ПЪРВОКЛАСНИЦИ - Тема 13

• 41 948
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Димитровград
И моята дъщеря са по Булвест,днес са на голямо У.Повече наблягат на звуковите модели.

# 46
  • София
Дъщеря ми започва училище в 8.30,но се старая в 8.15-8.20 да е там.На всеки може да се случи да закъснее, човешко е.
Дунди73 дано и никога не се случи да закъснее детето ти.Нали знаеш голям камък хвърли,голяма дума не казвай! Peace
Ако се повтаря тогава настъпва съществен проблем.И при това положение виновни са родителите,а не децата.
Постъпката на директорката не я одобрявам.Трябва да намериш начин да обясниш на едно дете в 1 клас,че не е редно да закъснява,именно защото някои деца се разплакват от най-малкото нещо.Дори да се напише забележка в тефтерчето към родителите му.Та това са 7 годишни деца,които още са под стрес...
Виртуална просто се старай да не закъснява детето,ако трябва и час и по-рано да излезете от къщи.Никой не се интересува,че сте попаднали в задръстване или са ви задържали в детската градина.Най-много да ти кажат да си го записала в близко до дома Ви училище.
ЕлиТ бързо оздравяване! Peace

# 47
  • София
Значи горе-долу добре вървят.
Явно има учителки, дето повече дават зор на децата, да вземат буквите и да почват да четат...
може би имат и повече допълнителни часове newsm78 от зип или нещо такова...

# 48
Сиси, благодарско за темата!  bouquet

И на нашия учебниците са на "Булвест", но понеже цяла седмица е болен е до буква "е" (добре, че не съм даскалка Mr. Green)

# 49
Прави ми впечетление, че повечето деца започват след 8.00, че и 8.30.Ние сме от 7.45 в 11.30 вече ги водят да обядват, което е малко рано за6тото от 10-10.25 е голямото междучасие и тогава хапват и ако се хранят в стола все още не са огладняли качествено в 11.00-11.30.

А ние имаме учебници и помагала на различни издателства /Булвест, Просвета, Даниела Убенова/ поразличните предмети, дори сега не помня точно по БЕл на кое беше, но сме взели гласни А, Ъ и сега О.

# 50
  • Пловдив

Дунди73 дано и никога не се случи да закъснее детето ти.Нали знаеш голям камък хвърли,голяма дума не казвай! Peace

От 1 до 4 клас детето ми не е закъсняло нито веднъж за училище /в четвърти по обяд се придвижваше само с автобуса за втора смяна/. Вече е в пети, тук вече зависи от него дали ще е навреме в час или не, но пък за всяко закъснение си получават по 1/3 неизвинено отсъствие. А аз съм безкомпромисна по този въпрос. Лично аз не съм закъснявала никога за училище, нито веднъж, гарантирам ти го на 100 %, пътувах в претъпканите автобуси или ходех пеша и винаги съм била навреме в час Peace

# 51
Трябва да кажа, че единственото, което ни е спасило от закъснение за час до момента, е фактът, че влизат под строй 15 минути преди започване на часа. В 7:50 учителката ги чака на двора, в 8 вече се строяват и тръгват. На два пъти ни се случи да пристигнем в 8:02 и се наложи детето само да търчи нагоре по стълбите, първият път каза, че не знае и пътя, беше си стрес за нея. Човешко е да се закъснее, всичко се случва (особено когато стигането до училище включва кола, път и задръстване), въпросът е да не е системно. Ние се стараем много, много ни е трудно и на трите замесени, но това е положението.

Не мога да не споделя чудния тиймбилдинг, който си организирахме спонтанно с дъщеря ми снощи.
Предисторията - съвсем неангажиращо на РС отпреди близо месец учителката каза, ако някой реши да носи кестени, да не преклява с количеството, че не е задължително, и че тя няма да ходи с децата да събира в парка, защото обикновено се превръща в шерп, носещ 24 торби по 2 кг. Вчера инцидентно майка ми взе момичетата, обаждат ми се в 5:30 ч. и ми казват, че се изстрелват в парка да събират кестени, че утре бил хипермегагига крайният срок на вселената и просто ах, ох, ужас, ако не донесем кестени. Много ме хвана яд на това искане от днес за утре, но си викам - те ще съберат сега някакви, няма страшно. Прибирам се от работа в 7:30 и заваравам нечовешка драма - събрали 12! изстрадали кестена, обиколили целия парк надлъж и нашир, но всичко било опоскано (явно от изпреварилите ги други притиснати от срока горканчовци като нас). Голямото дете реве, малкото му приглася, а майка ми стои във вцепенение и се чуди как да реагира.
И така с щерката в 7:30 грабнахме един челник и едно джобно фенерче и отидохме на лов за кестени. Голямо търсене беше, докато изобщо намерим дърво, сетих се за един по-непопуларен парк, но също така доста страшен по тъмно, вряхме се в едни трънки и глогинки, дупихме се по едни баири, които колегите кестеносъбирачи не бяха опоскали - до 9 ч. успяхме да съберем кило и 600 гр., няколко учудени погледа на 2 влюбени двойки и дюдюканията от една тийнейджърска компания. Спасихме положението.
Днес като отидохме на училище видях къде са отишли всички кестени, принадлежащи на народа. В две от най-големите торби от Джъмбо, гордо притежание на едно слабичко русичко момиченце, което стоеше стресирано на входа на училището и се чудеше как точно да пренесе тоя товар.

В американските ситкоми има един много любим и често използван сюжет, а именно войната на малките скаутки за продажба на повече домашни сладки. Мисля, че събирането на кестени е българският му вариант. Вчера, ако някой се беше появил да ми краде кестените пред изпотената ми, изподрана и окичена с челник муцуна, щеше да изяде една торба с кестени по дупето.

# 52
Здравейте. Ние днес сме си вкъщи цялото семейство, успяхме да се наспим до към 9 Simple Smile

Училището ни е близо и досега не се е случвало да закъснее. Всяка сутрин го будя в 7:10, до 8 успява да се разсъни, закуска, тоалетна, зъби и т.н и баща му го води.
Часовете започват в 8:20( мисля)

# 53
Здравейте, извинявам се, че се натрапвам във вашата тема, но и аз имам първокласник в Бургас. Бих искала да пиша при вас.
Относно закъснението, не разрешават. Започваме в 8,20 в 8,15 най късно влиза строени в час.
Закъснението пречело на ритъма на работа.
И да попитам, какви ви са проблемите в училище предимно?

# 54
И аз не съм закъснявала за училище и какво - по умна ли станах, или повече научих , или какво ? Изобщо как може на някои от вас да им се струва нормално да се създава стрес, напрежение у децата заради подобни неща. По приемливо ли се струва на всички да изхвръкнат сърцата и на родители и на деца от бързане и притеснение, с единствена цел да не се закъснее никога ? Защото аз бях все притеснена да не закъснея за училище сякаш това е най важното нещо там. Не че съм фен на закъсненията. Но някакси всички трябва да са по  разбиращи. Има дни и ситуации в които се случва да закъснееш и не може да има такова отношение на вечен негативизъм. Ми я се замислете, колко от вас имат работа, която започва точно в 9 часа примерно на минутата. Вече повечето работи са плаващи в времето - може да идеш в 8 , а може и в 10, или в 12 часа. Защо ли така са го измислили западните психолози ?

# 55
Да се разпиша и да ви чета, че съм изпуснала много  Hug

# 56
  • Габрово
виртуална, ако човек се организира добре, няма нужда да се юрка и да му изхвръква сърцето от бързане да не закъснее. Признавам, аз не съм от тези хора, добре организираните, но искам да науча детето си на точност, акуратност и организираност от сега. Не става въпрос само за закъснение за училище или работа, в живота си ще има срещи, изпити и други ангажименти, които ще изискват спазване на точен час. Точността е израз на уважения към другите.     

# 57
  • София, център
Леле, Мими, абе какви са тия приключения с тия кестени бе?! Апропо, защо ги събирате, за какво се използват, помня нещо смътно, че се ползваха във фармацията като средство срещу ревматоиден артрит, ама не помня правилно ли помня  Mr. Green

П.П. И защо не дойде на честването на Гимназията и на Мариела като нейн директор? М?

# 58
  • Пловдив
виртуална, ми дай тогава да няма начало и край на учебните занятия, да не бие звънец, щото децата се стресират, да не пишат домашни, че те ги затормозяват, като ти чета постовете май е най-добре изобщо да не ходят на училище миличките, че ще им се наруши спокойствието.
Направо се чувствам щастлива, че не съм учител на твоите деца.
И плаващото работно време не може да бъде приложимо навсякъде ...

# 59
  • нейде там, където ....
dundi73, и моите деца не са закъснявали за час, голямото е също пети клас. Не виждам как мнението ми, че за закъснение в първи клас са виновни родителите води до извод, че децата ни не си знаят мястото и какво се иска от тях. newsm78 Не е все тая дали е първокласник или четвъртокласник. Втория има поне три годишен опит с училищните порядки и може/трябва да поеме отговорност за идването си навреме. Но един месец след началото на учебната година за ПЪРВИ клас - нормално е забележките за закъснение да се адресират първо към родителите. Не казвам, че е нормално да се закъснява, но родителите учат детето на точност. Ако тя липсва - първо на тях трябва да се обърне внимание. Може да се наложи да се промени нещо във воденето, ако се закъснява системно - ставане, път, транспорт и т. н. И винаги да се работи заедно - учител и родители. Peace

мартеа,  Joy съжалявам, но не можах да се сдържа, като си ви представих снощи по тъмното. Макар на вас едва ли ви е било до смях.

Плаващото работно време е удобно и приложимо в случаите, когато човек си върши сам задълженията и по никакъв начин този, който идва в 12 не пречи на идващия в 8. Или обратното. В училище ситуацията не е такава.

Общи условия

Активация на акаунт