Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 397
  • 729
  •   1
Отговори
# 180
  • Манчестър
Момичета имам спешна нужда от съвет/мнение - онзи ден бях на интервю и казаха, че ме взимат на работа. Дотук супер, най-накрая. Обаче какви са ми притесненията - днеска ми пратиха договора да го разгледам и да го подпиша, ако може най-рано възможно (at your earliest convenience). Все пак е чужда за ме материя и отговорих, че ще ми трябват 1-2 дни да го прегледам и да задам въпроси. Дотук добре ли съм действала според вас или трябваше още на другият ден да го подпиша newsm78?
Но въпросите ми са други:
1. Трябва да дам 3 месеца предизвестие, ако искам да напускам- това не е ли ужасно много? Мога ли да искам 2 месеца?
2. Пише, че ако те преценят могат да изискат (когато съм болна) да ме прегледа посочен от тях лекар на техни разноски (това не е ли лична намеса).
3. Пробационният период е 3 месеца, но може да си го удължават колкото искат-това нормално ли е?
4. Работното време може да ми го удължат, ако те искат с писмено съгласие.
5. Няма да ми плащат извънреден труд, а те могат ли да ми кажат , имаме много работа ще седим до късно?
6. 9. Deductions
The employer reserves the right to make deductions from the employee's salary as
follows:
9.1 Where the employer has overpaid the employee for any reason.
9.2 Where the employer suffers loss by failure of the employee to follow instructions
or exercise diligence.
9.3 If the employee causes damage to the employer's property, the value of
replacement or repair shall be deducted.
9.4 If the employee leaves the employer's employment without giving the required
notice the value of the employee’s pay for the notice period will be deducted.
9.5 If the employee enters the employer in to any contract without authority, the
value of any loss will be deducted.
9.6 When the employee leaves the employer, they will deduct any overpayments,
advances and holiday pay taken in excess of the employees pro rata allowance.

Знам, че всичко, което питам е част от договор и каквото подпиша това ще бъде-просто генерално се чудя, дали това е стандартен договор и да не се стряскам или .........и аз не знам.

Толкова исках да си намеря работа-сега ми предлагат и аз съм ужасно стресирана. Компанията е малка-само 8 човека, само един англичанин, шефката е от Нигерия, има 1 полякиня, 1 от Словакия, 1 от Бряг на слоновата кост, 1 от Сенегал. 2 напускат- аз евентуално ще почвам от средата на Ноември.

По принцип мога ли да искам промяна в някои точки по договора?

Напълно стандартен договор....не знам точно каква е работата,но по принцип нямаш много опции. Можеш да ги попиташ за notice period,но се съмнявам да се съгласят....да,много е...има позиции и с по 6 месеца,а топ директори са и с по една година.
Обикновено се очаква да си flexible,и да стоиш след работа ако се налага...и естествено извънреден труд не се плаща.....зависи как е формулирано точно...
За прегледа от лекар ,няма лична намеса....имат право...

# 181
Future, честито за работата. Не виждам причина да се притесняваш толкова - ако не ти хареса, ще дадеш 3 месеца предизвестие и ще напуснеш. Не виждам драма тук. Основната причина да ти отказват работа беше липсата на Ук опит. Сега имаш възможност да натрупаш такъв. Като за първа работа мисля че не е разумно да започваш с претенции от самото начало.
Доколкото знам стандартният договор за наем за жилище е 6 месеца. Дори да има вариант за 3 месеца , хазаинът/ агенцията  най-вероятно ще предпочете някой по- сигурен наемател.

# 182
Толумби, сърдечни поздрави и от мен! Страхотно си описала есенцията от деня, много емоция струи! Щастлив и спокоен семеен живот ви пожелавам и всички най-хубави неща, които произлизат от това!  Simple Smile

Future 74, и на мен договорът ти ми се струва стандартен. В началото в общи линии се очаква много, да не кажа и всичко от теб, после вече може да има и изменения. Исках само да кажа за жилището - да, ако се впуснеш в свободен наем пак ще важи всичко - депозит, наем, а и съответното предизвестие, че напускаш жилището ( в случай, че нещата с работата не потръгнат). Не знам какви са опциите с наемане на легло, в стая. Никога не съм ползвала така подслон. Но ми идва на ума да си намериш легло и закуска някъде, като в частна къща или нещо такова, при някои спокойни хора. Хубаво договори цената на престоя, за повече дни може да ти дадат добра отсъптка. Така, дори и да напуснеш новата работа, няма да има поне сложнотии със жилището. Или някакво общежитие или хотел тип хостел. Успех!

Мамма на Ани, а не могат ли от английската фирма да издадат на съпруга ти някакво писмо, в което да се казва, че продължава да работи за тях, но от Париж преминава в Лондон? (за да помогне пред агенция и собственик на жилище). По принцип наистина искат или кредитна история на английска банкова сметка, или договор за работа. Но сигурно е въпрос на няколко дни да е готов с новия договор мъжът ти, нали? В смисъл работодателя едва ли ще го мота много време без договор, гледат бързичко да оформят документите... Лондон е огромен. В нета излизат няколко общи търсачки за имоти, на място има и местни агенции (които работят в 3-4 квартала само), ориентирайте се по местоположението на офиса най-напред. Успех и на вас!

Не ми се говори за ряпа, обаче аз онзи ден обрах много овации като разказвах приказката и после почерпих децата с такава. Идваха по 3 пъти да си искат допълнително. Не ядяли ряпа тука, а!? Crossing Arms Не може едно нещо на книга само, а да не го знаеш какъв вкус има.

Ние оцеляхме след Халоинско парти със 7 деца у дома. Миналата година Мери ли беше, кой, не помня точно, работи, писа, бриса, прибра се, направи парти, изпрати децата, че и после седна да разкаже тук. Викам си, чакай тази година и аз така!  Joy

# 183
Здравейте и от мен.

Честита нова работа Peace

Nia7 дано да не е нищо сериозно и бързо да те прегледат.

Нашият Хелоуински ден също приключи. От сутринта започнахме със заниманията на децата. Първо дълбаха тикви, после приготвяха желе. Малко игри, обяд и на парти в близкия басейн. Плуваха, играха, танцуваха, голям смях. Яна и тя в кюпа с големите. После къпане и обличане на костюми. Бях им приготвила тесто, с което си направиха мумийки и страшни мини пици. Оцветяваха курабии и правиха кървясали очи от варени яйца. Направихме и малко трикчета за децата, които събираха бонбони. В желето и във варени спагети навряхме много бонбони и трябваше идващите да бъркат и да си ги вадят Mr. Green Голям смях падна. После и ние излязохме за бонбони. Час и половина обикаляхме под дъжда, а обиколихме само частта с новите къщи и няколко стари. Торбите им бая тежаха и въпреки, че бяха вир вода, бяха много щастливи. Някои им дадоха пари, един дядо пък ги занимава бая, като им предлага моливи и портокали. Яна го слуша малко и накрая си поиска бонбони Laughing После ядоха, играха и почти заспаха докато и ние възрастните хапнем.

Разкажете как минаха вашите Хелоуински дни.

Последна редакция: чт, 01 ное 2012, 03:13 от Шу

# 184
Шу, като те прочетох и ми стана страшно съвестно за моите хлапета. Снощи бях дежурна и спах само 2-3 часа, днес си бях на пълен работен ден и когато се прибрах към 5 часа нямах сили за никакви игри. Мислихме да излезем да съберем бонбони, но аз нещо бих отбой ( нямах сили да обикалям в дъжда).
Надявахме се някой да дойде за бонбони при нас, но никой не дойде Sad като цяло - безинтересен ден. Добре че в понеделник бяхме на вечерното Шоу в Блу планет.
Аз напоследък се чувствам постоянно уморена и напрегната - нямам енергия за вечерни занимания. Добре че поне ходим на карате и аз на курса по дайвинг... Да не губя съвсем форма

# 185
  • Лондон
Мама на Ани, работодателите на мъжа ти трябва да му осигурят условия да се премести, това вкл разре6ително за работа, отваряне на сметка, където да му превеждат заплатата и писма, ако трябват за гаранция при наемане на жили6те.

Future, клаузите като цяло са стандартни, но аз не бих се съгласила да ми удължават срока на предизвестието, а и не съм 4увала такова не6то досега, по-добре да са 6 месеца, но да си наясно колко е на4алото. За прегледа дори мисля, 4е е положително да те прегледа втори лекар без да пла6та6, при цялата идиотска система Peace За квартира се свържи с местни агенции и поискай short term letting, винаги има такива предложения, аз съм живяла така 3 месеца когато се местихме втория път...

Nia, аз бих проверила колко 6те ми струва 4астен преглед и билет до бг и бих си избрала между двете... 4акането на покана по Nhs... Good luck, както се казва

Последните дни ги изкарах в притеснения за сестра ми и семейството й, които са в New Jersey, това им е трети ураган, но толкова зле не е било, последно отиваха да събират дърва от паднали дървета, за да се
топлят Confused Не усетих празника в4ера и все ми се струва, 4е се ядосваме за глупости в ежедневието...

# 186
Ох, мерси много на всички за бързите отговори newsm20. Малко ми е по-добре сега.

През агенция ли минавам за квартира short term letting?

# 187
  • Лондон
свържи се с 1-2 агенции, тъй като не живее6 в този град и не познава6 обстановката, ина4е може и обява в местния магазин, аз пуснах обява на таблото в офиса и на края живях в къ6тата на един колега, но ако този офис е малък, по4ни с агенция...

# 188
  • UK
Мама на Ани, работодателите на мъжа ти трябва да му осигурят условия да се премести, това вкл разре6ително за работа, отваряне на сметка, където да му превеждат заплатата и писма, ако трябват за гаранция при наемане на жили6те.

Ми и ние така мислехме, че ще стане. Пратиха го да работи във френският офис докато му станат готови документите за работа. Но сега го викат  понеделник в Лондон, без да му е готово разрешителното и каквото и да е. Супер много сме се притеснили.

# 189
Момичета, аз продължавам да се вкарвам във филми, но да питам - трябва ли да го преглежда договорът адвокат??? Или май много съм се паникьосала нещо Embarassed.

# 190
Future, според мен се вкарваш излишно във филми.Защо се притесняваш така ? Имаш ли някаква реална причина за това или просто си притеснителна по принцип? Аз не бих се обърнала към адвокат,но виждам че ти си се панирала здраво и ако това ще те успокои - занеси го. Нали искаш да започнеш работа? Какъв е проблемът не разбирам?
Другите също го казаха - човек разбира се трябва да е предпазлив,но като първа работа трябва да се снижат малко очкаванията. В началото ще бъде много работа и доказване. Изискванията от твоя страна ще дойдат по-късно след като им докажеш колко си добра и т.н. Да не ми се обидиш сега, казвам го с добро чувство  Peace но на моменти имам чувството че прекалено много се притесняваш и търсиш под вола теле. Опитай се да мислиш позитивно.

# 191
  • London
Future74 - мен лично ми направиха впечатление няколко неща в този договор:
3 месеца предизвестие - обикновено е 1 месец; ти представяш ли си те за 3 месеца ще ти скъсят живота, независимо кой дава предизвестието. Дадено ли е предизвестие работната атмосфера се променя.
Клаузата за DEDUCTIONS - това си мислех че го има само в БГ. Никога не съм виждала стандартен договор с такава клауза. Все пак не знам и за каква работа става въпрос, може да е нещо специфично. Има ли такава клауза за мен означава че те я прилагат с цялата и сила. Цедилка до дупка.

Защо въобще си търсиш работа толкова далеч от къщи? При нас имаше случай за колега от далече - нашата фирма даже му съдейства с преместването. В случая мисля че ще си докараш главоболия.

Виждам че и теб нещо те притеснява в цялата работа. Вярвай на шестото си чувство.
На мен не ми изглеждат стандартни нещата.  Hug

# 192
Bean, моят договор е също с 3 месеца предизвестие което е стандартно за моята професия (лекар). Future не можеше да си намери досега работа поради липса на Ук опит, а тя си харесва професията и не иска да се преквалифицира в друга област. Даже мислеха да се връщат в БГ.
Аз лично бих започнала и бих продължила да търся в същото време нещо по-подходящо/по-добро. Фактът че съм работила в Ук фирма винаги ще ми е в плюс.

# 193
  • London
Голдън, фактът че и е трудно да намери работа не означава че трябва да започне нещо което я притеснява. А тя изглежда притеснена. Пак казвам че не знам за каква позиция става въпрос. Ти лично имаш ли Дедакшънс в договора си? Това за мен лично е доста необичайно. Пак казвам, аз изхождам от моя опит - работа в офис и институции.
Лично мое мнение пак- ако ще си премествам семейството само The Dream Job може да ме накара...
Все пак решението зависи само от Фючър и семейството и. Дано е правилното и дано има повече късмет занапред.
Всички ние тук само даваме мнение, което тя е поискала отворено и за това си позволявам въобще да пиша. Аз пиша много рядко, ценя си мнението. Обикновено глупави съвети не давам.

Последна редакция: чт, 01 ное 2012, 13:44 от Bean

# 194
Дедакшън нямам защото работата ми е от естество различно от това на Фючър.  Възможно е фирмата да се застрахова по този начин точно защото тя е чужденец и няма Ук опит. Според мен първата работа в чужда страна е малко вероятно да е dream job - това става само в американските филми. Такъв избор никога не е лесен и винаги е свързан с рискове.  Въпросът е доколко човек е склонен да рискува, което при всеки е индивидуално.
Разбира се,че ние тук си говорим, а Фючър знае кое е най-добре за смейството й.
Смятам че всеки си цени мнението ... хм, а това с "глупавите съвети" как точно трябваше да го тълкувам - твоите не са, а другите са?

Общи условия

Активация на акаунт