Интериорен стил по аматьорски 10

• 63 964
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
ами аз съм обитател на такава, че на всичко отгоре и дърветата отвън порастнаха и са вече по-високи от прозорците ми. На мен ми е добре - зимата така и така си е хладно, а като опадат листата на дърветата отсрещната сграда отразява слънчевата светлина, а лятото пък е несравнимо по-хладно от другата страна на апартамента (която е югозапад) Grinning Пък и това е спалня все пак, колко време прекарваш в нея?
(освен нощем? Grinning)

# 151
  • Варна
Аз и нощем обичам да ми е топличко. А през уикендите има дни, в които не излизаме от леглото. /филми гледаме, да не си помислите нещо Mr. Green/

# 152
Дано Самурайка го прочете, ако си няма подобно нещо поне може да разучи дали може да си изгради около къщата.
Тя Самурайка сняг няма на първо място  Grinning Предполагам това се прави в Хоккайдо или Нагано, Ниигата - където ма внушителни количества сняг. В Кансай региона има малко снежец за мостра по върховете на планините. Униформата на сина ми е с къси панталонки - зимната  Mr. Green (дзинзирикат като мишки с шалове, ръкавици и голи колене, но се каляват).
Но водта ми се топли с термопомпа, някаква свръхинтелигентна джаджа, дето е с GPS, монитор, самонастройка и знал ли още какво. Общуваме си от време на време - информира ме за разхода ми на вода, колко съм еко, колко въглероден двуокис произвеждам и т.н. Аз съм също свръхбоса на тази тема.
Из квартала много от къщите са с високи дневни - сега е мода тук девната ти да е с двойна височина като за два етажа, но доста се оплакват за отопление и охлаждане. С подово и два климатика са зиме и пак не го докарват комфортно. У едни приятели само дневната е с по-висок таван (3м, над нея е спалнята, която е с две стъпала по-висока от другите стаи), имат точно такова водно подово и са много доволни, но става въпрос само за 30 кв. хол с два големи прозореца, не за бална зала с 5 метра таван все пак...
Пина какви са тия смрадливи манджи дето ги готвиш??? (да не се обидиш, ей). Аз нямам проблем с миризмите. То дори само да сервираш една отрупана маса с парещи ястия стаята се изпълва с аромати, ама според мен това е смисъла, целта и "густото" на упражнението. Всяко помещение в дома си има своите миризми, както и всеки дом си има специфичен мирис, но живеещите в него не го усещат. 
Но това си е до човек - аз съм от типа "къща" и типа "кхня в центъра на епицентъра" - да съм в джаза, да гледам и да ме гледат. А, и от типа "периферия" - не бих могла да живея в центъра на града - мого се кефя да работя, пазарувам, забавлявам там, да ми е наблизо, но вечер да го гледам отдалеч. Няма да ми избяга, ако ми потрябва.

Моята спалня е югоизок - екстра ми е. И към нея имам малка тераса със столчета за кафепиене, не че ми се случва често, но се случва.

# 153
Аз нямам проблем с миризмите. То дори само да сервираш една отрупана маса с парещи ястия стаята се изпълва с аромати, ама според мен това е смисъла, целта и "густото" на упражнението. Всяко помещение в дома си има своите миризми, както и всеки дом си има специфичен мирис, но живеещите в него не го усещат.  Но това си е до човек - аз съм от типа "къща" и типа "кхня в центъра на епицентъра" - да съм в джаза, да гледам и да ме гледат
И аз съм така. И всъщност ме изненада Пина, защото сме си говорили с нея на кулинарни теми и имах други представи  Grinning. В апартамента обитаваме отделна кухня и факт е, че живеем в нея през повечето време. Холът почти не се ползва (не че не съм го превзела с фотографска цел де  Mr. Green, и другата причина: мъжът ми не спря да пуши и си мисли, че абсорбаторът прибира всичко. У нас това е най-подменяният уред - за 15 години вече 4 или дори 5?)
Но на село помещението е решено като общо. Вярно, кухнята пак е сбутана в дъното, но все пак  Grinning

# 154
Ако варя ориз за суши - не мирише  Simple Smile и с варените картофи нямам проблем, ама явно не запържвате. Пържен лук знаете ли как мирише?! А пържен праз?! Отиват дни да се измирише. Риба, кюфтета... Не, че пържа риба, от години- години не ми се е случвало. И всъщност знам, че много хора не усещат и за тях изобщо не е проблем миризма на готвено, но аз мразя. Ходила съм на гости, жената правила сарми с кисело зеле - имате ли идея за каква смраД става дума?!  Sick  И нито аспиратор, нито прозорец отварян, зер зима е  Sick  Направо щях да повърна... А дрехите как се вмирисват........................................ Зимата, понеже по- малко се проветрява, на половината население му чета менюто по миризмата от дрехите...

За спалните да кажа. Аз на северна, с много лек уклон към изток съм доволна. Източна спалня с пердета и щори не се спасява. В студен сезон - да, но лятото, как хем ще ти е отворен прозореца, хем щората ще спира слънцето? А плътна завеса можеш да дръпнеш пред отворения прозорец, но спира потока на свеж въздух и направо е задушаващо. На климатик не спя!
За запад е още по- зле. И да засенчваш да не се напича, то ти стига фасадната стена като се нагрее мъжката и акумулира тая топлина, да ти я излъчва до 4 часа сутринта и да се потиш като прасе...

Лоис, не помня вече какво съм ти разказвала  Laughing В предишното жилище готвех между компютъра и телевизора, но много ме дразнеше миризмата. Не докато готвя, след това, остатъчната.

# 155
Ако варя ориз за суши - не мирише  Simple Smile и с варените картофи нямам проблем, ама явно не запържвате. Пържен лук знаете ли как мирише?! А пържен праз?! Отиват дни да се измирише. Риба, кюфтета...
........
За спалните да кажа. Аз на северна, с много лек уклон към изток съм доволна. Източна спалня с пердета и щори не се спасява. В студен сезон - да, но лятото, как хем ще ти е отворен прозореца, хем щората ще спира слънцето?

Трябва ти къща с класическа японска кухня. Тези кухни са със сламен покрив, и миризмата излиза свободно през сламата (нямат комин), като същевременно опушва срещу насекоми...  Mr. Green А и още едно предимство — нямат фурни, и през лятото си спестяваш няколкото часа жега, около мусаките и гювечите. Wink
...........
Ами има външни капаци, които пускат въздуха и разсеяната светлина, но спират слънцето.  А най-добре е Юг. Хем сутрин не ти свети в очите, хем привечер не е нагрята като фурна, хем зимата слънцето я топли (и изтребва микробите във въздуха и по пода), ама си трябва свестен архитект, да ти изчисли точното положение, размера на стрехата (евентуално покривчето на верандата), височина на прозореца и дълбочина на стаята (слънцето да огрява пода, а не леглото, ако ще има следобедна дрямка). Там има едни сметки с височината на Слънцето през Зимата и през Лятото...
Може и вътрешна стая, с портална врата (лек вариант на японска спалня в старинна къща— оградена е с коридор, и ако плъзнеш вратата...), която може да отвориш към помещение с голям външен прозорец, а може и да държиш затворена — според сезона или желанието.
 Къща, къща... и повечко квадрати. Винаги можете да затворите няколко стаи "защото са в ремонт" или "сменям дизайна и ще са изненада", но няма как да ползвате непостроена стая. Чистенето на голямата квадратура зависи от свежата трева в двора (липсата на кал и прахоляк), правилната вентилация (свежия въздух да идва от по-високо с по-малко прахоляк), от малкото чупки по пода и стените (има и машинки за чистене, ама ръбовете им пречат), както и от цветовете (който обича бяло или дюс светло да не си мечтае за лесно и бързо чистене Naughty).

# 156
Аз пък мисля, че остатъчната лоша миризма е мъпрос на хигиена. В нас се готви много. Кухнята е отделно помещение, в апартамент сме. Да, дрехите и косата ми се омирисват, но за това има баня и пералня. Не мога да си представя да наготвя едно хубаво сърми, да изпържа кюфтета или праз с нещо си и да си легна с вмирисаната коса или да отида до магазина със същите дрехи. Имам приятелка, която в периода си на майченство си сменяше домашните дрехи два пъти седмично  Sick, дори не можеше да прочетеш какво е готвила, толкова видове мирис лъхаше от тях.
За изложенията да се изкажа и аз  Mr. Green
В предишното ни жилище бяхме с изцяло западно изложение. да, верно зимата е приятно, слънчево и топло, но..лятото още в 14 часа се пускаха външни ролетни щори и климатици. Крайно неприятно. Тъмно, подтискащо, изнервящо. Готвя, правя, струвам все до обяд гледах да приключа, че после се стъмва и не ми спори. Не е работа. Сега сме север-юг. Лятото е супер. Хола е южен, но пък заради високото слънце не напича вътре,а от северните спални и кухня идва прохлада. Обаче си мисля, че зимата няма да ми е много приятно. Сега в хола и уютно, защото ниското слънце напича, но в спалните усойно. Thinking Та ме замислихте, кой е най-добрия вариант?
Visi по-напред прочетох, че си писала, че детската е 24+ кв. Това е доста голяма детска. Да не би да си имала предвид 14+. Hug
Аз съм за черно-бял килим. Да ти е жив и здрав калпазана. Ще го израсте Mr. Green Heart Eyes

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 09:16 от VK

# 157
  • на североизток
Ах, Гост22, как хубаво говориш, направо музика за моите девешки(от зодия дева идва тази дума Laughing) уши Flutter
Обичам хора, които си разбират от работата и я работят с любов Hug
Но май вече са на изчезване в нашата мила родина Confused

# 158
Северната ни спалня е много добре зимата. Климатика работи денонощно, дори при празна стая цял ден на 19 градуса. Оказа се, че така харчи по- малко ток, от колкото ако се спира. За нощта го усилвам, ама забравих на колко, скоро ще си припомня, сякаш на 22 ли беше, на 23 ли  Thinking  И прилично уплътняваща дограма - идеална спалня. Лятото е хладно.

VK, прането и къпането са хигиена, но в самото жилище миризмата, ако кухнята е заедно с хола... и дамаската на меката мебел да се напои с миризмата на 3 глави пържен лук, че да видиш... Какво ще ги правиш, да переш дивани  Thinking  Калъфите едва ли би било достатъчно. И килими, пердета, възглавници...
Може би прекалих с миризливата тема, нека всеки както си прецени, така да прави. Че сега пък окупирах темата с моите миризми  Laughing

# 159
  • Австрия
но в самото жилище миризмата, ако кухнята е заедно с хола... и дамаската на меката мебел да се напои с миризмата на 3 глави пържен лук, че да видиш... Какво ще ги правиш, да переш дивани  Thinking  Калъфите едва ли би било достатъчно. И килими, пердета, възглавници...
Може би прекалих с миризливата тема, нека всеки както си прецени, така да прави. Че сега пък окупирах темата с моите миризми  Laughing

Ееее... Пина  Crazy

За нищо на света не сменям горния етаж (кухня с всекидневна - без нито една стена, портал или нещо подобно, последен етаж с тераси запад-изток)  Naughty

Ако имаш път насам - добре си дошла! - пердета нямам, но пък щори и диван с 5 огромни възглавници и още толкова малки, който е вече на 10 години - ще ми е интересно външен човек да каже на какво мирише къщата (хайде, не цялата - горният етаж  Simple Smile)

пп. Да си призная: не запържвам. Май не пържа въобще.. риба - никак.

# 160
Явно зависи какво се готви  Thinking  Скаридите също са много миризливи  Simple Smile  Ако е само паста ал денте (Лоис  Wink ) с кедрови ядки и капка зехтин, то няма какво да мирише  Laughing  Не знам, у нас хем затварям вратите на кухнята, отварям прозореца, пускам аспиратора на 3-та степен иии... пак ми намирисва... Миналата зима правих 3 пъти мусака, по два дена мирише след нея. На мен ми иде да убия съседката, дето готви на терасата и цялата миризма идва у нас... Не, не може да не мирише. Наистина, трябва само варени макарони да ядете и хляб.  Thinking

# 161
  • Австрия
 Joy

Хич добре не ми се отразяват макароните (паста) и хляба (хлебните изделия), та.. и това не се яде вкъщи. За морските дарове - знаеш мнението ми  Blush

btw. Варените макарони имат много наситена миризма.

Пък може и да смърди вкъщи, а ние да не знаем  Blush Но щом не ни пречи - значи всичко е наред..

Wink

# 162
  • Варна
Съгласна съм с Пина. И аз имам същите проблеми с миризмите. Затова новата ми кухня ще е отделна стая и добре уплътнена врата, мощен аспиратор и хубав балкон. Mr. Green

# 163
Северната ни спалня е много добре зимата. Климатика работи денонощно,
...
 но в самото жилище миризмата, ако кухнята е заедно с хола... и дамаската на меката мебел да се напои с миризмата на 3 глави пържен лук, че да видиш... Какво ще ги правиш, да переш дивани  Thinking  Калъфите едва ли би било достатъчно. И килими, пердета, възглавници...

Варна, по комунистическо (с обикновена дограма), южна стая, през зимата, ако е слънчево не се пускаше печка. Беше топло, защото слънцето огряваше вътре от 9 до 15 часа, като по обед (в най-силното греене) огряваше целия под на стаята. През лятото, през целия ден, в стаята не влизаше и един слънчев лъч — дори външната стена на стаята не огряваше, а печеше само  пода на балкона. Ето ти еко и евтино решение (поне за Варна).
.....
Миризмата в холо-кухнята може да се спре, ако имаш правилна вентилация. Ширмовете са предвидени да всмукват достатъчно въздух, ама никой в БГ не е предвидил от къде ще дойде този въздух (по проект има само отдушници но не и "въздухо-входници"), и после миришело, по-мощен ширм... нъцки. Трябва, когато готвиш, вентилацията да осигурява свободно навлизане на свеж въздух откъм хола. Така хем ширма ще работи правлно и ще засмуква всичката пара над печката, хем в цялата стая ще има леко движение на въздуха от стаята към печката, като така ще се ограничи "избягалата" миризма в района на печката. Това няма да Ви го кажат нито дограмаджиите с ПВЦ-то (че уплътнената дограма прецаква работата на ширмовете), нито в магазина за ширмове (че ще трябва да имате прилична вентилация за свеж въздух). Същото е и за вентилаторите в баните и тоалетните — ако в апартамента не влиза свеж въздух, те работят без ефект (или в по-лошия случай, са достатъчно мощни и дърпат въздух през сифона на мивката или на пода).

Съгласна съм с Пина. И аз имам същите проблеми с миризмите. Затова новата ми кухня ще е отделна стая и добре уплътнена врата, мощен аспиратор и хубав балкон. Mr. Green
Ей го на — същата грешка (то нито строителя ще ти обясни, нито в магазина за ширмовете, че е грешка). Колкото и да уплътнявате вратата на кухнята, ако там не влиза външен въздух, ширма няма как да се справи с миризмите, колкото ще да е марков и мощен. Колкото въздух влезе в кухнята, толкова ще успее да изсмуче ширма — а той смуче доста, защото и миризмата над печката е доста. Богиня, нищо лично, просто пример за нелоялни търговци, строители, майстори...

И темата няма да се вмирише, защото една лоша миризма, гарантирано разваля удоволствието от хубавия интериор ooooh! (ето и иконката — стиснат нос и затворени очи. К`во ще видиш със затворени очи.  Mr. Green). Всъщност точно миризмите са основна част от интериора. Я си помислете кога ще си спомните къщата на баба си: ако видите снимка на някаква мебел, каквато е имало при баба ви, или ако подушите аромат, подобен на този в къщата на баба ви?

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 09:54 от гост22

# 164
гост 22, много си прав. А какво и ширм?  Embarassed Прости невежеството ми Crazy Мога да потърся в гугъл, но предпочитам ти да ми обясниш. Виждам специалист в теб, не за друго  Hug

Общи условия

Активация на акаунт