НОИ мога да погледна тези осигуровки?!
За 4 месеца безработица ми е ясно!

благодаря за точността и отзивчивостта ви!

Общи условия

Активация на акаунт