Та въпросната рецепта е от лелята на баба ми, любими сладки са ми това. Днес ми се доядоха и ги замесих, след което открих, че нямам локум, и не можах да си го набавя. Така че експериментирах и вместо локум, сложих нарязани желирани бомбони, и за да стигна докрай в експериментите, вместо орехи сложих ядки от пини /не знам как им викат на български, май кедрови ядки, макар, че не са от кедър със сигурност/.
Ето оригиналната рецепта и снимки /даже и това направих днес, много съм горда от себе си
/3 кафени чашки олио
2 кафени чашки бяло вино
4 равни лъжици пудра захар
1 ванилия
1 бакпулвер
брашно
Всичко се обърква и замесва до меко тесто - ето как изглежда

Разделя се на 8 топки, всяка от тях се нарязва на 8 триъгълника, в края им се слага парченце локум и орех по желание - сега вижте снимката и си представете, че това е локум, а не желирани бонбони, и орехи, а не кедрови ядки

част от тях направих с Нутела, че мъж ми така ги обича, нарича ги Нутелки

Навиват се към върха във формата на кроасанчета, ето ги в тавата

Пекът се на умерена фурна, ето ги изпечени

Накрая се овалват в пудра захар

Да ви е сладко!
.

Невероятни, топящи се в устата стават
Наистина така локумките са много меки и вкусни, няма нужда наистина от набухвател, но нещо с миризмата на виното не можах да се преборя. Аз ги правих и със свинска мас и тя не се усеща, но виното - да. Някакви съвети ако може да дадете. Слагах есенция ром и ванилия. 
Десита, последвах съвета ти и разредих виното с вода, което е домашно и може би за това е по силно и направих с ментов локум /не бях виждала до вчера/ и станаха разкошни. За Коледа това ще е единият вид сладки. Аз съм ги правила и с прясно мляко и с мая, но тези много ми харесаха.