Моля за съвет.. отново Германия

• 2 577
  • 9
  •   1
Отговори
Живеем в Германия от 8 месеца аз и моите две деца които са от първият ми брак децата ми посещават тук училище и детска градина от самото начало, очакваме за мен вече 3 дететнце с приятелят ми с когото живея но нямаме брак получавам детски от Германия получавах и помощи но днес ми ги спряха както и приятелят ми сега искат да им връщаме парите били са ни отпуснали по погрешка... със европейски здравни карти сме аз и децата ми имаме и АОК но вероятно след спирането на помощите ми и картите ни няма да са валидни, така продължавам с разказа... преди три месеца си намерих работа раздавах вестници (бях вече бремена в 5 месец) направиха ми договор и така месец и половина си работих води се "миниджоб"... в един момент след месец и половина вече едно че заплата не видях ами се оказа че ми трябва разрешение за работа което мисля че шефа трябваше да ми искара така бях до тук бях освободена от работа и до този момент и заплатата не ми дадоха даже (не че са кой знае какви пари но все пак съм си ги изработила)... незнам какво да правя и към кого да се обърна незнам какво ме чака и със малкото бебоче освен детски имаме ли право на някакви други помощи или майченство? С работна сила как да постъпим имаме срок от един месец на видершпрух Sad със фирмата в която работих как мога да си получа изработеното.. като цяло сме много объркане и уплашени доста е трудно тука чакаме за разрешение за работа от 7 месеца 9 пъти вече режат приятелят ми.. ще ви бъда благодарна за всякакви съвети Благодаря ви все пак Simple Smile

# 1
  • София
Първо, има немска тема в подфорума "По държави". Второ, оправи писанието, защото е нечетимо и дори и да иска да помогне човек, трябва да се напъва като грешен дявол, за да го изчете.
Не разбрах какво общо има европейската здравна карта в целия ви проблем, но тя е за спешни и животозастрашаващи случаи.

# 2
нищо не разбрах Thinking
може ли да формулираш по-добре въпросите си и да питаш тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=681294.15
нещо не е в ред тази история да работиш без пари,а и помощите как си ги получавала

# 3
Ти сериозно ли ги пишеш тези неща? Shocked

Не 7 месеца, а 7 години може да си почакате за разрешително със същия успех, те не ги раздават само защото някой искал много, ама много да си има такова, а си има изисквания, които трябва да се покрият. Ако вие не ги покривате и 3 пъти на месец да подавате пак няма да ви дадат.
Миниджоб изобщо не го брой за "намерена работа", той е замислен да си изкараш малко джобни с него без да плащаш данъци, осигуровки и т.н., съответно не се води за стаж и никой, ама никой работодател няма да тръгне да ти вади разрешително за работа на базата на договор за миниджоб.
Не знам каква е тази работна сила, с която се чудиш как да постъпиш, но неплатените ти пари няма как да си ги взeмеш законно, защото самата ти си била в нарушение- без разрешително- голям таралеж може да си вкараш в гащите.

# 4
Темата е пързалка, Биба. Това не може да е истина просто.

# 5
Здравейте искам първо да се извеня за объркваците които съм написала но са наистена вярни.. просто онзи ден бях толкова объркана че просто исках всичко да разкажа на кратко затова така необяснимо се получи.. наистена вземах помощи до сега незнам как не ми искаха Фрайцугикайтбешайнигунк (мисля че така се казваше сори ако пак съм объркала) а знам че това се изисква, просто отидох пуснах си документите в Арбайтсамта (работна сила) след което ми отпуснаха помощи SGB 2 , 6 месеца получавах от 1 април до 30 септември и сега когато пусках новите документи за още 6 месеца явно са се разбутали нещата незнам.. в писмото което получих от работна сила пише поради тяхна грешка съм получавала тези пари съответно сега иксат да ги връщам, а колкото за разрешение за работа знам че е много трудно знам че има закон до края на 2013 год. за българи и румънци че нямаме право да работим тук.. незнам какво ще става сега вероятно ще търся помощ от адвокат поне той да напише този видершпрух на по високо ниво, споделих тук не да се подигравате как е написано а просто за съвет пак казвам когато писах темата бях страшно объркана от случилото се.

# 6
1. Моля те, ползвай поне от време на време точка, като пишеш. Писанията ти са много неразбираеми.
2. По-горе са ти дали линк към немската тема - задай си там въпроса, там са хората които са запознати с живота и законите в Германия и има по-голяма вероятност да ти бъде отговорено адекватно.
3. Формулирай си въпросите по-стегнато и ясно, щото аз лично те изчетох 3 пъти и не разбрах дали още помощи искаш, или как да си извадиш разрешително за работа, или питаш как да не върнеш неправомерно взетите помощи, или питаш как да сте здравно осигурени като не плащате здравни осигуровки.
4. Във всичките ти объркани писания видях едно единствено положително нещо - идеята ти за консултация с адвокат. Не се подмотвай, направи го.

# 7
Аз имам въпрос към авторката на темата - къде живяхте 8 месеца, кой ви даде квартира? (или бяхте у близки)? Кой ви издържаше толкова народ, щом ти не си работила, а мъжът ти е без разрешително?

# 8
От всичко прочетено разбрах, че в разстояние на 6 месеца авторката е получавала неправомерно помощи, тоест пари, които не са и се полагали. Съвсем логично институцията иска тя да ги върне обратно. Предполагам адвокатът ще й каже същото, но е добра идея да се допита до адвокат най-малкото да си изясни какви са й правата и задълженията в нейното положение.
Аз пък се чудя как получава детски, ако няма разрешение за престой?  newsm78 Тук поне туристите не получават детски ...  newsm78

# 9
Адвокатът може да направи нещо за връщането на парите, поне частично, защото все пак грешката е била на арбайтсамта, тя не ги е крала тези пари. Не може ония да спят и да раздават парите на данъкоплатеца на който им падне и после да няма последствия за тях. Честно ще е да си поделят вината.

Ели, ти всъщност на какво основание пребибаваш тук толкова дълго? Имаш ли някакво разрешително?

Аз пък се чудя как получава детски, ако няма разрешение за престой? 
Някоя служителка пак ще е спала докато ги е давала... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт