Да преправим старите мебели с любов - 17 тема

• 91 993
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
И на мен много ми харесаха снимките на Байбиби, много идейни неща и с радост бих си починала там седмица-две, ако ме оставят може и месец-два. Все пак ми се струват подходящи само за ваканционен имот, не мога да си представя да живея постоянно така. Аз хаос успявам да произведа за нула време ако ще и в мострена зала да ме пуснат да живея, а така да ме оставят в тия отворени кухнички с по две шкафчета и особено с отворените гардеробчета ... дори не искам да си представям какво ще произведем с домочадието  Mr. Green
Между другото днес в кварталната железария като ходих да си купувам четки и споделих, че възнамерявам да мацна гардероба с латекс и отгоре лак, ми казаха, че по голяма простотия не са чували и направо ще го съсипя и ще трябва да го хвърлям  newsm78 Маслото ми отпадна като вариант, защото искам промяна на цвета.
Сега да ходя ли да купувам специална боя за дърво или да плескам латекса и да приключвам със случая, какво ще ме посъветвате?

# 61
Между другото днес в кварталната железария като ходих да си купувам четки и споделих, че възнамерявам да мацна гардероба с латекс и отгоре лак, ми казаха, че по голяма простотия не са чували и направо ще го съсипя и ще трябва да го хвърлям  newsm78

Мхм, навсякъде така разправят. Mr. Green
Ако латекса вече си го имаш, действай с него. Ако тепърва ще купуваш материалите, купи си направо акрилна боя.
Евентуално кажи каква марка ти е латексът, за да споделят останалите какъв опит имат с тази марка, понеже не всички са хубави. Peace

# 62
  • Пловдив
Латексът ми е Helios, словенски. Доволна съм, хубав е, покривен, но само за стени сме го ползвали и не мога да направя сравнение с друг. Цветовете ги имам готови, особено от синьото ми остана доста, целия гардероб мога да омацам, затова толкова напирам за него. Обаче ако с друга боя, байц, лак или както там се казва, става по-добре, ще я купя, просто не съм наясно и затова задавам тъпички въпроси.

# 63
Благодаря от името на моите чевръсти съседки и техните сръчни мъже!

Сега, по въпроса за гардероба на bugaboo. Доколкото разбрах няма никакво финишно покритие, чистичко дърво си е, нали? Е, в такъв случай можеш да мажеш с каквото си поискаш.
Има цветни и безцветни масла, има цветни и безцветни лакове. Има и цветни бои за дърво. Изборът е твой - според бюджета.
Най-скъп вариант е с масло, ама не си мисли, че е някаква космическа сума. Като гледам снимката, мисля, че една кутийка от 375 мл /около 40 лв./ ще стигне, та и ще остане.
Маслото, обаче има едно голямо предимство - ако някъде нещо се повреди по повърхността, може леко да зачистиш и да минеш отново с маслото, без да си личи "кръпката".
С лак и боя нещата не стоят точно така, защото ще се наложи /при повреда/ да шкуриш и чак тогава да мажеш отгоре. При лак и боя има опасност и от друго /в случая едва ли ще стане, ама все пак си имай едно на ум/ - при влага може да се подкожуши, напука и какво ли още не, което ще доведе до по-детайлен ремонт.
Аз съм боядисвала с латекс и едно вътрешно шкафче, и дървената ограда. Добре е да не се маже с гъста боя, а да е по-разредена, дори и да се наложи да се минат повече от една ръка.
На латекса това му е хубавото, че покритието става матово, а ако не много гъст, ще си прозира дървесната шарка, ама ще е бяло! Аз не мисля, че има нужда от допълнително лак отгоре. Иначе по-добре да е с боя или лак /има хубави бели бои и лакове на водна основа, които не миришат, съхнат бързо и са достатъчно здрави като покритие/.

Цветното масло естествено не стои по един и същи начин върху различните видове дървесина. В офиса на Фивекс има мострички и повечето са масло върху чам/смърч. Има значение дори върху коя част от дървото се нанася - върху по-меките части попива повече и стават по-тъмни, а върху по-твърдите /чепове, жилки/ попива по-малко и в по-голяма степен прозира натуралният цвят на дървесината. Чамът е меко дърво и затова попива повече, цветът става по-тъмен. Но, ако се нанася пестеливо и бързо, няма да поеме толкова масло и няма да стане много тъмно. От голямо значение е и цветът на основата, върху която ще се нанася маслото - дали жълтее, дали червенее, дали сивее. Все пак тези масла са прозрачни и не могат да преодолеят напълно оригиналния нюанс.
За съжаление няма как да "видя" във вашето въображение какъв цвят точно искате да добиете, затова ми е трудно да препоръчам цвят масло.

# 64
С риск да стана досадна, Байбиби, дали с бялото масло на Осмо мога да постигна цвят "избелен дъб" (не знам как да постна снимка) на чамовото си дюшеме?

ПС: между другото вчера казах на майстора, който ми изцикли дюшемето , че ще си го мажа аз с масло и той ми каза, че ще го съсипя  #2gunfire По-хубаво от реактивния лак нямало.

# 65
И аз ще се опитам са помогна за гардероба на Бугабу. Доколкото разбрах децата са
му наточили лепенки вече.Ние вкъщи така свалихме голяма част от боята.Бе боядисан в бяло и като махнеш лепенка се показва черно петно.Много грозно.
Това на Бугабу е чам,а нашия е с ест. фурнир,но си мисля,че пак е възможно да се олюпи.
От друга страна има евтини лепенки-приличат на тънко фолио,които и се лепят добре, и се махат лесно.(Ако видя в нета ще покажа такива)
Аз боядисвах с бял емайллак(Маестро мисля),а тези дни след много  шкурене ,изчакване и т.н. със същата марка си направих розова боя.Боядисах и стана добре.И най-вече почти без пари.Боядисах 2 големи врати и 2 малки, а ми трябваше по-малко от кутия(5-10лв).

С латекс не съм боядисвала и не зная добре ли става.
Интересувам се емайлак ли е добре да се ползва за дърво или акрилна боя?

Нова само предлагам.Нямам голям опит,още по-малко с толкова изгнили железа.Може би Протекта е по-добрия избор.Само се увери,че е достатъчно качествен продукт за да не съжаляваш.

# 66
  • В кошера...
И аз да се включа за гардероба. Боядисвала съм две чамови дъски за етажерки с латекса, който ми остана от стените в кухнята - цвят лайм. Отгоре лак мат. Няма никакъв проблем, нищо, че в всички ми се смяха в началото. Беше по-разреден, защото исках да се виждат дървесните шарки (после декупирах). Имам и бяла такава в банята, но не е лакирана даже. Мажи смело с латекса. Разбира се пробвай първо някъде отвътре.
Байбиби, и аз се наслаждавам тайно на твоите съседи!

# 67
  • Варна
Аз боядисах оня стол и вратата на банята с латекс и то за тавани на Дулукс - от него ми беше останал, отгоре безцветен лак на водна основа на Милеси. Преди латекса ударих грунд, обаче с него беше голям зор, розова гадория дето се стича, но пък не ми се шкуреше. Използвах валяче за латекса и четка за лака.

За съжаление, вече има квартиранти там и не мога да кажа как се държат, но по време на ремонта си беше супер всичко.

# 68
Eved, да попитам под емайлак имаш предвид блажна боя ли?
Аз лично имам твърде лош опит с блажните бои. Белият цвят например пожълтява с времето и не може да се прави корекция на малък участък, защото си личи новото боядисване. Мирше, не е подходящо да се прави в къща с деца, освен ако не боядисваш на двора, цапа, чисти се трудно и т. н.
Отделно - в Северна Америка от 2012 вече няма да се продава такъв вид боя и по магазините почти нямат останала. (Както става и с обикновените електрически крушки.)
Моят опит с латекс е добър, досега не съм имала оплаквания.
Някои мебели са с лак отгоре, някои - не са.
Разбира се сигурно има значение и марката на латекса.

# 69
Eved, да попитам под емайлак имаш предвид блажна боя ли?
Аз лично имам твърде лош опит с блажните бои. Белият цвят например пожълтява с времето и не може да се прави корекция на малък участък, защото си личи новото боядисване. Мирше, не е подходящо да се прави в къща с деца, освен ако не боядисваш на двора, цапа, чисти се трудно и т. н.
Отделно - в Северна Америка от 2012 вече няма да се продава такъв вид боя и по магазините почти нямат останала. (Както става и с обикновените електрически крушки.)
Моят опит с латекс е добър, досега не съм имала оплаквания.
Някои мебели са с лак отгоре, някои - не са.
Разбира се сигурно има значение и марката на латекса.
Най-вероятно е блажна боя,макар да пише само емайллак за обща употреба.Почнах с него миналата година и то защото бях прочела за него във форума.Сега просто купих  друг цвят.Чак сега чувам за акрилната(много съм зелена в това отношение).И наистина много мирише-аз боядисвам на терасата.
С латекс не смея.Тук (където живея)чужди марки няма много,а и(май) бг латекса не е като чужбинския.Та така.

# 70
  • Пловдив
Благодаря много за отговорите на всички и най-вече за подробния отговор на  Байбиби, доста ми се изясниха нещата.   bouquet
Имам два рафта от гардероба, на които ще правя експерименти през уикенда и може пак да изгрея с въпроси и блестящи идеи.

По принцип най-много ми се искаше да е с масло, много лесно ми се струва за работа и крайният резултат на мостричка и върху дюшемето много ми харесва. Освен, че ми се струва най-безвредно и лесно за работа, изкушава ме и това, че лесно могат да се поправят недостатъците след това. Децата са ми момчета, вандалчета, да са ми живи и здрави, които за нула време успяха да повредят покритието на шкафа и масата от пдч. Вероятно по гардероба ще се удря, блъска, тряска, ще го замерят със стрелички, играчки и какво още не ми хрумва, но те ще се досетят за още стотици начини да го разрушат, така че лесното замаскиране на повредите ми е важно. Обаче пък ме притеснява пожълтяването на чама с времето и затова омасляването с безцветно масло отпада като вариант. Освен Осмо, които явно нямат представителство в Пловдив, има ли други тонирани масла? Не ми се иска да поръчвам нещо не евтино без изобщо да съм видяла мостра поне, а да ходя до София в момента не мога.
Ако остана на варианта бял гардероб със светло синьо във вдлъбнатините и тръгна да го правя с латекс, трябва ли да поставям грунд преди това? Ако да - какъв? Четох за Боро контакт че ползвате много, това ли е грундът всъщност?
Дървото е чисто, няма лак или някакво друго покритие и му ударих едно здраво шкурене със ситна шкурка за да загладя грапавините доколкото ги имаше. Трябва ли някаква друга подготовка да правя - да го мия, бърша, с някакъв препарат да го минавам или нещо друго?  Вероятно ви звуча като малоумна, обаче начинанието ми се струва доста голямо като за абсолютно начинаещ и несръчен човек като мен и не ми се иска да се проваля и да си отворя допълнително работа. Пък и трябва да се докажа пред мъжа ми, който изключително много се забавлява с моя творчески ентусиазъм, да не кажа, че открито ми се присмива  Embarassed
Стикерите, ако изобщо се прежаля да сложим, ще са от тези за стена, а те наистина се махат лесно, така че се надявам да няма проблеми с обелване на боя. Друг е въпросът, че ако го направя наистина бял със светлосиньо, кусурът ще са му стикерите с ретро самолети и балони с горещ въздух, каквито е избрал баткото.  Mr. Green

# 71
  • Пловдив
 Mr. Green Хайде и аз да си кажа за гардероба  Peace
Аз бих взела един бял водоразтворим лак, да мина целия гардероб да прозира фладера, а за вдлъбнатите части бих експериментирала да си тонирам лака  Peace с оцветител за латекс. След като може да се смеси лак с байц, що да не може и с оцветител, нали и той е на водна основа. Хем ще си напаснеш наситеността  Peace

Относно пожълтяването... не знам за колко точно време се случва, но детското легло е минато прозирно с Джениус про и за сега - малко повече от година и половина няма жълтеене. Дано няма и за напред  Praynig

# 72
да се присъединя и аз в новата тема, и с включване по темата за гардероба  Grinning
bugaboo, аз намирам темата с ретро самолети и балони за много подходяща, сетих се за шкафовете в градината на Adi's Cook&Book - те са точно такива, бели, леко изтрити по ръбовете, и изрисувани с летателни балони:

(и една снимка на бебе пред шкафа  Grinning само за илюстрация на шкафа

# 73
  • хасково
Да ви се чуди човек кога успявате от писане и толкова неща да сътворите.Докато се запиша в старата тема,тя и новата отишла далеч Hug

# 74
  • Пловдив
Ох, не, бебето го взимам веднага, барабар с шкафовете.
Наистина седят много красиво рисуваните балони. Аз също говорих с една приятелка да изрисува гардероба, тя прави уникални неща, но за съжаление не ми е по джоба. А аз ако се хвърля да рисувам вече ще стане страшно. Стикерите са добър компромисен вариант, мисля, но не съм убедена, че ще се вържат със синия бордюр.

Общи условия

Активация на акаунт