Канадска есен - 52

• 38 203
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Bibita, ние живеем в Торонто и дъщеря ни е на 4,5. Това, което е писала mamamia важи с пълна сила и при нас с тази разлика, че има опция да си запишете детето и на по-дълъг учебен ден - от 9-15ч. Дъщеря ни в момента посещава Junior Kindergarten. Тук все още не е задължително ходенето на училище на тази възраст, но до година-две ще стане. Другото, което може би ще ви е интересно да знаете е, че има детски градини, които се намират в сгради на училища и такива, които са само детски градини. При първите децата учат по 3 часа и през останалото време са в градината, а при другите сутрин към 9ч минава автобус да ги вземе и до 15ч са на занятия в най-близкото училище. Като свършат, ги връщат в градината. Таксата, която се плаща в първата градина е пълна - близо 850 долара, а за другата е на половина, ако детето посещава училище. Вие естествено може да не ползвате въобще детска градина. Предполагам трябва просто да водите детето на училище.
Ние въпреки по-високата такса избрахме градината с 3 часа училище, защото дъщеря ни по принцип спи през деня и е раздразнителна, ако не си вземе дрямката. И другото е, че й осигуряват храна през деня, която е здравословна. В другия случай трябва да приготвяте храна.
Ако живеете в самото Торонто, няма как да си запишете детето в католическо училище без да е католик. Ние минахме и през това. Дъщеря ни беше записана в детска градина към католическо училище и й харесваше да ходи там. След като решихме да я запишем и в училището, се оказа мисия невъзможна, затова я преместихме в public school. Много сме доволни и от там.
Другото което е, има опция за субсидия за детската градина. Ние се надявахме на нея, но се оказа, че са съкратили този бюджет преди година две и ред за нея идва след две години чакане. Преди това става, но трябва или да си самотна майка, или двамата родители да работят и да имат много ниски доходи, или да учат нещо. Поне така ни обясниха. Ние сме си подали документите и ще видим дали са прави.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 05:58 от ariela

# 91
ariela,ако съм разбрала правилно таксата за градина в самостоятелна сграда (не в училище) е по-висока (850$)? И там децата спят и им готвят нали?А от колко годинки е задъллжително да тръгнат на детска?Аз бях разбрала нещо за 4...а училище на 6.А как стои въпроса с частните детски градини?Специално за Торонто питам  Simple Smile

# 92
ariela, благодаря за информацията! Hug
Моето дете е на 5 г., т. е. ще бъде в предучилищна. Аз от предучилищната се интересувах колко часа е. Знам, че предучилищните групи са в самите училища и са безплатни.
Има възможност детето да бъде кръстен католик докато тръгнем и затова се интересувам от католическите училища. Ако знам, че там със сигурност е по-добре и няма да има проблеми с другите деца /за каквито чувам вече от 2 семейства в Торонто/, ще го запиша в такова.

# 93
WithinTemptation, мисля че не си ме разбрала правилно. По принцип от година някъде се променя системата. Така ни обясниха. Искат да прехвърлят обучението от градините в училищата, а градините да са само за гледане на малките. Все още не е задължително дете на 4 годинки да ходи на училище, но това ще стане до 2 години. Ако изберете само детска градина и детето е на тази възраст може да решите дали то да посещава училище или не. Ако не искате да посещава, плащате цялата такса и детето спи там + получава осигурена от тях храна, ако искате училище - плащате половината, но в такъв случай детето не спи и не му осигуряват храна. Вие трябва да му приготвяте.
В училищата, в които има градина, децата са на смени. Първа и втора смяна. Ако е първа смяна сутрин отива на училище, а следобед спи в градината и му осигуряват снак и обяд. Ако е втора, играе преди обяд в градината, обядва там и следобед отива на училище без да спи. Тук въпреки че ходят на училище, се плаща цялата такса.
Може да има и други разновидности, но когато търсихме градина попаднахме само на тези два случая.
Другото, което трябва да се има предвид е, че не може да си избирате училища. Трябва да е училището,което ви се води по адрес. Правят компромис само ако детето посещава градина в училището.

А що се отнася до "частните" детски градини, аз тук съм виждала само такива, при които можеш да кандидатстваш за субсидия и такива, за които не можеш. Но предвид факта, че субсидия едва ли ще получим, за мен всичките са частни Simple Smile

Bibita, не зная за какви проблеми говориш, но може би си зависи от училищата. Дъщеря ми в public school се чувства прекрасно. Няма никакви проблеми с децата. Аз също си мислех, че в католическо е по-добре, но като видях оценките на католическото, в което искахме да е дъщеря ни и тези на  public school-а, ами те си бяха в полза за второто. От максимална оценка 10, католическото имаше 5.5, а другото 9.6. Така че, това което бих те посъветвала е, след като знаеш къде ще живеете, провери кои са училищата, в които може да се запишете и избери според оценката им.
Ние нямаме много опит с училищата и градините, тъй като сме от скоро и затова не зная какви може да са проблемите с децата. Но това, което е разказвала дъщеря ми е, че тук не се бият и удрят, както е било в българската детска градина.

Наши познати ни разказаха, че са си записали детето в католическо училище и са го отписали, защото им дошли в повече молитвите и това, че детето на тази възраст попивало абсолютно всичко от там. Но всеки сам си решава, кое е най-добро за детето му.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 16:57 от ariela

# 94
ariela много благодаря за отговора   bouquet Нещо наистина не съм разбрала.Моя позната с дете в public school също няма оплакване,но много малко учели,не се занимавали достатъчно с тях,не им се обръща особено внимание,дициплината не била много на ниво...може би часно е по-добрия вариант...отделно,че е скъпо,нямам представа колко би могло да бъде...На нас ни е рано,но аз предварително се информирам Simple Smile

Bibita какъв вид проблеми е имало в public school?

# 95
WithinTemptation и аз не зная за частните училища. Дъщеря ми е твърде малка, за да се притеснявам колко е натоварена в училище. Това, което в момента правят там ми се вижда доста. Всяка вечер се връща с книжка, която трябва да прочетем заедно и тя да нарисува какво е разбрала. Имат един ден, в който ходят до библиотеката в училището и им дават да си изберат книга за четене. Трети ден децата от горните класове им четат приказки. Освен това учат буквите, да пишат , да броят и смятат. Английския й напредва със скоростта на светлината. Имат и два дена физическо възпитание в салона. Всеки ден се връща с поне 5 картини или апликации. Така че аз лично няма какво повече да желая.

# 96
Явно както и в България, така и в Канада си зависи от самото училище. Ето, в някои децата учат добре, в други не им обръщат достатъчно внимание. Peace

Относно проблемите, за които мои близки познати споделят са, че не искали другите деца да общуват с детето им, защото не знаело английски. Смеели му се и тотално го изолирали. Били мнозинството чернокожи. A детето пък от своя страна не иска да се оплаче на госпожата, защото се страхува да не стане още по-лошо. Не дава и на майка си да го направи. Налитали и на бой в едното от училищата. Не учели достатъчно, /това е за 4-ти клас/, оставяли ги всяко само да се оправя - най-общо казано /това по време на допълнителни часове език/.

Не държа непременно да е в катол. училище синът ми. Само ако съм сигурна, че ще се чувства и учи по-добре ще го запиша в такова. Относно молитвите, ще оставя на детето само да си прецени как се чувства. Може пък ние възрастните да приемаме доста по-обвързващо вярата, защото повечето от нас не са израстнали с нея.
Ще видя наистина училищата в района ни как са и дано мога да преценя от едно ходене. Как да избера според оценката им? Кой им дава оценка, ariela?

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 17:47 от Bibita

# 97
Не държа непременно да е в катол. училище синът ми. Само ако съм сигурна, че ще се чувства и учи по-добре ще го запиша в такова. Относно молитвите, ще оставя на детето само да си прецени как се чувства. Може пък ние възрастните да приемаме доста по-обвързващо вярата, защото повечето от нас не са израстнали с нея.
Peace

Bibita направо не знам какво да кажа...милото детенце...  Sad Ужасно е такова държание.По добре да се моли по 10 пъти на ден от това... Confused Пък и то нямаш избор като те принуждават да го запишеш където живееш.
ariela,явно е до късмет и училище...

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 20:17 от WithinTemptation

# 98
  • Монреал
Ами аз да си призная, хък мък.... малко съм бременна  Grinning

Беше изненада за нас, но пък решихме, че е хубава изненада, въпреки, че ще бъде доста трудно, особено след като си нагласихме живота за семейство с 2 деца. Днес бях на лекар най-после и съм по-спокойна, въпреки че имам леко кафяво течение. Лекарката каза, че е притеснително само ако е червено.  newsm78 На някой друг случвало ли му се е?

Лек ден на всички! Днес си взех цял ден почивен и смятам да му ударя една заслужена следобедна дрямка.  Hug

# 99
Ехеееее, Тарили, честито, честито! Да е лека и хубава бременността! Simple Smile

"На някой друг случвало ли му се е?"
Случвало ми се е, но беше само за кратко - 2-3 дена и оскъдно.
При теб от колко време е така?

# 100
  • Vaudreuil Canada
Ауууу че хубава новина - Тарили Честито и леко бременеене ... таман се чудех че нямаме бремелинки в темата ..
Вери  newsm78 това скоро ли беше ... да нямаш и ти нещо за споделяне  Wink

# 101
  • Лавал-Пловдив
Еха, браво Тарили, така неочаквано е най-хубаво (от опит знам, защото моите и 3те са неочаквани  Embarassed) Хайде леко бременеене и едно момиченце за разкош. Щом така е решила съдбата, кои сме ние, да та и се противопоставим. 

# 102
Тариили,чудесна новина !!!Пожелавам ти лека и безпроблемна бременост Hug

# 103
  • Монреал
Уф, естествено, че телефона трябваше да се раззвъни  #Cussing out Винаги така става като реши да си дремне човек.

Благодаря ви много момичета, ами какво да ви кажа, няколко седмици бях като цапната с мокър парцал, толкова неочаквано стана всичко, но сега вече посвикнах с мисълта и се радвам разбира се.
Вери, от около 2 дена е и е съвсем мъничко, имам и леки болки, но предполагам може и от стрес, понеже доста неща се случиха напоследък.

Еха, кака Дора с 3 неочаквани  Hug То при нас май само Илияс беше планиран  Rolling Eyes Ама тоя път смятам да връзвам тръбите по време на операцията, че повече изненади няма да понеса.

# 104
Честито TariliMom,каква хубава новина!Леко бременеене и здраво бебче на финала   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт