Майчинството счетоводно-51

• 37 914
  • 785
  •   1
Отговори
# 705
в счетоводството към фирмата към която работа е такъв хаос, че като изляза в майчинство, ще се окаже, че аз имам да давам на държавата, а не те на мен.  Simple Smile
Записвам се да следя темата, доста е полезна Peace

# 706
  • Русе
разбрах, благодаря!

направих справка в НОИ с ПИК кода си и там видях, че до 10.2010г. имам парични обезщетения и помощи внасяни от работодателя, когато детето ми стана на 2 год.

от 10.2010 до 02.2012г. съм ползвала за няколко годни насъбран палтен отпуск и после неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г. възраст (или както беше там)“

Този период също е бил осигуряван, но къде в сайта на НОИ мога да погледна тези осигуровки?!- За месеците, в които сте била платен отпуск, се внасят пълни осигуровки- те се виждат също в сайта на НОИ. За месеците, в коио сте неплатен, се внасят само здравни осигуровки- те се виждат в сайта на НАП с код по ЕГН.
За 4 месеца безработица ми е ясно!

благодаря за точността и отзивчивостта ви!

# 707
Ноември месец бебето навършва 1 година. Искам да се върна на работа за  2 месеца, през това време детето няма да е на ясла и няма да прехвърлям майчинството на друг. Въпроса ми е след тези 2 месеца мога ли пак да изляза в майчинство за оставащото време до навършване на 2 годишна възраст на детето?  

Viva_123 ми беше отговорила, че мога   да се върна отново в майчинство   bouquet

В предприятието обаче ми твърдят, че щом по собствено желание се връщам на работа имам само два начина на действие
1.да го прехвърля на някой друг майчинството
2. да не го прехвърлям, да си взема натрупалата ми се отпуска и след това на да се върна на работа като до двегодишна възраст на детето ще получавам по 120 лв на месец
На какво основание мога да изляза отново в майчинство (два месеца ще съм на работа)? Може ли работодателя да откаже, да създаде пречки за излизането в майчинство? Какви документи трябва да се подадат и има ли срокове?

# 708
Здравейте, предстои ми излизане в майчинство, имам необходимия стаж назад във времето и в момента съм на трудов договор (на 4 часа- надявам се че няма значение).Питането ми е - в момента карам магистратура редовно и искам да се възползвам от обезщетението за студенти - ако не ме скъсат до като родя естествено Mr. Green Възможно ли е да ползвам и двете опции за майчинство - помощ за студенти и майчинство за работещи? Благодаря ви предварително Hug

# 709
  • Пловдив
Здравейте, предстои ми излизане в майчинство, имам необходимия стаж назад във времето и в момента съм на трудов договор (на 4 часа- надявам се че няма значение).Питането ми е - в момента карам магистратура редовно и искам да се възползвам от обезщетението за студенти - ако не ме скъсат до като родя естествено Mr. Green Възможно ли е да ползвам и двете опции за майчинство - помощ за студенти и майчинство за работещи? Благодаря ви предварително Hug

Да,двете могат да се взимат парарелно.

Важното е да ти дадат уверение,че си редовен студент.Като може и да те късат на изпитите

# 710
  • София-Младост
Ноември месец бебето навършва 1 година. Искам да се върна на работа за  2 месеца, през това време детето няма да е на ясла и няма да прехвърлям майчинството на друг. Въпроса ми е след тези 2 месеца мога ли пак да изляза в майчинство за оставащото време до навършване на 2 годишна възраст на детето?   

Viva_123 ми беше отговорила, че мога   да се върна отново в майчинство   bouquet

В предприятието обаче ми твърдят, че щом по собствено желание се връщам на работа имам само два начина на действие
2. да не го прехвърлям, да си взема натрупалата ми се отпуска и след това на да се върна на работа като до двегодишна възраст на детето ще получавам по 120 лв на месец
На какво основание мога да изляза отново в майчинство (два месеца ще съм на работа)? Може ли работодателя да откаже, да създаде пречки за излизането в майчинство? Какви документи трябва да се подадат и има ли срокове?
Не са прави. Връщаш се на работа в тридневен срок подаваш прил.12 и прил.4 за да получаваш 1/2 от обезщетението. След това преди да решиш отново да излезеш в майчинство си подаваш молба, работодателя няма право да ти откаже.
Ако се връщаш на работа непосредствено след изтичане на 410 дни от първият болничен, няма нужда от прил. 12 всъщност, ти не си започвала да ползваш отпуска за отглеждане на дете до 2г.

# 711

Да,двете могат да се взимат парарелно.

Важното е да ти дадат уверение,че си редовен студент.Като може и да те късат на изпитите
Благодаря за бързия отговор  bouquet

# 712
  • В полите на Пирин планина
Ноември месец бебето навършва 1 година. Искам да се върна на работа за  2 месеца, през това време детето няма да е на ясла и няма да прехвърлям майчинството на друг. Въпроса ми е след тези 2 месеца мога ли пак да изляза в майчинство за оставащото време до навършване на 2 годишна възраст на детето?  

Viva_123 ми беше отговорила, че мога   да се върна отново в майчинство   bouquet

2. да не го прехвърлям, да си взема натрупалата ми се отпуска и след това на да се върна на работа като до двегодишна възраст на детето ще получавам по 120 лв на месец - Това е едната опция, но никъде в КСО или КТ не пише , че веднъж прекъснат отпускът за гледане на дете не може да бъде възобновен, щом жената има право на него.
На какво основание мога да изляза отново в майчинство (два месеца ще съм на работа)? Може ли работодателя да откаже, да създаде пречки за излизането в майчинство? Какви документи трябва да се подадат и има ли срокове? - Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) от Кодекса на труда
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако
детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на
допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната
му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Работодателят няма право да ти отказва този отпуск. Подава се Приложение 3 пред НОИ, а до работодателя Заявление за ползване на отпуск за гледане на дете.

# 713
Благодаря  на Lady Brinne и Ала-Бала   bouquet

# 714
Здравейте момичета! Искам да ви задам един въпрос понеже намерих информация чак от 2010 и не знам на този етап как стоят нещата. Аз съм семестриално завършила студентка от март 2012 дефакто съм дъм дипломант. Имам ли право на еднократната помощ за студенти редовно обучение станали родители? Четох, че майки през 2010 са получавали такава помощ... Някой знае ли как стоят нещата?  newsm78

# 715
Привет на всички !Много пъти сте ми помагали и сега имам нужда от вашата помощ HugВъпроса сигурно е задаван много пъти,но не мога да намеря отговора TiredИскам да се връщам на работа,но
мениджъра на отдела,в който работех, се опитва да ми измисля работа различна от това ,което пише на трудовия договор,който съм сключила преди да забременя.Момичето ,което е на моето място е с временен трудов договор,но въпреки това не иска нея да премести а мен.Има ли право на това Подхвърля изречения,че щял да потърси работа за мен и в другата фирма на собственика .Има ли право и на  това ?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 716
Привет   bouquet
Искам да ви попитам, до навършване на една годинка на детето ми получавах майчинстото в интервала от 2-6 число на месеца, в зависимост кога е 1-ви, и разбрах че НОИ никога не превеждат пари в петък и в понеделник. Та въпроса ми е сега след първата годинка, когато вече ще получавам 240лв пак ли ще се запази да е в същия период  (2-6 число на месеца) или няма нищо общо с предходното. декларациите от счетоводителя се предвават най-съно до 27 на предходния месец.
и още нещо, на 26.10 се навърши една годинка, сега в началото на месеца получих за дните до 26, предполагам оставащите дни ще ги получа заедно със следващото майчинство защото този месец не е подадена декл.1(май беше), тъй като док. на фирмата за м.10 са пдадени преди 26. А следващият превод през декември ли ще е или ще има дупка от1м

# 717
  • София-Младост
Привет   bouquet
Искам да ви попитам, до навършване на една годинка на детето ми получавах майчинстото в интервала от 2-6 число на месеца, в зависимост кога е 1-ви, и разбрах че НОИ никога не превеждат пари в петък и в понеделник. Та въпроса ми е сега след първата годинка, когато вече ще получавам 240лв пак ли ще се запази да е в същия период  (2-6 число на месеца) или няма нищо общо с предходното. декларациите от счетоводителя се предвават най-съно до 27 на предходния месец.
и още нещо, на 26.10 се навърши една годинка, сега в началото на месеца получих за дните до 26, предполагам оставащите дни ще ги получа заедно със следващото майчинство защото този месец не е подадена декл.1(май беше), тъй като док. на фирмата за м.10 са пдадени преди 26. А следващият превод през декември ли ще е или ще има дупка от1м
Майчинството се получава в рамките на 15 работни дни след подаване на декл.1.
На 26-ти ли ти изтичат 410-дни от първия болничен? Ако да, тогава остатъка ще получиш след подаване на д.1 за м.10.

# 718
Здравейте,и аз влизам тук с проблем.Утре почвам работа в техномаркет,но разбрах,че съм бременна.Не съм подписвала договор,предполагам че това ще стане утре.Въпроса е,че те не знаят за бременността и едно,че се притеснявам да не се наложи да се насилвам,да вдигам тежко ами и друго,че ако разберат за бебока ще помислят,че съм ги измамила нарочно и няма да ми пуснат договор.Говорили сме за временен 6-месечен договор с тенденция след приключването на тези пробни 6 месеца договора да стане постоянен.Почвам работа по програма "Ново начало"като стажант,длъжността ми е асистент-продавач.
  bouquet

# 719
  • София-Младост
Здравейте,и аз влизам тук с проблем.Утре почвам работа в техномаркет,но разбрах,че съм бременна.Не съм подписвала договор,предполагам че това ще стане утре.Въпроса е,че те не знаят за бременността и едно,че се притеснявам да не се наложи да се насилвам,да вдигам тежко ами и друго,че ако разберат за бебока ще помислят,че съм ги измамила нарочно и няма да ми пуснат договор.Говорили сме за временен 6-месечен договор с тенденция след приключването на тези пробни 6 месеца договора да стане постоянен.Почвам работа по програма "Ново начало"като стажант,длъжността ми е асистент-продавач.
  bouquet
Нищо счетоводно, а и въпрос няма дефакто... 6 месеца трудно ще скриеш бремеността според мен. Асистент-продавач...на какво, ти прецени според работата дали ще е подходящо за теб. Започни и миж как ще е, има ли клауза в договара да ги уведомиш, ако си забременяла...ако няма не виждам причина да се притесняваш. Срочен щом е договора може да бъде прекратен по всяко време дефакто, особено ако е в полза на работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт