Има ли радикален ислям в България?

• 24 859
  • 672
  •   1
Отговори
# 210
Разбира се, че има, не от вчера, не и от днес....
Само дето нали ние все сме много толерантни и не знам си още какво....
  censored

# 211
Каренина, ти на литургия стъпвала ли си?
В православен храм на литургия са приети всички - кръстени и некръстени. Едва към средата, когато се казва Символа на вярата некръстените се канят извън храма. Всеки, който иска да приеме Христа е добре дошъл.

Защо мрънкате, че православните не мисионерствали? Вие къде сте, в това число или извън него? Или мисията е само за отците по храмовете, дето и главите си не могат да вдигнат? Или пак ще си говорим за ролекса на нам кой си и каква кола карал отец Спиридон от Горно нанадолнище? Ще нищим хорските грешки и няма да виждаме своите?

Да се чуди човек що искате ... Часове в училище - НЕ, не искам, щото детето ми ще е "обгазено" от малко. В следваща тема - а КЪДЕ са свещениците!?, В следваща тема - те не воюват!
Брей, много недоволен народ, много мрънкане. Явно не остава време за нищо сериозно от писане по форумите.

За сериала за Сюлейман - преди да го коментирате вижте една две серии за какво иде реч. Така направих - пълна боза и редкач, нищо общо с религиозно промиване на мозъците. Ако трябваше човек да си прави изводи за вярата на мюсулманите от този филм, щеше да се потресе.
  202uu

# 212
На в-са на авторката:
Българинът като цяло ми се струва овчедушен не мисля, че има почва за някакви драми, нито вярвам, че сме таргет на някакви радикални ислямисти.
Под тях аз не разбирам хора, които си спазват каноните, а които твърде крайно тълкуват свещените си писания ( ако изобщо са ги чели), хлътнали са в убежданията си и са готови да убиват и тероризират в името на някаква вменена им отвън кауза. Тоест, не вярвам, че у нас може да има някой, който да се опаше в бомби и да се взриви с някака мисия насред някое кино, например.
Независимо, че атентатът в Бургас показа, че Бг не е незабележима за терористи според мен затягане на мерките за сигурност е достатъчно. Също и око над случаи на домашно насилие ( което обикн съпътства религиозните маниаци от всички религии, християнскате също)

Дет' се вика от другото дюнерите ще ни пазят Laughing

ПП: А да се търсят радикални ислямисти из българските турци и мохамедани според мен е велика глупост. Опасни са хора 'внос" отнякъде.  
Но аз съм с високо мнение към българските турци и нямам съмнение, че не са източник на никакъв радикализъм и ми е много странно някой да ги представя като Торбалан.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 13:07 от 10 c's

# 213
Каренина, ти на литургия стъпвала ли си?
В православен храм на литургия са приети всички - кръстени и некръстени. Едва към средата, когато се казва Символа на вярата некръстените се канят извън храма. Всеки, който иска да приеме Христа е добре дошъл.

Защо мрънкате, че православните не мисионерствали? Вие къде сте, в това число или извън него? Или мисията е само за отците по храмовете, дето и главите си не могат да вдигнат? Или пак ще си говорим за ролекса на нам кой си и каква кола карал отец Спиридон от Горно нанадолнище? Ще нищим хорските грешки и няма да виждаме своите?

Да се чуди човек що искате ... Часове в училище - НЕ, не искам, щото детето ми ще е "обгазено" от малко. В следваща тема - а КЪДЕ са свещениците!?, В следваща тема - те не воюват!
Брей, много недоволен народ, много мрънкане. Явно не остава време за нищо сериозно от писане по форумите.

За сериала за Сюлейман - преди да го коментирате вижте една две серии за какво иде реч. Така направих - пълна боза и редкач, нищо общо с религиозно промиване на мозъците. Ако трябваше човек да си прави изводи за вярата на мюсулманите от този филм, щеше да се потресе.

извинявай, но само глупости си написала -

1.При православието хората ходят при църквата , а не обратното - т.е. те ходят в храма и там ги приемат ...къде твърдя друго ???????
2. Не мисионерствам - православните не мисионерстват , защото това е идеята на религията
за едно и също нещо един път ви боли , друг ви сърби ...

3.Никой тук не е казал , че сериалът е ислямистка пропаганда , къде го видя това ???
просто всеки човек , нормален , са самоуважава - себе си , своите предци и страданията им , миналото си и не би допуснал да се прехласне от някаква елементарна пропаганда .

# 214
В един пост успя сама да си противоречиш, Каренина. В последния абзац два пъти употребена думата пропаганда в различен смисъл ... Кое е сега филма - е или не е пропаганда ислямистка, пък било то и елементарна?
По твое мнение може и глупости да пиша, няма да се отвличам в подробности, защото темата е съвсем, ама съвсем за друго. Вземи се интересувай малко преди да пишеш за православието. Чети.
Не се коси да ми отговаряш, моля те. Пък ако искаш отговаряй, ако държиш твоята капа да е най-отгоре.
Айде, със здраве!

ПП Тя тая тема изтърва коня още преди три страници.

# 215
abadonka, сестро, надяваме се, няма да изпълниш темата с проповеди за спасението на душите от разврата с труд и прочее. bishop

Е, ако предпочитате бурка и пребиване с камъни на площада, ваша воля! Mr. Green
Не знаех, че тъй в зелено се зъбят праведните християни.
Имаме и светии с мечове и копия, имали сме и смели младежи и девойки, предпочели да умрат, но да не си сменят вярата. Както казах, темата е сериозна.

# 216
Вероятно, защото досега ти с религията и мюсюлманите не е толкова силен. Може да не вярваш, но ето ти факт - случилият се атентат, последвалите обвинения и арести. Какво по-голямо доказателство от това. А и не можем да сме напълно сигурни какво точно се проповядва в някои от онези сплотени групички, които се събират всеки петък или ежедневно в социалните мрежи? Виждаме само едно външно отражение, като промяна на дрехи и бради. И точно бедните вярващи могат да бъдат лесно манипулируеми, като се използва религията(или мненията на хора, които са далеко от традиционната вяра) и солидното подпомагане с някой лев(пак отвън), за да се насаждат нови радикални идеи. Особено спомага и мотивира случващото се из арабският свят.

# 217
  • София
abadonka, сестро, надяваме се, няма да изпълниш темата с проповеди за спасението на душите от разврата с труд и прочее. bishop

Имаме и светии с мечове и копия, имали сме и смели младежи и девойки, предпочели да умрат, но да не си сменят вярата. Както казах, темата е сериозна.
А, ти от смелост и щот' сме на умирачка позеленя?
Айде стига глупости вече, че темата наистина е сериозна.

# 218
Одри, аз исках само да кажа, че хората от бургаския атентат не са дошли от Родопите, а са внос.
Излишно ми се струва да се насаждат приказки за Торбалан, който кооой знае какво си говори в групичка:) Досегът ми с турци и мюсюлмани е бил покрай строежи, ремонти и гостувания в Златоград. Все чисти, добри и честни  хора съм срещала. И затова не се страхувам и не вярвам от техните среди да произтекат крайни радикалисти. Да не говорим, че и проблемите им са много далеч от тези на радикалистите в Афганистан, напр.

# 219
Одри, аз исках само да кажа, че хората от бургаския атентат не са дошли от Родопите, а са внос.
Излишно ми се струва да се насаждат приказки за Торбалан, който кооой знае какво си говори в групичка:) Досегът ми с турци и мюсюлмани е бил покрай строежи, ремонти и гостувания в Златоград. Все чисти, добри и честни  хора съм срещала. И затова не се страхувам и не вярвам от техните среди да произтекат крайни радикалисти. Да не говорим, че и проблемите им са много далеч от тези на радикалистите в Афганистан, напр.
Аз също не твърдя, че примерно са дошли от Родопите, а че може да са външни или са обучени зад граница. Peace
За нашите турци(или роми) - какво мога да кажа, че предните постове ясно изобразяват настъпила промяна и тя е нова. Моите наблюдения са двупосочни – и положителни, и отрицателни.
Също има разлика, дали те са вярващи в традиционната религия, в обичайните вярвания за нашия регион или в нещо ново.  От последното имам притеснения.

# 220
Българският турчин не ми се струва благодатна почва за обучение в ислямистки крайности . Всмисъл, исторически погледнато ( изкл. възр. процес ) нямаме никакво основание да се притесняваме от нашите турци, като източник на тероризъм.  В и-с на истината има няколко атентата ( като атентата на гара Буново или бомбата в х-л Сливен в Сливен) -    реакция на възродителния процес. Но това не е ислямски тероризъм и подбудите не са религиозни , а чисто граждански, с/у една крайна репресия към личността  / да не говорим, че там има и ръката Дс и тн мъгли/

# 221

А, ти от смелост и щот' сме на умирачка позеленя?
Айде стига глупости вече, че темата наистина е сериозна.

Сериозна е и ако нямаш друго за казване освен коментари по отношение на мен, по- добре престани!

# 222

За нашите турци(или роми) ...
Ауууу от кога турци е равносилно на роми ???  Mr. Green тук в  тази тема има наистина много изпростяване! Не знам кой какъв е, но знам едно с сигурост а то е ,че българина е расист и злобен! На скоро моя позната българка сложи на едно гейове и убийци с което потресе чужденците с които седеше на една маса, при което някои от тях станаха от масата и си тръгнаха веднага!

# 223

Ауууу от кога турци е равносилно на роми ???  Mr. Green тук в  тази тема има наистина много изпростяване! Не знам кой какъв е, но знам едно с сигурост а то е ,че българина е расист и злобен! На скоро моя позната българка сложи на едно гейове и убийци с което потресе чужденците с които седеше на една маса, при което някои от тях станаха от масата и си тръгнаха веднага!
Написах "или", ако забелязваш. Всички знаем, каква  е разликата между двата етноса, няма нужда за неоснователни твърдения и обвинения.

# 224

Просто момичето още мисли на български. В разговорния ни език пе.ераст не значи само гей, употребява се за всякакъв вид лош човек. И колкото и протести да има, тя няма да излезе от речника на хората.

Общи условия

Активация на акаунт