Обща тема-говорилник за детски градини в Пловдив

• 37 596
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Момичета, във вашите ДГ събират ли ви допълнително пари за моливи, лепила, ножици и подобни? До колкото знам, от както са вдигнали таксата на 50лв, имало заповед от Тотев да не се събират допълнителни пари от родителите.

# 616
  • Пловдив
Ами тя държавата май не отпуска пари за тези неща- и всяка година събираме по толкова че да купим на всяко дете необходимите неща-бои,фулмастери,моливи и каквото там е нужно.Не ги събират от детската градина,а ние родителите и един родител ходи с госпожата да купят каквото е нужно.

За салфетки и тоалетна хартия също няма достатъчно-отпускали мизерни количества.И затова отвреме навреме всеки родител носи  по някой пакет салфетки.

Таксата дори и увеличена си е за храната.Не за другите неща.За 5 и 6 годишните помагалата са безплатни.Иначе за по-малките и тях си плащахме,ако искаме да ги занимават с учебни помагала.

# 617
  • Пловдив
Момичета, във вашите ДГ събират ли ви допълнително пари за моливи, лепила, ножици и подобни? До колкото знам, от както са вдигнали таксата на 50лв, имало заповед от Тотев да не се събират допълнителни пари от родителите.

Не,не събират.Казват,че от общината им осигуряват достатъчно моливи,флумастри,лепила и ножици и друго необходимо.Хартия също имало достатъчно.Това,което им липсва са мокрите кърпи и аз нося всеки месец.Други родители също носят.
Все пак някои ДГ продължават да събират пари за това,което им осигурява общината.Предполагам,че ги ползват за други,полезни неща за децата

Тази година родителите събрахме пари за килим.Сами го решихме.Явно доста са го мислили,защото парите се събраха веднага и всеки даде с удоволствие

# 618
  • Пловдив
Не събират. Ако е така както при  ♥Elfita♥ - родителите да решат доброволно да събират, би трябвало (друг въпрос е дали го правят) да напишат първо молба до кмета, той и одобри и тогава може да събират.
budiko таксата беше увеличена от Тотев, именно с идеята да не се събират пари от родителите за консумативи и това, което се прави при вас не е правилно. На всяка градина се отпуска бюджет според броя деца и от градината зависи как да го разпредели и да го разпредели така, че да не се събират пари от родителите и те да не купуват нищо. Това, че са ви казали, че няма пари за тоалетна хартия не е много точно- те не отпускат една конкретна сума за нещо си. Друг въпрос е директорката за какво ще реши да отидат тези пари.

# 619
  • Пловдив
да напишат първо молба до кмета, той и одобри и тогава може да събират.

Ние решихме първо парите,че те са по-трудната част,пък молбата за дарение е лесната работа.Принципно е така-прави се молба за дарение,директорът я придвижва до кмета и се чака отговор.Има логика кмета да разреши.Другото което мислихме и се посмяхме родителите  е,че едва ли Тотев познава всеки килим персонално  Joy
Разбира се тук госпожите казаха,че не може така да се прави тайно.Ще се нагласят нещата със сигурност при нас.

Аз съм изключително доволна от нашата ДГ.Госпожите си спазват работното време,не те карат да се чувстваш престъпник,че взимаш детето в 18.30 часа,всеотдайни са и не се искат пари за нищо.По родителско желание се носят кофички и лопатки в началото на годината,че се изпочупват.

# 620
  • Пловдив
♥Elfita♥ , както им е набрал на детските градини Тотев, може и килимите  да им е изучил.  Laughing
Браво, че сте доволни от градината. По принцип даже в 19. 00 да решиш да си вземеш детето пак нищо не могат да ти кажат, защото до тогава им е работното време.
И аз съм доволна от градината, е имаше малко гафове Непослушко, ама като за начало е нормално.

# 621
  • Пловдив
t_tabakova,до 19 часа стоят дори да нямат и едно дете.Според мен и директорката си е на мястото.Което в яслата щеше да се случи,ама друг път.Още в 17 часа започваха да пуфтят като локомотиви.В двора на ДГ оставаме да играем и виждам кога си тръгват госпожите.Още не сме стигнали да я взимаме в 19 часа,но съм сигурна,че няма да видя кисела физиономия.В началото се извинявах като я взимах след 18 часа,но госпожата отговаряше,че няма никакъв проблем с усмивка.Че те са до 19 часа и моята й прави компания

# 622
  • Пловдив
Елфита, би ли споделила това коя градина е? Много ми е хареса написаното от теб, а ми предстои да избирам градина за детето си.

# 623
  • Пловдив
При нас не се събират пари, а ни се дава списък с неща, които трябва да купим.

# 624
Елфита, би ли споделила това коя градина е? Много ми е хареса написаното от теб, а ми предстои да избирам градина за детето си.

Елфи
-и аз се присъединявам към молбата Peace

# 625
И аз на края на седмицата да се изкажа след колебанията си в началото - доволна съм  Peace Грижат се добре физически за тях, не знам как успяват, но е факт  отива и се прибира чист, ял, наспал се. В къщи вече иска само на голямата тоалетна и стана по-самостоятелен във всичко. Посрещат го и го изпращат с усмивка. Дано занапред да нямам повече притеснения и той да е щастлив като си намери добри другарчета в групата.

За пари - не знам дали се събират.  Изчаква се да се сформират изцяло групите за да се направи родителска среща. Аз с удоволствие бих участвала дали с пари или консумативи, но както пишете може и да не е разрешено.

# 626
Cecile много се радвам, че при вас нещата добре вървят.
Ние сме в ясли, ходим до обяд и всеки изминал ден все по-зле става. Вече ревем още преди да сме стигнали до ДГ. Знам, че си грижат добре за децата, но сутрин е мъка просто. Дано другата седмица да се подобри положението.

# 627
Ние също сме в ясли и ние много,много тежко-до обед сме,не иска да яде абсолютно нищо/ а принципно много обича да хапва/,не казва и че му се пиша/беше се напишал и наакал/и просто ми се къса сърцето като го гледам Confused Confused-на моменти така зверски се самообвинявам..просто не знам...
знам,че това е логичното продължение на нещата и не може"да полата на мама",обаче детето е много чувствително и емоционално и явно го преживява тежко Confused

# 628
  • До хладилника, който обичам
знам,че това е логичното продължение на нещата
Всъщност това не е логичното продължение на нещата.
Не е нормално детето да се чувства зле, да страда, да стои подмокрено и нацапано.

Наясно съм, че мнението ми е различно от на други хора, но като родител на едно дете, гледано в 'традиционна' държавна ясла с всичко, обичайно произтичащо от това - неглижиране на децата, 'пречупване' за свикване и съпътстващия ги стрес, и на дете, гледано в нормална държавна ясла, където децата бяха гледани с внимание и разбиране, смея отговорно да твърдя, че разликата е огромна - както на емоционално и физическо ниво за детето, така и за майката/бащата.

Тъй като зная от опит, че децата могат да бъдат обгрижвани и гледани с човещина и нормален подход и в държавна ясла, не виждам никаква причина човек да мълчи и да търпи, защото "винаги така сме правили" и "вашето като всички". Хайде няма нужда  Stop

В темата за яслите, намираща се в тоя подфорум обаче ще получиш повече мнения и идеи.

Тази е за градините, и в тая връзка искам да споделя, че след инициирана от родители подписка до районния кмет за облагородяване на двора, нашия филиал получи официален отговор в стил 'пари нЕма' и общо взето, любезно ни казаха да си гледаме работата. Щели да почистват и поддържат двора. Който се състои от 4 огради и пързалка. Това - за 2 групи, 44 деца. Даже пясъчник няма като за свят.  Tired

# 629
Бу-не ме разбра Peace
лично аз/ние няма как да гледаме детето си до първи клас,мисля,че не е нормално-субективно мнение,който може и иска-ок Peace
логично е детето да тръгне на ясла/градина-избор ,който всеки родител прави сам за себе си и застава зад него,не мога да кажа на този етап,че детето ми не е обгрижвано или да се настройвам с/у лелите-факт е че е без памперс цяло лято и си казва у дома,факт е че в момента не е у дома и явно е доста стресирано...
не търся симпатия , нито цяла страница на тема"ох милите,те...."изразих мнение и бих прочела как е минала адаптацията на др деца с цел не да сравнявам,а да се потърси добра практика от споделен опит... Peace

Общи условия

Активация на акаунт