Отговори
# 345
Имам 2 въпроса към ЛЛЛ:
Всеки път като изглежда гладен храня бебчо, някой път на 3 часа, някой път на час и половина. Оставям го да суче колкото иска, като това обикновенно отнема 10-15 минути, рядко повече. Всеки път давам различна гърда, но въпроса ми е дали трябва да предлагам 2рата при всяко кърмене? Той много рядко иска да суче и от втората, иначе обикновенно си заспива след като се нахрани от първата. Няколко пъти се опитвам да го разбудя и да почне да суче от втората ама не се получава и не мисля, че е гладен.
Освен това педиатърката днес ми каза, че ако много ми се втвърдят гърдите да давам само едната и другата да я цедя до край. Мисля, че ако цедя до край някой път ще предизвиквам свръхлактация. Снощи само беше ми станала едната гърда много твърда, но беше тя наред и само изцедих малко, за да може да засуче. До следващото хране не малко беше се препълнила и другата, но след това не съм имала проблеми. Мисля, че ако тръгнат да се препълват е добре да изцеждам по малко, за да може да да засуче и после да го будя по-начесто. Та какво да правя ако много ми се препълнят гърдите?

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 18:09 от Minx

# 346
Поли, и си права и не съвсем. Това може и да са симптоми на следродилна депресия. Но си абсолютно права, че момичетата трябва повечко да си почиват и да се грижат за себе си.

За тези, които искат да се информират за симптомите на следродилната депресия, ето една кратка, но съдържателна статия. Не е задължително да се минат всички етапи. При не малко мамчета депресията протича изключително леко (дори сами не разбират, че са го минали), само с няколко на брой кратки и не задълбочени кризи  Wink

Minx - консултантите ще ти отговорят, но моите лични наблюдения по темата са следните - давам на бебка само 1 гърда, а другата я изцеждам докато дискомфорта отмине (в никакъв случай докрай) само и единствено, ако е препълнена, твърда и болезнена. 10-15 мин. са напълно достатъчни мъника да се наяде пребогато. Останалото време, което прекарва на гърдата е за удоволствие на мама и за собствено негово, като ползва мама за залъгалка  Wink Според мен е безсмислено да го будиш по-често, защото по този начин отново ще стимулираш производството на повече кърма. Има периоди, през които бебчето само ще иска да суче по-често и повече именно с тази идея, да подготви гърдите към следващата доза по-голямо количество. Но до тогава, няма смисъл, поне според мен  Hug

# 347

Имам въпрос към специалистите по кърмене - кърма, която съм изцедила, нали може да престои на стайна температура два-три часа? а после трябва ли да я затоплям или да давам така? Благодаря предварително! Хубав ден на всички!

Emily_78, предполагам, че въпросите ти са към нас, затова се включвам набързичко. Wink
1.   Да, можеш да я съхраняваш на стайна температура за 2-3 часа (дори и за повече време). За справка и по-подробна информация, можеш да погледнеш статията, за която ти писа Fortuna Peace, както и тази – Указания за съхранение на кърма.

2.   Не, по-скоро не е необходимо да затопляш кърма, която е била само на стайна температура. Ако все пак прецениш да го правиш, то да е на течаща топла вода или в съд с топла вода, но не и в микровълнова печка или директно на котлон.

Ако имаш и други въпроси, насреща сме! Hug (Само те моля, да оцветяваш и/или болдваш въпросите, за да не ги пропуснем, благодаря ти!  bouquet).

# 348
Имам 2 въпроса към ЛЛЛ:
Всеки път като изглежда гладен храня бебчо, някой път на 3 часа, някой път на час и половина. Оставям го да суче колкото иска, като това обикновенно отнема 10-15 минути, рядко повече. Всеки път давам различна гърда, но въпроса ми е дали трябва да предлагам 2рата при всяко кърмене? Той много рядко иска да суче и от втората, иначе обикновенно си заспива след като се нахрани от първата. Няколко пъти се опитвам да го разбудя и да почне да суче от втората ама не се получава и не мисля, че е гладен.
Освен това педиатърката днес ми каза, че ако много ми се втвърдят гърдите да давам само едната и другата да я цедя до край. Мисля, че ако цедя до край някой път ще предизвиквам свръхлактация. Снощи само беше ми станала едната гърда много твърда, но беше тя наред и само изцедих малко, за да може да засуче. До следващото хране не малко беше се препълнила и другата, но след това не съм имала проблеми. Мисля, че ако тръгнат да се препълват е добре да изцеждам по малко, за да може да да засуче и после да го будя по-начесто. Та какво да правя ако много ми се препълнят гърдите?

Minx, добре дошли у дома! Прекрасни мигове с Матей ти пожелавам, да им се наслаждаваш пълноценно!  bouquet

От написаното от теб оставам с впечатления, че се справяш чудесно. Hug Вече усещаш нуждите на Матей и се водиш по него. Действително, няма точно, фиксирано време, за което трябва да се нахранва едно бебе (нали и някои възрастни се хранят много бързо, а други предпочитат това да става по-бавничко, пък и не всеки път сме еднакво гладни и жадни Mr. Green). Майчиният инстинкт правилно те е насочил - да го оставяш, колкото време му е необходимо, за да се нахрани. Също така, няма и строго „правило” дали само едната гърда да се предлага на едно кърмене, или задължително и двете (по-важното е, ако се предлага И втората гърда, това да се случи, след като бебето добре е изсукало първата и е поело цялата гама мляко от нея). Би могла да му предлагаш и втората гърда – ако е още гладен, може и да посуче, а ако се е заситил с първата – вероятно ще ти откаже. Някои майки споделят, че като „приключат” първата гърда, вдигат бебето да се оригне (което не е нещо задължително, особено за кърмени бебета) или сменят памперс, и тогава предлагат и втората гърда, други – направо дават втората – ти ще си прецениш кое е най-удачано за вас двамата. Ето един актуален отговор на сходно питане от майка.

Рутинното цедене „до край” по-скоро не е необходимо, дори напротив – ти правилно си предположила, че може да доведе до хиперлактация. Това, което мислиш като необходими мерки, е съвсем адекватно и достатъчно Peace - ако усетиш някакъв дискомфорт, напрежение в гърдата, би могла да предложиш на Матей да суче от нея, а ако това в момента не е възможно – да я изцедиш, но не „до край”, а до облекчаване на напрежението, както и да няма твърде големи паузи между кърменията. Обичайно, през първите няколко седмици лактацията на майката се урегулира спрямо нуждите на бебето и постепенно започва да няма такива „излишъци” и препълвания. За да се избегнат запушвания, също така е препоръчително гърдите да се пазят от удар и притискане (например – стегнато бельо, особено такова с банели, спане върху тях, притискане от колан на кола, дръжка на чанта и т.н), както и да се ограничи приема на храни, съдържащи хидрогенирани мазнини.

Ще се радвам да ти отговоря, ако имаш и други въпроси Wink.

# 349
Относно лохиите , днес нали писах че от вчера нямам и след оедин час с пълна сила се завърнаха  Laughing
Karichka , честита дъщеря да ви е жива и здрава и много да ви радва.

Щастлива жена стискам палци всичко да мине нормално и дано да си тръгне само малката госпожица. Честито за магистратурата но ще ти трябва помощ. Лично аз в момента не мога да си представя да уча но когато човек има стимул може да направи всичко.
Гледам, че пишете за депресията, аз поне в момента не се чувствам така но определено съм супер изтощена. Днес като се погледнах в огледалото се видях супер изтощена със зачервени  и кръвясали очи определено това не съм аз.

# 350
Депресията е тежко състояние, както вече писах. До нея може да се стигне и тя е върхът на айсберга, така да се каже - при натрупване на множество фактори от социален, психологически, медицински характер. Не съм психиатър, но за съжаление такава депресия се случи на моя близка и наблюдавах симптомите, тогава се наложи и да прочета много неща по темата. При нея факторите бяха - поредица от спонтанни аборти и куп изследвания; успешна бременност, но с усложнения от медицински характер; свръхочаквания за начина, по който ще се отглежда детето - намерения нещата да се случат по точно определен и перфектен начин (а всъщност поради здравословни проблеми почти нищо от тези намерения не се осъществи); откъсване от работната среда и оставане без собствени лични доходи (извън осигуряваното от бащата); сериозен здравословен проблем с бебето. Жената е много интелигентна, високо критична към себе си, доста амбициозна. В резултат на всичко това се стигна до жестока депресия. Наистина не е за разправяне. Няма да ви товаря с последиците.
Затова казвам, че за депресия при описаните от момичетата тук случаи не може да се говори.
По-скоро това е далеч по-лекото състояние на следродилна тъга или следродилна меланхолия, което е нормално и преминава след известно време. Но не бива да бъде подценявано, за да не се задълбочи. Затова пак казвам - почивка винаги, когато е възможно! Този път съм си обещала, че и аз ще почивам максимално, дано спазя собствения си съвет (понеже е лесно да ги раздавам, ама като дойде ред да ги изпълнявам...)

# 351
Мисля, че ми падна тапата тоя път, а откакто падна, не мога да разбера води ли текат по малко, някакво течение ли тръгна обилно...
Това с водите, които изтичат по малко ми е много неясно. Някой ако му се е случвало и може да обясни, ще съм много благодарна. Бях на тонове, стават като цяло, имах и контракции, които продължиха до 7 часа и после спряха. Явно няма да раждам тази нощ, ама се притеснявам за тия води.

# 352
  • София
ВКЛЮЧВАМ СЕ С БЕЙБИ ВЕСТ: НА 12.10.2012 Г. МАМА ANNI Е РОДИЛА БЕБЕ СИМОНА 50 СМ, 3200ГР!!!

ПОЖЕЛАВАМ И НА ДВЕТЕ ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ! МАЛКАТА ГОСПОЖИЧКА ДА РАСТЕ ЩАСТЛИВО И БЕЗГРИЖНО, ДА БЪДЕ ГОРДОСТТА НА МАМА И ТАТИ!!!

# 353
Въпрос към ЛЛЛ:
С Боги караме само на кърма. Суче едната гърда, а другата само малко около 2-3 минути. Да дохранвам ли или мога да го оставя само на кърма? Чувала съм че е хубаво само кърма но пак да попитам. Другото което ме притеснява е че понякога се задавя като суче, държа го в правилна позиция, придържам главичката но не знам нормално ли е така да се дави и да не му стане нещо?  
Като се роди беше 48 см и 2275 грама, днес на единайстия ден, го мерихме и теглихме вече е 51.3 см и 2408 грама. Дребосък ще е като мен  Laughing . И един малко шеговит въпрос  Grinning :  
Днес беше топло и излязохме малко в центъра на разходка и каката да поиграе. Бебето се разплака и мъжо го взе, но той един грамаден такъв 185 см и с мускули е сега кажете смешно ли е такъв грамаден мъж с едно мъничко като шушулка бебе в ръце ?  Joy На мен ми става смешно така като видя той какъв е голям а бебето дребосък. Laughing Като ходих с дъщерята да и купувам захарен памук и гледам едни майки с колички минават се позаглеждат и се смеят.  hahaha

Внимание, докато пишехте, в темата бе публикуван нов отговор.

Честито на мама Ани и на всички нови бебчета в темата!  Hug Hug Hug

# 354
Честити бебчета на новите мами! Да са ви живи и здрави, с много късмет, щастие и любов да бъдат обградени  Two Hearts

# 355
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМИ!!! МНОГО ЗДРАВЕ НА БЕБЧОВЦИТЕ, А НА ТЯХ БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ!!!

Момичета, дойде и моето време  newsm44 . Утре (по-скоро си е днес вече) ми е секциото. Стискайте палци! Нито ме е страх, нито нищо! Само нямам търпение! Единственото, което ме притеснява, е че не сме избрали име  doh Силно се надявам, като си видя бебка тя да ми подскаже Simple Smile

# 356
Май ще се ражда...Имам контракции на 10 мин. вече 2 часа. Ще видим де. След малко ще се обадя на лекарката Simple Smile

# 357
Мисля, че ми падна тапата тоя път, а откакто падна, не мога да разбера води ли текат по малко, някакво течение ли тръгна обилно...
Това с водите, които изтичат по малко ми е много неясно. Някой ако му се е случвало и може да обясни, ще съм много благодарна. Бях на тонове, стават като цяло, имах и контракции, които продължиха до 7 часа и после спряха. Явно няма да раждам тази нощ, ама се притеснявам за тия води.

При мен беше така - падна тапата (видях нещо като цервикална слуз след ходене по малка нужда) и след около час започна нещо да ми изтича (все едно по малко изпускам урина). Нямах никакви болки и тъй като беше вечерта не се обадих на доки. Това изтичане продължи и на сутринта, тогава се обадих на доки и тя каза, че ми изтичат водите по малко, а не отведнъж и каза да отида в болницата за наблюдение. Там направиха запис на тоновете (бяха отлични), имах разкритие 2 см. и вечерта родих. Това е моя опит. Може би е добре да се обадиш на доки. Късмет и спокойствие!  Hug
П.П. Сега видях, че и по-късно си писала - стискам палци!  Hug
п.п.п. Честити бебоци на мама Anni  и мама Minx - да са ви живи и здрави! А на вас - бързо възстановяване!
beborana123., и аз имам същия проблем - беба се задавя като суче (предполагам, че причината е в силната струя кърма, иначе и аз я държа максимално изправена докато суче, но пак се задавя. Тогава спирам кърменето за една-две минути и я изправям). Ще очаквам и аз отговора от консултантите.  Peace

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 09:01 от Fortuna

# 358
Въпрос към ЛЛЛ:
С Боги караме само на кърма. Суче едната гърда, а другата само малко около 2-3 минути. Да дохранвам ли или мога да го оставя само на кърма? Чувала съм че е хубаво само кърма но пак да попитам. Другото което ме притеснява е че понякога се задавя като суче, държа го в правилна позиция, придържам главичката но не знам нормално ли е така да се дави и да не му стане нещо? 

beborana123, здрав и спокоен да ти расте Боги!  bouquet

Разбирам, че с Боги я карате добре Wink, само на кърма, пожелавам ти все така успешно да се справяте!
Това, което си чувала, действително е препоръка на здравните експерти (сред които: Световната Здравна Организация, Американската Педиатрична Академия, Канадското Педиатрично общество, Министерството на общественото здраве на Обединеното кралство, Министерството на здравеопазването в България и др. международни и национални организации), а именно - изключително кърмене през първите 6 месеца от живота на бебето (т.е. без каши, пюрета, сокове или други храни, различни от кърма). Според Американската Академия на Педиатрите, добавки (вода, глюкозен разтвор, адаптирано мляко и други течности), не би следвало да се дават на кърмещи се новородени, освен ако не се налага по медицински причини. Ако Боги поема достатъчно кърма, по-скоро няма нужда от дохранване. Ориентир дали му «стига», освен кантарът, биха могли да са ти и пълните памперси – поне 5-6 напишкани и поне 3 наакани за денонощие (като акото да е с размер поне колкото монета от 1лв.); а също така и общото му състояние – лигавиците на очите и на устичката му да са влажни, кожата му да е с добър тургор (т.е. като се натисне с пръст кожата му, почти веднага след това да си възстановява цвета), да е жизнен и активен, докато е буден.

Ако правилно съм те разбрала, имаш предвид, че на едно кърмене предлагаш и двете гърди, той суче от първата повече, а от втората – само 2-3 минути, така ли? Това е съвсем обичайно – ако е изсукал първата гърда и се е заситил, да не суче много от втората. Би могла да продължаваш да му предлагаш и втората, след като добре е „изпразнил” първата и да се водиш по него колко има нужда да доизсуче и от нея. На следващото кърмене може да започваш от „втората” гърда.

Случва се понякога бебето да се задави, причините могат да са различни. Закашлянето, давенето и повръщането при бебетата не са нещо необичайно и обикновено (ако няма някаква медицинска причина) не са притеснителни и се израстват. Кога се случва да се дави Боги – в началото на кърменето, или по всяко време; в определена поза ли го забелязваш; връща ли мляко, или просто се „закашля” и отминава? Понякога бебето се задява от по-силна струя мляко – как мислиш, дали и при вас има нещо подобно? Ако предполагаш, че е така, кърмене в малко по-изправена поза може да е удачно (да не си ти надвесена над бебето, а главичката му да се пада над гърдата ти) – може да опиташ нова поза, или в позата, в която се кърмите и ви е удобна, просто леко да го повдигнеш нагоре. Има и други неща, които биха могли да помогнат при силна струя (ако предполагаш, че при вас това е причината, мога да ти пиша и за тях). Ако това давене те тревожи, би могла да споделиш на педиатъра и да се консултираш дали е необходимо да се вземат някакви мерки.

Пиши как сте.  Hug

# 359
Въпрос към ЛЛЛ: аз имам същия проблем като beborana, но си мисля, че проблемът е от силната струя кърма - обикновено Катрин се задавя към средата/края на кърменето. Може ли да споделиш какво друго трябва да се прави при силна струя кърма, освен по-изправената поза при кърмене? Тя не повръща мляко (съвсем малко потича от ъгълчето на устата). Благодаря!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт