Въпрос за пране

• 15 596
  • 95
  •   1
Отговори
# 30
Иване, ето ти user manual за пералнята: http://mayer.dyndns.biz:9120/upload/Indesit/Washer/WI%2082.pdf

1. Бялото защо го перете на такива високи температури?

2. Може ли да карам без омектотител? Обичам дрехите ми да са по-твърди.

3. Мисля да си купя прах за цветни дрехи и с него да пера всичко, това ОК ли е?

4. Какво значи групиране на дрехите по цветове, аз ако имам примерно 2 тениски от един цвят, две тениски от друг цвят и две бели тениски да пусна пералнята три пъти за трите групи цветове ли? Струва ми се доста неефективно.

5. Сега се сетих, че ще трябва и ютия да си взимам. Някакви съвети?

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 23:19 от fashion_m

# 31
2. Може ли да карам без омектотител? Обичам дрехите ми да са по-твърди.

Не. Не е важно какво обичаш, а да подкрепиш битово-химическата индустрия.

4. Какво значи групиране на дрехите по цветове, ...

По нюанси, едва ли някой сортира по цветове.

# 32
Изпра ли поне веднъж?  Grinning

# 33
Я си щракни копчетата на пералнята да ти кажем кое на колко.

Октопод, развалих я ами, знам как съм се пулила на съсипани блузи. Ей така  Shocked Shocked Shocked

# 34
ейййййййййй ...ц,ц,ц, ...много знаете вие всички бре дами .....може би това е единственото нещо за което ни трябва първи път и до там ....чак пък се смеят и бъзикат

всичко е точно, чаршафите са готови, рискувах само с една бяла тениска да не боядисам всичко.... чак пък да незнам как да простирам ...ц,ц,ц, простор си имам и то за 10 перални ...терасата ми е 25 квадрата и простори бол...не съм офис плът щото си съм сам шеф на себе си  Laughing но меня дрехите и на половин ден някога Simple Smile дразни ме мръсното...интересното е че има смао един вид прах з апране и до сега е прано с него - Перисл - колор тоест за цветно ...става ли и за бялото или трябва да купувам друг ?
и друго да попитам..интересно е че има икони с надпис в тях СТОП и спира на стопа и ако не врътнеш ръчно след СТОП не продължава програмата и по рано бях забелязал това, но не на всички програми

Благодаря на всички и по-малко се бъзикайте да  не ви подхвана аз ...кой ко може и ко не  Laughing

# 35
ма14, искаш ли да дойдеш да изпереш и у нас? Wink

# 36
  • София
Едната ми пералня е индезит, с нея пера само на 3-та програма, като променям градусите. Ако е силно замърсено прането, пускам на 1-ва програма и добавям прах в отделението за предпране. По дефолт праха за пране се слага в най - дясното отделение, а предпране в най - лявото. Омекотителя е в средата. Ако переш с течен препарат, можеш да го налееш директно в дрехите. Белите дрехи, обикновено памучни, са боядисани с бяла боя, памука не е изкрящо бял по природа. А прането им на 90 градуса съм установила, че е най - ефективно за тях.

И моите чаршафи са цветни, но то зависи от чаршафите. Ползваме чаршафи само на тач и не са мръднали. А ги пера на 90 градуса, щото ме е гнус като е спа някой в тях. У нас е хан Simple Smile

# 37
  • Пазарджик
Перисл - колор тоест за цветно ...става ли и за бялото или трябва да купувам друг ?
Става.

На 90 градуса не бих рискувала да пера памучни дрехи. Чаршафи на 60 градуса пера, всичко останало на 30 и 40.

# 38
  • София
punky90, не се закачкай! Ако дойда ще ви се види тясна къщичката, на две седмици прозорци се мият, всеки месец се перат пердета, за другото няма да уточнявам /всички ще ви сложа вътре в пералнята/. Grinning

# 39
  • France
Аз пера само с прах за цветно пране. И т.к. дрехи, чаршафи, кърпи се сменят много често / не са замърсени много/ пера на кратката програма 30 градуса, ако количеството е малко и още една малко по-дълга 40. Не виждам смисъл пералнята да се върти 2 часа на 60 или 90.... а и така се запазват цветовете и материите по-дълго.

# 40
  • до най-прекрасния мъж
Момчета, няма проблем да перете всичко с препарат или прах за цветно, обратният случай не е желателен /всичко с препарат за бяло/, че последиците може да са ужасно тревожни Simple Smile.
Аз също сортирам по нюанси - светли дрехи с бяло, а черно, сиво, синьо, кафяво заедно, но не и със светло. Бели/светли пера на 60, тъмни на 40. Летните дрехи слагам на деликатно на 30 градуса, защото обикновено са роклички или фини блузки. Зимни пуловери и палта само на програма за вълна. Издънка нямам до сега. Единствената ми издънка е от това лято, но тогава прах на ръка и от накисването е станала белята. За щастие роклята сега стои даже по-ефектна от преди Simple Smile

# 41
  • Австрия

4. Какво значи групиране на дрехите по цветове, ...

По нюанси, едва ли някой сортира по цветове.

Ами.. що пък да няма и такива?  Laughing

пп. Пера по цветове, като разделям допълнително на светло и тъмно. На черно, бяло, дънки, кърпи, връхни, спално бельо..

# 42
На 90 град. не съм се осмелявала да пера никога.Мисля,че ще съсипя гумените уплътнения на пералнята или дрехите.Не намирам за нужно да си варя нещата.Може би само пелени на бебе за многократна употреба/памучни/ би било оправдано да се перат на толкова.Или нещо,което се нуждае от яка дезинфекция.
Спално бельо се препоръчва на 60 град./поне/ за унищожаване на акарите.Особено ако някой е алергичен.Хавлиени кърпи също.Та затова ги пера на 60.
Всичко друго пера на 40 град.А ако трябва нещо само да мине през вода-за освежаване и на 30.
Ползвам кърпички цветоулавящи,ако ми е много разноцветно прането или имам дреха,за поведението на която не съм сигурна.

# 43
  • до най-прекрасния мъж
Хавлии и спално на 90, но рядко - веднъж на 4-5 пранета, за дезинфекция, иначе на 60.

# 44
Интересно, защо считате, че дезинфекцията се постига само с температурата на водата, с която перете?  Laughing
Перилните препарати не ги ли слагате в сметката? Или искате да кажете, че си миете ръцете с вряла вода (60 градуса и нагоре), защото сапунът е без значение?  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт