Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 43

• 53 564
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
... Ватикана още е спорел-жената човек ли е, а още по-лошо, близо сто години след това и лов на вещици, а някой е надигнал глас.

Само да вметна, че неотдавна гледах "Папеса Йоана"....и ватиканът май не е бил на ясно, че го е управлявала жена Wink

# 496
BLUSH, напълно съм съгласна с твоето мнение. Според мен упадакът започва няколко поколения по-късно. Но те всички империи са така - порастват, после започват проблемите с управлението и реформите и накарая остават в миналото.

# 497
Gawina и ketti  благодаря за точността на изказаните от вас мнения!!!
 smile3501 newsm51 newsm10

BLUSH , не го приемам като опит за промяна на мнението.  а като градвен разговор в търсене на правдата ... като много важно е че това е нашата правда - защото е погледнато през очите на 500 г по-млади хора , с много различни разбирания за света спрямо образите от филма.
точно това е - историята за онова време се състои от мнения по-често от колкото от факти.  (напр. писма , които са субективни по своят същност - като пишеш на папата  пишеш му онова, което искаш да чуе получателя)

Самите актьори в няколко интервюта казват  че е много трудна работата , тъй като данните са малко , а трябва и да се обърне внимание на зрителските предпочитания.  Комбинацията се нарича просто шоубизнес ... а къде сред всичко това се крие истинската Хюррем   smile3506

# 498
Кетти, то за битката при Виена не я посочваме от техническа гледна точка. До този момент в Европа има страх от османците и тяхната експанзия. Но след загубата, османците отстъпват територии и у европейците страхът отстъпва.
Като начало османците не модернизират флота си. Както казваше нашият доцент, то по това време Османската империя е огромна и могъща и не са много смелчаците, които ще искат да я нападат по море. До колкото си спомням с годините флота се ограничава до охрана на проливите.
Лошото е, че като ислямска държав,тя  се позовава на традициите, новото не е добро дошло, то разрушава, а Османската империя си е била силна и при Мехмед и при Сюлейман, защо да се променя. Това обаче изиграва неприятна шега. Модернизация идва, но вече продиктувана от Запада. Всъщнос,т за истинска модернизация може да се говори само при Кемал Ататюрк , но тук вече не говорим за османска, а за турска, и това е друга тема.
След всеки връх идва и спад, колелото се върти. То и при нас Симеон е сочен за най-великия владетел , но това, че след него държавата върви към упадък не означава, че имаме слаби приемници на властта,а че държавата е изморена в много аспекти.

# 499
Dore Mi, о не в никакъв случай. Напротив, радвам се като стане дискусия и разменим познания и гледни точки, защото дори да не сме съгласни с тях, то няма как да не се замислим.
Както казваше един професор " Историята е такава, каквато я напишем"
Няма как да не влагаме субективизъм , тък като самите ние сме субекти.
  bouquet

# 500
М-даа, и все пак не мисля, че в сериала се стремят да унижат Хюрем.Напротив, при това, което прави, показват, че намира начин и изплува.За някои може и да е съпунка, но това е все пак сериал с комерсиална цел, не документален филм по Дискавъри.

# 501
Честит Светъл Курбан Байрям на всички..
Специален поздрав от мен за всеки, който почита този празник....  Hug
https://www.youtube.com/watch?v=iF7ShNW4PoM

# 502
Аз продължавам да се надявам, че Хюррем се развива, въпреки че става много бавно. Но пък никой не пораства изведнъж.

Спомня ли си някой кога започва нейната кореспонденция с чуждите владетели? Според мен още не сме дошли до това време. Все още Ибрахим е жив и това доверие е гласувано на него. Най-вероятно тя навлиза в тази област след неговата смърт.

# 503
.
Лошото е, че като ислямска държав,тя  се позовава на традициите, новото не е добро дошло, то разрушава, а Османската империя си е била силна и при Мехмед и при Сюлейман, защо да се променя. Това обаче изиграва неприятна шега. Модернизация идва, но вече продиктувана от Запада.

Новото по онова време е имало противоположна посока, т.е от изток на запад.Ето с това не съм много съгласна.Като учила и чела, кажи за каква модернизация става дума.Питам просто, не искам да се заяждам, защото както казах, не съм учила точно това.Твърдя, че модернизацията и повечето открития идват точно от техния свят/район/ и, че запада по онова време са били доста по-назад.Ако е било обратно, нямало е да са губещи и ОИ да просъществува толкова столетия.Докато османците знаят, че земята е кръгла, Ватикана гори на клада по онова време.
п.п.Не по темата.
Наскоро излъчиха филм по Дискавъри за Тракийските съкровшща в Б-я.Точно за Б-я.Датирането на златните ритони за вино и  други златни съдове, изработени с изящество, сервизи, намерени в домове на средни семейства, отговарят по датиране на епоха, когато на запад са се хранили все още в  глинени съдове.Това го казват те, не аз.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 10:24 от ketti

# 504
  • Мюнхен
Здравейте момичета!
Направи ми впечатление, че нашият филм е премахнат от мастерса и п2п заради нарушения на авторските права. Дори и тези с аудио ги няма вече в п2п. Какво ще правим сега ако ги забранят и изтрият навсякъде? Ако някой търси епизодите от трети сезон, аз ги имам всичките, но не е това проблема. Знаете ли нещо конкретно?
Има ги на няколко места още, но мисля, че е въпрос на време да ги изтрият и там.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 08:04 от bggirl22

# 505
За съжаление tv7 тръгнаха по стъпките на BTV. ooooh! Очаквах го, след като четох  във форума на tv7 многократните изтъквания на неразумни потребители откъде гледат сериите напред. ooooh!

# 506
Вчера честитхме един празник,а ето че дойде и друг.
Честит Димитров ден на всички с това име и на техните семейства!
Пък ние пак ще си гледаме сериала напред Hug

# 507
Здравейте на всички почитатели на филма, пишещи в темата и положили толкова усилия да удовлетворят любопитството на феновете му. От скоро и аз започнах да следя сериала. Времето на излъчване по телевизията не ми е удобно. За щастие намерих вас и започнах да следя преведените от вас серии.   bouquet за усилията. Дори и мъжът ми се "зариби"  Laughing. Днес и аз забелязах, че сериите са свалени от "Мастерс".  Rolling Eyes

# 508
Добро утро, драги съфорумци!  Hug

Честит Димитров ден на всички именниците в темата! Здраве, дълъг и щастлив живот! smile3525

Дискусиите са хубаво нещо, особено когато се водят от знаещи и мъдри хора.  Peace Забелязвам, че вече дори излизаме от дадения период и разсъждаваме върху Империята изобщо.  Wink

.
Лошото е, че като ислямска държав,тя  се позовава на традициите, новото не е добро дошло, то разрушава, а Османската империя си е била силна и при Мехмед и при Сюлейман, защо да се променя. Това обаче изиграва неприятна шега. Модернизация идва, но вече продиктувана от Запада.

Новото по онова време е имало противоположна посока, т.е от изток на запад.Ето с това не съм много съгласна.Като учила и чела, кажи за каква модернизация става дума.Питам просто, не искам да се заяждам, защото както казах, не съм учила точно това.Твърдя, че модернизацията и повечето открития идват точно от техния свят/район/ и, че запада по онова време са били доста по-назад.Ако е било обратно, нямало е да са губещи и ОИ да просъществува толкова столетия.Докато османците знаят, че земята е кръгла, Ватикана гори на клада по онова време.
п.п.Не по темата.
Наскоро излъчиха филм по Дискавъри за Тракийските съкровшща в Б-я.Точно за Б-я.Датирането на златните ритони за вино и  други златни съдове, изработени с изящество, сервизи, намерени в домове на средни семейства, отговарят по датиране на епоха, когато на запад са се хранили все още в  глинени съдове.Това го казват те, не аз.

В  началото на 19 век особено започва т.нар Ера на Танзимата при султан Махмуд II и султан Абдул Меджид със серия о т реформи в политическия живот на ОИ - за вярата на различните миллети (народи), премахва се еничарския корпус,модернизира се като въоръжение и рекрутиране армията, приемата първата Конституция дори и още мн.др. Тези реформи са продиктувани тъкмо от Европа и Великите сили по онова време и са приети от ОИ точно с цел да се съхрани държавата. Т.е процеса на реформиране започва доста преди Ататюрк.
Що се отнася до научните открития и влиянието им в бита, да , те идват от Изтока, възприемат се  и вървят на Запад.  Peace

Ужасно лоша новина това мастерса... Cry Cry няма как ...тв 7 така губят аудитория за сериал, за който са дали луди пари, а за маркетинг да не говорим... Rolling Eyes  Какво ще правим???
За съжаление tv7 тръгнаха по стъпките на BTV. ooooh! Очаквах го, след като четох  във форума на tv7 многократните изтъквания на неразумни потребители откъде гледат сериите напред. ooooh!

# 509
Корделия,като казах не я обичат,нямах предвид болшинството от народа ,а
тези ,които познават турската история.Имах предвид учени,историци.
Колко от българите познават своята история?Смяташ ли ,че в Турция е по различно?
За младите хора и не само за тях,Хюрем е това ,което гледат в серияла.
В тази тема бяха сложени много материали,разбира се нищо не може да се вземе за
чиста монета,но обогатихме знанията си.За много от нас професиите и знанията са в
драги области.Мисла,че тези ,които филма провокира да прочетът нещо допълнително не са
много голям % от населението както на България,така и в Турция,въпреки ,че писаха,че
в Турция интереса към историята се е повишил.Но населението е 80000 мил. newsm78
Така,че за болшинството хора,които гледат ВВ , героите  ще останат такива каквито ни
ги виждат в серияла т.е. знанията въху историята от този периоди няма да отговарят на истината. .Ще запомнят ,че Сюлейма се е оженил за една робиня-християнка,която само крещи и трови всеки ,който и се изпречи на пътя.Какво да се прави!Живееме във времена,когато най.популярната дума е бизнес.
С интерес чета темата.Всички гледаме един и същ сериял,а толкова различни виждания.
Това ми харесва.   

Общи условия

Активация на акаунт