Има ли радикален ислям в България?

• 24 879
  • 672
  •   1
Отговори
# 75
И аз не зная за какво точно е темата, ама все пак да отбележа, че има достатъчно ислямски държави, където жена не може да ходи незабулена, без значение християнка ли е, будистка ли е.
Да напомня, че една Гърция, също оцеляла след турско робство (сори, за мен не е "присъствие"), почти не е оставила джамия на територията си - една, ако не бъркам, и е изгонила почти цялото мюсюлманско население.
И любопитния факт как прабаба ми шиела поли на кадъните, те такива нямаха, защото Турция е светска държава, и нямало как да идат там с шалварите си.
Толкоз за българската толерантност.

за съжаление целият ислям се радикализира - и премиершата на Турция е забрадена и покрита , което навежда на някои изводи ...

# 76
  • София
А какво общо има забулването с радикалния ислям? То (без значение до каква степен) НЕ Е  радикален ислям.

Има връзка с външен израз на нещо - на някакво външно нетипично влияние, които прокламира връщане към старите изконни традиции на мюсюлманската религия. А реално не става дума за традиции, а за екстремиски течения, които не са толерантни към нищо различно.

Връщане към традиции... ок, да, съгласна съм, но тези традиции не са радикален ислям, а просто ислям. Защо се слага знак за равенство между двете?

# 77
Не знам, Касита, те пък нали няколко сносни атентата спретнаха.
Аз отговори на сложни въпроси нямам, просто отбелязвам факти.
Както например, че целта на сепаратистките организации е отцепването на територия и постигането на политическа независимост. Аз лично си признавам, че ме е страх от такива крайности и всякакви индикации за подобен род дейност на наша територия са ми притеснителни, без значение 1 или 2 процента са.

Репликата ми не беше насочена към теб, а към Мишел, която отбеляза, че сме прекалено толерантни.
Инак съгласна съм с теб. Имам същите опасения, но пътят за преодоляването им не е в изчезването на моята толерантност към познатите ми и приятели от турски произход.

# 78
  • В полите на Пирин планина
А какво общо има забулването с радикалния ислям? То (без значение до каква степен) НЕ Е  радикален ислям.

Има връзка с външен израз на нещо - на някакво външно нетипично влияние, които прокламира връщане към старите изконни традиции на мюсюлманската религия. А реално не става дума за традиции, а за екстремиски течения, които не са толерантни към нищо различно.

Връщане към традиции... ок, да, съгласна съм, но тези традиции не са радикален ислям, а просто ислям. Защо се слага знак за равенство между двете?

Защото се прокламира красиво за традициите, а не става дума за тях. Става дума за течение, което според мен има лоши цели, а се крие зад чужди идеали.
Ислямът сам по себе си не е религия, която възпитава екстремисти. Хората са я изкривили за своите си цели.

# 79
  • Под липата

202uu
 Касита, май е късно за ербаплъци ... Не е проблемът в мюсюлманите, а в съществуването на етнически партии, субсидирани от вън и по този начин прокарващи мощно чуждо влияние. За такива партии не може да има толерантност. Те са вредни сами по себе си.
 Може би, и Конституцията плаче за някои промени..., знам ли...

milenaka, по-горе писах, че фереджетата и бурките не са типични за българските мюсюлмани. Доста съм пообиколила местата с мюсюлманско население и преди 1989, а и до преди 5-6 години. Вярно, не познавам лично такива хора, само съм ги наблюдавала, но...Виждала съм как се носят, все щеше да ми направи впечатление забулена жена. А пък и не се хващай за фереджетата - вече няколко пъти казахме, че нямат нищо общо с радикализма  Peace

# 80
  • В полите на Пирин планина
Не са важни дрехите, вярно е. И все пак те показват някаква принадлежност. Или са израз на някаква тенденция.

# 81
Ислямът не е религия, която възпитава екстремисти.

точно такава си е, има ли ислям - християните са разкарани оттам , или преследвани ...
нали това е целта на исляма - да направи всички хора ''правоверни'' , по всякакъв начин ...

а ние , че сме мекушави - сме , - ЕДИНСТВЕНАТА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА , която допусна те да се направят партия ,
изкупиха вестниците и телевизии , започнаха стабилен черен пиар с/у всичко наше - от Лили Иванова до Стоичков, насадиха злобата, омразата и нихилитета ...
бюджетът на страната минава през тяхната банка , къде го има това - на Запад може да си носят фереджетата, но са при кабапите и доматите , никой не ги пуска нагоре ...

# 82
докато прочета клюките в Дейлимейл , в какво се зачетох :

[url=http://www.dailymail.co.uk/news/article-2209662/Betrayed-PC … te-victims--.html

колко са грозни и противни ... а полицията я било страх да ги разследва години наред, за да не се изтълкува като расистко преследване и тия мангасари години изнасилват подчертано бели момичета

# 83
  • Под липата
За неанглоговорящите, би ли превела  Wink

# 84
дългогодишни случаи на мъже от 29 до 59 годишни , които тормозят сексуално момичета на възраст от 10 до 17 - първите пакита , вторите бели ,
родители информират , но се премълчава всичко , за да не се изтълкува като расистко
момичето от снимката е било наръгано и захвърлено в канала , след като е казала , че ще разкаже ...
едно друго на 12 е било прилъгано и заплашено от тях , на 13 родила , но е спала с толкова много пакистанци , че не знае кой би могъл да е бащата ...
в един малък град само за две години 385 момичета са попаднали в техните мрежи !!! и т.н. и т.н. ...

# 85
  • София
И какво общо има, Каренина, горното с радикалния ислям в България? Thinking

# 86
с исляма има нещо общо ... радикалният така и не го познаваме в детайли ...

# 87
Общото е, че извършителите са мюсулмани? Shocked

# 88
  • София
Това е като някой да изплеска препратки към ужасни неща, извършени от християни, и да обяснява колко са грозни и противни. Rolling Eyes
Несериозно е и намирисва на насаждане на расова и етническа омраза, което е незаконно.

# 89
Несериозно е и намирисва на насаждане на расова и етническа омраза, което е незаконно.
Точно.

Общи условия

Активация на акаунт