ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 400
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • София

Голяма разкошотия е тази градина! Simple Smile  Страхотна разходка си направих! Много благодаря! Simple Smile

# 661
Ljuboznatelna това съвършенство което си сътворила е уникално и почти божественно smile3501 само мога да гадая какъв труд полагаш за да го поддържаш.Невероятно!!!!!!

# 662
  • Вече на светло в София
Открих името на цветето дето търсех Grinning алстромерия
https://sites.google.com/site/prirodaicveta/alstromeria
Сега въпроса ми е, ако някой го има в градината, дали наистина не измръзва през зимата? При мен е планинско село и падат температурите до под -20 градуса

# 663
Тази алстромерия е много красива. Знаете ли къде в София може да се намери?  newsm78

# 664
  • Вече на светло в София
Тази алстромерия е много красива. Знаете ли къде в София може да се намери?  newsm78
Преди час я продаваха на цветната борса на Димитър Петков. Точно там я разпознах, ама не вярвам много на търговците, че не мръзне, защото съм ги хващала да ме ментат, че други за които знам,че са стайни да ме убеждават, че може в градината Wink. Пък и цената е 13лв, та затова питах дали наистина не мръзне.

# 665
MAD65, алстромерията си е градинско цвете, ето снимка на моята, точно жълта - http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni/IMG_9735.jpg . Е, миналата година беше оставена на произвола на съдбата и малко скръндзаво го раздаваше откъм цветове, но иначе е много голям корен, щях да я разделям, че почна да превзема пътеката, но докато се прибера на село и вече беше прекалено пораснала. При мен миналата зима беше -30 градуса и си оцеля без проблем, на мен много ми харесва това цвете Simple Smile).

# 666
  • Вече на светло в София
avocett, много ти благодаря Hug
Значи утре ще бъде закупена Grinning

# 667
  • DE
Здравейте!
Аз ви чета, но в моята градина е още "пълна скука" и нямам какво да показвам.
Разни разцъфтели храсталаци които се срещат по всяка поляна, безинтересно.
Иначе цветя и зарзават са засадени, но всичко е още в мини формат Embarassed

Любознателна, в очакване съм на снимки с разцъфтелите рози Hug
ani69, покажи градината в цял фон. Чудесно изглежда!
За запитванетото ти за "циганчето"
На сянка!
Може предиобедно леко слънце, но главно е сянколюбиво цвете.
Моите са винаги на пълна сянка. Никога на директно слънце.

# 668
  • густо майна Филибето
matze, изобщо не се оправдавай за храстите, ами показвай Simple Smile Ти си истинска фея на градините, при теб е толкова подредено и цветно! Следя ти във фейса страничката Wink И може да споделиш как възпитаваш кучето да не рови и прави бели Simple Smile

Аз още нямам алстромерия, защото ми казаха, че е агресивна, бързо превзема площи, а при мен са кът. Иначе много ми харесва Heart Eyes

# 669
Хора, много съм влюбена в тази стена! Искам да направя поне бледо подобие в моята градина. Тъй като снимката е от Бразилия, трябва да измисля "европейски" вариант на комбинацията от растения. Имам да покривам една ограда, която е дълга 8 метра и висока около 2,5 метра. Ще посадя в земята 3-4 вида увивни, които ще трябва да се катерят нагоре, а аз с времето ще се опитам да ги преплета така, че да се получи някаква подобна текстура.
Най ми е трудно да си представя какво да бъде пълзящото с червени/лилави листа? Дайте идея! Praynig
А съм в 8 зона, клоняща към 7-Б (северна Италия), оградата ми е с южно изложение, със силно слънце през лятото...
3а по-белите листа мислех за този бръшлян, но той, освен че е твърде бавен, май си остава мини и няма да успее да се разрасте на 2,5 м височина? 3а други сортове сещате ли се?
Ако сложа 4 вида растения, поне 2 трябва да са ми вечнозелени.
Давайте идеи, ако ви хрумва нещо. Hug

Скрит текст:

# 670
Барб, аз като една видна начинаеща градинарка - нямаща си понятие от имена и разновидности на цветя...сега виж какво ще ти обадя Mr. Green
Вчера пътувахме в Пловдивско и Старозагорско. видях една ограда... ама нямах с какво да я снимам. Та таз ограда бетонна беше покрита с едно растение дето много прилича на декоративната лоза , ама е едно по такова лъскаво и пластмасово. листенцата са по дребни. Собствениците я бяха подрязали вълнообразно - много красиво изглеждаше. И плътно покривно. Което значи че това растение може да се моделира като "слой" след като подрязването не му се отразява на завършената визия. Обаче...
Хич не знам какво е. Дано Люб знае - нали е по нейният край!
Ето малко сутрешен цвят от мен. Дъждовен натежал
Скрит текст:

# 671
  • густо майна Филибето
Лелее, Barbabeau, днес преди да вляза в темата, си гледах пъстрия бръшлян, който искам да кача на каменната чешма, и тъй като там се оказва мисия невъзможна без помощни материали ( не лепи към гранит), точно си помислих - сега да има една стена и да го направя на спирала, а за фон - зелен блъшлян Grinning Изобщо...някаква такава шаренийка като твоята стена си придставих. Обаче нали ми е писнало да поддържам, започнах да си представям как правя някаква сложна въжена инсталация, за да ги увивам, и как всеки ден дебна с ножицата да изрязвам всяко отклонило се клонче. #Crazy

Сега гледайки стената да кажа и какво примерно може да се направи, защото имам голямо желание да следя такъв процес, даже сутринта много се огледах за стени при мен, но такава свободна нямам Simple Smile

Има едно растение, euonymus emerald gold (вечнозелено, на студ става червеникаво) , което има способността, поставено до стена, да започне да я катери. Може бималко помощ ще иска в началото, и е ниско, но може да се ползва в основата, за цвят. Аз го познавам като храст, но ето тук е използван точно по описания начин.

Има и същото растение в бяло и зелено, но за него не зная дали има същата способност. По лични пвечатления (гледам ги като храстчета) расте по-бавно.
http://media.snimka.bg/s1/0339/026923015-big.jpg?r=0

Растение с цвят лайм , също и пурпур е това , но не вирее по нашите ширини, знам, че може да се натопят клонки за следващия сезон, но нямам много инфо.
Друго в жълт цвят е хмел, има жълт вариант, но като че ли ми се върти из главата, че мръзне зимата до корен и после тръгва пак като лиана.

Но общо взето лианите са агресивни растения и не зная как ще ги укротиш на тази стена да растат по определен начин. Трябва да са бавно растящи.

Друго с необичайно приложение е пиракантата, тя също става за стена и се постригва. Ако е на слънце, се отрупва с червени плодчета. Расте мощно при добри условия, клонките са твърди и покрити с дълги бодли. Вечнозелена е, но ако има и други почитатели, да кажа, че в люти зими поизмръзва.
http://gradina.zamakabg.com/snimki/95385768_pyracantha_0.jpg

Бръшляните са много видове, има и жълтозелен много едър, като детска длан, но пък той расте по-бързо.

Има и живи стени със специални конструкции и още по-специално напояване, но май ще ти се видят сложни за поддръжка. В момента намирам първо това http://www.hederascreens.co.uk/index.php

JuliS, много романтично! Simple Smile

# 672
  • густо майна Филибето
Да допълня още едно растение, което аз използвам в момента вдигнато по оградата - cotoneaster dammeri , вечнозелен е, но също иска редовно стригане, за да сгъсти по определен начин.

Има и разни цъфтящи едногодишни лиани - за латинки се сещам в момента, тунбергия, разни видове ипомеи, които се различават и като багра и като форма на листата, родохитон, сигурно има и още.

И трябва да се въоръжиш с голямо търпение, няколко годишно Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 май 2013, 14:52 от Ljuboznatelna

# 673
Само да кажа, че оградата е зидана от камък в основата, а нагоре е 1,20 м железен парапет от вертикални пръчки.
По парапета ще 'плета', понеже там ще е лесно.

Сега се връщам да прочета отново и по-внимателно всички предложения. Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Скрит текст:
Барба плет плете, по пет пръта преплита... Laughing

# 674
  • густо майна Филибето
Според мен ще ти е трудно на пръчките, ще трябва да вържеш хоризонтално нещо, защото лианите се смъкват, а по-бързо ще наберат височина, ако са вертикално.

JuliS , аз и за теб си мислех и онази къща, да я скриете с някакаква пергола с необичайна интересна конструкция и да я покриете с дива лоза (най-непретенциозното растение), или пергола с наклон, високата част към къщата, така като се увие няма да забелязваш къща, защото гледаш отдолу, а ще виждаш зелен покрив.

Общи условия

Активация на акаунт