Какво се случва в училищата на децата ни?

• 2 518
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Точно! Има изрично изискване на министерството занятията по Успех да се провеждат в извънучебно време. Ако са на  занималня до 17 ч., не може да се провеждат по-рано от 17,00.

При нас целият клас е в клуба /малко `доброзорно`  Simple Smile/, но има деца, които са на занималня - около 1/3 от класа, които също са в клуба. Излиза, че и това изискване не е спазено.

# 16
Тези клубове са прекрасна идея, но би било добре децата да имат възможност за избор, в кой клуб да участват. При нас целия клас е на един клуб. Интересно ми е навсякъде ли е така или просто в нашето училище са решили, че така е по-лесно.

# 17
Тези клубове са прекрасна идея, но би било добре децата да имат възможност за избор, в кой клуб да участват. При нас целия клас е на един клуб. Интересно ми е навсякъде ли е така или просто в нашето училище са решили, че така е по-лесно.

Като насоченост ли? При нас избор е нямало. Принципно и аз смятам, че идеята е добра, просто избраното време не ми харесва.

# 18
До известна степен тези клубове ми напомнят кръжоците, които ние имахме навремето. Нормално е децата да имат различни интереси и да имат възможност да избират в какъв клуб да участват, а не целия клас едно и също.

# 19
  • Ланкър, планините Овнерог
И в нашето у-ще миналата година имаше такъв "кръжок". Нещо като приложни изкуства беше, добри неща правеха, интересно им беше на децата. Провеждаше се след часовете, но не веднага след последния час. Имаха време да идат на стол преди това. МоЙта не се уморяваше от това, защото й беше интересно. Нямаше вариант за друг тип дейност, но в никакъв случай това не беше задължително мероприятие (на момчетата едва ли им е било приятно). Класната им водеше часовете.

Сега тази година нямат такъв кръжок, но имат предмет "Модул туризъм" - вече два пъти в почивен ден ходят някъде - един път в НИМ и един път в манастира в Драгалевци.

# 20
Нормално е децата да имат различни интереси и да имат възможност да избират в какъв клуб да участват, а не целия клас едно и също.
Ами в нашата МГ си избират. Има няколко вида спорт-тенис, баскетбол и плуване, литературен клуб, математически, музикална група, театрална формация, рисуване, роботика, информационни технологии, плетене и шиене, физика и химия - последните две били само за " големите" (или поне тези помни детето  Grinning ). Изброени са по области, а не с точните наименования на клубовете ( примерно литературният клуб е " Приказен свят", математическият - " Занимателна математика" и т. н.).

А при вас как е, доволни ли са децата? Не е ли изморително за тях 7 и 8 - ми час?

Доволни са, да. Е, те са малко по-големи - на 12 ( шести клас), но и миналата година пак ходеха. Казвам " ходеха" понеже почти всички деца от класа са си избрали нещо, което им харесва и което посещават. Хубавото е, че имат стол и междучасията им са така организирани, че могат да хапнат около 12 часа на обяд. Синът ми няма как да е изморен, понеже математическият клуб се събира в събота. Но пък в понеделник например  има двучасова школа по информатика след седмия час. Така на практика излиза в седем сутринта и се прибира около пет и половина следобед. Не съм забелязала да е изморен, но пък съм чувала, че има деца които доста се изморяват. Така че си зависи и от детето.

# 21
Точно! Има изрично изискване на министерството занятията по Успех да се провеждат в извънучебно време. Ако са на  занималня до 17 ч., не може да се провеждат по-рано от 17,00.
При нас целият клас е в клуба /малко `доброзорно`  Simple Smile/, но има деца, които са на занималня - около 1/3 от класа, които също са в клуба. Излиза, че и това изискване не е спазено.

Сигурна ли си, че клубът е по Успех? Казваш, че е записан целият клас. По Успех бройката е от 6 до 15 деца. Няма финансиране за по-голяма бройка.

# 22
При нас тези занимания се "дейности" или" клубове по интереси". Провеждат се петък от 14.00 до 16.00 ч.  До четвърти клас са задължителни, като изборът е на самото дете - плуване, карате, изобр. изкусттво, балет и др.

# 23
За названието на клуба не съм 100% сигурна, но за това, че е целият клас - съм сигурна. Може бройката да е различна в разл. у-ща. Щели да учат театрални постановки някакви детски, и отделно да посещават някои дни- театър или музей.
Този клуб се финансирал от евр.фондове.
Аз съм за занимания, но не непременно веднага след 6-я час, и да не бъдат за сметка на обяда. Peace Явно на г-жата им така и е удобно, макар че имат един ден с 5 часа, и е по-нормално да е тогава.  Wink

# 24
Нашите занимания по проект "Успех още не са започнали", наистина децата са 15.Ще се провеждат в събота, нещо свързано с четене и драматизиране на приказки.Мисля, че ще му е от полза, още повече за първи клас решихме никакви допълнителни ангажименти, освен този.

Детето ми не е на занималня и мисля, че заниманията по проекта ще са му от полза и за приобщаване към класа.Предполагам, тези, които са на занималня са си по-близки, дори ми е малко притеснено да не е изолирано детето от тях.Макар, че не е единствен, който не ходи на занималня, но не ходещите са по-малко.

# 25
Нашият клас е от 20 деца. Съседните са +/- 1-2 деца. И всеки клас има отделен клуб.

# 26
Идеята за проект "УСПЕХ" е страхотна, просто вечните тарикатлъци на местно ниво са на път да я опорочат. За какви ли не нарушения вече имам информация, невероятно е да виждаш как нещо добро се реализира по ужасен начин...

Включването в клубовете е абсолютно по желание, не може да има никакъв елемент на задължителност, ако някой учител или директор си позволява тази волност да ги третира като задължителни, това е нередно и трябва да се изясни, дори и с по-горна инстанция.

В нашето училище нещата са (почти) както са разписани в програмата. Много сме доволни всички - и ученици, и родители, поне миналата година нямах никакви забележки, защото съм лично ангажирана и следя изкъсо какво се случва точно по тази програма. От двадесет деца в класа, 12 са записани в 5 различни клуба, а останалите осем не са записани в никакъв, защото не желаят. Няма драма и никой никого не задължава за нищо.

А часовете се съобразяват с часовете и на децата, и на учителите. Ако в един клуб има деца, които учат и в първа, и във втора смяна, възможно е да се провежда дори след 18,30... Всичко е въпрос на местна организация, графици и т.н.

* * * * *

А това за кестените и макета от началото на темата е направо смехотворно.
Синът ми също е в трети клас, и съм наясно с възможностите и способностите на децата на тази възраст. Изобщо не виждам какъв е проблемът едно дете на тази възраст да събере една торба с кестени или да изреже и слепи 4-5 картончета. Това се прави още в детската градина.
Освен ако детето не е с някакви сериозни проблеми в развитието, което едва ли е случаят.

# 27
Но и аз срещам твърде безумни неща в учебниците.
....
Не е единичен случай тази неясна картинка.

Абсолютно. Peace  По ЧиО пък не ми се коментира хронологията и следването на мисълта. Crazy

Да си кажа и аз възмущението. Crossing Arms Simple Smile
В нашето у-ще пък / сигурно и в други/ е организирана някаква извънкласна форма на занимания, наречена клуб, която се финансира от ЕС. Добре, но децата всеки ден без един, имат по 6 уч.часа до 13.00 ч. И излиза, че един ден от седмицата/всяка с-ца/ трябва след 6-я час да стоят до 14.15ч. за занимания по този т.н. клуб. Та се питам аз /риторично/ това ли е най-удачното време за 9г. деца за подобни занимания  #Crazy? Тези деца не трябва ли по това време да обядват топла храна, а не сандвичи и тем подобни? А почивка? Щото това се явява 7-ми час, че и +... Whistling

Детето в трети клас ли е? В трети клас нямат всеки ден по 6 часа....

Смятам, че дете в трети клас може съвсем спокойно да се справи с макет на Света София... Моят син без да е гений направи макет на кораб в предучилищната... Но милите дечича не тряба да ги натоваме....

При нас по програмата "Успех" никого не задължават да участва, но има поне шест возможности и всички са такива които не натоварват децата.

# 28
Детето в трети клас ли е? В трети клас нямат всеки ден по 6 часа....

Смятам, че дете в трети клас може съвсем спокойно да се справи с макет на Света София... Моят син без да е гений направи макет на кораб в предучилищната... Но милите дечича не тряба да ги натоваме....

При нас по програмата "Успех" никого не задължават да участва, но има поне шест возможности и всички са такива които не натоварват децата.

Не точно. Моите ученици имат всеки ден по 6 часа. Зависи от ЗИП и СИП.
Права си, по "Успех" всичко е по желание. Няма задължителни неща, но на децата им харесва. И възможностите при нас са много.

# 29
Не искам да споря, синът ми е в четвърти клас, заедно със ЗИП овете един ден има само шест часа, до колкото помня и миналата година е било така. Има нещо което не е както трябва, за да имат децата почти всеки ден шест часа. И ако заниманията по "Успех" харесват на децата, то те няма да са натоварващи за тях...

Общи условия

Активация на акаунт