Канадска есен - 52

• 38 086
  • 745
  •   1
Отговори
# 420
  • Монреал
Притесних се и аз за тези осигуровки, хем изчистих всичко и подадохме декларации с мъжа ми преди да тръгнем насам. За щастие като проверих сега, всичко е точно, май голям късмет сме извадили като ви чета Crazy

За отит - и голямата ми дъщеря страдаше много, в началото давахме АБ както изписваха, докато не получи резистентност към най-често изписваните и стана все по-трудно да я лекуваме, а всяка хрема на 3тия ден преминаваше в отит. Тогава започнахме класическа хомеопатия и бавно-славно се справихме с отитите. От моя опит - много е важно да се промива добре нослето, топлото помага за болката, капки Lidomyxin ползвах в краен случай при силни болки.
И не знам защо така често се срещат тези възпаления тук, даже аз за пръв път в съзнателния си живот получих отит, цял месец го борих, голяма гадост!

# 421
Да, и на мен ми прави впечатление, че често някой се сблъсква с отит. От моето семейство само на дъщеря ми се случи веднъж - първата зима. Според този, който я прегледа, било отит. Изписа АБ, не го дадохме (наша преценка). На следващата сутрин всичко беше ок. Повече не се повтори; тогава тя беше 3-4 годишна.

# 422
Знам, че е индивидуално, но ще се радвам да споделите вашия опит Hug.

Кога казаха първата си съзнателна дума вашите двуезични канадчета родени в Канада? Кога тръгнаха на градина? Колко думи казваха около 15 мес възраст?

# 423
Трудни въпроси, Галче, за моята душа.  Laughing
На първия и последния въпрос - не знам, не помня, не съм следила. Мисля, че говори много добре български за 4 годишен.
На втория - не ходи на градина.

# 424
  • Монреал
Знам, че е индивидуално, но ще се радвам да споделите вашия опит Hug.

Кога казаха първата си съзнателна дума вашите двуезични канадчета родени в Канада? Кога тръгнаха на градина? Колко думи казваха около 15 мес възраст?

Илияс тръгна на градина на 11 месеца, първите думички са смесени и са много сладки - банам (банан), мешом (mechant  Grinning) и Мими Маус  Heart Eyes и разни такива измислени, но супер сладурски, и преди 1-2 месеца чак започна съзнателно да нарича нещо с името му (освен мама и баба де) и нямаме чак такъв голям арсенал от думи. Но ние сме 4-езични и за мен това е нормално, и баткото проговори по-късно.

Днес ходих на видеозон, ама не успяха да видят всичко добре, ще трябва да ходя пак след 3 седмици, сега ще се притеснявам пак пфу  ooooh!

# 425
  • Лавал-Пловдив
А пола видяха ли  Wink

# 426
  • Монреал

Тц, не видяха  Crazy Има цял списък с неща, които не се виждали добре, ама то през 100 ката сланини как да се види  ooooh!

# 427
  • Лавал-Пловдив
Offf ujasno vreme, otne mi 25 min da stigna do rabota  ooooh!
Tarili, dano sled 3 sedmici se vidqt neshtata, ne se pritesnqvaj vsichko shte e nared  Hug
Galche, Sami zapochna da progovarq suznatelno sled 3 godini, sega ne mojem da mu zatvorim ustata, postoqnno pita, obqsnqva, govori smeseno - tu na frenski, tu na bg. Ako go pitash na frenski otgovarq na nego, ako mu govorish na bg - i toj, no opredeleno ima dumi, koito mu idvat po - lesno na frenski kato pipi, kaka...zashtoto po cql den gi povtarq v gradinata. Trugna na gradina na 1,5 god.

# 428
  • Калгари, Канада
Без да всявам паника, но имам въпрос за децата с БГ ЕГН, някой знае ли как стои въпроса със здравните? Пратиха ми един е-маил, от който е ясно, че децата с ЕГН са в здравната система. Влизах да проверя и нашите малчугани имат "НЕПРЕКЪСНАТИ" здравни осигуровки. Та, сега какво правим?!  newsm78 Смешно и трагично едновременно  Crazy За тях няма дадена декларация, която можем да попълним.
Доколкото знам в момента здравните осигуровки за децата се поемат от държавата, но май след нова година ще се поемат на половина или нещо такова, тъй че ще започнат да стават длъжници и те

За съзнателна дума, май винаги казват "мама" първо  Grinning
Малкия не е ходил на градина, големия на година и малко, но не се задържа много, май само три месеца или нещо такова.
Нямам идея колко думи са казвали на 15 месеца.

Според мен стъпките са следните:
1. думички, на който език е по лесно на този казват съответната дума (понякога измислени смесени такива, които е редно да се поправят)
2. изречения, кратки на двата езика, пак което са чули и им е по- лесно
3. по- сложни изречения, с по една дума от другия език, или поне окончание от другия език
(вероятно поради незнание или не се сещат за дадената дума в момента на съответния език, с поправяне и обясняване се оправят нещата)
4. сложни изречения и обяснения (в нашия случай) на английски почти без проблем (понякога смислово не се връзва поради използване на не точна дума, това се получава не когато говори, а когато го карам да превежда от български) и на български с объркан словоред.

При нас в момента има смешни комбинирани думи и изречения, най-вече когато си говорят между тях си, може би понеже си знаят, че и двамата знаят и двата езика и си позволяват да си измислят и комуникират на смесен език. Но принципно тези комбинации могат да се срещнат по всяко време и на всяка възраст (проблем става, ако родителите не ги поправяме, понеже си ги разбираме и нямаме време да се занимаваме с "излишни" обяснения. А понякога и ние използваме за по- лесно смесено говорене  Crazy Embarassed , което не си даваме сметка на момента, че се отразява зле на децата)

# 429
Мамамиа, защо се притесняваш за децата?
Логично е за мен да изписва това до 18 год. възраст:
ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Нищо не правим...пари не дължим.

Аха, сега прочетох, че се готви промяна в закона...убягнало ми е по-рано.
Ами освен да чакаме да видим какво ще измъдрят.

Последна редакция: вт, 18 дек 2012, 22:58 от Вери

# 430
  • Калгари, Канада
Не съм мислила, че те са осигурени в БГ, като сме си ходили и се е налагало, всичко сме си плащали (не че се е налагало кой знае какво), но сега ми дойде като изненада че и те са в системата. А ако сменят закона от догодина, ще се окаже, че и за тях трябва да ставаме "длъжници". Нямали пари да покриват здравните на децата от 2013 година.
И как така не живеят там, пък са осигурявани. Според мен трябва да има бланка и да се изключат от системата.

Аз докато напиша ..

# 431
А така...Това за осигуровките на децата ме постресна.Изобщо не съм се замисляла даже,но щом ще се променя закона от догодина не би ли трябвало да се подаде декларация като за възрастните за спирането им?То аз за мен не съм подавала нищо,изобщо не знам какво е положението  ooooh! Или пък като се върнем в бг за ваканция да подадем оттам...?  newsm78
За говоренето да напиша.Ани е на 20 месеца сега и речника и не знам от колко думички се състои но говори доста.Принципно говори на български,на детска не ходи.Някои думички ги казва на англииски,може би от тв ги чува Simple Smile

# 432
  • Монреал
Е щом и до децата опря държавата  Stop На моите съм спестила "удоволствието" да бъдат български граждани, вече се замислям и за себе си  Thinking

Получих още 2 картички - благодаря от сърце на Шемет и Рони за прекрасните картички и мили пожелания!  Hug Hug

# 433
  • Vaudreuil Canada
До 18 години децата са осигурени автоматично и безплатно ако имат ЕГН след това ще трябва да подават декларация.

# 434
  • Калгари, Канада
До 18 години децата са осигурени автоматично и безплатно ако имат ЕГН след това ще трябва да подават декларация.
Прочети за новия закон.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт