Болничен по време на бременност-3

• 82 866
  • 758
  •   1
Отговори
# 720
  • В полите на Пирин планина
Не, от началото на бременността не съм ползвала болничен.

В такъв случай, ако е писано, че е продължение е грешка  Peace

# 721
  • UK
Въпрос и тук - обясняваха ми сега по телефона от счетоводството, че от скоро имало някакви промени в подаването на болничните листове, нямало нужда вече да се подписват от работодателя и трябвало сама да ги внасям в НОИ.  newsm78 Казват, като си взема болничния, да отида при счетоводителката да обработи документа и сама да отида до НОИ да го занеса и така всеки месец? Това така ли е?
Аз до скоро си мислех, че не може лично да си ги нося, трябва те, ако е вярно, в какъв срок трябва да го правя това от издаването на документа? И къде точно в София трябва  да го внеса - в централната сграда на бул. Стамболийски ли?
Доколкото разбирам просто не им се занимава всеки месец с мен, аз трябва да ходя да си оправям нещата, така ли е?
Благодаря предварително!   bouquet

# 722
Въпрос и тук - обясняваха ми сега по телефона от счетоводството, че от скоро имало някакви промени в подаването на болничните листове, нямало нужда вече да се подписват от работодателя и трябвало сама да ги внасям в НОИ.  newsm78 Казват, като си взема болничния, да отида при счетоводителката да обработи документа и сама да отида до НОИ да го занеса и така всеки месец? Това така ли е?
Аз до скоро си мислех, че не може лично да си ги нося, трябва те, ако е вярно, в какъв срок трябва да го правя това от издаването на документа? И къде точно в София трябва  да го внеса - в централната сграда на бул. Стамболийски ли?
Доколкото разбирам просто не им се занимава всеки месец с мен, аз трябва да ходя да си оправям нещата, така ли е?
Благодаря предварително!   bouquet

Хе-хе промяна  Thinking "Обработването" какво ще е знаеш ли - ще изготви придружително писмо и ще те впише тебе, като упълномощено лице да го подадеш. Явно нямате много болнични листове и не им се ходи до НОИ.

# 723
  • UK
Мда, предположих нещо подобно, че от счетоводството започнаха да ми заекват по телефона, а когато казах, че не знам дали ще имам възможност всеки месец да ходя, шефката ми заяви, че когато имам нужда, щяла да отиде вместо мен. Забиха ме тотално.   #Cussing out

# 724
Здравейте,
моля ви, ако сте запознати ми кажете как седи следния въпрос: бременна съм и се следя в частна клиника, но планирам да се запиша паралелно и по касата. До сега не съм вземала болничен във връзка с бременността. Ако се наложи болничен (преди този накрая), кой следва да ми го издаде? Може ли ту единия, ту другия? Или като почне единия, до края трябва все той да е? Кой издава последния болничен (45 дена преди раждане) ? Благодаря ви предварително  bouquet

# 725
Здравейте,
моля ви, ако сте запознати ми кажете как седи следния въпрос: бременна съм и се следя в частна клиника, но планирам да се запиша паралелно и по касата. До сега не съм вземала болничен във връзка с бременността. Ако се наложи болничен (преди този накрая), кой следва да ми го издаде? Може ли ту единия, ту другия? Или като почне единия, до края трябва все той да е? Кой издава последния болничен (45 дена преди раждане) ? Благодаря ви предварително  bouquet

Ако е само за инцидентни случаи - всеки от лекарите до 15 дни. Ако е за постоянно, през цялата бременност с ЛКК. Говори с лекарите, кой е склонен да ти дава болнични. А този за бременност и раждане може да ти го издаде който и да е от двамата, няма изискване да е по здравна каса регистриран.

# 726
т.е. и двамата могат по 15 дена, или имам право еднократно на 15 дена. А какво е ЛКК? Този за цялата бременност теоритично може и от двамата, така ли? Само стига да е склонен?

# 727
т.е. и двамата могат по 15 дена - да, но трябва да е с прекъсване поне един работен ден; могат и няколко пъти по до 15 дни, като зависи от диагнозата продължителността; за годината имаш право на 40 календарни дни болничен за общо заболяване, или имам право еднократно на 15 дена. А какво е ЛКК - лекарска комисия? Този за цялата бременност теоритично може и от двамата, така ли? Само стига да е склонен?

# 728
Elfita, моля помощ за следното.
В прил. 2 за остатъка от 135 до 410 дни, в т.9 -
9.   Ползвам отпуск при раждане на дете по чл. 163 КТ считано от (предполагам трябва да се попълни датата на болничния издаден от родилното, а не на 45-дневния нали?)
Благодаря предварително!

# 729
  • Пловдив
Petya1908,пишеш първия ден на 45 дневния болничен

# 730
Благодаря Simple Smile Само искам пак да уточня последно - може ли и двамата да ми дават болнични, например -во единия, после другия, да кажем защото 1-вия е заминал някъде, а на мен ми се налага..?

# 731
  • UK
Пак въпрос. Сега съм на края на втората година от майчинството, после излизам в болничен до раждането на второто дете. Мога ли през този период да работя на граждански договор? Мисля, че да, но да сверя за всеки случай инфото. За първата година след раждането нямам право, нали така? Благодаря предварително.   bouquet

# 732
Здравейте! Изправена съм пред казус , който ми е много трудно да реша...
На ТД съм с изпитателен срок 6м. /на 20.09.13г. изтича и ТД става безсрочен/. Бременна съм в 5г.с. и ме притеснява факта,че  шефовете могат да ме уволнят,понеже не съм защитена от КТ... Как е правилно да постъпя - да им кажа как стоят нещата или да си замълча до изтичане на 6-те месеца ... Страх ме е, обаче да не разберат от друго място ...
И друг проблем има, че искам да изляза в болничен, защото губя доста нерви с работата и се притеснявам ... Много Ви моля, дайте някакъв съвет как да постъпя най-правилно .. Благодаря предварително!!  

# 733
  • София
Здравейте! Изправена съм пред казус , който ми е много трудно да реша...
На ТД съм с изпитателен срок 6м. /на 20.09.13г. изтича и ТД става безсрочен/. Бременна съм в 5г.с. и ме притеснява факта,че  шефовете могат да ме уволнят,понеже не съм защитена от КТ... Как е правилно да постъпя - да им кажа как стоят нещата или да си замълча до изтичане на 6-те месеца ... Страх ме е, обаче да не разберат от друго място ...
И друг проблем има, че искам да изляза в болничен, защото губя доста нерви с работата и се притеснявам ... Много Ви моля, дайте някакъв съвет как да постъпя най-правилно .. Благодаря предварително!!  

Моят казус беше подобен, но шефът ми е много разбран - бях по заместване на колежка по майчинство, когато разбрах, че съм бременна. Казах в 3-тия месец с една кутия бонбони, а после ми се наложи да изляза в болничен и до сега. Колежката ще се върне преди мен, т.е. договорът ми ще е прекратен в първия ден, когато аз се върна, но при мен разликата е, че ми се пази титулярно място на постоянен договор в друг отдел и затова не се притеснявам. Мислела съм как бих постъпила в твоя случай и колкото и да е коректен работодателя, бих те посъветвала да се подсигуриш и да не им казваш преди да ти се поднови договора на безсрочен. Не е много коректно, но ако те освободят и те няма да са коректни. Аз бих заложила на сигурното, но ти си прецени  Peace

# 734
jane_anderson Много благодаря за съвета! И по-добре,че не си се сблъскала с това! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт