Обща тема-говорилник за детски градини в Пловдив

• 37 632
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • в обкръжаващия ме хаос
Ние сме в Незабравка и миналата седмица директорката ми каза, че по всяка вероятност на 16-ти ще отворят за двете подготвителни групи, а за другите на 23-ти. Дано е така, че вече е много тежко  smile3511

# 541
Днес говорих с директорката на Незабравка и тя ми каза, че по всяка вероятност края на септември или началото на октомври ще приемат децата - за 1 група става въпрос.
Ремонти имали, радиатори сменяли, за необходими изследвания да й звънна към 20-число... Shocked
Недомислици някакви... Thinking

# 542
  • в обкръжаващия ме хаос
Момичета, не мога да сдържа гнева и възмущението си от безумията около ремонтите. Нашата градина, както щеше да отваря поне подготвителните групи на 16-ти се оказа естествено, че няма да го направи. Сега казаха на 01.10. / а дано, ама надали/. Най-възмутителното е, че дечицата, на които родителите не могат да осигурят баба, гледачка и прочие ще бъдат настанени в салона на друга детска градина на полеви условия. Направо ми се иска от понеделник да водя дъщеря си в общината и да я оставям пред кабинета на негово величество кмета дето ни обещаваше, че за децата ще бъде осигурена алтернатива в друга детска градина и никой няма да почуства негативи от ремонтите.

# 543
  • Пловдив
Направо ми се иска от понеделник да водя дъщеря си в общината и да я оставям пред кабинета на негово величество кмета дето ни обещаваше, че за децата ще бъде осигурена алтернатива в друга детска градина и никой няма да почуства негативи от ремонтите.
Мен ако питаш и ти, и други майки в подобно положение точно това трябва да направят.
А в една друга детска градина ремонтът се забавил, защото викнали майсторите да оправят кабинета на заместник кмета.  Shocked

# 544
Здравейте,има ли деца с протокол за осовобождаване от ваксини,които ще ходят на градина?Този протокол трудно ли се издава от комисията?Аз имам становище от хематолог за отлагане,но нямам протокол,лл досега все някак не му се занимаваше с комисии, и сега края на септември ми е последния шанс.а си подготвих всички изследвания,а сестрата в градината не иска да я вземе без протокол.

# 545
  • Пловдив
Здравейте, знаете ли каква е задължителната възраст, на която децата задължително трябва да посещават детска градина?
В закона пише, че е задължителна предучилищната група, но не по-рано от навършени 5 години.
Някъде обаче чувам за задължително посещаване на детска градина на 4 години.
Някой има ли яснота по случая?

Последна редакция: пт, 13 сеп 2013, 13:26 от Стасита

# 546
  • Пловдив
Здравейте, знаете ли каква е задължителната възраст, на която децата задължително трябва да посещават детска градина?

ДГ не е задължителна и няма задължителна възраст за посещение.Има задължителна предучилищна,която се организира в училищата
В ДГ последните две групи са предучилищна подготовка

# 547
  • Пловдив
Каква е ситуацията с "Чайка"? ремонтира ли се, ще я събарят ли скоро, имаше от много време споменати планове за ремонта на тази градина и силно ме вълнува - ако я оправят може да си преместя там детето. Но ако не я оправят - продължаваме в "Детство мое" поне до 4-5.

# 548
  • Пловдив
До колкото знам родителската среща в "Чайка" мина на 11.09. Първа група си почва на 16.09, но поетапно, т.е. ще приемат деца до края на септември. Ремонт евентуално в началото на другата година, уж до края да е готово, но...

# 549
Според вас мога ли да настоявам да си взимам детето си преди обяд няколко дни, дори седмица и примерно да не ходи всички 5 дни в началото ? В момента не работя на трудов договор, имам тук таме някоя задачка по граждански, но докато не намеря постоянна работа не виждам смисъл от рязка адаптация с оставането и реване по цял ден. Имам ли някакво законово право да искам плавен преход, все пак съм родител. Вярно че някои родители са заети и оттам нямат тази дилема понеже нямат избор, други деца са били на ясла и имат някаква представа от граднския живот, но специално моето дете, с което съм била неотлъчно предните 3 години в домашна среда, смятам че няма да приеме като нещо нормално да остане някъде без мен за цял ден. Това в детските очи ми изглежда ужасно, да се чувства изоставен без право да види някой който познава. Уж се обаждали ако плачат, но доколкото разбрах просто ги оставят да си плачат и да свикват, малко като в казармата, и не се съмнявам че в нашата мила родина може това да се смята за нормално. И въобще колко време може да остсъства от градина по моя преценка без болест при положение че си плащам пълна такса?

# 550
  • Пловдив
Cecile,отделяте се за първи път и разбирам,че си притеснена.Няма нужда да търсиш законово право,за да си взимаш детето на обяд или за да отсъства.
По принцип казват,че се остава за цял ден от началото,но като говориш с госпожите ще го взимаш в уговорен час.
Може да отсъства колкото решиш ти.За тези дни плащаш такса на 50 процента.След 10 такива дни носиш бележка,че е здрав и без паразити.Ако отсъства по болест,не се заплаща нищо за тези дни.Ако отсъства повече от два месеца,ще повторите чревните изследвания

Като майка,която е минала през адаптация в ясла и градина,ще те посъветвам първите поне две седмици да ходи без да го спираш.Да,взимай го на обяд,но да си ходи.Да ходи 1 месец без да спира,още по-добре.Защото тръгването отново след кратко ходене,може да е още по-голям кошмар от първото тръгване

# 551
Благодаря Elfita  Hug Наистина се притеснявам, ако можех да съм сигурна че ще се чувства добре там от самото начало не бих настоявала да правят изключение за него. Някак ми се струва по-логично да е възможно да е половин ден за известно време, дори и за 1-2 дни да е, но ме оздачи отговора на сестрата, която каза че било изключено, от първия ден трябва да е цял ден и да свиквал.
Току що прочетох пак правилника, бях го снимала с телефона си, значи по изключение може да се взема по-рано след писмено уведомления  Peace също са споменати и възможността за отсъствие и  за таксите, точно както ти си написала.
Наистина не искам да нарушавам режима в групата с безпричинни вземания, но поне в началото за 1-2 дни мисля че ще е по-добре за детето. Нека види къде отива, запознае се с мястото и види че се връщам за него и това да стане в рамките на по-кратък интервал от време, докато се почувства малко повече на мястото си .

Последна редакция: нд, 15 сеп 2013, 01:17 от Анонимен

# 552
  • Пловдив
Ако детето е спокойно през деня, не препоръчвам взимане на обяд. Моето сутрин големи драми....особено като го водех в частната градина, но след това нямаше проблеми. Защото детето няма представа за време. Вие си мислите няколко дни докато свикне, но то изненадващо бързо ще свикне да го взмате на обяд и после нов период на адаптация да свикне по цял ден...

Водете се по детето и неговите реакции и тогава решавайте. Защото ние мислим едно ама в техните главички какво се случва....... На нас миналата година ни казаха, че при един месец безпричинно отсъствие, детето ще бъде отписано.

# 553
Това е най-лошата услуга,  която можете да направите на детето Peace. Обикновено  първия ден са изтощени от емоции и заспиват моментално. Кой ял, кой не ял, но всички спят. А това е важен момент от режима в групата. Това разточване на адаптацията е за твое успокоение, но определено ще е много по-трудно за детето.
За плаченето цял ден- това е само в нашите глави. Децата вече са големи, не тръгват в ясла. Мини един час след като си го оставила и са извели децата на двора Peace. Ревовете са само сутрин.

# 554
  • Пловдив
Моят син не беше ходил на ясла. Препоръчаха ни още от първият ден да остане с приспиване, но да го вземем по-рано (към 4).
Взиманите на обед деца свикват с това и започват да го очакват. А какво става, когато дойде денят в който разбира че няма да го вземат? Останалите деца пък се разстройват от това, че тях не ги взимат.

Общи условия

Активация на акаунт