Да преправим старите мебели с любов - 17 тема

• 91 292
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
То, да има отделно помещение, е мечта на почти всяко момиче тук. Едно такова - просторничко, с топла връзка от мазето например и асансьор, който да спира в центъра му! До стените - стелажи с материали, машинки и инструменти всякакви. В ъгъла - платформа на колелца за лесно местене на тежките мебелаци. В другия ъгъл - маса с менгеме, циркуляр и струг. В третия ъгъл - едно обградено с дебели найлони пространство, където да се вдига прахоляк и да не ходи другаде, да се почиства лесно. А в четвъртия ъгъл - едно кресло за отмора, с масичка и мини хладилник /да си държа лед и охладено вино/. Къде 40 квадрата ще ми стигнат.
Засега, обаче, се вихря в хола. С едната ръка шкуря, а с другата държа човката на прахосмукачката. След като приключа работа, имам поне час чистене. Лошото е, че не винаги успявам да оправя едно нещо за един ден. Та така продължава няколко дни - работа, чистене, пак работа, пак чистене...
Най-хубаво ми беше докато обзавеждах вилата - изнасям в задния двор и вдигам пушилка до Бога. Кеф. Ама малко тегаво ще ми дойде, ако влача там нещата, които са предназначени за апартамента в София, а после пак да ги връщам.
Тия платове в английския сайт са много хубави, но нито знаем каква плътност имат, нито пък са евтини.
labrex , и трите неща са прекрасни, ама не съм сигурна, че ще можеш да докараш фотьойла и масата с цвета на скрина. Може би трябва да заложиш на контрастна визия. Масата и столът според мен, както ги виждам на снимката, имат еднакъв цвят основа, което предполага, че ще може да станат ако не еднакви, то поне много близки по цвят. Но представа нямам как да догодиш цвета и нюанса от скрина върху другите две.
Дзън_Дзън, на тия мебелчета и аз съм им хвърлила око. Хич не са скъпи даже. Ако сега трябваше да обзавеждам дом, не бих се колебала да ги купя. Особено пък трапезната маса - ми че тя е за без пари! То от едно просто ПДЧ са по стотина лева, че и по-скъпи, та тази цена от 170 лв. ми се струва направо смешна за толкова красива вещ. Гледам, че си в Амстердам. Е, там няма ли някой Продавалник с подобни вехтории. Като знам тук какви неща внасят от Белгия, Холандия, купуват ги буквално за стотинки, а в България вече идват на доста сериозни цени. Убедена съм, че там, на място, можеш да си намериш къде-къде по-красиви, евтини и истински старинни мебели.

# 646
labrex , и трите неща са прекрасни, ама не съм сигурна, че ще можеш да докараш фотьойла и масата с цвета на скрина. Може би трябва да заложиш на контрастна визия. Масата и столът според мен, както ги виждам на снимката, имат еднакъв цвят основа, което предполага, че ще може да станат ако не еднакви, то поне много близки по цвят. Но представа нямам как да догодиш цвета и нюанса от скрина върху другите две.

baibibi, то е известно, колкото по-малко някой знае, толкова му е по-лесно  и си мисли, че всичко може, та и аз.......ама затова питам тук, знам, че ще ме светнете. Няма да станат еднакви, то се видя, ще му мисля с какво да ги мажа тези двете - креслото и масичката, имам още време.

И към the_wolvarin - как го правиш това с парцала, смачкан на топка или?

# 647
Да, режа си малък участък и го свивам в ръка на топка, да ми е удобно да го държа, топя в единия край парцала и мацам отгоре, после търкам докато не си проличи че дървото е хубаво попило. Да знаеш, че много цапа, понеже в един момент целия парцал се напоява с лак, аз обаче не мога да работя с ръкавици и накрая просто в АМБ-то си измивам хубаво ръцете.

# 648
По-просто е да ги омаслиш, отколкото да мажеш с парцал. Или просто да ползваш лак на водна основа и да го разредиш малко с вода. Така няма да стане дебело лаковото покритие и няма да е на четки.

# 649
the_wolvarin, 10х, ако трябва, ще прежаля ръцете, но и с ръкавици може да го направя!   bouquet

baibibi, и аз си мислех за лак на водна основа, пак ми е от тук инфото, де,  Laughing и за масло мислих, гледах цветовете от линка ти, спрях се на дъб и античен дъб, без да съм много наясно какво ще се получи, т.е. дали няма много светло да стане, просто трябва да взема решение. Peace Grinning

# 650
На водна основа лак ползвах за едни шкафчета, станаха много добре, с четка ги мазах, сравнително бързо изсъхнаха и нямаше миризма. Но като цяло не обичам водния лак, поради простата причина че не винаги е подходящ и свойствата му не са толкова добри (като пазещи и подхранващи дървото) а и честно казано обичам да ми мирише на лак, така знам, че току що съм направила нещо ново. Simple Smile

# 651
....... а и честно казано обичам да ми мирише на лак, така знам, че току що съм направила нещо ново. Simple Smile

Малко спам, но не се удържах, и аз съм така, харесвам всички смърдоляци - на боя, на лак, на разтворител, едно време си пъхах носа в отвора на резервоара на мотора на баща ми, харесваше ми миризмата на бензина, пълна откачалка. Grinning

# 652
....... а и честно казано обичам да ми мирише на лак, така знам, че току що съм направила нещо ново. Simple Smile

Малко спам, но не се удържах, и аз съм така, харесвам всички смърдоляци - на боя, на лак, на разтворител, едно време си пъхах носа в отвора на резервоара на мотора на баща ми, харесваше ми миризмата на бензина, пълна откачалка. Grinning

Laughing Няма like бутон, но го считайте за това. (извинявам се за спама, просто не се сдържах, днес съм в почивка, то си пролича.) Simple Smile

# 653
Момичета, стигнах тупика, запуших тотално. Всичко започна с шкафчето, влюбих се в него от пръв поглед и още ме държи. Страшно го харесвам, имах идея да го правя бяло с дървесен плот, но като го видях на живо, всичките ми замисли се изпариха. Толкова много ми харесва, че не искам да го пипам...
Май заедно си чакахме шкафчетата, нашето е същичкото, ама само онази част с чекмеджетата, същите дръжки има. Мечтаех си да го направя бяло, но се влюбих в него от първи поглед и няма да го пипна.
Решила съм да му купя другарче. Мисля, че има масло на Осмо с подобен цвят, ще го пробвам на новото шкафче.

# 654
Възможно е, моето го получих юли месец, а сега наскоро дойдоха креслото и масичката.  Значи не съм само аз, дето се отказва да го променя. Наистина е красиво и не си струва да го развалям. Засега ще стои така, по-нататък ще видим, но няма скоро да го пипна. Има Осмо с цвят дъб, гледах го на сайта на фирмата. Peace

# 655
  • В кошера...
Момичета, относно платовете. Не са евтини /13-16 лири/м/, но ако говорим за разнообразие - няма такова при нас. Повечето са памучни, което е супер. При нас интересните десени започват от 50 лв. нагоре за метър, испански или турски, по каталог само с поръчка. Е, не върви за една възглавничка напр. да поръчваш 40-50см. И да не говоря за нас извън София колко е ограничен изборът.

Дорис, държах телта в ябълков оцет ден и половина почти. При мен почти нямаше сиво. Беше си червеникав цвят, затова не ми се повтаря. Може би по-малко трябва да се държи? Половин ден?
Много искам сив плот. Ако разредя много сивия латекс дали ще стане?
Купих си черен оцветител и ще мина основата с по-тъмно сиво. Не се отказвам от него!

# 656
  • Варна
Момичета, относно платовете. Не са евтини /13-16 лири/м/, но ако говорим за разнообразие - няма такова при нас. Повечето са памучни, което е супер. При нас интересните десени започват от 50 лв. нагоре за метър, испански или турски, по каталог само с поръчка. Е, не върви за една възглавничка напр. да поръчваш 40-50см. И да не говоря за нас извън София колко е ограничен изборът.

Дорис, държах телта в ябълков оцет ден и половина почти. При мен почти нямаше сиво. Беше си червеникав цвят, затова не ми се повтаря. Може би по-малко трябва да се държи? Половин ден?
Много искам сив плот. Ако разредя много сивия латекс дали ще стане?
Купих си черен оцветител и ще мина основата с по-тъмно сиво. Не се отказвам от него!
Пробвай с разреден черен байц или пък сив, първо от долната страна за всеки случай. Аз правих проба с оцетна технология на чам, но необработена дъска, направо стана тъмно сиво 24 часа държах телчицата! Не зная дали има значение колко е оцета, аз го направих в бурканче и залях колкото да покрия телчицата.

# 657
Плотът лакиран ли беше? Ако е бил, как почисти лака? Сигурна ли си, че няма остатъци от лак?
Оцетната технология вече я пробвах на най-разнообразни дървесини и всичко посивява за секунди. Само там, където не е бил добре изчистен лакът, не хваща. Няма и помен от червено - в зависимост от концентрацията на разтвора става светло сиво до черно.
Ако не хваща с оцета, както е казала Doris, намажи с разреден черен байц /но в този случай ще трябва да положиш и безцветен лак отгоре, защото байцът е просто пигмент и пуска, а и може да стане на лекета, ако капне течност отгоре/. Хубавото на оцета е, че посивяват и жилките, а при оцветяване с байц или боя/лак, те продължават да си кафенеят.
На долната страна на плота няма смисъл да пробваш, защото той, във всички случаи, не е обработван така, както горния. Възможно е дори да не е бил лакиран никога.

# 658
Да не би телчето да е неръждавейка? newsm78 Извинявай, ако те обижда въпроса ми, но казваш, че оцета е останал червен. Може би трябва да пробваш с онези по-ситните, ронливи телчета.

# 659
  • Варна
Оцета не трябва ли да е бял? Такъв си и остана при мен, но при нанасянето върху дървото придобиваше сив цвят и то интензивен.

Общи условия

Активация на акаунт