Коледа 2012

  • 88 311
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 347
Аз си избрах тази рецепта

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg9255.html#msg9255

Ами замесих го но сложих още едни жълтък и още малко масло. Само с масло го замесих, защото вкъщи маргаринът хич не се уважава. Прибрах го в хладилника и чак довечера ще се занимавам пак с него. Дано му е достатъчно, ще видим. Благодаря, момичета! Simple Smile

# 571
  • Мнения: 3 449
Аз си избрах тази рецепта

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,249.msg9255.html#msg9255

Ами замесих го но сложих още едни жълтък и още малко масло. Само с масло го замесих, защото вкъщи маргаринът хич не се уважава. Прибрах го в хладилника и чак довечера ще се занимавам пак с него. Дано му е достатъчно, ще видим. Благодаря, момичета! Simple Smile
Етоги сладките по тази рецепта но продуктите трябва да са със стайна температура.

# 572
  • Варна
  • Мнения: 12
Днес отново правих "Меденките на Джули" и както винаги станаха много ароматни и вкусни. Не знам как ще ги опазя .............. от мен  Grinning Grinning Grinning

# 573
  • Варна
  • Мнения: 435
Същото е, но бялото е 500 гр. По 250 са другите цветове.

Джемма, имах в предвид линка който дадох, не е ли пак на бял цвят?!?
lina6.3, идея нямам колко ми трябва, ще разделим с една приятелка 3-4 цвята.

# 574
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
На линка, който си дала има падащо меню и от там си избираш цвят. Всички цветове са по 250 гр,само бялото е 500 гр. Има и предложение за 3 или 6 цвята по избор, но бяло няма 250 гр.

# 575
  • Мнения: 1 243

странно, но ние пък миналата година не харесахме меденките на джули... рецептата е хубава и с тестото се работи страхотно лесно наистина, но не станаха вкусни меденки.

сега си мисля за някакви други основни сладки с по-дълъг срок на годност, които да украся. може би лимонови или някакви други захарни или медени сладки, защото не ми се иска да са маслени. дали бихте могли да ми препоръчате някаква рецепта?

# 576
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
 scaramouche, само на Джули меденките ли си правила? Препоръчвам ти да пробваш тези, по рецептата, кото аз съм дала. не са мои,от тетрадката на майка ми са и са ни любими от детството още. невероятен вкус и като омекнат се топят в устата. В оригинал са слепени 2 по 2 с мармалад като орехчета или като мечета и така най-са вкуусни. Украсени и на мен не ми харесват на вкус никакви сладки. Но за красота и духа на празника украсявам, Иначе за ядене не харесвам нито с роял айсинг, нито със захарно тесто. Сами по себе си меденките са си самодостатъчни за коледен вкус на мед и канела. Simple Smile

Аз пък така и не ги пробвах тия меденки на Джули, та се каня тази година да ги пробвам.

# 577
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Аз пък мисля, че за меденките е много важно какви подправки ще се сложат. Някои харесват с повече канела, някои с повече джинджифил или анасон, иначе тестата са почти едни и същи (може би с разлика в маслеността). Някой беше споменал, че прави тестото на Джули само с ванилия. Аз ги пробвах веднъж само с портокалова есенция и станаха страхотни. На мен това тесто ми е удобно, защото е с точни грамажи, а и на сладост ми е добре. Но като цяло, който не харесва сладки с подправки, според мен може да промени или намали количеството им или направо да се спре на такива без подправки. Peace

За марципана - и аз съм писала (даже мисля и в Библиотеката, че Варната с бадемова есенция е подобна на класическият бадемов марципан), но може да пробвате и Млечен марципан в машина за хляб (може да се замеси и на ръка), става много бързо и е вкусен:

Млечен марципан в машина за хляб

200гр сухо мляко - пресято
200гр пудра захар - пресята
2ч.л олио (аз измазвам с него контейнера на машината за хляб, за да не се драска от захарта)
3 ч.л течна есенция (аз използвам ягода или портокал, но става с каквато имате) ако нямате заменете с вода и ванилия.
50мл вода (може да се наложи и малко повече )
Ако е нужно още малко пудра захар за постигане на консистенцията.

В машината се слагат първо течните продукти и после сухото мляко и захарта.
Пуска се на програма само за месене или за тесто и се изключва след около 10 мин месене, защото поне при моята машина започва да се загрява контейнера. Гледайте да не подмазва под бъркалката, ако да, прибавете още захар. Когато се върти бъркалката при правилна консистенция се получава нещо като звезда. След това се изважда и оставя за час два в хладилника - така тестото става по-удобно за разточване, но може и без хладилник. При разточване се подсипва с малко нишесте. От тези продукти се получава около 500г "марципан" който е достатъчен да се покрие голяма торта. Съхранява се добре в хладилник месец.

ПС. Ако имате машина с две бъркалки, е по-добре да се направи поне двойно количество от продуктите, защото иначе  тестото "лети" навсякъде.

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 13:57 от natalyna

# 578
  • Мнения: 661
Джемма , твоите меденки са страхотни , че и продуктите по-евтини .
правя ги често на и със децата , обаче пък рядко оцеляват до украсяване .
всеки път се справям на магия , но да си попитам пак .
директно в съд на котлона или на водна баня топиш захарта и меда ?
при мен като се стопят , става една гъста маса като карамел.
страхувам се да я оставям да изстива , за да не хване твърда коричка .
обаче като прибавям яйцата , едвам смогвам да бъркам . стават тук там на парцали- сварени .

как е най-правилно да го направя?
опитах първо да прибавя олиото , да разхлади малко сместта , но то пък взе , че втвърди и не се смеси и падна едно бъркане отново , месени и чудо . спасих тестото накрая , но е добре да знам ако има някой чалъм да стават по-лесно нещата .

# 579
  • Мнения: 1 673
защо ги няма на 1 стр. тези меденки newsm78

# 580
  • Мнения: 240
Меденки на Джемма

Меденки на Джули/Наталина

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 14:34 от wafi

# 581
  • София
  • Мнения: 6 598
защо ги няма на 1 стр. тези меденки newsm78

Не знам за кои точно питаш, но и на ДЖема, и на Джули (наталина) ги има на първа страница.

На мен лично на Джули ми е много любима рецепта, страхотни меденки, както е казала и Наталина, слагам на око подправките, тъй като обичам с повече канела, например. На Джема рецептата също е много хубава, според мен класическа, майка ми правеше преди тези меденки на точенца, слепени със сладко, много ги обичах. Утре мисля да спретна и аз едни такива.

# 582
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
oska, не знам къде си прочела, че топя захарта и меда. Всичко си слагам в един съд и меся, нищо не загрявам и не топя. Ако евентуално медът е захаросан, тогава само него в микровълновата, но да не стаен горещ, ще пресече яйцата.
Ето това е моята рецепта:
Меденки  

От това тесто си правя всичко- и къщички и шейнички и кутийки и украсени меденки. Просто много ни харесва и не виждам причина да го сменям.Но за разнообразие, както казах, и от любопитство, тази година ще пробвам на Джули тестото.  

Права е Наталина за подправките, на мен например никак не ми харесаха джинджифиловите сладки на Зори- много остри ми идват и лютиви.

# 583
  • Мнения: 113
Здравейте на всички от мен, за първи път тази Коледа и аз ще правя няколко вида сладки, прочетох няколко теми назад и съм възхитена от всички вас, страхотни неща майсторите, направо са невероятни надявам се да се справя и аз с това предизвикателство. Онази вечер реших да направя първа проба с едни меденки, децата бяха много щастливи докато изрезваха фигурките, а при печенето цялата къща ухаеше страхотно, и меденките станаха невероятно вкусни, доволна съм от резултата Whistling

# 584
  • Мнения: 678
Аз правя на Джема и на Джули,тъй като някой предпочитат по ароматни само на едните прекалявам с ароматите(те са си главно за мен и детето) Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт