Трудно проговаряне -тема 9

• 61 173
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
 Малката Ида, без да съм специалист ми се струва прекалено да стои 1 час на стола и да повтаря.
Аз за моята имам съмнения, че е с дефицит на внимание, но не е хиперактивна. По скоро на моменти. Но логопеда никога не се е оплаквала и винаги е намирала подход към нея. За детската клиника не мога да се изкажа. Нашата логопедка не намира за нужно това.

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 14:15 от eli82eli

# 646
  • София
Без да съм специалист ми се струва прекалено да стои 1 час на стола и да повтаря.
Така мисля и аз, но започвам да се обърквам. Искам да направя най-доброто, което е възможно но не знам дали е по-добре да го оставя да си проговаря с това темпо, с което си може или да продължа да го водя при логопеда. Има и друго, той е свикнал като се иска нешо от него и му се обещае подарък да си получи подаръка. Тя му казва кажи тази дума и тогава ще ти дам молива. Той казва думата, но не получава молива и след 2-3ия път отказва да повтаря изобщо.

# 647
  • София
Малката Ида, много зависи от подхода на логопеда. Моите също са със занимания от по 1 час, но имат и кратки почивки под формата на игра. По-добре сменете в такъв случай логопедката, но не и терапията. Колкото до една евентуална диагностика - най-малкото няма да е излишна и ще те успокои, ако на детето му няма нищо Wink
Ели, компютър компютър, но не може всичко да е на компютър. Стогост и дисциплина Wink

# 648
  • София
Доника и аз реших, че една диагностика няма да навреди и следващата седмица ще ходим.
И друго да питам - ако се дадат на детето 5-6 нови думи за деня трябва ли да може да ги е запомнил на дугия ден? Колкото и да се мъчих пак не съм сигурна запомнил ли ги е, не е ли...

# 649
  • София
Доника и аз реших, че една диагностика няма да навреди и следващата седмица ще ходим.
И друго да питам - ако се дадат на детето 5-6 нови думи за деня трябва ли да може да ги е запомнил на дугия ден? Колкото и да се мъчих пак не съм сигурна запомнил ли ги е, не е ли...
бе желателно е, но всичко е индивидуално. При малкия примерно ефект няма. В смисъл такъв не показва запомнил лие, знае ли я. Не се използва и това е Confused

# 650
Малката Ида, то като тръгнеш по специалисти се почват едни диагнози. Изкарайте си празниците спокойно, следи го как се справя, напредва ли и ако виждаш някакъв проблем, потърси друга логопедка, която да се сработи с детето. И моете дете е на вашата възраст, но за съжаление сме много далеч, сега сме на ниво думички и то елементарни.

# 651
  • София
гала, наложи се няколко дни да си стоим с него вкъщи. Минах и купих едни помагала моливко за 1 група на детската градина и почнахме картинка по картинка да казваме. Държах му ръката да рисува и после той сам започна. Имаше доста добър ефект. Но не винаги има желание от негова страна. Докато е ново и непознато му е интересно, после губи интерес.

# 652
  • Germany
Ида, и аз съм на мнението на Доника, сменете логопеда. Моето дете е на същата възраст и въпреки, че е концентриран по принцип, доколкото това е възможно за дете на 3г. не го виждам как ще стои 1 час на стол и ще повтаря думи. Нашите занимания при логопеда са също 1час, но нещата са под формата на игри. 5-6 думи за сега са ни много. Ние сме на 2-3, но пък ги запомня и си ги ползва после. А и отделно в къщи поне по 2 на ден запомня Peace (Не е критерии детето ми, защото сега проговаря)

# 653
Доника, не знам как със строгост и дисциплина да я накарам да стои да гледаме книжки  Rolling Eyes. Моля се да дойде този момент, но ми се иска да провокирам интереса и първо с компютъра. То и там не е сигурно дали ще се получи или ще ми откаже. Ако няма желание не съм сигурна какво ще постига, защото тя така се изключва и игнорира, а не ми се иска да си говоря сама  Crazy. Това събота и неделя. През седмицата съм се отказала. Занимава се с каквото иска, защото в 19 е уморена. Даже вечер към 21 сама ме подсеща "Мамо искам леглото". Аз си мисля, че съм изтървала момента с четенето на приказки, защото като и се доспи не желае книжка "Искам тъмно" и за 5-10 мин е заспала  Laughing
Моето дете също много повтаря, но аз съм спокойна, когато започне да използва думата. Примера с коритото. Обича да се плиска вечер и знае думата корито, но ми казва"Мамо дай скъпето". Чак като я попитам "Хриси какво е това " и тя казва "ааа знам. Тоуа колито".
Аз си мисля, че проблема е желанието за комуникация, увереността и стремежа да направи нещо. Защото аз и в игрите и виждам, че когато не може да направи нещо от първия път се ядосва и крещи, но докато преди година хвърляше всичко, то сега се опитва да го направи, макар и да пищи, а понякога ми го носи.
Дълго стана  Embarassed

# 654
Ели и моят син е същия и аз се замислям дали не съм достатъчно строга, но ми се струва че на сила нищо не става (и това съм пробвала Rolling Eyes). Някой път като се занимаваме с нещо и отказва да довърши нещо или пък прави на бързо и през пръсти и се скарвам като му казвам, че няма да го оставя докато не го довърши и резултата е или хвърляне и тръшкане или рев до небесата Rolling Eyes.  Като говоря с психоложката, че е голям инат и че като не иска нещо не мога да го накарам, но въпреки това се опитвам да се наложа и тя ми каза, че греша. Каза ми, че това не е правилния подход за децата - каза ми щом не иска сега нещо да прави да го оставя и да го занимавам с нещо друго, като след малко пак да се пробвам да пробутам предното занимание. Или да направя така, че да му предложа няколко неща и да го оставя той да избере какво да правим за да не се чувства че нещо му се налага насила.

# 655
Много добре си го обяснила  mibobo. Много често започна да се противопоставя и да прави наобратно , за да се противопостави. Но си мисля, че липсата на постоянство също играят роля, защото веднъж я принуждавам, а следващия път отстъпвам. Това, което се мъче е всичко да бъде свързано с емоция. Например карам я да оцветява. Тя не желае много, но започва и точно след половин минута я гледам тя гледа настрани и драска и ми се смее. Е явно няма да стане насила. Същото е и с повтарянето по пунктир.

# 656
  • Бургас
Един ден присъствах /макар и малко скришно/ на заниманията на Мишо с психоложката. Играха с едни кубчета, накрая тя го караше да ги наредят в редица, той отказваше и посегна към нещо друго. Тя се опита втори път с кубчетата, той пак не я отрази, защото се заплесна по другото нещо. Тя търпеливо го изчака да си задоволи любопитството, след което пак му пробута кубчетата и той ги нареди в редица. Честно ви казвам - шапка й свалих за търпението. Или тя е супер-търпелива, или аз съм станала супер-кибритлия  Laughing

А, понеже обещах да покажа снимката от детската градина, днес специално я сканирах на работа - ето я

Днес ходих и да подавам документите за ресурсен учител. Останах очарована от отношението на шефката на отдела, която ме увери, че няма такова нещо като 15-минутно посещение и беше много възмутена от изказването на госпожите на Мишо.
Kojo, ние сме на комисия на 13-ти декември от 10 часа, може да се засечем  Wink

Мишо вчера има спонтанно казана думичка по презназначение без някой да го кара - от градината им давали портокали и понеже логопедката му обяснявала, че от портокала се прави сок и се правили наужким, че пият сок, той като си грабнал неговия портокал и взел да повтаря "сок, сок"  Laughing Снощи му изцедих два портокала, седна на масата в кухнята като уелския принц и си изпи сока  Sunglasses

# 657
Милена много е сладък този Мишо Hug .
А иначе съм убедена, че с децата трябва да имаш волско търпение и така се постигат много по-добри резултати от колкото с нерви и караници, но кой ли не е изнервен в днешното време (не че е оправдание това  Rolling Eyes)

# 658
  • Бургас
Един ден присъствах /макар и малко скришно/ на заниманията на Мишо с психоложката. Играха с едни кубчета, накрая тя го караше да ги наредят в редица, той отказваше и посегна към нещо друго. Тя се опита втори път с кубчетата, той пак не я отрази, защото се заплесна по другото нещо. Тя търпеливо го изчака да си задоволи любопитството, след което пак му пробута кубчетата и той ги нареди в редица. Честно ви казвам - шапка й свалих за търпението. Или тя е супер-търпелива, или аз съм станала супер-кибритлия  Laughing

А, понеже обещах да покажа снимката от детската градина, днес специално я сканирах на работа - ето я

Днес ходих и да подавам документите за ресурсен учител. Останах очарована от отношението на шефката на отдела, която ме увери, че няма такова нещо като 15-минутно посещение и беше много възмутена от изказването на госпожите на Мишо.
Kojo, ние сме на комисия на 13-ти декември от 10 часа, може да се засечем  Wink

Мишо вчера има спонтанно казана думичка по презназначение без някой да го кара - от градината им давали портокали и понеже логопедката му обяснявала, че от портокала се прави сок и се правили наужким, че пият сок, той като си грабнал неговия портокал и взел да повтаря "сок, сок"  Laughing Снощи му изцедих два портокала, седна на масата в кухнята като уелския принц и си изпи сока  Sunglasses
Точно преди вас ще сме, в 9.30  Grinning. Браво на Мишо! Да трупа много думички. Аз също останах с много добро впечатление от г-жата в РИО. Наистина отдадена на работата ми се стори.
mibobo много добре си го казала. И аз не смятам, че насила може да даде добър резултат. Поне и при Сашко е горе-долу така. При логопедката стоеше по 45 мин., но тя му даваше от време не време почивка с една играчка. Той също прави напук и при нея често нарочно не произнасяше някои думи, които бях наясно, че знае. Тя от своя страна доста упорстваше и понякога успяваше да го накара да каже думата, но имам чувство че го правеше колкото да се отърве от нея. В същото време, когато научи някоя нова дума е толкова въодушевен, че сам насочва вниманието ми към факта, че я знае. Така преди две седмици ходеше из къщи с мини-бутилчица олио, носеше ми я и ми казваше със задоволство: "ойо, ойо". Бях чела преди в книгата на д-р Спок, че не трябва нито много да се налагаме над детето, нито да го оставим да прави каквото си иска. 50 на 50. Веднъж ще мине от него, веднъж от наша страна. Така детето ще се научи да отстоява позицията си и същевременно ще разбере, че трябва да се съобразява и с околоните.

# 659

Общи условия

Активация на акаунт