ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 345
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
  • густо майна Филибето
ani69 , можеш и от качени в твой албум да кликаш върху снимката с десен бутон и после "копирай адреса на изображението". Така ще виждаме само снимката, албума няма как.
При мен цъфнаха японските дюли. Отзад се вижда цъфналата червенолистна слива. Цветчетата са бледо розови и има малки червени листенца, затова като цяло изглежда розова.

Скрит текст:

А това са ми любимите нарциси:
Скрит текст:

# 451
Любознателна, като показа японска дюля /много ти е хубава Simple Smile/ се сетих за моята, завряна насред един масивен бамбук, че на всичкото отгоре е в една дупка, която ползвам за трупане на компост. Дали е много късно да я местя другата седмица по това време? Ще ми се да е някъде, където по се вижда. Поне на 10 години е, така че си е установена на мястото, но все пак се изкушавам, ако успея да я изкарам с повече пръст и корени...

# 452
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 ...
  Вчера купих от Бриколаж два корена рози  и един люляк. Нямам идея обаче къде точно да ги посадя. Ще е някъде до оградката отстрани на градината, но има и дървета там. Между тях ли трябва да ги сложа, там където няма сянка или не е проблем и сянка да има?

люлякът не се бои от сянка  Hug той цъфти рано напролет, когато нищо още не се е разлистило, а след това нищо не му пречи, но трябва да се внимава с него. изкарва издънки, трябва да се чисти редовно, около него не може нищо да се засади заради постоянното копаене на издънките  Tired
от друга страна, ако се засади по оградата и се подстригва редовно може да си имате жив плет от люляк Wink

# 453
ani69 , можеш и от качени в твой албум да кликаш върху снимката с десен бутон и после "копирай адреса на изображението". Така ще виждаме само снимката, албума няма как.
При мен цъфнаха японските дюли. Отзад се вижда цъфналата червенолистна слива. Цветчетата са бледо розови и има малки червени листенца, затова като цяло изглежда розова.

Скрит текст:

А това са ми любимите нарциси:
Скрит текст:
Много са ти красиви цветенцата! А ти в кой край на България си, защото и аз имам японски дюли (които трябва да цъфтят тази година за пръв път), но още нямат пъпки даже, а и да имат са много малки...

# 454
ето албум със снимки от моята градина
http://www.flickr.com/photos/46655350@N07/8614285054/in/photostream/

Ljuboznatelna-прекрасна японска дюля.Изобщо всичко в твоята градина е прекрасно. Прекланям се пред таланта ти  bouquet

Aila-за люляка знам, че където и да го сложиш няма значение/поне в нашия край/ аз имам много и съм оформила няколко като дръвчета и стоят страхотно

JuliS имаме аератор и ще пробваме да видим какво ще стане

# 455
  • густо майна Филибето
А ти в кой край на България си, защото и аз имам японски дюли (които трябва да цъфтят тази година за пръв път), но още нямат пъпки даже, а и да имат са много малки...

Густо майна Филибето Wink (в аватара) Пловдив. Аз имах една, която не цъфтеше, на пълна сянка беше. А другата, която е огрята само следобед, цъфти слабо. Тази е на пълно слънце, а още една, която също цъфти добре, я грее от 11 до залез. Може би и при теб има нещо такова newsm78 Цветните пъпки са преди листата и са червени, не можеш да ги объркаш. Виждала съм и наситено розова, и бяла. Другата ми е по-оранжева.

Люляка обича слънце, там цъфти повече. Местих един и мога да сравня. Може би има значение при залагане на цветните пъпки Rolling Eyes Зависи и от възрастта му.

ani69, благодаря ти, ама за какъв талант говориш, ти , която умееш да правиш такива неща! Embarassed А и градината е с активното участие на ММ във всяко отношение, не е само моя заслуга Simple Smile
Детския кът е станал СТРА-ХО-ТЕН!!!
Не е по темата, но видях, че сте покрили с керемиди. Знаеш ли, много бях разочарована, като писа, че ще е със зелени битумни керемиди, все едно не го правиш ти (нали не бъркам?) Grinning
Всичко сте планирали, много е добра градината, на тези размери има мнооого растения за побиране Simple Smile
Цветята е хубаво да са около къщата, местата където стоите по-дълго или минавате често, храстите по-далече, като фон,или да скрият нещо дърветата там, където ще хвърлят удобна за вас сянка, или за да им се любувате, а може и за да спират погледа на съседите от втория им етаж. Но аз си мисля, че ти си ги знаеш тези неща Wink

# 456
  • густо майна Филибето
Любознателна, като показа японска дюля /много ти е хубава Simple Smile/ се сетих за моята, завряна насред един масивен бамбук, че на всичкото отгоре е в една дупка, която ползвам за трупане на компост. Дали е много късно да я местя другата седмица по това време? Ще ми се да е някъде, където по се вижда. Поне на 10 години е, така че си е установена на мястото, но все пак се изкушавам, ако успея да я изкарам с повече пръст и корени...

Уф, все пропускам нещо.
Да знаеш, че сама едва ли ще се справиш. Аз давах моята нецъфтяща (писах - заради пълната сянка) на едни приятели, мъжът се мъчи много с лопатата с 4 годишна дюля, извади я накъсана с малко корени. В крайна сметка му измръзна,не се захвана, жалко за което.

Иначе не е късно, ние садихме на голото поле на 1 май,200 растения извадени от земята. С много поливане имаше съвсем малко загуби, дори не съм сигурна, че вината не беше наша.

Японската дюля прави много издънки, опитай първо да извадиш тях, с колкото може повече пръст. Те ще се хванат по-лесно от голямо растение.

# 457
  • София
  Много благодаря за отговорите  Simple Smile

# 458
Ljuboznatelna- нищо не разбирам от градинарство
Голяма част от нещата в двора са проектирани от градинар, аз участвах с детския кът, езерото и навеса до басейна. До миналата година къщата беше с битумни  керемиди зелени Joy До там ни бяха стигнали финансите  Grinning Миналата година ги сменихме и сега е ред да измажем и къщата и още многоооо работа има

# 459
  • В градината...
Ани 69, страхотно място -да не е Писанец, Иваново, Бесарбово  Thinking

# 460
И моята японска дюля е много напъпила. Дано скоро цъфне Simple Smile
Свекър ми здраво я окастри есента, дано не е проблем.

Супер звучи плет от люляк, моят е мъничък и е леко на сянка - да видим как ще се развие.

Ние напредваме с двора. Да покажа и аз снимки, че е малко трудно иначе.

Ето снимка от началото на борбата преди 2 седмици
http://prikachi.com/images/562/6080562Z.jpg

Като купихме къщата отзад дворът беше на 2 нива (на снимката без трева е по-ниското, с трева по-високото).

Като решихме да сменяме тревата, мъжът ми каза, че не иска 2 нива и иска лек наклон.
Естествено това се оказа невъзможно, става много голям наклона.

Ето: http://prikachi.com/images/574/6080574m.jpg

И решихме да подравним едната част, но горната 1/3 (точно на линията пред дърветата) ще остане все пак по-високо, защото според свекър ми ако свалим нивото с 40см дърветата ще загинат (особено черешата: най-голямото дърво).
Той почна вчера да копае - ето ги "траншеите":
http://prikachi.com/images/575/6080575k.jpg

Вие как мислите по въпроса? Дали има някакъв друг начин.
Мен лично не ме притеснява ако едната част (вече значително по-малката е по-високо).
Трябва и да измислим точно как ще се укрепи.

# 461
Аууу, че са ти хубави туите!
Как ги поддържаш?
Доста гъсто насадени ми се струват, или самите те са по-гъсти, и тъмнозелени, освен ако не е от снимката.
Можеш ли да кажеш нещо повече за тях?

Когато подравнявахме двора при нас, черешата я зарихме с около 30 см, а джанката е поне половин метър, там се получи висока подпорна стена, но тя е голямо дърво, над 3.5-4 м. висока. Тогава и двете са били около 2.5 - 3 м. високи.
За по-млади дръвчета не знам.  Thinking

Последна редакция: ср, 03 апр 2013, 13:11 от нова

# 462
Ами засега никак. Къщата е наша от половин година Simple Smile
Според стария собственик само трябва да ги подрежем.
Мъжът ми купи вече резачка, но не го е направил още.

# 463
  • густо майна Филибето
На мен плета ми прилича на лейланди. Доколкото знам, това е най-бързо растящото иглолистно за жив плет.

Свекър ти е прав за дърветата, ще им прекъснете основни корени и ще пострадат. Като гледам, човека си знае работата, той вече сигурно го е измислил Wink

# 464
Точно влизам да поправя, според мъжа ми били кипариси (той пита си спомням специално бившия собственик какво е сложил).
Любознателна, ти си права разбира се Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт