Американски колеж прием 2013-трета тема

• 92 538
  • 800
  •   1
Отговори
# 600
  • Рая на земята
Здравейте!
Да попитам прясно записалите се - при записването какво да носим? Изреждам това, което знам: подписан договор, вносна бележка от банката за внесени 30% от таксата, декларация за съгласие за целодневно обучение, попълнени данни на родителите, медицинска бележка с попълнени от личния лекар имунизации, 4 снимки. Необходимо ли е нещо друго, което съм забравила? И таксата преди подаването на тези документи ли се внася? Извинявам се, че ви занимавам с такива технически подробности!

# 601
  • Рая на земята
А, и още: договорът на място ли се подписва? Трябва ли да идва с нас и таткото?

# 602
  • Sofia
Ако не внесете таксата, как ще ви дадат бележка от банката?

# 603
Здравейте!
Да попитам прясно записалите се - при записването какво да носим? Изреждам това, което знам: подписан договор, вносна бележка от банката за внесени 30% от таксата, декларация за съгласие за целодневно обучение, попълнени данни на родителите, медицинска бележка с попълнени от личния лекар имунизации, 4 снимки. Необходимо ли е нещо друго, което съм забравила? И таксата преди подаването на тези документи ли се внася? Извинявам се, че ви занимавам с такива технически подробности!
Договора да е подписан и от двамата (там ви дават договор подписано от тях), една бланка с изписани данни за ученика и за контакти с родителите и т.н. (информационен лист май се казваше) и правилника за вътрешния ред на училището, подписан от ученика. Май имаше още нещо за подписване и от ученика... май беше договора...
Таксата се плаща преди да отидеш там, носиш вносната бележка.

От нас остана само да занесем удостоверението за завършен 7ми клас. Моля подсетете ме до кога е срока (мисля си нещо за 04.07., но не съм сигурна)

Единия родител само е достатъчно

# 604
От каква възраст и къде е най-успешна подготовката за АКС?

Никой не може да гарантира "най-успешна подготовка". Изпитът там е странен, всяка година е различен. Цели да провери не толкова познания, колкото мислене, оригиналност, креативност... такива неща. И в този смисъл е въпрос на късмет (донякъде).
Голямата ми дъщеря без кой знае каква специална подготовка преди години "проби". Реши в последния момент да кандидатства там (през януари), взехме 3-4 урока - писане на есе и решаване на предимно логически задачи... Малката обаче не успя.  Тази година като че ли изпитът беше по-стандартен, и да - като че ли за деца с математическа нагласа.
По време на консултациите в самия  колеж подчертават, че предварителна подготовка не е нужна и никого не са оторизирали да подготвя кандидати. Но курсове има, при това не евтини.

Синът ми не е с математичска нагласа, но успя благодарение на доброто си писане и общата си култура... сам каза, че на математическата част на теста "тотално се изложих"

даааа, а за пазарната ниша - Не един курс се рекламира и то мноооого агресивно (в google при търсене на "американски колеж" на първо място са "курсове за АК" а чак след това сайта на колежа...), а в самия колеж си казват, че курс не трябва.

Последна редакция: чт, 13 юни 2013, 13:27 от peneva_a

# 605
Чета всичко за АК много отдавна, детето беше още 5 клас. Следях темата с интерес и всяка споделена информация ми беше много полезна. Благодаря на всички, които писаха.
С малко тъга "напускам редиците ви" - моят син си избра друго училище, въпреки че сме одобрени за финансова помощ, при това доста добра.
Но живота е негов, трябва да слуша сърцето си.
След 4 години отново ще имам седмокласничка, току виж тя пожелала да учи в АК.
Успех на всички и весела ваканция.

# 606
Успех!
Кое училище предпочете детето?

# 607
mst, успех, макар че ми е доста мъчно! Много се надявах догодина (по-скоро по-следващата) да съберем младежите и да се включат здраво в математическите битки.
Но знам, че твоето момче друго си искаше и от все сърце му желая успех! Нека се пребори за място в отбора и да чуваме само прекрасни новини за него.
Поздрави от нас!

# 608
  • Рая на земята
Да, срокът за удостоверението е 04.07. Това е и крайният срок за записване на приетите.
За тези, които се колебаят, как да се готвят за изпита, ще споделя и нашия случай - на дъщеря ми определено силата й е в български и литература, математиката не я влече, затова в 7. клас ходи само на курсове по математика с цел допълнителна подготовка за часовете в училище и по-високи оценки. Да кандидатства в АК реших аз в последния момент (февруари), прочетох малко от мненията във форума (много ценна информация!, по-ценна от всякакви курсове и школи), споделих с нея, какво съм научила, изработихме стратегия и решихме да пробва, без да залагаме големи надежди. Успя, като оценката й от есето "тежи" най-много. И до днес не знам, късмет ли беше, спокойствие ли, обща култура и грамотност, организация и концентрация, или съчетание от всичко това. Много е щастлива и вече нарича Колежа "моето училище"!

# 609
Мисля, че срокът за записване на получилите финансова помощ беше 26 юни и съвпадаше със срока на резултатите от първо класиране за държавните гимназии.
Поне напред в темата точно този срок се обсъждаше.
04.07 беше за останалите, които не кандидатстват за финансова помощ.
Не съм сигурна, но проверете, да не се подведете.

# 610
mst, успех, макар че ми е доста мъчно! Много се надявах догодина (по-скоро по-следващата) да съберем младежите и да се включат здраво в математическите битки.
Но знам, че твоето момче друго си искаше и от все сърце му желая успех! Нека се пребори за място в отбора и да чуваме само прекрасни новини за него.
Поздрави от нас!
Детето си е избрало СМГ много отдавна и въпреки че имаше моменти (може и на моето влияние да се дължат), в които спрягаше АК, избора е негов. А за математическите битки - на линия сме, надявам се да се срещаме по състезания занапред.
Аз ще продължавам да ви следя, да съм готова за сестра му.

# 611
Да разбирам ли, че за финансова помощ се декларират само доходите/приходите/ на семейството, но не и кредитите и други парични задължения...

# 612
Да разбирам ли, че за финансова помощ се декларират само доходите/приходите/ на семейството, но не и кредитите и други парични задължения...
Разпитайте във финансовия отдел, момичетата там са много любезни и обясняват всичко.
Има вариант към формулята да се приложи посмо за обяснение на "всякакви други обстоятелства" (например разведени родители, помощ в ежедневната издръжка от родители на родителя, ситуации с притежаване на имоти от деца в семейството...). Но връщането на кредитите са в рамките на текущите разходи за семейството...

# 613
Имах предвид друго. Декларира ли се имот, който е с ипотека и ще се изплаща още 10-15 години или автомобил на лизинг за още 3 години. Или това са специални обстоятелства, които не се вземат под внимание.

# 614
Да декларира се-изискват документ от общината по нахождение на имота-там ипотеките не са отбелязани.

Общи условия

Активация на акаунт