Канадска есен - 52

• 38 060
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
В Квебек, процедурата включва първо тест на слуха, дори и родителите да нямат никакви притеснения в това отношение.
Междувременно поне единият от родителите първо присъства на информационна среща, на която попълва формуляр с данните на детето и какъв е речевият проблем и се дават общи насоки как родителят може да помогне на детето, докато чака среща със специалист.
След това по пощата се изпраща писмо с дати за задължително обучение на родителите /2 срещи по 2 часа дневно време/. Децата не могат да минат логопедично оценяване, ако родителите не преминат през това обучение. Следва вкарване в списък с чакащи. Обикновено след около 8-10 месеца идва реда на детето за т.нар. оценяване. Аз мога да кажа как протича за 4г дете, около 1ч и половина за произнасяне на различните знаци и конструкция на фрази, всичко под форма на игра. Оттам нататък предполагам всичко е индивидуално според резултатите от оценяването Peace

Вери, за печене на сладки е чудесно кокосовото. Гаранция  chef Аз тези сладки съм намислила да правя тези дни: http://chocolatecoveredkatie.com/2012/12/18/grain-free-sugar-cookies/

# 466
При загряване на зехтина над 100С се образуват акролеини, които са канцерогенни. За това не се препоръчва зехтина за пържене

Интересно ми е как стой въпросът с готвенето с масло от гроздови семена?

# 467
  • Монреал
Галче, извинявай за любопиството, ама не ми стана ясно за какво му трябва логопед на едногодишно дете? Нали за малкия става въпрос? Не ви ли правиха теста за чуване след като се роди?

Дайте идеи за закрити детски центрове, по възможност по на изток, може и към Лавал.

Последна редакция: пт, 21 дек 2012, 19:42 от TariliMom

# 468
Ами и аз това се чудя, може би защото много се чака до действителното оценяване. Или пък защото е в двуезична среда, но най-вече защото докторката смята, че трябва на тази възраст вече да казва 5 смислени думи Rolling Eyes
Слухов тест му е правен му е правен и докторката знае това и знае, че ние нямаме притеснения, но такава е процедурата  Peace

# 469
  • Лавал-Пловдив
Галче, извинявай за любопиството, ама не ми стана ясно за какво му трябва логопед на едногодишно дете? Нали за малкия става въпрос? Не ви ли правиха теста за чуване след като се роди?

Дайте идеи за закрити детски центрове, по възможност по на изток, може и към Лавал.
За какво са ти? Ако е само за игра, в Лавал са Джунглата и има един била съм преди 3 години, на Тари много ще му хареса ето този:
http://www.funtropolis.ca/

# 470
Галче, аз искам "моите" коледни меденки/сладки да направя, но в тях има масло и 1 яйце. Вместо яйцето сложих смлян лен малко, а вместо маслото - кокосово такова. Само съм ги забъркала, не съм ги изпекла все още.

Ето я:

Коледни сладки
150гр захар; 100гр вода, 1 яйце, 150гр масло, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 3-4 с.л. мед
Подправки: 1 зърно кардамом, 1/2 к.л. млян анасон, 1к.л. канела, 1-2 ванилии, 1-2 зърна черен пипер, 1 малко зърно бахар, 4бр карамфил, по 1к.л. майоран, инд. орехче, джинджифил

Захарта се карамелизира до по-тъмен цвят, изсипват се 100-те гр вода. В по-голямата част брашно / да кажем 1 1/2 ч.ч. / пресята с бакпулвер се слагат всички смлени подправки, стопеното масло, яйцето, карамелизираната захар, меда; след което се меси с лъжица до меко тесто и се оставя в хладилника, където може да седи 2 дни или по-дълго за поемане на миризмите. След което се прибавя и останалата част брашно и се точи на кора около 1см. Реже се с формички и пече на умерена фурна. Много бързо се изпичат, внимава се да не изгорят,  да не потъмнеят. Тавата да е намазана с масло. Аз ги махам като станат златисти.

Из тефтерите на майка ми.

Намерих в стария си постинг и линк със снимки. Правила съм някога и АКК (англ. коледен кекс).
http://vvveri.snimka.bg/holidays/koleda.91379.1880806
Simple Smile

Рецептата с бадемово брашно е идейна, но имам вече бая сурови неща, които съм приготвила с ядки.

Относно тестове и процедури разни свързани с речта - аз не би се вързала, ако нещо мен лично не ме притеснява.

Последна редакция: пт, 21 дек 2012, 19:54 от Вери

# 471
Благодаря Галче за изчерпателния отговор  Hug Просто ми беше интересно какви са процедурите.Но и аз подкрепям мнението на Вери по въпроса  Peace

# 472
  • Монреал

Ами и аз това се чудя, може би защото много се чака до действителното оценяване. Или пък защото е в двуезична среда, но най-вече защото докторката смята, че трябва на тази възраст вече да казва 5 смислени думи Rolling Eyes
Слухов тест му е правен му е правен и докторката знае това и знае, че ние нямаме притеснения, но такава е процедурата  Peace
Ами аз ако заведа Илияс тя сигурно ще пощурее тази докторка - не знам 5 смислени думи много ми се виждат, особено във двуезична среда е съвсем нормално да проговори по-късно.

Кака Дора, да за игра само - и аз за джунглата си мислих, не сме ходили до сега, сега ще разгледам и този другият.

# 473
  • На бял кон в Pierrefonds
Благодаря на Apal за картичката, много хубаво пожелание.

Titina
, аз до скоро смятах олиото от гроздови семки за безопасно за готвене, но попаднах на тази статия и вече не смятам така. Според авторката от кулинарна гледна точка то е добро за готвене, но не и от здравословна

http://www.eatnakednow.com/eatnaked/2011/04/12/smokin-hot-or-uns … -oil-a-good-idea/

Галче, дъщеря ми проговори на 2 години и нито един от двамата педиатри, които имахме тогава, не е изказал притеснение от това. Проговори на руски, защото ходеше в руска детска градина. Според мен вашата педиатърка се престарава в опитите си да вкара детето в някакви рамки. Докато следвате някакви процедури и водите детето насам-натам по разни специлисти, то ще проговори.

Някой ще ми каже ли какво представлява слуховия тест при новородено. На нас ни предлагаха такъв тест в клиниката, където водим Марк, но ние не го направихме.

За забавление на децата в Лавал съм чувала хубави неща за музея на децата и смятам там да ги заведа моите тези дни.

# 474
  • Лавал-Пловдив

Кака Дора, да за игра само - и аз за джунглата си мислих, не сме ходили до сега, сега ще разгледам и този другият.

Джунглата е по-бебешка и на мен ми се вижда тясна. Другият център е като за по-големи деца, над 5-6 год и доста просторен, мисля че го водеха най-големият в Монтреал.

# 475
  • Монреал
Рони, музея за децата също е добра идея. Тари ходи там с училището и много му беше харесало.

За теста за слуха не знам точно какво правят, той не беше ли задължителен още в болницата?

# 476
Тест за слух не е правен и при двамата нито в болницата, нито след това.

# 477
Благодаря ви момичета за отговорите!   bouquet

Вери благодаря за изчерпателната информация.  Hug

Аз на пазара съм виждала само палмово от тези 3те които стават за пържене ама много негативни мнения прочетох за вредата от палмовото което е на пазара.

Кокосово и какаово къде да търся? Дали ги има в масовия магазин. Утре ще ходя в един специализиран но там по принцип е доста по-скъпо и неща които ги има и в другите магазини са на двойна цена.

Гроздово олио имаме винаги и го ползваме за салати. Зехтин си позволявах преди да слагам в печени сладки картофки но и без него стават чудесни та го спрях. Мишел обаче за първи път да поиска нещо което не е плод или зеленчук и аз нямам с какво да й го приготвя. Иска пържени картофи детето.  Grinning

Ще разгледам пак палмовите масла но четох някъде че е нужно да не е рафинирано. На нито едно палмово масло в магазина до сега не съм открила да пише рафинирано ли е или не. Много ми е сложно - признавам си!  ooooh!

Гале лекарката ти си гледа таблиците и иска да се застрахова че ако родителят отиде при нея един ден с дете на 3г. което не говори няма да я подведе под отговорност защо не му е предоставила необходимата информация и не ги е насочила навреме. Тогава наистина за деца с реални проблеми би било късно и за съжаление системата няма кратки пътечки за пораснали деца. Тогава родителят трябва да плаща на частно а е много скъпо.

Аз лично бих повторила теста защото промени в слуха стават и от един отит. И също бих започнала процедурата.

Ако желаеш мога да ти изпратя една моя книжка на която съм автор и съм правила преди 9 години та има много много какво да се желае още. Казва се Играта и развитието на детската реч. Мисля че макар да е далече от това което бих направила сега и имам като знания към момента все пак може да ти е полезна и да ти даде насоки как и какво да правиш за да помогнеш на първите думички да се появят.

# 478
  • На бял кон в Pierrefonds
TariliMom не е задължителен слуховия тест и някои болници изобщо не го правят.

Jennie, тук  coconut oil се намира по магазините за натурални продукти, а тук и по разните етнически магазини - арабските основно. Продава се в буркани и е бяло на цвят, а като се затопли и втечни става прозрачно.  Какаово съм виждала пак в магазините за натурални продукти но не съм използвала. Беше в торбичка на парчета. Според мен пържени картофи си е най-добре със слънчогледово олио. Продава се и нерафинирано такова.

Бих искала и аз да прочета твоята книжка, ако е възможно.

# 479
Рони, мерси за линка за гроздовото. Ще чета по-късно, че както писах само такова ползвам като реша да задушавам с мазнина и вода. А, и си заливам баниците с него.

Jennie,
"Ще разгледам пак палмовите масла но четох някъде че е нужно да не е рафинирано."
За палмовото е така, да.
Но аз не съм търсила и не съм купувала.

Иначе виж това:
http://www.bulknaturaloils.com/Category/701-palm-oil-organic.asp … LQCFelFMgodS20Aew

Кокосово купувам онлайн или от здравосл. магазин, когато е на промоция.
По арабски и индийски магазини обикновено не е студено пресовано и се случва да е хидрогенирано.

Какаово само онлайн, тъй като по магазините тук ми идва скъпо.

Този магазин може би го знаеш:
http://www.planetorganic.ca/

Общи условия

Активация на акаунт