Красотата на земята сме събрали във цветята! Есенно- зимни цветни раздумки

• 67 602
  • 733
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Момичета имам един хепеаструм,поне така пише на етикетчето.Тази година не пожела да цъфне.Трябва ли да извадя луковицата и ако трябва как да я съхранявам за да я посадя на пролет.
Имам и амарилис,някои казват че било едно и също,и то не пожела да цъфне.Моля за съвет.
Аха и да се похваля,имах петунии-цяло лято ме радваха,после започнаха да изсъхват и аз отрязах всичко до пръст,сега едната е разцъфтяла,още е мъничка ,но си ме радва.Не знаех че може да тръгне отново след като е хибридна.

# 121
  • Gone with the wind
Разликите между амарилисите и хипеаструмите са:
- структурата на луковицата - ако е като лук е хипеаструм, ако люспите са влакнести - амарилис
- период на цъфтеж - по правило хипеаструмите цъфтят на пролет, амарилисите - есен.
В Бг редовно продават хипеаструми с надпис "амарилис"

Остави луковицата в саксията, някъде на хладно (температурите да не падат под 5-10гр. и напролет - направо на терасата

# 122
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
t_tabakova ,   bouquet много се посмях с аналогията ти! Joy Ама е абсолютно вЕрна! Peace

Всички цветя са ми още навън, но тук при мен е още топло. Едва от два дни почнах вечер да затварям вратите на терасата. Досега си спяхме на отворено. Аз, нали принудително окърших и захващах наново сакъзчето посред лято, сега няма да пипам. Чудя се за кралското мушкато. newsm78 Старото ще го окърша, ама тазгодишното ми се вижда още малко. Или очите ми са ненаситни? hahaha Цъфтят все още и всички петунии, и ахименесите, и зокумите, и белоперонето, и калдъръмите, и лобуларията, и лобелията, и ...  Wink край няма  hahaha . А годецията чак сега тръгна да се развива, но времето няма да ѝ стигне да цъфне. Ако имаше поне още една слънчева топла седмица можеше и да ме зарадва, ама ...  Confused Прави ми впечатление, че розовият ми зокум потъмня. Преди беше с по-светъл цвят, а сега е по-тъмно розов. И друго - здравецът тръгна да се раззеленява на нова сметка, в пролетно настроение е. Grinning
Ето малко илюстрации, току-що снимани. Grinning

преди    сега  

# 123
  • Kопенхаген

Имам едно Каланхое, подариха ми го миналата година цъфнало, но тази нещо се мъдри и хабер няма да напъпи дори. Да му се надявам или не?

И друго, искам да се опитам да вкореня градинска роза за саксийна, знам че сега е подходящо време имайки предвид че са прецъфтели.
Но да се допитам да вас дали някой има опит и въобще да се захващам ли с подобна акробатика, ако няма да има резултат?

Понеже питането ми се затрупа ще направя втори опит  Grinning

# 124
  • София

Имам едно Каланхое, подариха ми го миналата година цъфнало, но тази нещо се мъдри и хабер няма да напъпи дори. Да му се надявам или не?

И друго, искам да се опитам да вкореня градинска роза за саксийна, знам че сега е подходящо време имайки предвид че са прецъфтели.
Но да се допитам да вас дали някой има опит и въобще да се захващам ли с подобна акробатика, ако няма да има резултат?

Казвали са ми, че за да цъфти каланхоето, трябвало да се отстави на тъмно поне 24 часа. Ако някой прилага този метод, мола да сподели.

# 125
  • София
Здравейте,

питах в градинарската, но май въпросът ми за тук.

В балконските сандъчета боцнах няколко луковици лалета и зюмбюли. През зимата какво да ги правя, да ги оставя на открития балкон или да ги прибера. Колко често да ги поливам?

Ще очаквам съветите ви  Simple Smile

# 126
Здравейте. Hug
Мисля да вкореня известно количество сакъзчета. Не знам дали е най-подходящото време за това, но ще пробвам. Следвам инструкциите от ТУК

Имам въпрос: По колко корена да сложа в една кофичка от кисело мляко?
Предварително благодаря.  bouquet

# 127
  • Gone with the wind

Казвали са ми, че за да цъфти каланхоето, трябвало да се отстави на тъмно поне 24 часа. Ако някой прилага този метод, мола да сподели.

Каланхоето има нужда от определен период с осигурена тъмнина. Аз зимата си ги държа в неизползвана стая и си цъфтят почти цяло лято.  Ако нямате такава стая може да затъмнявате с плътен хартиен плик, или да ги местите вечер в килер или нещо от сорта.
Ето тук повече инфо

# 128
  • Kопенхаген
nikolinanik, ku4o благодаря ви за полезната информация  Grinning

# 129
Здравейте момичета.
Нели, подкара колата и ни забрави тук.  Hug Да си я караш със здраве.   car003
Матце, как сте по вашия филиал? Тук е така от 3 дена.

Ето на който му се гледат още няколко снимки. Правени са в периода 20.10. до сега.  ooooh!
Може да видите каква е била разликата преди дни и в момента. Много е студено и мрачно.
http://hrisa1.snimka.bg/nature/esen-zima-2012.710172.28872579.big
Ето ми коледната звезда

Много е мъничка, но ужасно много й се радвам. За първи път успях да отгледам коледна звезда от едната до другата година.
Ето и теменужките ми

От тази снимка до края са поотделно http://hrisa1.snimka.bg/flowers/cvetya-2012.650183.28872671.big
Нарциси и лалета за втори път гледам в саксия. Миналата ги засадих и сложих в мазата. Когато започнаха да изкарват ги качих на топло. Всичко цъфна, но бяха много дълги и не ми харесваха. Сега са навън, но ми се струва че ще измръзнат. Още умувам как да ги оставя на терасата без да има последствия.
Лека вечер.  Hug

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 12:16 от Хексилина

# 130
  • София
Утре сутринта го дават 1 градус...и се чудя да прибирам ли сакъзите newsm78

# 131
  • Бургас
При нас времето е доста топло за сезона и нищо няма да прибирам още.Само дето от вчера на сам ще ни удави дъжда  sport027
Миналата година свекърва ми прибра мушкатите чак декември месец и до последно си цъфтяха.Бяха под навес но навън на двора.При мен сега започнаха да цъфтят както трябва сакъзи,мушкати и бугенвилеята ми пращи от цвят,циганчетата също.Виждам че им е добре на вън и ще си поседят.

# 132
  • на североизток от Рая
  Здравейте!

Хриси, хич не съм ви забравила. Идвам чат пат тук,ама нямам с какво да се хваля.

А вашата зима ме уплаши. Не я искам още. Изобщо...
 Едно дърво с червени листа напълни душата ми. Такава красота не бях виждала. Обичам есенните листа, но толкова яркочервено обагрено дърво не бях виждала.  Heart Eyes

А колата още не съм я карала. Днес се возих в нея. Но си я чувствам наистина моя.

Скрит текст:
Днес ходихме в КАТ. И после в общината. Вече всички документи са оправени. Моя е. Остана да си паснем сега и да я подкарам сериозно.

На работа съм почти по цял ден и затова нямам много време. Но предстоят 4 почивни дни, ще гледам да пиша тогава.

Хриси, страхотни са теменужките ти. Ториш ли ги? Листата им са здрави и тъмни. И как красиво излизат цветовете им отгоре като букетчета. Харесах ги много! А Вики е станала мадама.  Heart Eyes

Хубава вечер!  Hug

# 133
Нели, ще си паснете.  Hug
Днес говорихме с хазяйката за времето. Оплаква се жената че измръзнали две големи мушки. Едната беше сигурно 1 метър. Говорихме че вчера беше по топло и беше добре, а днес направо беше кашкава. Изхвърли всичко и ми вика дават го да се затопля, но всички цветя вече ги няма.
И на мен не ми се беше случвало да видя жълти листа и сняг, но и това видях.
Това дърво го наблюдавам трета година. Голяма ми е мания да го снимам в различни нюанси. Изстървах тази година един и ми е много мъчно. Първо е зелено, после започва да пожълтява от горе надолу, после става половината жълто половината червено и после е ярко червено. Тази снимка е малко по рано
http://media.snimka.bg/s1/1314/028872581.jpg?r=0
и преди няколко дни е тази http://media.snimka.bg/s1/1314/028872595.jpg?r=0
Нелка, теменужките не съм ги правила нищо. Разделях ги пролетта и повече не съм ги търсила. Дори рядко поливам. Разбрах че не искат много горещо, зимата пак ще се изпекат.

# 134
  • DE
Който е прибрал цветята, браво!
Който не прибрал(от мързел), гледал и се маел на сутринта... newsm77
Е, при -4*, кво да се очаква.

Общи условия

Активация на акаунт