Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как се изчисляват болничните по време на бременност и раждане?
Какво се случва, ако болничният за бременност и раждане бъде прекъснат с платен отпуск?
Как се изчислява болничният за второ дете, ако преди това съм била в отпуск за отглеждане на дете?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как се изчисляват болничните по време на бременност и раждане?
Болничният за бременност и раждане се изчислява въз основа на осигурителния доход от 24 месеца преди месеца, в който започва болничният. Преди раждането се полазват 45 дни, а след раждането - също 45 дни. Освен това за месеците в отпуск за отглеждане на дете се взема минималната работна заплата (МРЗ) за съответния период. Болничните по време на бременност се изчисляват върху осугурителния доход за 18 месеца назад и се заплащат на 80%, като 45-дневният болничен за бременност и раждане се изплаща на 90%. Те се сравняват със среднодневното нетно възнаграждение за съответния период. Болничният за майчинството се изчислява въз основа на осигурителния доход, който влияе само върху пенсионните права. Сумата на болничния се определя въз основа на осигурителния доход, а не върху сумата, която получават в брой. Болничният при бременност и раждане се изчислява въз основа на осигурителния ви стаж. За обезщетениe за бременност и раждане, болничният се изчислява въз основа на 18 месеца назад, а за обикновен болничен - на 24 месеца назад. Освен това има калкулатори, които могат да помогнат при изчисляването на обезщетението.
-
Какво се случва, ако болничният за бременност и раждане бъде прекъснат с платен отпуск?
-
Как се изчислява болничният за второ дете, ако преди това съм била в отпуск за отглеждане на дете?
-
Какво да правя, ако болничният ми е върнат за корекция?
-
Мога ли да бъда уволнен от работа, ако разберат, че искам да изляза в майчинство?