Локумки

  • 24 265
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 545
За първи път пускам тема тук  Laughing, обикновено чета и взимам идеи за готвене. Провокирах се от една тема в Родители в чужбина за българско национално ястие, където пуснах тази рецепта, и провокирах спор дали на деца може да се дава ястие, в което има алкохол. Е, това всеки сам си решава, аз съм на мнението, че при готвене всякакъв алкохол се изпарява и остава само аромата.
Та въпросната рецепта е от лелята на баба ми, любими сладки са ми това. Днес ми се доядоха и ги замесих, след което открих, че нямам локум, и не можах да си го набавя. Така че експериментирах и вместо локум, сложих нарязани желирани бомбони, и за да стигна докрай в експериментите, вместо орехи сложих ядки от пини /не знам как им викат на български, май кедрови ядки, макар, че не са от кедър със сигурност/.
Ето оригиналната рецепта и снимки /даже и това направих днес, много съм горда от себе си  bowuu/
3 кафени чашки олио
2 кафени чашки бяло вино
4 равни лъжици пудра захар
1 ванилия
1 бакпулвер
брашно
Всичко се обърква и замесва до меко тесто - ето как изглежда

Разделя се на 8 топки, всяка от тях се нарязва на 8 триъгълника, в края им се слага парченце локум и орех по желание - сега вижте снимката и си представете, че това е локум, а не желирани бонбони, и орехи, а не кедрови ядки  Laughing

част от тях направих с Нутела, че мъж ми така ги обича, нарича ги Нутелки


Навиват се към върха във формата на кроасанчета, ето ги в тавата


Пекът се на умерена фурна, ето ги изпечени


Накрая се овалват в пудра захар


Да ви е сладко!

# 1
  • Мнения: 402
Много отдавна не съм ги яла.
Имам и лукум ! Rolling Eyes Mr. Green
Отивам да ги правя .
Мерси !  bouquet

# 2
  • Мнения: 1 269
Мерси за рецептата!   bouquet

Аз имам едни много вкусни сладки от баба ми пак с бяло вино, но не съм ги правила никога! Ще ги потърся !

Тези с течният шоколад не се ли разтичат?

# 3
  • Мнения: 1 545
Не, не се разтичат, но не прекалявай с шоколада все мак Laughing.

# 4
  • France - Toulouse
  • Мнения: 95
Десита, благодаря много за рецептата, направих ги в неделя и вече се вижда дъното на купата.
Колко милилитра е горе долу твоята кафена чашка, аз понеже нямам такова чудо и реш^х да меря с едни бурканчета за бебешко пюре по 140мл, идеални станаха.

# 5
  • Мнения: 1 545
Ами не знам колко мл е, не ме карай сега да меря, на око ми се струва, че малките бебешки бурканчета са точно, колкото кафяната чаша, така че .... Все пак ме накара да се замисля, и премерих, че моята кафяна чаша е точно колкото половин пластмасова чаша за еднократна употреба, от тези, дето ви правят капучиното в кафенетата  Wink.
Все пак, щом са станали и са се харесали, всичко е наред!   bouquet

# 6
  • Мнения: 25 760
Много са хубави, браво!  Simple Smile
В моята рецепта се наричат "виненки". А майка ми твърди, че стават и с бира. Laughing

# 7
  • Мнения: 594
И аз току що направих една доза. Стархотни са! Чакам втората тава с шоколадовите да стане, че да я тествам и нея!
Благодарности за рецептата!   bouquet

# 8
  • Мнения: 1 545
И аз току що направих една доза. Стархотни са! Чакам втората тава с шоколадовите да стане, че да я тествам и нея!
Благодарности за рецептата!   bouquet

Радвам се, че са ти харесали!  bowuu

# 9
  • Мнения: 499
Здравейте, много моля някой да ме ориентира за брашното..хич не мога да преценявам меко/ твърдо тесто.   bouquet

# 10
  • Мнения: 1 934
Моята рецепта много прилича на тази, но все пак има разлики. Първо не разбирам защо е бакпулверът, след като виното има бухващ ефект.

Моята рецепта е проста-1 чаша бяло вино, 2 чаши олио и се замесва меко тесто. Нататък действате стандартно  Peace Невероятни, топящи се в устата стават  Heart Eyes

# 11
  • Мнения: 28
Наистина така локумките са много меки и вкусни, няма нужда наистина от набухвател, но нещо с миризмата на виното не можах да се преборя. Аз ги правих и със свинска мас и тя не се усеща, но виното - да. Някакви съвети ако може да дадете. Слагах есенция ром и ванилия.

# 12
  • Мнения: 1 545
Не знам има ли нужда от набухвател, или не, никога не съм пробвала без бакпулвер. Колкото до миризмата -смени марката на виното с някое по-леко, някои вина имат много натрапчив мирис, или го намали наполовина и замени останалото количество с вода. Моят мъж не близва алкохол и специално виното му е гадно на вкус, но не се оплаква от "нутелките" си вече, преди се е случвало да каже, че му миришат на вино, явно тогава и аз съм ползвала нещо не особено качествено. Последните ги правих с Пинò от Пулия и никакъв винен мирис нямат готовите.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 612
Много са хубави, браво!  Simple Smile
В моята рецепта се наричат "виненки". А майка ми твърди, че стават и с бира. Laughing
Ей,точно това търсех от много време.Любимите ми локумки,които правеше любимата ми баба Heart Eyes Тя ги правеше с БИРА,но съм сигурна,че и с вино стават.
Точно се чудех какво да забъркам днес,че стават 13г. откакто си отиде милата ми баба Hug
dessita    bouquet за рецептата.

# 14
  • Мнения: 28
Десита, последвах съвета ти и разредих виното с вода, което е домашно и може би за това е по силно и направих с ментов локум /не бях виждала до вчера/ и станаха разкошни. За Коледа това ще е единият вид сладки. Аз съм ги правила и с прясно мляко и с мая, но тези много ми харесаха.

# 15
  • Мнения: 164
Страхотно вкусно!!

# 16
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Пробвайте със бира Ариана Радлер и без набухвател, получава се нещо наистина страхотно  Simple Smile

# 17
  • Мнения: 1 545
Сигурно сте прави за бирата, но на мен точно аромата на вино ми харесва.

# 18
  • Мнения: 16
Ох, включвам се само да кажа: жива да си, Деси, че пусна рецептичката!!  Hug Hug Ей сега забърках локумчиците, вече се омитат.... Много ти благодаря, че сподели!

Едната ми баба правеше локумки, само че със свинска мас. Аз обаче нямам в момента, и твоята версия жъне грандиозни успехи!

Приятна вечер от Рим!   bouquet

# 19
  • София
  • Мнения: 2 100
запис Simple Smile

# 20
  • Мнения: 1 545
Ох, включвам се само да кажа: жива да си, Деси, че пусна рецептичката!!  Hug Hug Ей сега забърках локумчиците, вече се омитат.... Много ти благодаря, че сподели!

Едната ми баба правеше локумки, само че със свинска мас. Аз обаче нямам в момента, и твоята версия жъне грандиозни успехи!

Приятна вечер от Рим!   bouquet
Много се радвам, да ви е сладко!

# 21
  • България
  • Мнения: 431
Десита,

Благодаря за хубавата рецепта. Станаха страхотни!
Весела неделя!

# 22
  • Мнения: 768
И аз ги знам от баба ми  Heart Eyes. Тя слагаше колкото олио, толкова и бяло вино, примерно по 1 чаша, и брашно докато стане твърдо тесто като за точене. Само това за тестото. После разбира се локума, във фурната и когато изстинат обилно поръсени с пудра захар. Важно е да не се препекат, не трябва да стават златисти.
Наскоро правих с бутер тесто. Станаха страхотни в комбинация с течен шоколад, намазан отгоре.

# 23
  • 1st floor
  • Мнения: 9 131
Чудесно подсещане, винаги приготвям малко преди Коледа, защото могат да постоят, ако са добре скрити в някоя кутия. Правя ги с мас, виното не съм усещала. Като ме домързи да режа локум и ако децата не са ми под ръка да накарам тях  Blush, слагам по едно бадемче. И понеже ме мързи да разточвам, ги правя кръгли.  Blush  Blush  Blush И задължително в огромно количество!!!  Heart Eyes


ПП: за тези, които искат да пробват с мас, но не намират - да знаете , че има във Фантастико , в хладилните витрини при саламите. В кръгли кутии, като от сладолед.

# 24
  • Мнения: 1 545
И аз да си кажа. Също правих локумките. Спазих точно рецептата и се получиха добре. Направих и няколко с течен шоколад,но от страх да не се разтече сложих малко и след като ги изпекох не се усещаше шоколада изобщо. Другия път с повече шоколад. Като цяло рецептата е много добра. Поздравления и от мен!

# 25
  • София
  • Мнения: 2 100
Направих ги! Страхотни са.

# 26
  • гр.Русе
  • Мнения: 52
 Аз тази рецепта я имам от мама, но е със свинска мас. Освен с локум ги правя и с мармалад с натрошени орехи.Също стават много вкусни, след два дена ако не са ометени още по вкусни  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт