Ще се ваксинирате ли против грип?

• 7 931
  • 97
  •   1
Отговори
Наближава зимният сезон и както всяка година медиите ни паникьосват със злокобни предвещания за смъртоносни грипни вируси.
Шегата настрана, но в началото на м.март семейството ми изкара адски грип. Направо ми става лошо само като си спомня. Децата бяха с по 39-40 градуса температура дни наред. Голямата получи и някакво възпаление на лимфни възли. Антибиотикът не им се размина.
Никога не сме си слагали противогрипни ваксини, но тази есен се замислям... Доколкото четох из нета, в аптечната мрежа би трябвало да са пуснали вече ваксини, които включват вероятните грипни вируси.

Ще се ваксинирате ли? Или ще разчитате на противовирусните Тамифлу, Реленца, Респивакс и т.н.?

Самата ваксинация буди у мен не малко страхове също. Ако някой не му е понесла ваксината или е получил някакво усложнение, ще съм благодарна да сподели!

# 1
Няма да се ваксинирам. За мен е безсмислено, не мисля, че една вероятна ваксина би ме предпазила от всички възможни щамове на грипа.

# 2
Няма да се ваксинирам. За мен е безсмислено, не мисля, че една вероятна ваксина би ме предпазила от всички възможни щамове на грипа.
PeaceНие с дъщеря ми изкарахме сега някакъв грип,но само с лека хрема.От 1 мес. се подготвяме с природни продукти за този сезон и резултата е налице.

# 3
  • BG
Вече го направих днес. Здравен работник съм, контактувам с болни, а имам и малко дете. Миналата година за първи път се ваксинирах - не съм боледувала след това, нямаше реакции, но и преди без ваксина не боледувах. Сега заради малкия.

# 4
Още преди 2седмици се ваксинирахме с Ваксигрип. Предпочитаме го пред Инфлувак. Вече 14г. всяка година се ваксинираме и резултатът е налице-само 2пъти грип и то не в тежка форма. А преди това по няколко пъти през зимата.

# 5
Не.
Около мен, хората, които се ваксинират, боледуват по-често и по-тежко.
А тези без ваксина маАт гащи цяла зима....вече си мисля, че ваксините по-скоро предизвикват грипа, отколкото да предпазват.
Обяснявам си го с това, че сриват имунната система точно в началото на зимата, когато всъщност тя трябва да е силна, за да се бори сама с вирусите.
У дома настинките ги борим с огромно количество плодове, зимата-всяка вечер поне по 2-3 портокала, свежа и качествена храна, много чай.....
Аз лично от години не съм боледувала от грип, а имам ученик.Който е карал грип веднъж за последните 4-5 години.
Ако усетя, че нещо съм намръзнала, или носът ми протече, пия само Фервекс.

# 6
  • Другата България
Ваксинирам сина си и мъжа си, аз пия Респивакс. Това е вече трета есен и мога да кажа, че грипа /ако се хване/ минава за 2-3 дни леко, без никакви усложнения.

# 7
Никога не съм се ваксинирала, няма и тази година да го направя. Една година имах колебания, но лекар ме посъветва да не се ваксинирам

# 8
  • Стара Загора
Никога не съм го правила и няма да го направя и тази година  Peace

# 9
Не, никога не съм го правила и тази година също няма да се ваксинирам. За мен тези ваксини и "страшните грипове", които ни чакат тази зима, са трикове на фармацефтичната индустрия. Използват страха на хората и трупат ли трупат парички. То не бяха птичи, свински, луда крава и какви ли не. Глупости на търкалета.

# 10
Не, никога не съм го правила и тази година също няма да се ваксинирам. За мен тези ваксини и "страшните грипове", които ни чакат тази зима, са трикове на фармацефтичната индустрия. Използват страха на хората и трупат ли трупат парички. То не бяха птичи, свински, луда крава и какви ли не. Глупости на търкалета.

Има нещо вярно в това, но не съвсем. Нашият семеен опит показва резултатите от ваксинацията вече 14г. Не 1, 2 или 3г. Против свински и птичи грип обаче не сме се ваксинирали. Утре може да се появи магарешки.

# 11
# 12
Няма мой отговор в анкетата, поради което не съм се включила, но имам отношение по въпроса.
Не се ваксинираме с нищо, извън задължителния календар. Не намирам нужда, освен ако човек няма хронично заболяване, не е в рискова група /чести контакти с болни, например/, което го налага. Човешкият организъм е съвършена система, която е създадена така, че да се защитава по най- добрия възможен начин от "атаки". Не бива да се лишава от тази възможност и да й се отнема всяка такава, която би го "изнежила"  прекомерно или би нанесла други вреди, ведно с ползите, които при ваксините са и твърде спорни.
Залагам от години на добро хранене и чист въздух, спокойствие и...  яко наспиване, когато човек вкъщи се почувства зле, топла вода с морска сол на краката, инхалации и гаргари.
Когато децата бяха малки, взимахме имуноактивиращ сироп Форкидс, сега- комплекси витамини и омега мастни киселини, ежедневни салати, много плодове и ядки, пчелно млечице и прополис. Задължителна игра навън. Най-  важно ми е спокойствието- никакви притеснения за глупости или, по възможност, притесненията се свеждат до минимум.
На природата гледам възможно най- малко да се меся.

# 13
Ние се ваксинирахме вече преди 2 седмици. Определено при нас ваксините имат резултат според досегашния ни опит. Колкото до ваксината ползвахме IDflu, много лесно и безболезнено се слага, спрямо останалите ваксини. Малко по-скъпа е с десетина лева, но си струва, поне според мен.

# 14
Нашият семеен опит показва резултатите от ваксинацията вече 14г. Не 1, 2 или 3г.
Нашият семеен опит без ваксини:
Ние с мъжа ми не сме боледували от грип поне от 16-17 години...всъщност, не помня от кога.
Синът ми , на 16, веднъж,преди две години.
Напълно подкрепям Judy  в това :

Цитат
Човешкият организъм е съвършена система, която е създадена така, че да се защитава по най- добрия възможен начин от "атаки". Не бива да се лишава от тази възможност и да й се отнема всяка такава, която би го "изнежила"  прекомерно или би нанесла други вреди.............
Съчетано с добра профилактика като добра храна, много плодове и зеленчуци, движение, закаляване , организмът прекрасно се справя сам с атаките.

И един пример:

Синът ми е роден през ноември .За първи път го изведох на разходка на 2 седмици, беше снежен, студен, но слънчев ден.Отиваме до аптеката, трябваше ми Беналгин или нещо подобно....Аптекарката, на около 50 години, го вижда какъв е мушмурок и    Shocked 
"Не е ли малко това дете да е навън през зимата? Аз имам внучка на 7 месеца и цяла зима е в къщи, да не се разболява......"

Като изключа няколко разболявания през първата година в детската градина (през които преминават всички деца, докато се аклиматизират към различната среда от домашната), за 16 години синът ми е боледувал не повече от 6-7 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт