СЕДМИ клас - първи срок - 2 тема

• 41 531
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
     Абсолютно съм съгласна, че най-важното е децата да се научат да се уважават, изчакват и подпомагат. Лошото е, че родителите и учителите често не мислят за това, че много по-важно от конкретната оценка е маниера, който ще придобие детето в общуване с другите.
     Когато ние бяхме в подготво, по някакъв наш си начин се договорихме - когато има вдигнат съученик, никой друг да не вдига ръка, докато първият не си седне на мястото. Беше социализъм и това в началото бе възприето като някакъв едва ли не бунт, обаче после и учителите свикнаха и сега си давам сметка, че е било голяма победа.
     Въобще освен научни дисциплини, в училището се преподават - гласно или негласно -  и много важни принципи за живота.

# 376
Благодаря ти ganis Peace.
Да му се и не види значи, колко лесно изглежда като ти покажат, а иначе се кумихме с щерката суматия си време и само си опънахме яко нервите една на друга. ooooh!

# 377
  • Варна
Още една виртуална подкрепа за Златото! Hug
Ганис,къде са учителите като теб,къде саааа?! Heart Eyes

Моя синковец не обича математиката,трудна му е,затова.Винаги с нежелание и почти рев сяда да си решава задачите за домашно.Това беше до миналата година,докато не тръгна на уроци,на които го записах,защото започна да закъсва и имаше и 4ка за  1вия срок.Коренно се промени.Започваше да учи 1во по математиката,а до преди това я оставяше за накрая,с големи мъки.За допълнително решаване и упражнения да не говорим. :naughty:2я срок всичките му оценки бяха 6ци.Май месец учителката му каза,че го изпитва за 6ца за годината,като му е дала предимно задачи от материала от 1ви срок.Справил се е чудесно и пак получи 6ца.
И няма да кажа какво беше разочарованието му като си получи бележника и видя 5ца за годината.Направо се върна няколко крачки назад пак.И тази година забелязвам леко нежелание,особено участието му в час е сведено до минимум,ще я кара пак на оценки от контролни явно.
Та какво ти е мнението?Защо не се стимулира огромния напредък ,който е постигнал за себе си?! А той не е толкова,че задачите са му верни,а че беше започнал дори да харесва тази наука,трудна за него.Tired

# 378
Aз твърде често се удивявам на детето си за упоритостта или примирението, не зная точно какво е!
Но ако труда ми беше толкова неоценен отдавна щях да възроптая и да захвърля всички учебници по съоветния предмет!
Опитвах се да го кажа на няколко учителки - по принцип, не конкретно за него! Е , не искат да разберат, че понякога децата трябва да се поощряват!

В скромния си преподавателски опит най-често съм писала такъв тип оценки ( поощряващи) за идеи за решаване на задачи и за старание! Имало е деца, на които мат. просто не им се удаваше, но толкова труд хвърляха, че беше грехота да не го оценя! Това не значи, че на едно пефектно владеещо материала дете и на друго такова, с пропуски в знанията годишната оценка трябва да е еднаква! Това означава, че труда и умението да се мисли трябва да се възнаграждават на момента!
Това е лично мое мнение, не искам да ангажирам никого с него!

# 379
  • Варна
Съгласна,просто не разбрах защо въобще му е казала и е дала надежда ,че ще има 6ца за годината,като всъщност въобще не е възнамерявала да я пише.А съм на 100 % убедена и тя се убеди,че материала върху който имаше 4ка за 1ви срок,2 я вече беше усвоен напълно,тя сама се убеди в това. Rolling EyesКакто и да е !Ентусиазма му спадна,затова ми е мъка. TiredНо,здраве да е !Стотни и хилядни не смятам да смятам,за където се класира,там ще учи,светът няма да свърши! Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 окт 2012, 11:52 от Деска

# 380
Още една виртуална подкрепа за Златото! Hug
Ганис,къде са учителите като теб,къде саааа?! Heart Eyes

Моя синковец не обича математиката,трудна му е,затова.Винаги с нежелание и почти рев сяда да си решава задачите за домашно.Това беше до миналата година,докато не тръгна на уроци,на които го записах,защото започна да закъсва и имаше и 4ка за  1вия срок.Коренно се промени.Започваше да учи 1во по математиката,а до преди това я оставяше за накрая,с големи мъки.За допълнително решаване и упражнения да не говорим. :naughty:2я срок всичките му оценки бяха 6ци.Май месец учителката му каза,че го изпитва за 6ца за годината,като му е дала предимно задачи от материала от 1ви срок.Справил се е чудесно и пак получи 6ца.
И няма да кажа какво беше разочарованието му като си получи бележника и видя 5ца за годината.Направо се върна няколко крачки назад пак.И тази година забелязвам леко нежелание,особено участието му в час е сведено до минимум,ще я кара пак на оценки от контролни явно.
Та какво ти е мнението?Защо не се стимулира огромния напредък ,който е постигнал за себе си?! А той не е толкова,че задачите са му верни,а че беше започнал дори да харесва тази наука,трудна за него.Tired

Това е неприятно наистина, но нека не му спада ентусиазмът. Щом е "укрепил основите" миналата година, тази ще му е по-лесно и ако получава пак така само 6-ци, няма как да му пишат по-малко, а за кандидатстването важна е оценката в 7-ми клас  Simple Smile Нищо не е загубил - да не се отчайва, а да продължва все така.

# 381
  • София
Aз твърде често се удивявам на детето си за упоритостта или примирението, не зная точно какво е!
Но ако труда ми беше толкова неоценен отдавна щях да възроптая и да захвърля всички учебници по съоветния предмет!
Опитвах се да го кажа на няколко учителки - по принцип, не конкретно за него! Е , не искат да разберат, че понякога децата трябва да се поощряват!

В скромния си преподавателски опит най-често съм писала такъв тип оценки ( поощряващи) за идеи за решаване на задачи и за старание! Имало е деца, на които мат. просто не им се удаваше, но толкова труд хвърляха, че беше грехота да не го оценя! Това не значи, че на едно пефектно владеещо материала дете и на друго такова, с пропуски в знанията годишната оценка трябва да е еднаква! Това означава, че труда и умението да се мисли трябва да се възнаграждават на момента!
Това е лично мое мнение, не искам да ангажирам никого с него!

bouquet

# 382
  • Там, където ме обичат
тук е мястото на истинския учител! Той ще извади от всеки абсолютно всичко, което знае, ...
Винаги съм била на това мнение, за съваление, рядко се среща.

# 383
ganis, много моля за твоето мнение: бях на кафе с една учителка по мат, която твърди, че тази година на изпита няма да има ПИСА защото изследването е свършило! В сборниците имало задачи защото така се използвала суматохата около м.г-те изпити за да се пласират нови издания!

# 384
Момичета, ще съм страшно благодарна за помощ:

Ако 9a^2+6ab+2b^2-6b+9=0, намерете стойността на израза 2a^2+b

# 385

9a^2+6ab+2b^2-6b+9=0
9a^2+6ab+b^2+ b^2-6b+9=0
(3a+b)^2+(b-3)^2=0

=> (3a+b)^2=0 и (b-3)^2=0

За да (b-3)^2=0, b=3.
За да (3a+b)^2=0, при положение че b=3, а=(-1).

=> 2а^2+b=2*(-1)^2+3=2+3=5

Мисля, че е така. Но може и да съм позабравила някои неща - ако бъркам, ме поправете  Simple Smile

# 386
  • София

9а^2+6ab+b^2+b^2-6b+9=0
Маркираното е формула, немаркираното също.
(3a+b)^2 +  (b-3)^2 =0
Сбор 0 от две събираеми, повдигнати на квадрат, може да се получи САМО,ако и двете са 0.
=>b-3=0 <=> b=3
3a+b=0 <=> 3a=-b <=> 3a=-3 <=> a=-1

=> 2a^2 +b = 2. (-1)^2 +3 = 2+3 =5

Голд, не съм Ганис, но ще ти кажа нещо. Форматът ще е  най-вероятно пак такъв и такава задача сигурно ще има, тъй като не се е приемала промяна. Наличието на задачи тип ПИСА при седмокласниците по никакъв начин  не е обвързано с проведеното изследване миналата година. То обхващаше 15-16 годишни, които нямат нищо общо със седмокласниците.

Последна редакция: сб, 27 окт 2012, 15:52 от eine in Rente gegangene Nixe

# 387
  • Варна
Моето дете го реши по същия начин Wink

# 388
eine in Rente gegangene Nixe, Химикал, сърдечно ви благодаря!

# 389
  • София
Деска, учителката изобщо не е трябвало да му дава надежда, а и извинявай за откровеността, но и ти си се подлъгала или си премълчала основното, за да не чупиш ентусиазма на детето, че при четворка първия срок, ако ще през втория да има сто шестици, няма как да се пише шестица за годината, защото ще е атакуемо решение от страна на други родители. Може би много ти се е искало да му пишат за поощрение шестица, но не става така. За поощрение не се подарява цяла единица в годишната ценка. Все пак, не става въпрос за текуща оценка, а за срочна и след това за годишна. И да поощриш през срока, пак ще поощриш с единица на срочната оценка, но да поощриш с единица на годишната, на мен ми се струва много, пък и така утре друго дете и друга майка ще кажат на учителката "защо на Драган при четворка първия срок му писахте шсетица на годината, и моето дете е с такива оценки, значи и на него трябва", и ще си бъде права. Първият срок е също толкова важен, колкото и вторият.

Досега не съм чула да отпадне ПИСА и вероятно ще продължат да си ги дават.

Общи условия

Активация на акаунт