Ресторанти в Париж

  • 8 157
  • 13
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3
Здравейте,

Изчетох много във форума относно темата Париж, но не успях да видя някой да препоръча хубави места за хранене като ресторанти, бързи закуски,  бистра и т.н. Много бих се радвала, ако някой препоръча къде е добре да се храним там.

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 484
В латинския квартал има много и различни заведения за хранене с най-поносими цени. Ние там улучихме едно ресторантче с български сервитьор Стефан и сме много доволни. За съжаление не помня името на ресторанта но мисля, че е втората пресечка от Нотър Дам на ляво и на около 200 метра от дясно близо до едно много малко площадче с една хубава пекарна.

# 2
  • Мнения: 3
Благодаря, ще го проверим ресторанта, нашият апартамент е точно в латинския квартал. Тогава сме на правилното място Simple Smile

# 3
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
Дай малко жокери - какво търсите като тип кухня и бюджет Simple Smile
Защото има както капани за туристи, така и прилични ресторанти, и места с 3 звезди от Мишлен Wink

Ето за начало малко от мен по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=634942.msg21703256#msg21703256
и http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=507202.msg18704046#msg18704046 (някои от адресите съвпадат, особено за сладкарниците  Grinning)

По rue Mouffetard в Латинския квартал също има доста места за хапване.

# 4
  • Варна
  • Мнения: 3 945
Защото има както капани за туристи, така и прилични ресторанти, и места с 3 звезди от Мишлен Wink


Разкажи повече са веригата или званието , или категоризация МИШЛЕН.
Що значи 1,2,3 звезди , цени,меню.............................................................................

# 5
  • Мнения: 3
Повече жокери : искаше ми се да опитам хубава френска кухня, защото досега нито съм ходила във Франция, нито съм опитвала оригинална френска кухня. Сигурна съм, че има много скъпи ресторанти, но и такива, които имат изгодни цени, а се славят с хубава храна. Една приятелка ми каза например, че туристическите ресторанти по Шанз-Елизе били скъпи, но храната не била хубава. Имало някакви ресторанти Брюксел, които предлагали най-разкошните миди и храната била вкусна. Също така заведение Буда Бар предлагало много хубава храна. Питам, защото някой може да знае повече, а аз обичам да дегустирам различните кухни, защото те са част от културата, научаваш повече за страната и добиваш представа за хранителните им навици, което обогатява знанията. Типичната френска кухня знам, че е смесица между сладко, леко люто и солено, обичат да готвят патешко или бон филе например със сос от боровинки или сини сливи и характерната горчица. Не знам, просто ми се иска да опитам хубава кухня с характерните за французите рецепти, които обаче да не са много скъпи. И в България не винаги цената отговаря на качеството  например... има ресторанти с добри цени и уникална кухня. Ще прегледам и предложените линкове. И ако някой се сети за добър и евтин ресторант да го сподели!

# 6
  • Мнения: 11 747
Ето интересна и информативна статия за звездите Мишлен

http://novinar.bg/news/zvezdite-na-mishlen---priznanie-za-kuhnia … MjU3NTszNDQ=.html

и още една по- конкретна

http://sharemykitchen.com/bg/%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B7%D0%B2%D0% … 0%BB%D0%B5%D0%BD/

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 11:39 от pina

# 7
  • Мнения: 11 747
Ето го и указателя Мишлен и примерни парижки ресторанти
http://restaurant.michelin.fr/restaurants?coords=2.35329:48.8561 … p;marker=9#async0

Повечето в списъка с препоръките нямат звезди, освен това има цени, снимки и адреси, смятам, че могат да са полезни.

# 8
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
След линковете на Пина, нямам какво да добавя  Wink Hug

Типичната френска кухня знам, че е смесица между сладко, леко люто и солено, обичат да готвят патешко или бон филе например със сос от боровинки или сини сливи и характерната горчица.
Denny_lo, темата за френската кухня е дълга и многостранна. За мен лично такова понятие като "типична френска кухня" не съществува  Peace.
Всеки регион има собствена кухня с доста обособена идентичност. Например, в северната част на Франция (Нормандия, Бретан), където се произвеждат много масло и сметана, те са едни от основните продукти на регионалните ястия. Кухнята на южна Франция (Прованс, баският регион по границата с Испания) е типично средиземноморска, с много зеленчуци и зехтин. Патешкото и гъшето месо и дроб са характерни повече за кухнята на югозападна Франция (Дордон), а кухнята на Елзас, регион намиращ се до границата с Германия, има много общо с немската (бил е дълги години част от Германия). Всички тези влияния се откриват в по-съвременните бистра и ресторанти. Освен това, наскоро резултатите от едно проучване показаха, че едно от предпочитаните ястия на французите е... кускусът (във варианта от Магреб)  Laughing
Не бих искала да те разочаровам, но в ресторантите  рядко ще намерите най-известните ястия като говеждо по бургундски, например. Обикновено ще срещнете месо или риба със сос и гарнитура. В много случаи кухнята е по-скоро фюжън, или често със съвременни интерпретации на класическите ястия.
Избягвайте туристическите места - за мен Шанз-Елизе е възможно най-лошият избор за място за хранене (независимо от престижността на адреса  Peace). Също така много от ресторантите по rue de la Huchette и rue de la Harpe около Сен-Мишел и Нотр-Дам са капани за туристи, с ниски цени и със също толкова ниско качество  Peace (но може и аз да съм станала претенциозна, не знам  Grinning).
Малко по-горе ти дадох сайтовете на две пекарни, където може да пробвате различни сандвичи, тарти (сладки и солени), киш, салати - Eric Kayser и Paul. Много често това е обедът (или вечерята) на работещите парижани. Иначе хубави и уютни кафенета има зад всеки ъгъл, а повечето хлебарници предлагат сандвичи и напитки на обед, топли кроасани на закуска и сладкиши целодневно  Simple Smile.
Ако искате по-нестандартни сандвичи - по rue des Rosiers (в началото на квартала Маре) има множество сандвичарници за фалафели (които обаче, не работят в събота)
Палачинките от елда със солена (и сладка) плънка са характерни за бретонската кухня. Много такива "палачинкарници" (crêperie) има по rue du Montparnasse, до гарата Монпарнас. Най-известната е Crêperie de Jocelyn, но преди време бях в Crêperie Plougastel (http://creperie-plougastel.com/index.html) и не беше зле.
Аз имам няколко ресторанта, които много харесвам. Те са с един собственик, но всеки с различна атмосфера, разположени близо до Сен-Жермен-де Пре (като кликнете на telecharger notre menu може да смъкнете и разгледате менюто на френски и английски в някои случаи) :
Coté Bergamote - http://www.bergamote.org/?restaurant.html - осъвременена традиционна
La boussole - http://www.la-boussole.com/?restaurant.html - повече фюжън
La bastide d'Opio - http://www.bistrot-opio.com/?restaurant.html - с провансалко влияние
В този ресторант ходих преди време и много ми допадна: http://www.lafourchette.com/2_restaurant/restaurant_Paris/restau … nnes_Soeurs/1178/ - намира се близо до Плас де Вож и Бастилията
Това бистро на rue Daguerre (близо до Denfert-Rochereau) също е добро: http://www.lafourchette.com/2_restaurant/restaurant_Paris/restau … s_Pingouins/3667/ - смес от традиционна и фюжън кухня
Le Café de Commerce - http://www.lecafeducommerce.com/ - типична френска "брасри" (непретенциозен ресторант), с големите класики на френската кухня
Много известна верига "брасри" са Flo, но те са по-висока гама, което се отразява и на цените - подгответе се за около 50-60 евро на човек (без напитките) ако не поръчате предварително подготвените менюта - http://www.espritbrasserie.com/page/brasserie
Аз лично от тях съм ходила в Terminus Nord, Le boeuf sur le toit и La Coupole (степенувани по предпочитанията ми, но всички са много добри, а декорацията арт деко/арт нуво във всичките е страхотна  Grinning)
Ако искате патешко филе, касуле (боб с наденички) от Тулуза или тарта със сини сливи, може да отидете в някой от ресторантите на Chez Papa - http://www.chez-papa.com/index.html - кухня от югозападна Франция с изключително щедри порции
От веригите ресторанти, с прилично съотношение качество/цена са:
Les Relais de l'Entrecôte - http://www.relaisentrecote.fr/index.html
Chez Clément - http://www.chezclement.com/
La criée - http://www.lacriee.com/ - за риба и морски продукти
В някой от предните постове мисля, бях дала още 1-2 линка към ресторанти/брасри, които не са лоши.
Друг вариант, ако сте в апартамент и имате на разположение малка кухня е да си купите от т.нар. traiteur (магазини с готова храна) да опитате различни видове предястия и/или салати. Такива щандове с почти готова храна има и по пазарите, та ако попаднете на някой, може да си купите да пробвате.
Признавам, че аз като ходя в Париж, рядко отивам на френски ресторант. В повечето случаи предпочитам по-екзотична кухня.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 16:42 от Роца

# 9
  • Мнения: 6 031
Роца, имам ли твоето разрешение да добавя тази систематизирана информация в Парижката тема?

# 10
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
Мимии, разбира се, че може  Grinning

Denny_lo, сега видях, че споменаваш за ресторанти "Брюксел". Предполагам, че приятелката ти по всяка вероятност е имала предвид Léon de Bruxelles (http://www.leon-de-bruxelles.fr/). Мидите с пържените картофи са емблема на белгийската кухня, а концепцията за самите ресторанти е родена в Брюксел  Peace. Така че, това не е типичната френска кухня Simple Smile, но пък пържените им картофки са много вкусни  Laughing

И, последно, едно уточнение, като казвам, че Шанз-Елизе не е удачно място за хапване, имам предвид ресторантите от по-ниската ценова класа. Там не винаги качеството отговаря на цената (личен опит  Peace). Небезизвестният Fouquet's сигурно е изключение, но не вярвам да стигна до него някой ден, та да имам опит от първа ръка Laughing.

# 11
  • Мнения: 11 747
Роца, докато те четях и се сетих, че тук, във Варна, във френски ресторант в менюто има табуле  Simple Smile Ти пишеш за фалафели и кускус... Френската съвременна кухня явно е силно повлияна от арабската и най- вече магребската.

# 12
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 640
Пина, така е. Не съм много запозната с историята (някой ден ще трябва да седна да попрочета малко за историята на френската кухня  Grinning), но предполагам, че влиянието е започнало след френската колонизация на Алжир и особено, по време и след края на Алжирската война, довела до независимостта на страната през 60тте години. По това време много французи, родени и живеещи в Алжир (т.нар. "чернокраки" - pieds noirs) се връщат във Франция и няма начин да не са донесли магребското влияние. Освен това, в края на 60тте и началото на 70тте години също има бум на емиграцията от Магреб (както и от Португалия и Испания), поради повишеното търсене на работна ръка за неквалифициран труд, напр. в строителството (поне това е било положението в парижкия регион), което сигурно също е допринесло за навлизането на магребската кухня във Франция.
Ние обичаме да се отбиваме в ресторант Tipaza за кускус и тажин - http://www.tipaza.fr/

А фалафелите на rue des Rosiers са с еврейски собственици (затова и не работят в събота). На същата улица, както и в околните, се намират доста еврейски пекарни, където също има много вкусни неща за похапване.

# 13
  • Мнения: 3
Благодаря ти Роца, доста изчерпателен отговор! Определено задоволи знанията ми и желанието ми да опозная по-добре френската кухня!

Общи условия

Активация на акаунт